Teer & Teodling

Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper

Teer & Teodling

Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper

av Johannes Billsten den 16 mars 2025
Namn & taxonomi Trivialnamn: Te, Tebuske, TeträdVetenskapligt namn: Camellia sinensisFamilj: Theaceae Växthistoria & användning Te konsumeras över hela världen och är den näst vanligaste drycken efter vatten. Tebusken innehåller koffein (även kallat tein) som stimulerar energinivån samt teanin (L-teanin) som ger en lugnande, lätt euforisk, fokuserande effekt - till skillnad från kaffebusken som är mer fokuserad enbart på koffeinets uppiggande egenskaper. En kopp te kan alltså vara både uppiggande och sinneslugnande på samma gång - det är en slags balans de emellan som kan beskrivas ge ett väldigt klart fokus. Det är främst bladknoppar och blad som plockas för att brygga te på, ibland används även blommorna. Tebusken härstammar från regionen mellan Kinas sydliga provins Yunnan och de nordliga delarna av Myanmar (Burma), Thailand, Laos och Vietnam. För mer än 2000 år sedan började tekulturen och teodlingen migrera till nordligare provinser i Kina varav nya varieteter utvecklades.  I sin naturliga miljö växer tebusken, eller teträdet, på höga altituder där det kan bli väldigt kallt om nätterna, och där det även kan vara kallt om dagarna, med årstider och perioder av snö precis som vi har här. Även om vi i genomsnitt har det kallare här hos oss i Norden, har tebusken redan en naturlig härdighet mot hårda miljöförutsättningar och frysande temperaturer under längre perioder. Tack vare ett par projekt i Europa har dessutom sorter tagits fram med särskilt god härdighet för att lämpa sig för odling i vårt klimat. Jämförelse mellan te och kaffe - konsumtion Te är en väldigt passande dryck att konsumera medan man gör mentalt krävande arbete tack vare dess inducerande fokusgivande egenskaper, till skillnad från kaffe som kan ge en lite mer rastlös känsla. Te ger en mer långvarig energinivå utan märkbar dipp - kaffe ger ordentligt med energi för att sedan dippa. Teet är inte lika slitande på nervsystemet som kaffe, inte bara pga det lägre koffeininehållet men även pga samverkan utav de andra hälsosamma ämnena som theaflaviner, katekiner och såklart L-teanin m fl. Man hade kunnat säga att te passar bra till stillasittande sysslor och kaffe till mer fysiska arbeten, men ju mer te man dricker märker man att energin räcker gott och väl samt att energin dessutom håller i sig längre. Att kaffe är väldigt gott kommer man dock inte undan, och som en nödlösning när kroppen verkligen behöver en rejäl energiboost är kaffe väldigt användbart. Te är dock en otroligt god dryck likaså, och farmförallt mångfaldig när det kommer till smak: allt från umamismakande Sencha-teer, till aromatiska och fylliga Oolong teer, till intensiva och smakrika Pu'ehr teer.  De 6 olika tesorterna Alla äkta tesorter kommer ifrån arten Camellia sinensis. Från denna buske (eller träd) kan du göra: grönt, vitt, gult, oolong, svart och ”mörkt” (även kallat Pu'ehr) te. Skillnaden mellan de utgörs av deras olika fermenterings- och oxideringsgrad. Nedan beskrivs processen för de olika tesorterna i korthet: Grönt te - den friskaste & grönaste sorten: bladen hettas upp i 220ºC direkt efter skörd för att avstanna oxideringsprocessen och därmed "låsa in" smaken och färgen man uppnått i odlingsprocessen. Därefter rullas bladen för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Bryggtemp: 80-85ºC. Vitt te - den minst behandlade sorten: bladen låts vissna i solen 2-3 dagar direkt efter skörd. Detta sätter igång en rad olika stressresponser i bladen som resulterar i att smaker som sötma och fruktighet utvecklas. Efter detta torkas bladen på låg värme. Eftersom vitt te aldrig hettas