Prenumerera och spara 10%!
20 produkter
20 produkter
Sortera enligt:
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/roselle-hibiscus-sabdariffa');
});">
<p data-mce-fragment="1"><span>FRÖN (10st/påse) </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong><span> Roselle, Rosellhibiskus, Jamaican Sorrel</span><br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><em><span> Hibiscus sabdariffa</span><br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Malvaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Härkomst från Afrika, sedan spridd till Asien och Karibien.</p>
<p data-mce-fragment="1">Även om det egentligen inte är en frukt används de uppsvullna foderbladen på sätt som är mer likt det av en frukt än en blomma. Juicen man gör på foderbladen smakar som en blandning av tranbär och blåbär. De kan även kanderas och ätas likt en typisk torkad frukt, väldigt gott.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle används mest populärt till att göra juice (Agua de Jamaica) på de färska foderbladen. Man kan även låta foderbladen torka för att göra en me teliknande dryck.</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">De torkade foderbladen används även som smaksättare av Gin.</p>
<p data-mce-fragment="1">Färska blad kan också användas som huvudingrediens i soppor, det ger en riktigt god och syrlig soppa som ofta innehåller någon typ av långkokat protein. Dessa soppor är ofta av asiatisk härkomst.</p>
<p data-mce-fragment="1">Går även att använda som ett syrligt tillskott i sallader.</p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien brukar bladen även friteras och användas för tillreda rätter med t.ex. fisk, kyckling och nötkött.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle används även ofta för <span data-mce-fragment="1">sina hälsostärkande egenskaper</span>.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle är en perenn som trivs i ljusa lägen. Odla inomhus i ljust fönster och flytta gärna ut på somrarna. Alternativt, odla som ettårig utomhus i kruka eller så fröna direkt på friland när frostrisken är över.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle odlas kommersiellt i ettårsperioder. I naturen är växten dock flerårig och det kan den även bli vid hemmaodling. Övervintring på ett ljust läge är en förutsättning för flerårighet i Sverige. Växer sig till ett litet träd / hög buske.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast med små hål i för att bibehålla fuktigheten. Optimal temperatur för snabb groning är mellan 25-30 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>, men fröna gror även runt 20 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>. Använd eventuellt en</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">v</span><span data-mce-fragment="1" style="color: #4e991d;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #000000;">ärmematta </span></span><span style="color: #000000;">för bättre groningsförutsättningar.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: Sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: upp till 3 meter<br data-mce-fragment="1">Grotid: 7-30 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/asimina-paw-paw-asimina-triloba');
});">
<p><em>Leverans i februari</em></p>
<p>FRÖN (5st/påse) <span style="color: #4e991d;"><a style="color: #4e991d;" href="https://tradgardsdags.nu/collections/plantor/products/asimina-plantor-asimina-triloba" title="Asiminaträd (Asimina triloba)" target="_blank"><strong><em>Asiminaträd hittar du här.</em></strong></a></span><br><br><strong>Trivialnamn</strong>: Asimina, Paw Paw<br><strong>Vetenskapligt namn</strong>: <em>Asimina triloba</em><br><strong>Familj</strong>: Annonaceae</p>
<p><meta charset="utf-8">Dessa fröerna kommer ifrån en härdig moderplanta. De träd vi driver upp ifrån dessa fröer övervintrar planterade ned i marken med vintertäckning (fiberduk i detta fallet) redan första vintern. Moderplantan är av sorten Sunflower.<br><br><strong>Växthistoria & användning:</strong></p>
