"Ovanliga fröer & praktiska redskap"

Bakgrund & historia

Trädgårdsdags är ett svenskt företag som drivs av visionen att göra odlares vardag lite mer spännande & lite enklare samtidigt som vi tar oss närmare det naturliga som gör oss gott. Verksamheten började år 2020 med att sälja fröer & redskap under slogan "Ovanliga fröer & praktiska redskap" - för att sedan byggas vidare till att inkludera de avdelningar som finns idag: plantor, skor, teer m fl. 

Fokus har alltid legat på det lite ovanligare sortimentet växter - som trots det är härdiga i vårt klimat, samt redskap som ska underlätta odlingen för alla typer av odlare.

Trädgårdsdags första slogan

Verksamheten startades upp 2020 och företaget registrerades 2021. Slogan var "Ovanliga fröer & praktiska redskap". I slutet av år 2022 bestod sortmentet av ca 50 frösorter och enbart 2 sorters plantor: Asimina och Pekanträd.

Ett unikt sortiment av exotiska härdiga växter

Vad vi bidrar med

Vår största stolthet är kanske vårt unika sortiment av fröer & plantor - vi har en hel del som vi är ensamma om på den svenska marknaden, t ex Svart Goji, härdiga Tebuskar och en rad olika frösorter. Dessa sorter är odlingsbara i Sverige, men har oftast inte fått nog uppmärksamhet i våra hem & trädgårdar.

Många växter i sortimentet är gamla kulturväxter, som människan har odlat och använt för sina goda egenskaper i flera tusen år. Det kan finnas en viss bortglömd kunskap i användbarheten av de växter som växer runtomkring oss - kulinariska, såväl som medicinska och rent praktiska användningsområden. Den kunskapen är något som Trädgårdsdags vill hjälpa till att sprida ljus över igen.

Verksamheten växte tack vare det unika sortimentet

Vi fick snabbt fotfäste på marknaden: mycket tack vare det unika sortimentet och inriktningen på användbarhet. Vi var bl a troligen de första att erbjuda Asiminaplantor på den svenska internethandeln och vad vi vet är vi fortfarande de enda som säljer Asiminafröer.

Positivt överraskande var det att se att intresset för lite ovanligare växter var lika stort på vissa håll externt som det var inom den egna verksamheten. Detta visade sig först på den svenska marknaden, och så småningom även i övriga skandinaviska länder. Resultatet blev en kraftig tillväxt av verksamheten.

En kombination av uråldrig kunskap & modern innovation

Vision

Det ingår i visionen att göra vägen mellan det vi konsumerar och oss själva kortare. I takt med att matbehovet i världen växer, minskar också ytan att odla på.
Detta leder till ett behov av nya lösningar. Genom en kombination av uråldrig kunskap, traditionella tekniker och modern innovation vill vi driva utvecklingen åt rätt håll.
Ett sätt att odla på som vi anser kunna vara en möjlig lösning till denna utmaning är skogsträdgårdsodling - läs mer om vad det är och hur vi använder oss utav det nedan.

Det nyaste tillskottet i verksamhetens utveckling: Ågården

År 2024 hade verksamheten vuxit sig för stor för sitt tidigare hem i ett mindre hus på landet. Då letade vi efter en ny plats och hamnade på Ågården - en vacker gård precis i utkanten av Marieholm, Eslövs kommun.

Här har vi växthus med hela sortimentets växter och butik i ett nyrenoverat stall.

Det naturliga som gör oss gott

Center för odling & välmående

I och med vår flytt till Ågården 2024 har vi helt nya möjligheter att bygga vidare på vårt koncept. Sedan start har växtsortimentet alltid byggt på växternas underliggande egenskaper, alltså vad de används för - vare sig det handlar om ätbart, medicinskt eller hushållande värde. En tydlig målsättning har alltid varit att föra oss människor närmare det naturliga som gör oss gott. - I en tid där vi mer ofta än sällan blir uppslukade av teknik, höjda förväntningar och krav på ökat tempo från alla håll och kanter.

Målet är att på Ågården bygga upp ett center dit folk kan komma för att slappna av i det naturliga, hitta inspiration till både odling och en mer avslappnad - och spännande - livsstil. Det kommer att ske dels genom fortsatt intag av olika intressanta växter, men även intag av de skördade slutprodukterna från de växter vi säljer såsom teer och olika örter. Utöver detta kommer det att hållas olika event, och aktiviteter som provkörning av olika trädgårdstraktorer och bågskytte är något vi har siktet inställt på.

Stora ytor i en avslappnad miljö

Här finns gott om plats både inomhus och utomhus för att kunna vistas i lugn och ro.