upp till en hög temperatur avstannar inte den enzymatiska oxideringsprocessen helt (som den gör för grönt te), därför är vitt te en av de två tesorter som utvecklas i smak och färg ju längre det lagras. Lite som viner. Ingen brytning av bladstruktur sker. Därför är en högre bryggtemperatur på 95ºC nödvändig för att få en full extraktion av teets smakämnen. Gult te - friskt & grönt med en rund smak: efterskördsprocessen är lik grönt te. Bladen hettas upp direkt efter skörd men på en något lägre temp på 200ºC för att behålla viss enzymatisk aktivitet. Bladen rullas för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Efter detta samlas bladen i hög för att "gulna", i detta moment oxiderar bladen dels utan enzymatisk aktivitet genom luftutbyte, dels med den lilla enzymatiska aktivitet som låtits hållas vid liv i bladen, och dels med mikrobiell aktivitet. Detta ökar teets fylliga egenskaper och minskar bitterheten. Detta moment pågår i 6-8 timmar. Efter detta torkas bladen för att dra ned vätskenivån. Oolong te - den mest aromatiska sorten: efterskördsprocessen av oolong te är troligen den mest komplexa och mest varierande beroende på vilken karaktär man vill att oolong teet ska ha. Först låts bladen vissna i solen 15-20 minuter, sedan flyttas de in för att fortsätta vissna på bambubrickor 5-8 timmar inomhus - varannan timme rör man om bladen för en jämn vissnings & oxideringsgrad. I nästa steg skakar man om bladen i t ex en bambukorg eller roterande bambucylinder - detta bryter cellstrukturen vilket ökar oxideringsgraden samt drar ut smaken och aromen ur bladen. Dessa två moment av brytande och vissnande av bladen görs om igen tills man anser att den önskade oxideringsgraden är nådd. När den är nådd hettar man upp bladen för att "låsa in" den smak och arom man uppnått i behandlingsprocessen. Oxideringsgraden hos olika oolong teer varierar från 5 till 85%. Efter detta knådas och rullas tebladen för att bilda små kompakta "pärlor" med intensifierad smak och arom. Detta gör även att smaken frigörs långsamt vid bryggning. Slutligen torkas bladen i ca 100ºC för att dra ned vätskenivån. Svart te - milt och runt med låg bitterhet: bladen låts vissna i 6-8 timmar, sedan rullas bladen mer intensivt och under längre perioder än i jämförelse med andra tesorter - detta är för att verkligen bryta bladstrukturen och möjliggöra högsta grad av oxidering. I oxideringsprocessen omvandlas bl a de bittra katekinerna till mildare rödbrunfärgade theaflaviner och thearubiginer. Efter rullning läggs tebladen på hög i en fuktig miljö, gärna över 90% luftfuktighet - man kan använda sig av en luftfuktare eller helt enkelt en sprayflaska vid mindre batcher. Ibland lägger man t o m en våt handduk ovanpå bladen för att verkligen skapa en fuktig miljö. Den fuktiga miljön gynnar den enzymatiska aktiviteten som omvandlar bittra ämnen till mildare rödbrunfärgade ämnen. Det är dock viktigt att bladen behåller kontakten med syre, för detta kan man med jämna mellanrum vädra bladen genom att vända om dem i högen. När man har nått sin önskade oxideringsgrad torkar man bladen i ca 100ºC. Mörkt te, vanligen kallat Pu'ehr te - ett traditionellt & smakrikt efterfermenterat te som lagras likt viner: bladen låts vissna i ett par timmar innan de hettas upp traditionellt i en stor vedeldad wokpanna - temperaturen får inte vara för hög eftersom man i denna tesort vill behålla en viss enzymatisk aktivitet, ofta runt 130ºC, max 200ºC. I detta steg vänds bladen om i pannan i en oavbruten rytm för att få en jämn "kill-green"-grad. I detta steget använder man sina sinnen för att avgöra när önskad gräns är nådd, man utgår från bl a konsistens, färg och arom hos tebladen. Efter detta rullas bladen för att bryta cellstrukturen och frigöra smak och arom. Nästa steg är