Prenumerera och spara 10%!
20 produkter
20 produkter
Sortera enligt:
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/helig-basilika-ocimum-tenuiflorum');
});">
<p><span data-mce-fragment="1">FRÖN (50st/påse) </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn</strong><span data-mce-fragment="1">: Helig basilika, Tulsi, Tulasi, Kaprao, Holy Basil, Hot Basil </span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn</strong><span data-mce-fragment="1">: <em>Ocimum tenuiflorum</em> / <em>Ocimum sanctum </em></span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Familj</strong><span data-mce-fragment="1">: Lamiaceae </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning</strong><span data-mce-fragment="1">: </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Helig basilika är mer kryddig och pepprig än den närbesläktade "söta" basilikan (<em>Ocimum basilicum</em>) vi vanligtvis äter i Norden. Det är även en av de få basilikasorter vilka kan växa till mindre träd.</p>
<p>Helig basilika förväxlas ofta med Thaibasilikan (<em>Ocimum basilicum</em> var. <em>thyrsiflora</em>) - som är en annan art. På grund av denna förväxling och den Heliga basilikans mer sällsynta förekomst används Thaibasilika ibland felaktigt i matlagning där egentligen Helig basilika är den rätta komponenten. Ett exempel på sådan förekomst kan vara i den thailändska rätten Pad Kaprao, vilken är döpt efter den Heliga basilikans thailändska namn <em>kaprao</em>. Skillnaden mellan dessa två basilikor är att Thaibasilikan är sötare och mer lakritsaktig medan Helig basilika är kryddigare och mer pepprig, därav namnet <em>Hot Basil</em> som ibland används som benämning.</p>
<p>Utöver matlagning används även växtens blad och blommor till att göra rogivande te på. </p>
<p>Som en av de mest tillämpade uråldriga medicinalväxterna har Helig basilika använts för att behandla bl.a. vanliga förkylningar, huvudvärk och olika stressyndrom. Till dessa syften används stam, blad och frön.</p>
<p>I traditionella samhällen använder man även örten som ett naturligt myggmedel, genom att applicera aromen från växten på huden.</p>
<p><meta charset="utf-8"><span>Liknande har torkade blad blandats med förvarade sädesslag för att stöta bort insekter </span><span>sedan</span><span> hundratals år tillbaka.</span></p>
<p><strong data-mce-fragment="1">Odling</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p>Använd en väldränerad, mullrik jord och placera i halvskugga eller full sol, den klarar av båda. Trivs i fuktig jord, men inte blöt. Om du låter jorden torka ut mellan bevattningarna kommer det att öka växtens aromproduktion (= mer smak) - detta är ett resultat av växtens respons på stress.</p>
<p>Sätt i en kruka med gott om plats för rötterna för att ge plantan en chans att växa sig till ett litet träd. Flytta in krukan före vintern då växten inte trivs i temperaturer under 15<span data-mce-fragment="1">°</span>C. Om växten långsamt leds in i en vinterdvala kan den klara av att övervintra i temperaturer ner till -1<span data-mce-fragment="1">°</span>C, detta saktar dock ner tillväxten.<br></p>
<p>Ifall du vill att plantan ska fokusera mer på tillväxt av bladverk kan du klippa av blomställningar innan de hinner utvecklas.</p>
<p>Basilika är lätt att ta sticklingar ifrån, gör ett diagonalt snitt med ett rent verktyg strax under ett blad. Sticklingen bör vara runt 15 cm. Ta bort de nedersta bladen från sticklingen och sätt i ett glas med vatten som du byter ut regelbundet. Plantera i jord när rötter utvecklats.</p>
<p><strong data-mce-fragment="1">Sådd</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Lägg fröerna på ett fuktigt lager jord. Tryck lätt ned fröerna i jorden för god kontakt. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växtläge: sol/halvskugga</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Höjd: 30-150 cm</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Grotid: 5-15 dagar</span><br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/ashwagandha-indisk-ginseng-withania-somnifera');