Teodling kan bli som när man började odla vindruvor för ett antal år sedan

Teodling i Sverige

Vi har funnit ett intresse och tagit nytt fotfäste som pionärer för svensk odling av världens mest druckna dryck: te. Dels har tebusken redan i årtusenden vuxit i säsongsvis snötäckta klimat med minusgrader - det är kanske inte det första man tänker på när man tänker på teodling - men tebusken härstammar faktiskt från bergen i östra Asien som i vissa fall har ett klimat som t o m klassas som tempererat.

Förutom detta faktum så finns det växtförädlare i Europa som jobbar med att ta fram extra härdiga sorter som väldigt nyligen blivit tillgängliga på den europeiska marknaden. Vi är de första att ta in några utav dessa sorter till Sverige. De tesorter med extra god härdighet som vi har nu är 'Tea By Me' från Nederländerna och 'Tearoma®' från Schweiz.

Årets tebuskar har hittills klarat testet

Sommaren 2024 köpte vi in en hel del 'Tea By Me' och 'Tearoma®'. I november gick det plötsligt ned till -10ºC här. Båda klarade testet - 'Tearoma®' klarade sig bäst utan en skråma. Det ser ljust ut inför den fortsatta vintern.

Ett effektivt och mer lättskött odlingssystem

Skogsträdgårdsodling

Som odlingsmetod har vi alltid varit intresserade av skogsträdgårdsodling. På engelska: food forest, eller benämnt genom begreppet agroforestry. Det är ett system att odla på där man tar inspiration från naturens egna effektiva system. Naturens system har fått tid på sig att skapa den perfekta balansen mellan växtlighet i olika lager och olika typer av mikroorganismer, insekter och djur.

Mest utmärkande för metoden är att man använder sig utav olika skikt för att få ut mer skörd per odlingsyta samtidigt som man minskar behovet för ogräsrensning och skadedjursbekämpning. I och med att man väljer ut sina växter själv kan man, t ex:

Välja att låta en Minikiwi klättra på ett Ginkgoträd och inom samma 1 meters radie låta en mindre Goumibuske växa under för att i örtskiktet nedanför låta Marockansk Mynta eller valfri grönsak ta över. Vill man se till att verkligen täcka marken kan man plantera t ex Såpnejlika, eller Tranbär om det är en surjordsrabatt. På detta sätt låter du egenvalda växter ta plats där du annars hade behövt rensa oönskade ogräs. Dessutom bildar mångfalden av växter ett gynnsamt klimat för olika organismer och nyttodjur som ser till att hålla eventuella skadedjur i schack. Med en mångfald av olika organismer är det inget skadedjur som låts gå berserk eftersom de flesta skadedjur även har naturliga rovdjur.

Vi öppnade sommaren 2024 upp en Skogsträdgårdshandel där vi delat in växterna efter delas olika tillhörande skikt för att underlätta uppbyggnaden utav en skogsträdgård. Ni hittar den på vårt nya Ågården, en gård i utkanten av Marieholm.

Skogsträdgårdshandeln på Ågården

Växterna är indelade efter deras tillhörande skikt: Kronskiktet, Andra skiktet, Buskskiktet, Örtskiktet, Marktäckare och Klätterväxter.

Det ska vara enkelt att veta vad man kan få ut av växten

Växtbeskrivningar & bilder

Alla växtbeskrivningar är skrivna utav mig, Johannes Billsten, både utifrån egna erfarenheter men även noggrann efterforskning. Tanken bakom de oftast rätt utförliga växtbeskrivningarna är dels att ge varje växt den presentation den förtjänar, men också att det ska vara enkelt att veta vad kan kan få ut av att odla respektive växt.

Ifall ni vill använda källan i literrära verk och undrar över årtal för skriven text är det bara att höra av er.

Likaså är många av bilderna på sidan tagna av mig och tillhör Trädgårdsdags, i andra fall har vi använt oss utav köpta stock-foton eller CC-bilder för att täcka upp där vi saknar eget material. Både text och bild är skyddade enligt upphovsrättslagen - vill ni använda bilder från webbplatsen så hör av er så kommer vi fram till en lösning.

Grundare:

Johannes Billsten

Studerat Trädgårdsingenjör på
Sveriges Lantbruksuniversitet

Företagsinfo

Trädgårdsdags

Telefonnummer: +46 722 80 93 12 

E-post: kontakt@tradgardsdags.nu

Företagsadress: Trädgårdsdags, ÅKARP 301, 241 72 Marieholm, Sverige

Momsregistreringsnummer: SE970204355601

Registreringsnummer Jordbruksverket: SE-M10691

Organisationsnummer: 970204-3556

Läs mer om Trädgårdsdags bakgrund och val av inriktning i bloggen!