att låta bladen torka ute i solen i ca 1 dag. Att torka i solen har 2 syften: dels att temperaturen aldrig blir så hög att den avstannar den enzymatiska aktiviteten, men också att fuktighetsgraden i bladen aldrig blir så låg som den blir när man hettar upp i ugn - vilket gynnar den vidare efter-fermenteringen av teet. Det sista steget är att pressa ihop tebladen till kompakta tekakor - detta återigen för att behålla en jämn men låg fuktighet i bladen vilket gynnar efterfermenteringen. Dessa teer kan lagras i över 50 år och de utvecklas i smak samt stiger i värde ju äldre de blir. Den process som beskrivs ovan är den traditionella metoden för att producera mörka teer, dessa teer nämns Sheng Pu'ehr. Det finns även en modernare metod där man påskyndar efterfermenteringsprocessen genom att lägga tebladen på hög i upp till 2 månader i en varm och fuktig miljö, dessa teer kallas då Shou Pu'ehr. Alla te-typer har sina hälsofördelar, ibland olika. Forskning har visat att konsumtion av flera olika tetyper ger större hälsofördelar än konsumtion av enbart en typ.  Det vi i Sverige kallar rött te (rooibos) kommer från en annan växtart, Rooibosbusken Aspalathus linearis. Tebladen används även till matlagning i Asien - till exempel Tea Leaf Salad (fermenterade blad) i Burma och (färska blad) i Thailand. Man kan även utvinna en nyttig olja ur tefröna genom pressning.  Teodling i Sverige: vår lilla teplantage Att odla te i Sverige är fortfarande ett nytt och relativt oetablerat fenomen. Vi har börjat anlägga en teplantage intill Kävlingeån och även en i Marieholm. Plantorna har övervintrat fint utomhus försedda med halm och juteväv. Det som visat sig vara mest viktigt hos oss är att skydda från direkt kraftig vind under vinterhalvåret. Detta görs  genom att antingen sätta en jutesäck runt plantan eller genom att sätta upp någon slags vindskyddande barriär. Planterar du dina teplantor i ett väldigt vindskyddat läge är detta troligtvis inte en nödvändighet, då kan det räcka med att täcka marken med halm. Båda våra teodlingar är belägna i blåsiga delar av Skåne, zon 1. På våren bör man dock skydda plantorna från direkt sol, likt de flesta andra vintergröna växter - detta eftersom det finns en risk att plantan torkar ut när vattnet i marken är frusen och den starka vårsolen evaporerar växtens vätska i bladen. Har rötterna nått ett djup där marken inte är frusen är detta inte en nödvändighet, men det kan vara bra att tänka på under de första åren beroende på var i landet man bor. I och med nödvändigheten att täcka plantorna för skydd mot tidig vårsol tycker jag att det är lika bra att täcka plantorna redan på vintern, så får man ett tvåfaldigt skydd utifrån ett och samma moment. Man kan antingen täcka var och en planta med varsin jutesäck eller spänna juteväv på ett par stolpar över flera plantor.  Det finns en teodling i Gränna, se Gretas Te, som börjat använda sig utav våra buskar för expandering av deras teodling. Gränna ligger i odlingszon 2, med ett jämnt och gynnsamt klimat tack vare angränsande Vättern. Sedan finns det även en teodling på Gotland, men det är oklart ifall de fortfarande odlar på friland. Nedan ser ni början på vår teplantage intill Kävlingeån - bilderna är tagna efter deras första övervintring i mars månad år 2025. Första vintern har vi täckt både med halm, individuella jutesäckar samt en skyddande ridå av juteväv för att skydda mot de värsta skånska blåstarna - som kan stå på rejält här i vårt öppna åkerlandskap. De täcktes dock så sent som i mitten av januari, så de har stått helt bara i ruschar ned till -10ºC och perioder av intensiva skånska vintervindar, för er som inte vet har vi inte mycket som saktar ned vinden här, så kylan från trycket blir rätt intensiv. Nästa vinter kommer jag experimentera med