});">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">FRÖN (25st/påse)</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn: </strong><span data-mce-fragment="1">Ashwagandha, Indisk Ginseng</span><br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><em> Withania somnifera<br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Solanaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Ashwagandha är en gammal läkeväxt som använts i medicinska syften i tusentals år, främst vid fysisk och mental trötthet. Ashwagandhans adaptogena egenskaper anses jämna ut eventuella obalanser i kroppen. Bland annat genom sänkta nivåer av stresshormonet kortisol. <br><br>Roten har även anti-inflammatoriska egenskaper och anses vara lugnande för nervsystemet. <br><br>Upplevda effekter vid användning av Ashwagandha är förbättrad kognitiv förmåga i form av minne och koncentration samt högre energinivå.<br><br>Ashwagandhan används även i träningstillskott för ökad muskeltillväxt.<br><br><strong>Odling:</strong><br><br>Ashwagandha kan odlas i ljust fönster eller under artificiellt ljus.<br><br>Detta är en växt som trivs i torra klimat och har därför inga problem med att leva som rumsväxt i Sverige. Men plantan kan med fördel ställas ut på sommaren för att ta emot extra solljus. <br><br>I takt med att plantan blir större är det fördelaktigt att ge god plats för rötterna, då det främst är rottillväxten man är intresserad av vid odling av Ashwagandha.<br><br>När plantan vuxit till sig kan man gärna låta jorden torka ut mellan bevattningarna då det förebygger syrebrist i rötterna och bidrar ytterligare till ökad rottillväxt. Ashwagandhan är väldigt torktålig när den väl har etablerat sig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong></p>
<a>
<p data-mce-fragment="1">Så och låt växa i väldränerad jord. Täck fröna med ett 1 cm lager jord eller perlit. Håll jorden fuktig i fröstadiet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol/halvskugga<br data-mce-fragment="1">Höjd: 75cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 1-3 veckor<br data-mce-fragment="1">Växtzon: 1-5<br></p>
</a>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/bla-himmelsart-fylld-blomma-clitoria-ternatera');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Butterfly Pea <br><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria <meta charset="utf-8">ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Blå Himmelsärt med fyllda blommor.</p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten. </p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic. </p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt <span style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" target="_blank">Goabönan</a></strong></span> är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/kapris-capparis-spinosa');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong> Kapris<br><strong>Vetenskapligt namn:</strong> <em>Capparis spinosa</em><br><strong>Familj:</strong> Capparaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Kapris är en medelhavsväxt som länge odlats för sina ätbara outslagna blomknoppar. Efter plockning läggs dem sedan in i salt för att avge bitterämnen och framhäva den syrliga smaken. Man kan även låta blommorna sitta kvar tills frukt har bildats och istället lägga in de lite större frukterna på samma vis.</p>
<p data-mce-fragment="1">Att lägga in kapris är väldigt enkelt. Det kan delas upp i 4 steg:<br></p>
<ul>
<li>Lägg de färska blomknopparna/frukterna i en skål med salt</li>
<li>Lämna blomknopparna/frukterna i skålen tillsammans med salt i 3-7 dagar (eller längre om så önskas).</li>
<ul>
<li>Häll av vattnet som samlas i skålen och tillsätt lite extra salt varje dag.</li>
</ul>
<li>När inläggningen är klar, skölj av saltet från blomknopparna/frukterna och blötlägg dem i vatten. Blötläggningstiden är upp till egen smak, men kortast rekommenderad tid är 15 minuter. Du kan blötlägga i flera timmar om så önskas. Ta en sked och gör ett smaktest då och då för att hitta den smak som passar dig.</li>