<p>Asimina är en av de mest tropiskliknande frukter som kan växa i vårt nordiska klimat. Smaken påminner om en blandning av banan och mango och konsistensen är likt papayans eller en perfekt mogen avokado. Frukten ser ut som en liten grön mango med gyllene gult fruktkött.<br><br>Frukterna äts oftast som de är men kan även användas för att berika uppfriskande drycker, bakverk och cocktails med sin milt tropiska smak. Frukterna är rika på vitaminer som riboflaviner och B-6. Man kan även använda frukterna för att göra glass på.<br><br><strong>Odling</strong>:<br><br>Asimina härstammar från och växer naturligt i Nordamerika, ofta som undervegetation under större träd.<br><br>De trivs i humusrika, näringsrika och något fuktiga väldränerade marker.<br><br>Asimina trivs i skyddade lägen och växer därför gärna under större träd och står dessutom gärna tätt intill varandra (ca 1 m mellan) i fullvuxen storlek. Detta skyddar mot blåst och direkt solljus samt underlättar pollinering. Östläge är en lämplig plats att plantera Asimina. Plantor som växer i utsatta lägen klarar sig betydligt sämre än plantor som växer i skyddade lägen.<br><br>Bevattna rikligt eller plantera på plats med god vattentillgång.<br><br>Asiminan lägger väldigt mycket energi på att utveckla ett kraftigt rotsystem i början – roten kan ofta vara tjockare än stammen de första månaderna. Vid krukodling är ett tips är att plantera i djupa krukor direkt, detta ger möjlighet för effektivare rotutveckling och man slipper störa plantan innan den vuxit till sig.<br><br>På friland växer Asiminan till täta buskage genom spridning via rotskott.<br><br>Det tar cirka 4-8 år från frösådd till fruktgivande träd.<br><br><strong>Sådd</strong>:<br></p>
<p>OBS! Dessa fröer har legat i stratifiering (köldperiod) sedan november 2023 och kan därav sås direkt efter mottagning.</p>
<p>Fröerna behöver en köldperiod på 2-3 månader för att gro. Detta kan göras genom att lägga fröerna i en påse sand/torv i kylen under föreslagen tid. Efter köldperioden sås fröerna i såjord, håll sådden varm och fuktig, gärna runt 25 grader. <br><br><strong>Egenskaper</strong>:<br><br>Årighet: Flerårig<br>Växtläge: halvskugga<br>Höjd: 1-10 m<br>Grotid: 2-6 veckor<br>Växtzon: 1-6</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/goji-trio');
});">
<p>Odla hela goji-trion - gul, röd & svart - hemma hos dig. Rabatt vid beställning av alla tre!<br></p>
<p>Gojibär är en rik källa på vitaminer och proteiner. Röda gojibär känner de flesta till, medan gula och svarta gojibär är en hyfsat outforskad hälsokälla i väst. I uråldriga samhällen har växten använts till olika ändamål sedan länge.</p>
<p>Goji är en lättskött buske som är härdig utomhus i Sverige och klarar av att växa i de flesta jordar.</p>
<p>Totalt 70 fröer av 3 sorter:</p>
<p>10 fröer Gul Goji <br>30 fröer (Röd) Goji <br>30 fröer Svart Goji </p>
<p>Läs mer om respektive sort här:<br></p>
<ul>
<li><a title="Goji (Lycium barbarum)" href="https://tradgardsdags.nu/products/gojibar-bocktorne-lycium-chinense" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Goji (<em>Lycium barbarum</em>)</strong></span></a></li>
<li><a title="Gul Goji (Lycium barbarum)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/gul-goji-lycium-barbarum" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;">Gul Goji (<em style="color: #4e991d;">Lycium barbarum</em><span style="color: #4e991d;" color="#4e991d">)</span></span></strong></span></a></li>
<li><a title="Svart Goji (Lycium ruthenicum)" href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-goji-lycium-ruthenicum" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Svart Goji (<em>Lycium ruthenicum</em>)</strong></span></a></li>
</ul>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/kapris-capparis-spinosa');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong> Kapris<br><strong>Vetenskapligt namn:</strong> <em>Capparis spinosa</em><br><strong>Familj:</strong> Capparaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Kapris är en medelhavsväxt som länge odlats för sina ätbara outslagna blomknoppar. Efter plockning läggs dem sedan in i salt för att avge bitterämnen och framhäva den syrliga smaken. Man kan även låta blommorna sitta kvar tills frukt har bildats och istället lägga in de lite större frukterna på samma vis.</p>
<p data-mce-fragment="1">Att lägga in kapris är väldigt enkelt. Det kan delas upp i 4 steg:<br></p>
<ul>
<li>Lägg de färska blomknopparna/frukterna i en skål med salt</li>
<li>Lämna blomknopparna/frukterna i skålen tillsammans med salt i 3-7 dagar (eller längre om så önskas).</li>
<ul>
<li>Häll av vattnet som samlas i skålen och tillsätt lite extra salt varje dag.</li>
</ul>
<li>När inläggningen är klar, skölj av saltet från blomknopparna/frukterna och blötlägg dem i vatten. Blötläggningstiden är upp till egen smak, men kortast rekommenderad tid är 15 minuter. Du kan blötlägga i flera timmar om så önskas. Ta en sked och gör ett smaktest då och då för att hitta den smak som passar dig.</li>
</ul>