att ta bort ett lager utav skydden med nya plantor, antingen ryker de individuella säckarna eller det yttre vindskyddet. Poängen är ju att göra odlingen så enkel som möjligt men samtidigt få dem att trivas. I år kommer jag att etablera ännu en liten teplantage i Marieholm på vårt nya Ågården. Det kommer att vara en terassodling på en liten sluttning för att imitera det sätt som man ofta odlar te på i Asien. Tebusken går alltså att övervintra och odla på friland i Sverige, beroende på plats och omständigheter kan plantorna behöva vintertäckas: t.ex. med halm och juteväv/-säck. Att tänka på är dessutom att te trivs bäst i sur jord, använd Rhododendron- eller Blåbärsjord när du planterar ned i marken, eller i ny kruka. Tebuskens egenskaper Årighet: FlerårigVäxtläge: sol-halvskuggaHöjd: 1-2 meter - i sin naturliga miljö upp till 20m.Växtzon: 1-4, härdig ned till -15ºC
Välkommen till teavdelningen! - de olika sorterna och deras egenskaper

Teer & Teodling

Välkommen till teavdelningen! - de olika sorterna och deras egenskaper

av Johannes Billsten den 21 dec. 2024
Såhär lagom inför julen har vi äntligen börjat med våra efterlängtade uråldriga & unika teer! De blev en hit när vi lanserade dem på julmarknaden här i butiken på Ågården och nu finns de även tillgängliga att beställa i webbutiken. Precis som med växtsortimentet är det främst teer som har unika egenskaper på ett eller annat sätt som kommer att tas in i butiken: dessa teer kan komma ifrån teträd som antingen är flera hundra år gamla, 20 meter höga eller har odlats av en etnisk folkgrupp i området. Eller på annat vis har en intressant historia. Ibland är det alla utav dem. Bakgrund till teverksamheten Som ni kanske redan vet har Trädgårdsdags en stark koppling till teodling i Sverige. Te överlag är ett intresse som personligen funnits med ett tag. Kanske som starkast inpräntat i intressesfären och som del av vardagen efter en resa 2019 till norra Burmas bergstrakter -  där man oavbrutet serverades te i en stor kanna medan man kunde sitta och läsa på en stol ute i den friska bergsluften. Jag hade i början av 2024 planerat en resa till några av de uråldriga etniska folkgrupper och arkeologiska kvarlämningar som finns i Laos. När jag sedan fick reda på att vissa av dessa folkgrupper dessutom producerar unika teer från teträd som är flera hundra år gamla blev det snabbt resans högsta prio. Väl där besökte jag dels Hmong-folket i Xieng Khouang som producerar te från vilda teträd på berget Phou San, Phu Noi-folket som har en 400 år gammal teplantage på Phongsali's vidsträckta bergssluttningar och Yao-folket som odlar te från vilda teträd som är upp till 20 m höga vid gränsen till Kina. Vid varje besök fick man lära sig om både deras kultur och den urgamla tekulturen. Besöken bestod oftast av att först besöka deras storslagna, och ibland djupt i djungeln gömda, teodlingar. Sedan åkte man tillbaka och satte sig ned tillsammans för att dricka deras olika teer, skördat från olika säsonger och årgångar - och så klart snacket om hur vi går tillväga för att föra deras teer till Sverige. Ofta blev det övernattningar och utflykter i deras trakter dagen efter. Det är värt att nämna att detta inte finns som några guidade turer för allmänheten, utan det är research som gjorts på egen hand och kommunikation med befolkningen på plats som möjliggjort dessa upplevelser. Befolkningarna är ofta trevliga och även om somliga kan vara blyga finns det alltid någon som är öppen och inbjudande för att se till att du har en bra vistelse i deras by. Därav blev det även en del utflykter och inbjudningar utanför teerna. Efter denna givande resa i Laos åkte jag över till norra Thailand för att besöka teodlingarna där som utgörs av en särskild sorts tebuske med eftertraktade egenskaper innan