</ul>
<p>Man kan även lägga in yngre skott och blad från kaprisbusken. Ifall du vill använda även lite äldre blad och skott är ett tips att blanchera dem i kokande vatten 2-3 innan inläggning. Blanda ditt kaprisplock med salt och vinäger, lämna i kylen ca 1 månad. Redo att ätas.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling av Kapris har kunnat spåras så långt tillbaka som för 7000 år sedan i dagens Turkiet, Jordanien och Syrien. Där tros den ha använts både för kulinariska och medicinska behov. I medicinskt bruk användes alla växtdelar och då främst som matsmältningsbehjälpande.</p>
<p data-mce-fragment="1">I tropiska & subtropiska skogsträdgårdar (agroforestry) används den effektivt i det understa skiktet som marktäckare.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">I sin ursprungliga miljö växer Kapris ofta i höga temperaturer och marker med dålig vatten- samt näringstillgång. En typisk anpassning till en näringsfattig miljö är ett väldigt utbrett rotsystem som gör den lämplig som markbindare vid ex. strandkanter eller eroderande jordar. Kapris är i sin naturliga miljö ofta utbredd på steniga klippor och sluttningar. Den växer på väggarna av många forntida befästningar i medelhavet. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Sverige odlas Kapris bäst i kruka i ljusa lägen och övervintras frostfritt. Kapris kännetecknas av ett först upprätt växtsätt för att senare växa långa horisontella sidoskott som breder ut sig längs marken eller hänger ned när växandes i sluttningar och på murar/väggar. </p>
<p data-mce-fragment="1">Busken är produktiv och vid optimala förhållanden kan det bli ordentliga skördar på upp till 3000 knoppar per buske och säsong. I Sverige kan man inte riktigt förvänta sig samma resultat men man kan göra sitt bästa för att efterlikna plantans ursprungsmiljö genom att:</p>
<ul data-mce-fragment="1">
<li data-mce-fragment="1">låta den stå i direkt solljus hela sommarhalvåret,</li>
<li data-mce-fragment="1">låta den växa i väldränerad medelhavsjord och</li>
<li data-mce-fragment="1">låta jorden torka ut mellan bevattningarna.</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Använd gärna en stor kruka när plantan vuxit till sig.</p>
<p data-mce-fragment="1">Som beskrivet tidigare skördar man antingen de outslagna blomknopparna eller de färdigbildade frukterna. Om man låter blomknoppen slå ut får busken sötaktigt doftande, spektakulära blommor. Kaprisbusken blomma redan första året vid sådd av frö. </p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Blomknopparna plockas traditionellt på morgonen då det är då de tycks ha sitt högsta aromatiska värde.</p>
<p data-mce-fragment="1">Kaprisbusken går att föröka via sticklingar.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Kaprisfröer gror oregelbundet. För att skapa bättre groningsförutsättningar:</p>
<ul data-mce-fragment="1">
<li data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna i ljummet vatten 1 dygn</li>
<li data-mce-fragment="1">Lägg fröna i en tät plastpåse mellan ett par bitar fuktigt hushållspapper/fuktig sand och låt ligga i kylskåpet 4-6 veckor</li>
<li data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna i ljummet vatten ytterligare 1 dygn en sista gång</li>
<li data-mce-fragment="1">Så fröer 0,5 cm djupt i såjord</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Rötterna på de unga kaprisplantorna är ovanligt lättstörda och kan skadas vid omplantering. En bra lösning kan vara att så fröna i <a href="https://tradgardsdags.nu/collections/smarta-redskap/products/nedbrytbara-odlingsbrickor-10-pack" title="Nedbrytbara odlingsbrickor 10-pack" target="_blank"><span style="color: #4e991d;"><strong>nedbrytbara odlingsbrickor</strong></span></a> som du direkt kan plantera ned i en större kruka utan att störa rötterna.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 50 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 1-12 veckor</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/bla-himmelsart-clitoria-ternatea');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Butterfly Pea <br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten. </p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic. </p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt<span data-mce-fragment="1"> </span><span style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><a style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus">Goabönan</a></strong></span><span data-mce-fragment="1"> </span>är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/tradbasilika-nejlikbasilika-ocimum-gratissimum');
