Prenumerera och spara 10%!
15 produkter
15 produkter
Sortera enligt:
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/bla-himmelsart-fylld-blomma-clitoria-ternatera');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Butterfly Pea <br><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria <meta charset="utf-8">ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Blå Himmelsärt med fyllda blommor.</p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten. </p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic. </p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt <span style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" target="_blank">Goabönan</a></strong></span> är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/bla-himmelsart-clitoria-ternatea');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Butterfly Pea <br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten. </p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic. </p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt<span data-mce-fragment="1"> </span><span style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><a style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus">Goabönan</a></strong></span><span data-mce-fragment="1"> </span>är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus');
});">
<meta charset="utf-8">
<p>FRÖN (10st/påse)</p>
<p><strong>Trivialnamn</strong><span>: Goaböna, Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir</span><br><strong>Vetenskapligt namn</strong><span>: <em>Psophocarpus tetragonolobus </em></span><br><strong>Familj</strong><span>: Fabaceae</span><br><br><strong>Växthistoria & användning</strong><span>:</span><br><span></span></p>
<p>Goabönan är en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.</p>
<p>Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (<em>T</em><em>etragonolobus purpureus</em>) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.</p>
<p>Goabönan har större blad på 10-15 cm och ljusblå blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.<br><br>Goabönan är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:</p>
<ul>
<li>Blad kan ätas likt spenat,</li>
<li>Blommor kan läggas i sallader,</li>
<li>Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak</li>
<li>Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken" </li>
<li>De omogna gröna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.</li>
</ul>
<p>Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%. </p>
<p>Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar kontinuerligt i kommersiell användning.</p>
<p>Goabönan är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar Goabönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp. </p>
<p>Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.</p>
<p>Goabönan kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.</p>
<p><strong>Odling</strong><span>:</span></p>
<p>Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt <span style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" title="Långböna 'Yard Long' / Sparrisböna (Vigna sesquipedalis)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Långbönan</a></strong></span>). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.</p>
<p>Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland. </p>
<p>Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).</p>
<p>Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.</p>
<p>Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25</p>
<meta charset="UTF-8">
<p><span>°C. </span>Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.</p>
<p>Självpollinerande.</p>
<p>Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.</p>
<p>De gröna bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd. </p>
<p><strong>Sådd</strong><span>:</span></p>
<meta charset="utf-8">
<p>Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.</p>
<meta charset="utf-8">
<p>Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig. </p>
<p><strong>Egenskaper</strong><span>:</span></p>
<p><span>Årighet: Flerårig</span><br><span>Växtläge: sol</span><br><span>Höjd: 2-4 m</span><br><span>Grotid: 1-2 veckor<br>Växtzon: 1</span></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/luffa-badsvampranka-luffa-aegyptiaca');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (15st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;" data-mce-style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Luffa, <meta charset="utf-8"> Svampgurka, Tvättsvampgurka, Badsvampranka</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Luffa aegyptiaca</span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Cucurbitaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Odlad och använd sedan 300-talet i det romerska riket. Unga frukter åts, mogna frukter användes som badsvampar. Luffa-svamp var fram tills WWII den mest använda svampen i USA. </p>
<p data-mce-fragment="1">Den unga, gröna frukten äts som en grönsak likt vanlig gurka. Ganska tidigt i fruktens livstid börjar den bilda en distinkt fibrös struktur på insidan. På en fullt mogen frukt skalar enkelt av skalet från den fibrösa insidan vilket resulterar i en nära perfekt svamp som kan användas på samma sätt som våra vanliga hushållssvampar - i disken, i badrummet eller som städsvamp. </p>
<p data-mce-fragment="1">En fördel med att använda en luffa-svamp är att den håller sig fräsch betydligt längre än en "vanlig" syntetisk svamp. </p>
<p data-mce-fragment="1">Om man klipper luffa-svampen längs långsidan så att man kan vända svampen ut och in, kan man använda den mer strukturerade insidan som en kraftigare skrubb och den slätare utsidan som en mjukare skrubb. </p>
<p data-mce-fragment="1">Ätbara yngre skott, blad och blommor - ett vanligt sätt är att "woka" blad och skott i lite sojasås m. fl. asiatiska såser. Fröer som blir över efter skördad mogen luffa kan rostas och ätas likt pumpakärnor. </p>