det blev dags för nästa mål i ett annat land. Det välkända höglandet Cameron Highlands i Malaysia, som är känt för sina vidsträckta teplantager vilka började anläggas av britterna och som sedan byggts på utav andra aktörer. Detta område har varit på kartan länge, så det var kul att äntligen få komma på plats. Väl där gällde det att besöka de mest väletablerade aktörerna, båda med en lång historia i bergsområdet, för att bestämma vilken leverantör som producerade bäst teer. Svaret blev Cameron Valley Tea, som har ett brett sortiment av premiumklassade teer som både smakar väldigt bra (& mycket) och har en intressant historia. Nu i december 2024 fick vi hem den första omgången av deras teer till Sverige och blev därmed deras första distributör utanför det egna landet - jag tror att deras teer kan bli en hit på den europeiska marknaden! Tesorterna och deras särskiljande egenskaper Pu'ehr teer från uråldriga teträd i Laos Teerna som vi tagit in från Laos är s k Pu'ehr teer. Det är teer producerade på klassiskt Yunnan-vis där man låter teerna påbörja en kort fermentering innan de hettas upp i en stor vedeldad panna för att sakta ned fermenteringen och sedan låtas ligga och torka långsamt för att slutligen pressas ihop till kompakta klassiska tekakor. Dessa tekakor har sedan egenskapen att bli bättre med tiden ju längre de lagras, de utvecklar nya, mer kompletta och komplexa smaker, lite som viner. Likt viner ökar även lagrade Pu'ehr kakor i värde med tiden. I och med att tekakorna är i en långsamt pågående fermenteringsprocess, som tidigare i processen kraftigt saktats ned av upphettningen i panna, utvecklar teerna långsamt en rundare och mer definierad smak med tiden. Generellt sett så försvinner beskan, och toner som sötma och fruktighet blir tydligare ju längre de lagras. Pu'ehr te är oftast väldigt potent tack vare sin kompakta form - särskilt när det kommer från uråldriga träd, som har en bredare näringsprofil. Detta resulterar i att Pu'ehr teer kan bryggas 10-15 gånger på samma blad. Smaken brukar utvecklas för varje bryggning, normalt sett försvinner beskan och andra smaker som sötma och fruktighet kommer fram, lite som själva lagringsprocessen. De Pu'ehr teer som säljs i butiken kommer dels från en 400 år gammal teplantage som sköts utav Phu Noi folket i Phongsali's bergssluttningar, och dels från Yao-folkets 20 meter höga, vilda teträd som växer nära gränsen till Kina. Samtliga teer skördas och tillverkas på traditionellt vis.  Exklusivt oolong te från norra Thailand's bergstrakter Teerna från norra Thailand är ett topp-kvalitets Oolong te. Oolong är ett te som är delvis oxiderat, alltså som låtits torkas långsamt i kontakt med syre tills det utvecklat önskvärd smak, färg och arom. Oolong teer kan oxideras till en grad av allt från 8-85%. Oolong teer är alltså ett slags mellanting mellan grönt och svart te rent oxidationsmässigt. Oolong teer är oftast ljusa och klara till färgen och har en frisk smak precis som grönt te, men har oftast en mer komplex och djup smakprofil bildad av den oxidations- och upphettningsprocess som teet genomgått. Oolong teer är ofta hårt ihoppressade till små pärlor, vilket intensifierar smaken och vid bryggning gör att smaken frigörs långsamt. Oolong teer bryggs oftast 4-5 gånger på samma blad. För varje bryggning brukar smaken utvecklas, där sötma och t ex blommiga toner kan komma fram efter ett par bryggningar. Just det oolong te som vi säljer kommer ifrån det nordligaste Thailand's bergstrakter där en skicklig producent med lång historia odlar en tesort med unika egenskaper vilket gör att de färdiga teerna har en rundhet och blommig sötma som är svårt att hitta på andra håll. Tesorten heter Ruan Zhi, även kallad Oolong No. 17 och är en sort med extra mjuka stjälkar som är