<p>Man kan även lägga in yngre skott och blad från kaprisbusken. Ifall du vill använda även lite äldre blad och skott är ett tips att blanchera dem i kokande vatten 2-3 innan inläggning. Blanda ditt kaprisplock med salt och vinäger, lämna i kylen ca 1 månad. Redo att ätas.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling av Kapris har kunnat spåras så långt tillbaka som för 7000 år sedan i dagens Turkiet, Jordanien och Syrien. Där tros den ha använts både för kulinariska och medicinska behov. I medicinskt bruk användes alla växtdelar och då främst som matsmältningsbehjälpande.</p>
<p data-mce-fragment="1">I tropiska & subtropiska skogsträdgårdar (agroforestry) används den effektivt i det understa skiktet som marktäckare.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">I sin ursprungliga miljö växer Kapris ofta i höga temperaturer och marker med dålig vatten- samt näringstillgång. En typisk anpassning till en näringsfattig miljö är ett väldigt utbrett rotsystem som gör den lämplig som markbindare vid ex. strandkanter eller eroderande jordar. Kapris är i sin naturliga miljö ofta utbredd på steniga klippor och sluttningar. Den växer på väggarna av många forntida befästningar i medelhavet. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Sverige odlas Kapris bäst i kruka i ljusa lägen och övervintras frostfritt. Kapris kännetecknas av ett först upprätt växtsätt för att senare växa långa horisontella sidoskott som breder ut sig längs marken eller hänger ned när växandes i sluttningar och på murar/väggar. </p>
<p data-mce-fragment="1">Busken är produktiv och vid optimala förhållanden kan det bli ordentliga skördar på upp till 3000 knoppar per buske och säsong. I Sverige kan man inte riktigt förvänta sig samma resultat men man kan göra sitt bästa för att efterlikna plantans ursprungsmiljö genom att:</p>
<ul data-mce-fragment="1">
<li data-mce-fragment="1">låta den stå i direkt solljus hela sommarhalvåret,</li>
<li data-mce-fragment="1">låta den växa i väldränerad medelhavsjord och</li>
<li data-mce-fragment="1">låta jorden torka ut mellan bevattningarna.</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Använd gärna en stor kruka när plantan vuxit till sig.</p>
<p data-mce-fragment="1">Som beskrivet tidigare skördar man antingen de outslagna blomknopparna eller de färdigbildade frukterna. Om man låter blomknoppen slå ut får busken sötaktigt doftande, spektakulära blommor. Kaprisbusken blomma redan första året vid sådd av frö. </p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Blomknopparna plockas traditionellt på morgonen då det är då de tycks ha sitt högsta aromatiska värde.</p>
<p data-mce-fragment="1">Kaprisbusken går att föröka via sticklingar.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Kaprisfröer gror oregelbundet. För att skapa bättre groningsförutsättningar:</p>
<ul data-mce-fragment="1">
<li data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna i ljummet vatten 1 dygn</li>
<li data-mce-fragment="1">Lägg fröna i en tät plastpåse mellan ett par bitar fuktigt hushållspapper/fuktig sand och låt ligga i kylskåpet 4-6 veckor</li>
<li data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna i ljummet vatten ytterligare 1 dygn en sista gång</li>
<li data-mce-fragment="1">Så fröer 0,5 cm djupt i såjord</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Rötterna på de unga kaprisplantorna är ovanligt lättstörda och kan skadas vid omplantering. En bra lösning kan vara att så fröna i <a href="https://tradgardsdags.nu/collections/smarta-redskap/products/nedbrytbara-odlingsbrickor-10-pack" title="Nedbrytbara odlingsbrickor 10-pack" target="_blank"><span style="color: #4e991d;"><strong>nedbrytbara odlingsbrickor</strong></span></a> som du direkt kan plantera ned i en större kruka utan att störa rötterna.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 50 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 1-12 veckor</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/vitt-mullbar-morus-alba');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (50st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong> Vitt mullbär, Vitt mullbärsträd<strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"> Morus alba<br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Moraceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Mullbärsträd är en av världens äldsta kulturväxter - troligen mest känd för att vara värd åt silkesmaskar vars trådar fabriceras till silkestyg, eftersom mullbärsblad är silkesmaskens i princip enda källa till föda. Särskilt bladen från det vita mullbärsträdet är omtyckt bland silkesmaskarna. Det vita mullbäret härstammar från Västasien. </p>