<p data-mce-fragment="1">Fibrerna som går längs långsidan av fruktens kanter är slitstarka och kan användas som snören för t ex uppbindning av andra växter.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Svampgurka vill stå i ett soligt läge med god vattentillförsel. Växer som bäst i lägen med solljus hela dagen. Har du ett växthus är det en perfekt plats för svampgurkan.</p>
<p data-mce-fragment="1">Trivs bäst i en mullrik, väldränerad och näringsrik jord. Regelbunden näringstillförsel föredras. </p>
<p data-mce-fragment="1">Ge gott om plats för klättring för optimal tillväxt.</p>
<p data-mce-fragment="1">Till en början är frukten fast i form och grön till färgen. Det är när frukten är runt 10 cm som frukten är ätbar. Strax efter det <meta charset="utf-8">börjar en fibrös struktur bildas innanför skalet som gör frukten opassande för ätbara syften.</p>
<p data-mce-fragment="1">När frukten blir lättare samt skalet börjar kännas lösare mot innandömet och färgen blir gul- till brunaktig är frukten redo att skördas. Skörda helst frukterna innan de blir helt bruna och skalet blir snustorrt, det kan vara svårt att skala frukterna utan att skada innandömet annars.</p>
<p data-mce-fragment="1">Knipsa av frukterna från rankan och låt torka ytterligare en dag innan du blötlägger dem i ett par timmar för att underlätta borttagningen av skalet. Blötlägg ej längre än 1 dygn då bakterietillväxt kan uppstå. Avlägsna fröer genom att öppna botten av frukten och skaka ut dem. Skala. Skölj igenom luffa-svampen med vatten för att avlägsna lösa växtrester. Lägg för att torka igen - ute i solen skyddat från regn funkar utmärkt.</p>
<p data-mce-fragment="1">Skulle du trots allt låta frukterna sitta kvar på plantan tills dem är helt bruna och torra är det lättast att ta bort skalet med en vanlig matkniv efter blötläggningen.</p>
<p data-mce-fragment="1">Börjar det närma sig frostrisk och dina frukter fortfarande inte ser redo ut rekommenderas en snar skörd ändå, då upprepad exponering för frost skadar bladverk och frukter kan drabbas av röta. Knipsa av frukterna och låt dem hänga inomhus med skalet på för att torka. När du ser att skalet går från fast till löst (smått skrumpet utseende) och färgen skiftar till brunaktig är det dags att öppna upp skalet. </p>
<p data-mce-fragment="1">Blommorna är klart gulfärgade. </p>
<p data-mce-fragment="1">Frukter kan bli 75 cm vid gynnsamma förhållanden. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Svampgurkan behöver en del tid på sig för att utveckla mogna (starkt) fibrösa frukter. Så därför gärna redan i februari/mars och driv upp inomhus. När frostrisken är över kan plantorna planteras/ställas ut.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröer 1 dygn i förväg. Så fröer i såjord, täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig. För att enklare bibehålla god fuktighet kan sådden täckas med plastfolie försedd med lufthål. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Ettårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 2 m<br data-mce-fragment="1">Grotid: 5-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis');
});">
<meta charset="utf-8"><meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn</strong><span data-mce-fragment="1">: Långböna, Sparrisböna, Meterbønne, Snake Bean, Bodi</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn</strong><span data-mce-fragment="1">: <i data-mce-fragment="1">Vigna unguiculata</i> subsp. <i data-mce-fragment="1">sesquipedalis</i></span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Familj</strong><span data-mce-fragment="1">: Fabaceae</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"></span></p>
<p data-mce-fragment="1">Odlas för sina ätbara långa bönor. <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">Bönorna är krispiga, trådfria och har en smått nötig smak. </span>Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken ofta är runt 40-75 cm. <br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak. </span></p>
<p data-mce-fragment="1">Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor. </p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8"><span>Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde <meta charset="utf-8">(5.5-7.5) är det en fördel. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32<meta charset="utf-8">°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Skördas 2-3 månader efter groning. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15<meta charset="utf-8">°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd fuktig. </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Årighet: Ettårig</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växtläge: sol</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Höjd: 125-200 cm</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Grotid: 1-2 veckor</span><br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/lila-goabona-psophocarpus-tetragonolobus');
});">
<meta charset="utf-8">
<p>FRÖN (5st/påse)</p>
<p><strong>Trivialnamn</strong><span>: Lila Goaböna, Lila Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir</span><br><strong>Vetenskapligt namn</strong><span>: <em>Psophocarpus tetragonolobus</em></span><br><strong>Familj</strong><span>: Fabaceae</span><br><br><strong>Växthistoria & användning</strong><span>:</span><br><span></span></p>
<p>Den Lila Goabönan är precis som <strong><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">den grönfärgade<span> </span></a><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">Goabönan</a></strong> en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.</p>
<p>Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (</p>
<meta charset="utf-8">
<p><em>Tetragonolobus purpureus</em>) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.</p>