framtagen på en försöksstation i Taiwan i ett projekt uppstartad av den föregående thailändska kungen Rama IX. Sorten är unik och går bara att hitta växandes i norra Thailand's bergsområden, vilket visade sig vara helt rätt klimat för sorten. Idag är 5 olika bergsområden i den norra sfären involverade i teodling tack vare kung Rama IX projekt. Som leverantör till teerna i butiken har jag valt den producent som visar störst skicklighet inom klassisk Taiwanesisk teframställning, är mest etablerad och helt enkelt har de bäst smakande teerna - det är Choui Fong som utmärker sig extra. Svart te med brittiskt arv från bergen i Malaysia Svart te vet de flesta vad det är. Vad man ibland inte tänker på däremot är hur de svarta teerna är framställda, vilket ger teet en särskild klass. Klasser spelar roll för att de utgörs av hur teet har odlats, skördats och framställts - vilket bestämmer teets smak och kvalitet. Te som har odlats uppe i bergen i annars tropiska-subtropiska trakter smakar alltid mer än låglandste då kylan på den högre altituden gör att buskarna växer långsammare, vilket i sin tur gör att näringen i bladen ackumuleras i mer kompakta strukturer. Detta resulterar i ett mer näringstätt och smakrikt te. Det spelar även roll hur teet skördas - mer specifikt är vilka blad av tebusken som används av störst betydelse för smak och kvalitet. Beroende på om endast knoppen, knoppen + det yngsta bladet eller knoppen + de 2 yngsta bladen skördas delas teet i olika klasser. De yngsta bladen ger nämligen ett friskare och mer delikat te som dessutom har ett rikare näringsinnehåll. Yngre blad innehåller dessutom färre tanniner än äldre blad, vilket är det som ger teet sin beska. Te gjort på enbart knopparna kallas ofta Silver needle tea då den luddiga, oöppnade bladknoppen liknas vid en silvernål. Knoppen + 1 blad kallas Flowery orange pekoe och knoppen + 2 blad kallas istället bara Orange pekoe. Man kan även göra te på äldre blad, men dessa är de 3 klasser som räknas till högsta kvalitetens te.  Slutligen har efterskördsprocessen betydelse för smak, sort och kvalitet av teet. Hur och hur länge teet har låtits oxidera och torka är av stor betydelse. Det svarta teet vi tagit in i butiken kommer ifrån bergsområdet Cameron Highlands i Malaysia. Det är ett område som upptäcktes av britterna under deras tid i landet. Inom kort började det anläggas vidsträckta teodlingar i det lämpliga bergsklimatet. Men inte bara utav britterna, en visionär vid namn Shuparshad Bansal Agarwal var fast bestämd att bygga upp sin egen teodling jämsides britterna och efter landets självständighetsdeklaration blomstrade företaget. Idag säljer detta företag med sin hundra år gamla historia teer under namnet Cameron Valley och står för några av landets mest druckna teer. De är väletablerade inom det egna landet men har dock aldrig jobbat med någon export, så de var både lätt ovana men positivt inställda när jag förklarade att jag ville ta in deras teer till min butik i Sverige. De har teer av både Orange pekoe och Flowery orange pekoe klass. Deras svarta te Premium Gold, med ett högt innehåll av gyllene knoppar och snyggt förpackad i svart o gyllene burk är av klassen Orange pekoe och finns nu att köpa både i webbutik och i vår fysiska butik här på Ågården. Under år 2025 kommer även deras 100 g Flowery Orange Pekoe i lika fin förpackning in i butiken. Deras teer är långsamt torkade på trä vilket ger en lätt nötig smak i samband med dess redan runda och blommiga toner. Samtliga teer finns nu i teavdelningen! Gå in och kolla genom att klicka här. Läs mer: Trädgårdsdags: Bakgrund, val av inriktning och syfte - etnobotanik, te & härdiga exotiska växter Första snön är fallen: majoriteten av sortimentet klarar vintern utomhus Vad är det egentligen vi konsumerar?