});">
<p><span data-mce-fragment="1">FRÖN (50st/påse) </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn</strong><span data-mce-fragment="1">: Trädbasilika, Nejlikbasilika, Afrikansk Basilika, Bai Yeera, Ram Tulsi</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn</strong><span data-mce-fragment="1">: <i>Ocimum gratissimum</i></span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Familj</strong><span data-mce-fragment="1">: Lamiaceae </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning</strong><span data-mce-fragment="1">: </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Trädbasilikan är en ört med en lång historia av användning både i matlagning och medicinalsyften. Bladen har en unik, söt, kryddig och smått lakritsaktig arom. Som namnet antyder kan denna basilika förveda sig och växa sig till ett flerårigt meterhögt träd. Likt den <span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><a href="https://tradgardsdags.nu/products/helig-basilika-ocimum-tenuiflorum" title="Helig Basilika (Ocimum tenuiflorum)" style="color: #4e991d;" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/helig-basilika-ocimum-tenuiflorum" target="_blank" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Heliga Basilikan</strong></a></span>, som dock kan bli ännu högre. En klar fördel är att inte behöva omså basilika år efter år. </p>
<p>Trädbasilikan används vanligtvis i olika woker, som t ex den thailändska rätten Pad Bai Yeera med valfritt proteintillskott. Man kan även använda bladen i sallad eller mortla ned i olika typer av såser. Traditionellt bryggs te på både färska och torkade blad från Trädbasilikan.</p>
<p><meta charset="utf-8">I områden där Trädbasilika växer naturligt bryggs en kall dryck på färska blad som anses kurera solsting och huvudvärk.</p>
<p>I traditionellt medicinskt bruk har bladen använts för att behandla förkylningar och influensor genom att rensa luftvägarna. Även som lugnande för magbesvär såsom uppblåsthet. </p>
<p>Trädbasilikan fungerar även som ett naturligt skadedjursmedel tack vare innehållet av naturliga aromatiska oljor och håller både mygg, flugor och trips borta.</p>
<p>I kommersiellt syfte odlas Trädbasilikan även för extraktion av sin aromatiska olja som används i både läkemedel och kosmetiska produkter. </p>
<p><strong data-mce-fragment="1">Odling</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p>Trädbasilikan tros härstamma från Afrika. Idag växer den på jordens samtliga kontinenter. Det är en adaptiv växt som idag naturligt växer i både torra och fuktiga klimat, längs kusten samt i inlandsklimat. Klarar sig i både surare och mer basiska samt tyngre till lättare jordar. </p>
<p>För optimal tillväxt fördrar trädbasilikan ljusa lägen med god vattentillgång.</p>
<p><meta charset="utf-8"><meta charset="utf-8">Använd helst en väldränerad, mullrik jord och placera i full sol, den klarar även lägen i halvskugga.</p>
<p>Toppa grenarna regelbundet för ett buskigare växtsätt. Klipp även bort blivande blomster på sommaren för att bidra till kraftigare tillväxt av trädet. </p>
<p>Övervintra inomhus/frostfritt. Om du har tillgång till växtlampa kan plantan fortsätta sin tillväxt i god takt även under vinterhalvåret.<meta charset="utf-8"> Trädbasilikan tolererar temperaturer från 7-36 <span data-mce-fragment="1">°C.</span></p>
<p><span data-mce-fragment="1">Enkel att ta sticklingar ifrån. Sticklingar slår rot efter ungefär 1 månad.</span></p>
<p>Väl omhändertagna plantor kan ha en livslängd på 5-10 år. </p>