<p>Den Lila Goabönan har större blad på 10-15 cm och lätt purpurfärgade blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.<br><br>Lila Goaböna är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:</p>
<ul>
<li>Blad kan ätas likt spenat,</li>
<li>Blommor kan läggas i sallader,</li>
<li>Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak</li>
<li>Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken" </li>
<li>De omogna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.</li>
</ul>
<p>Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%. </p>
<p>Den Lila Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar tillsammans med <span style="color: #4e991d;"><strong><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">den grönfärgade </a><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">Goabönan</a> </strong></span>kontinuerligt i kommersiell användning.</p>
<p>Lila Goaböna är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar bönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp. </p>
<p>Den Lila Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.</p>
<p>Lila Goaböna kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.</p>
<p><strong>Odling</strong><span>:</span></p>
<p>Den Lila Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt<span> </span><span style="color: #4e991d;"><strong><a title="Långböna 'Yard Long' / Sparrisböna (Vigna sesquipedalis)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis" style="color: #4e991d;" target="_blank">Långbönan</a></strong></span>). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.</p>
<p>Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland. </p>
<p>Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).</p>
<p>Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.</p>
<p>Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25</p>
<meta charset="UTF-8">
<p><span>°C. </span>Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.</p>
<p>Självpollinerande.</p>
<p>Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.</p>
<p>De lila bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd. </p>
<p><strong>Sådd</strong><span>:</span></p>
<meta charset="utf-8">
<p>Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.</p>
<meta charset="utf-8"><meta charset="UTF-8">
<p>Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig. <strong><br></strong></p>
<p><strong>Egenskaper</strong>:</p>
<p><span>Årighet: Flerårig</span><br><span>Växtläge: sol</span><br><span>Höjd: 2-4 m</span><br><span>Grotid: 1-2 veckor<br>Växtzon: 1</span></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/rod-langbona-sparrisbona-vigna-sesquipedalis');
});">
<meta charset="utf-8"><meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn</strong><span data-mce-fragment="1">: Långböna 'Granatäpple', Lila Sparrisböna, Lilla Meterbønne, Purple Snake Bean, Bodi</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn</strong><span data-mce-fragment="1">: <i data-mce-fragment="1">Vigna unguiculata</i> subsp. <i data-mce-fragment="1">sesquipedalis</i></span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Familj</strong><span data-mce-fragment="1">: Fabaceae</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"></span></p>
<p data-mce-fragment="1">En röd-/lilafärgad variant av långbönan. Som de flesta andra lilafärgade grönsaker & frukter kommer färgen från ämnen som benämns antocyaniner och fungerar som antioxidanter. Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken för den Lila Långbönan är <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">55-60 cm.</span></p>
<p data-mce-fragment="1">Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak. </span></p>
<p data-mce-fragment="1">Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor. </p>
<p data-mce-fragment="1">Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser. </p>
<p data-mce-fragment="1">Lila Långböna innehåller bl a <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">vitamin A, B, C och som sagt, antocyaniner.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde <meta charset="utf-8">(5.5-7.5) är det en fördel. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32<meta charset="utf-8">°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Skördas 2-3 månader efter groning. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15<meta charset="utf-8">°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd varm och fuktig. </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Årighet: Ettårig</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växtläge: sol</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Höjd: 125-200 cm</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Grotid: 1-2 veckor</span><br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/ljuslila-himmelsart-fylld-clitoria-ternatea');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Ljuslila Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Light-purple Butterfly Pea <br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria <meta charset="utf-8">ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">En ljuslila variant av den vanligare<span data-mce-fragment="1"> </span><span style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><a title="Blå Himmelsärt (Clitoria ternatea)" href="https://tradgardsdags.nu/products/bla-himmelsart-clitoria-ternatea" style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/bla-himmelsart-clitoria-ternatea" target="_blank">Blå Himmelsärten</a></strong></span>. Denna variant har fyllda blommor. </p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.</p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt<span data-mce-fragment="1"> </span><span style="color: #4e991d;"><a href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" target="_blank"><strong data-mce-fragment="1">Goabönan</strong></a></span><span data-mce-fragment="1"> </span>är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>