<p data-mce-fragment="1">Bären på det vita mullbärsträdet varierar i färg - från vita, till rosa, till röda, till nästan svarta. De vita mullbären har en sötare smak än sin svartfruktade släkting <a href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-mullbar-morus-nigra" title="Svart mullbär (Morus nigra)" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-mullbar-morus-nigra" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Morus nigra</strong></span></a>. Bären är rika på antioxidanter och anses, likt te på mullbärsblad, kunna bidra till att balansera blodsockernivån. Tack vare sitt ovanligt höga näringsinnehåll anses mullbär vara en så kallad "superfood", likt <a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/gojibar-bocktorne-lycium-barbarum" title="Goji (Lycium barbarum)" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/gojibar-bocktorne-lycium-barbarum" target="_blank"><strong><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;">gojibäret</span></strong></a>.</p>
<p data-mce-fragment="1">Torkade bär har en gräddkolsliknande smak. Dessutom innehåller mullbär ämnet MFE som stabiliserar blodsockernivån och därmed dämpar kroppens sötsug. Därför är mullbär ett vanligt substitut för de som vill bli av med sötsuget. </p>
<p data-mce-fragment="1">Man kan även göra saft och sylt på bären.</p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8"><span>På bladen kan man </span><span>brygga</span><span> hälsosamt te som historiskt har druckits i Kina och som på senare tid har börjat bli populärt i Asien igen. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Det vita mullbärsträdet är något härdigare än släktingen <a href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-mullbar-morus-nigra" title="Svart mullbär (Morus nigra)" data-mce-fragment="1" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-mullbar-morus-nigra" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong data-mce-fragment="1">Morus nigra</strong></span></a> och klarar temperaturer ner till -30<span data-mce-fragment="1">°</span><span data-mce-fragment="1">C</span>. Det klarar av att växa i de flesta jordar men trivs bäst i luckra, näringsrika jordar. Tålig i blåsiga kustklimat men optimal tillväxt ges i varma, vindskyddade lägen.</p>
<p data-mce-fragment="1">Passar bra som spaljéträd då grenarna är lättböjliga.</p>
<p data-mce-fragment="1">Mullbärsträd passar även bra i skogsträgårdar då det är en populär värdväxt bland många organismer och ger återkommande skördar utan större skötsel samt skyddar växter i nedre lager.</p>
<p data-mce-fragment="1">Mullbär är självfertila vilket betyder att det endast behövs ett träd för att ge frukt.</p>
<p data-mce-fragment="1">Beskär på vintern när trädet är i dvala för att undvika att trädet "blöder" överdrivet, något som annars är en vanlig egenskap hos mullbärsväxter. </p>
<p data-mce-fragment="1">Bären mognar kontinuerligt från mitten av sommaren till tidig höst.<br></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong></strong>När det är dags för skörd är ett tips att plocka bären med nål för att undvika att de kläms sönder mellan fingrarna.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Mullbärsfrön gror bäst om de får en köldperiod på 2-3 månader. För att framkalla detta, blanda fröna med en liten mängd sand/torv/såjord och lägg i en plastpåse i kylen ovanstående period. Kolla med jämna mellanrum ifall något frö har grott i påsen. När köldperioden är klar, sprid försiktigt ut innehållet i påsen i en kruka med jord. </p>
<p data-mce-fragment="1"><span>Alternativt så utomhus </span><span>i februari i glastäckt såbädd eller växthus. </span></p>
<p data-mce-fragment="1">Det tar vanligtvis 2-4 veckor innan fröna gror. Vissa frön kan dock behöva ytterligare 12 månader innan de gror. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 5-10 m<br data-mce-fragment="1">Grotid: 1-12 månader<br data-mce-fragment="1">Växtzon: 1-4</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/svart-goji-lycium-ruthenicum');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (30st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong> Svart Goji, Ryskt Bocktörne<strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"> </em><em data-mce-fragment="1">Lycium ruthenicum </em>Murr.<em data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> </em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Solanaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Svart Goji är, likt släktingen <a title="Gojibär (Lycium barbarum)" href="https://tradgardsdags.nu/products/gojibar-bocktorne-lycium-chinense" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/gojibar-bocktorne-lycium-chinense"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;">Goji (<em>Lycium barbarum</em>)</strong></span></a>, en rik källa av proteiner och vitaminer. Särskilt rikt är det svarta gojibäret på antocyaniner, med ett högre innehåll än blåbär. Busken har sitt ursprung i områdena kring tibetanska högplatån och södra Ryssland.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det är en växt som ännu inte fått mycket uppmärksamhet i väst, men den har sedan länge använts av urbefolkningen i sin naturliga växtmiljö. Överraskande nog använder urbefolkningen i små nordindiska samhällen bäret till att göra en salva för att motverka blindhet på kameler. Detta är möjligt tack vare bärets höga innehåll av <em>lutein</em>.</p>