<p><strong data-mce-fragment="1">Sådd</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br></p>
<p>Förkultivera inomhus, alternativt så utomhus på sommaren när jorden är varm. Fröna är ljusgroende - täck därav fröerna med ett ytterst tunt jordlager eller täck inte alls. Håll sådden fuktig. <meta charset="utf-8">Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.</p>
<p><span data-mce-fragment="1">Optimal groningstemperatur är 20-25 °C.</span></p>
<p>Fröer från trädbasilika har generellt en låg grobarhet, så det är en bra idé att så en större mängd fröer. Förslagsvis alla 50 st fröer i en större kruka, eller i flera mindre <meta charset="utf-8">individuella krukor. <br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växtläge: sol</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Höjd: 30-100 cm</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Grotid: 5-15 dagar</span></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/grekiskt-bergste-mursalski-te-sideritis-scardica');
});">
<p>FRÖN (20st/påse)</p>
<p><strong>Trivialnamn:</strong> Grekiskt Bergste, Mursalski-te, Ironwort, Shepherd's Tea, Greek Mountain Tea, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">Mursalski Trigradski Tea</span><br><strong>Vetenskapligt namn:</strong> <em>Sideritis scardica</em> <br><strong>Familj:</strong> Lamiaceae</p>
<p><strong>Växthistoria & användning:</strong></p>
<p>Det Grekiska Bergstet, även känt som Mursalski-te, har en fascinerande historia inom traditionell medicin och kultur i Balkanregionen. Växten kommer ifrån området nedanför Mursalitsa-berget i Rodopibergen, Bulgarien. Under lång tid har denna aromatiska ört använts utav folket i Rodopibergen för sina medicinska egenskaper och för att tillföra smak åt olika drycker. Fåraherdar har i århundraden druckit teet för att hålla sig varma och stimulerade under sina vandringar. Växtens popularitet har spridit sig utanför sina ursprungsländer tack vare sina unika egenskaper och fördelar. </p>
<p>Bland de mest värdefulla egenskaperna i Grekiskt Bergste finner vi dess medicinska värde. Den har traditionellt använts för att lindra matsmältningsbesvär och har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och smärta. Dess aromatiska löv används för att göra te och drycker som ger en uppfriskande och kryddig smakupplevelse.</p>
<p>Större delen av släktet <meta charset="utf-8">Sårmyntor (<em>Sideritis</em>) benämns "Bergste", varav flertalet av sorterna benämns just Grekiskt Bergste, även om inte alla sorter härstammar från just Grekland. Som beskrivet ovan är dessa fröer från den unika sort som växer just nedanför Mursalitsaberget i Bulgarien och har druckits av Rodopifolket i århundraden.</p>
<p>Teet har olika smak och effekt beroende på var det har vuxit - även om det är samma art. Detta beror delvis på jordmån och altitud. Teer från <em>Sideritis scardica</em> kan alltså särskiljas och t ex benämnas "Olympus Mountain Tea" ifall det har odlas på Mt. Olympus i Grekland, "Titan Mountain Tea" ifall det har odlats på Mt. Othrys (Titan Mountain) och "Mursalski Mountain Tea" om det har odlats på Mt. Mursalitsa.</p>
<p><strong>Odling:</strong></p>
<p>Grekiskt Bergste trivs bäst i soliga lägen och väldränerad jord. Denna fleråriga ört älskar värme och är väldigt torktålig när den väl etablerat sig. För bästa resultat övervintras plantan frostfritt. Men den klarar av att övervintra i friland i gynnsamma lägen zon 1-2.</p>
<p>För att erhålla högsta möjliga halt av bioaktiva föreningar i bladen rekommenderas skörd tidigt på morgonen.<br><br><strong>Sådd:</strong></p>
<p><span>Så fröerna i fuktig såjord och täck endast med ett tunt lager jord. Täck sådden med plast försedd med små lufthål. Håll sådden fuktig. Groning sker oftast inom 10 dagar.</span></p>
<p><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p><meta charset="utf-8">Årighet: Flerårig<br><meta charset="utf-8">Växtläge: sol<br>Höjd: 4<span data-mce-fragment="1">0 cm<br><meta charset="utf-8">Grotid: 5-14 dagar<br>Växtzon: 1-2</span></p>