<p data-mce-fragment="1">Bäret får sin djupt blålila färg från antocyaninerna, ett ämne som finns i ovanligt höga halter i det svarta gojibäret. Antocyaniner är samma ämne som färgar blåbären blåa och bidrar till många av dess nyttiga egenskaper. </p>
<p data-mce-fragment="1">Mogna bär kan ätas råa, torkas eller tillagas.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det vanligaste sättet att konsumera svarta gojibär är att göra en s.k. infusion på dem. Detta görs bäst när de är helt färska, men det går även att göras med torkade bär. Det Svarta Gojibäret ger ifrån sig olika färger beroende på vilken typ av vatten som används. Vid mineralrikt vatten <meta charset="utf-8">(basiskt: pH >7) blir färgen djupt mörkblå och i surt vatten <meta charset="utf-8">(pH <7) blir färgen intensivt lila.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Svart Goji växer ursprungligen i mycket extrema klimat där den utsätts för torka, extrem kyla, höga salthalter och näringsfattiga jordar. Dessa faktorer har gjort det svarta gojibäret till en väldigt härdig växt. Den kan växa i temperaturer ner till -20 ºC.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det är en lättodlad buske som ofta ger rika skördar. Den växer gärna i väldränerade jordar (ofta sandjordar) och etablerar ett kraftigt rotsystem vilket gör den till en bra markbindare, t.ex. vid strandkanter. Den kan dessutom på naturlig väg bilda en tät vägg som skyddar mot den värsta blåsten. Trivs i ljusa lägen.</p>
<p data-mce-fragment="1">Busken blir upp till 2 m och kan odlas utomhus på friland i Sverige. För att skydda den din Svart Goji-buske från de tuffaste svenska förhållandena kan du på sensommaren täcka plantans bas med halm, löv eller likn. - detta skyddar plantan från den svåraste kylan och förlänger odlingssäsongen.</p>
<p data-mce-fragment="1">De mångtaliga bären går från gröna till svart/blålila i färg. Det är först då dem är redo för skörd. Detta sker sommar-höst.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Fröna sås i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1"> Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1"> Höjd: 1-2 m<br data-mce-fragment="1"> Grotid: 1-3 veckor<br data-mce-fragment="1"> Växtzon: 1-6<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/gojibar-bocktorne-lycium-barbarum');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (30st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn: </strong>Goji, Bocktörne<br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><span data-mce-fragment="1"> </span><em data-mce-fragment="1">Lycium barbarum<br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Solanaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Gojibär är en utav de mest populära "superfoods" (begrepp för mat med särskilt höga näringsvärden) och används ofta i müsli, smoothies, sallader och bröd eller äts helt enkelt som de är. Anledningen till populariteten är troligtvis för att gojibäret är ett av de mest näringstäta bär som finns. Det är rikt på vitaminer och mineraler såväl som omega-3 och antioxidanter. Gojibäret har även ett särskilt högt proteininnehåll på hela 10g per/100g, vilket är väldigt ovanligt bland frukt o bär. Smaken är söt med inslag av tranbär och körsbär. Vanligtvis torkar man bären innan användning.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det röda gojibäret är rikare på karotenoider än det <span style="color: #4e991d;"><strong><a href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-goji-lycium-ruthenicum" title="Svart Goji (Lycium ruthenicum)" style="color: #4e991d;" target="_blank">svarta gojibäret</a></strong></span>, medan det svarta är rikare på antioxidanter. </p>
<p data-mce-fragment="1">Roten används inom örtmedicin för bl.a. sina leverrensande egenskaper.</p>
<p data-mce-fragment="1">Bladen används i Asien i grytor och soppor eller görs te på.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Goji växer vilt i Asien och har sedan den förts in i Sverige även börjat spridas på naturlig väg här. Växten är en lövfällande buske som vanligen blir 80-200 cm hög.</p>
<p data-mce-fragment="1">Plantan är väldigt lättskött och härdig för både salt o vind. Trivs bra i både sol och halvskugga, detta är en anpassningssmart växt!</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Fröna sås inomhus jan-mars i fuktig såjord eller utomhus i krukor eller på friland maj-sep. Optimal groningstemperatur ligger runt 20-25 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>. Det kan ta en 3-4 månader för plantorna att bli redo för utplantering, så det rekommenderas att du sår tidigt på året. Då har du bra chanser att skörda redan samma år.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol/halvskugga<br data-mce-fragment="1">Höjd: upp till 3 meter (ofta runt 2m)<br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-30 dagar<br data-mce-fragment="1">Växtzon: 1-4<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/papaya-holland-carica-papaya');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (15st/påse)</p>
<div data-mce-fragment="1" class="page" title="Page 2">
<div data-mce-fragment="1" class="section">
<div data-mce-fragment="1" class="layoutArea">
<div data-mce-fragment="1" class="column">
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Papaya ‘HOLLAND’ </span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn: </strong><em>C</em><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">arica papaya <br></span></em><strong data-mce-fragment="1">Familj: </strong>C<span data-mce-fragment="1">aricaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Papayavarianten 'HOLLAND' är känd som en av de godaste och sötaste sorterna av papaya. Den har ett rött, saftigt fruktkött inuti och en mild, balanserad smak</p>
<meta charset="utf-8"> <meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Papaya är en frukt som har sitt ursprung i Mellanamerika och Karibien. Den har en söt och fruktig smak och en mjuk och saftig konsistens. Papaya växer vanligtvis i varma klimat och är en av de mest odlade frukterna i tropiska länder. Papaya har en unik smak som påminner om en blandning av melon och passionsfrukt.</span></p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Papaya äts oftast som en fruktsallad eller som en del i smoothies och fruktjuicer. Man kan även göra sallad genom att riva de gröna omogna frukterna, likt morötter. Papayafrukten innehåller också en höga nivåer av vitamin C, folat och antioxidanten betakaroten.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Papayaträdet har en nästan krasse-liknande arom som återfinns i nästan alla växtdelar - blad, stam, fruktskal och frön samt de omogna frukterna. Man hade nästan kunnat tro att det är en stor krasseväxt med frukt. Dock märks inte smaken av i de fullmogna frukterna.</span></p>
<p>Papaya och dess växtdelar har länge använts inom traditionell medicin för en mängd olika syften. Frön från papaya har bl a använts vid matsmältningsproblem och saven från trädet har använts för att behandla parasitorsakade infektioner tack vare sina antiparasitiska egenskaper. Saven från papaya har även använts som ett anestetikum (b<span data-mce-fragment="1">edövningsmedel).</span></p>
<div data-mce-fragment="1" title="Page 2" class="page">
<div data-mce-fragment="1" class="section">
<div data-mce-fragment="1" class="layoutArea">
<div data-mce-fragment="1" class="column">
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong> </p>
<p data-mce-fragment="1">Papayaträdet är ett av de snabbast växande fruktträden i sin naturliga tropiska miljö, där de ger frukt redan 4-6 månader efter sådd. Papayaträdet trivs som bäst i varma, fuktiga miljöer.</p>
<p data-mce-fragment="1">I Sverige är klimatet inte lika tillåtande men vid odling i växthus och tack vare papayans snabbväxande egenskaper är det troligtvis den lättaste tropiska frukten att få skörd av inom en kort tidsperiod av 1-2 år.</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span>Använd en väldränerad jord med en hög grad av organiskt material. Ge rikligt med vatten vid fruktbildning. Naturgödsel rekommenderas redan 4-6 veckor efter frö har grott. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p>Fröerna är lätta att så och växer snabbt. Placera fröerna i jorden med spetsen neråt och täck dem med ett tunt lager jord.</p>
<p>Bevattna regelbundet och håll jorden fuktig men inte våt.</p>
<strong>Egenskaper:</strong>
</div>
<div data-mce-fragment="1" class="column">
<strong></strong><br>
</div>
<div data-mce-fragment="1" class="column">Årighet: Flerårig</div>
</div>
</div>
</div>
</div>
<div data-mce-fragment="1" class="column">
<p data-mce-fragment="1">Växtläge: full sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 2-10 meter<br data-mce-fragment="1">Grotid: 2-6 veckor</p>
</div>
</div>
</div>
</div>