Odling & Skötsel

Första snön är fallen: majoriteten av sortimentet klarar vintern utomhus

Odling & Skötsel

Första snön är fallen: majoriteten av sortimentet klarar vintern utomhus

av Johannes Billsten den 23 nov. 2024
Den första snön är fallen och har lagt sig som ett täcke över både växter o växthus. Det enda vi har behövt plocka in till sitt frostfria vinterbo i ladan är Yerba Mate och Natalplommon som normalt är härdiga med till -1 resp. -5 grader. Igår natt blev det -10 grader här hos oss i Marieholm. Yerba Mate samt några tebuskar för att inreda vår nya box med olika originella färdigproducerade teer. Även ett Smultronträd fick följa med in då den delar kruka med Natalplommonet. Resterande som vi har i lager nu ska klara sig ute under hela vintern. Exempel på växter med vad som kan anses vara överraskande god härdighet och vi låter stå ute är: Tebuskar av sorterna ’Tea by Me’ och ’Tearoma’ Yuzu Ananasguava Tasmansk Bergspeppar ’Sweetleaf’ Andra växter vars härdighet inte är lika överraskande för många men ändå värda att nämna är: Asimina Svartbambu Yaupon Kiwi ’Jenny’ & Minikiwi Sådant som kan behöva plockas in om temperaturen understiger -15 grader är dels Ananasguava men också Yuzu och Smultronträd. Vi kommer dock att experimentera lite i år och lämna enskilda exemplar ute hela vintern för att testa deras härdighet. Vi kommer också att täcka vissa utav växterna på olika vis med juteväv, fårullsmatta osv.
Förläng odlingssäsongen ända fram till nästa vår: flytta in odlingen med växtlampor & hydroponiska odlingssystem

Odling & Skötsel

Förläng odlingssäsongen ända fram till nästa vår: flytta in odlingen med växtlampor & hydroponiska odlingssystem

av Johannes Billsten den 18 okt. 2024
Förläng odlingssäsongen - odla året runt 🌱🍂 Vare sig man vill odla i jord eller hydroponiskt går det att flytta in sina växter & starta upp nya sådder för att fortsätta odlingen även när kylan börjar smyga sig på. Med hjälp av växtlampor är det väldigt mycket som går att flytta in och fortsätta odla inomhus över vintern - för att sedan flyttas ut igen till våren när värmen är tillbaka. Vill man dessutom ha ett kompakt och smidigt system är ett hydroponiskt odlingskit något att överväga. Man slipper kladd med jord inomhus samtidigt som man har något grönt nära till hands under hela året. Nelson Garden har ett färdigt set för den som vill börja med hydroponisk odling. Setet innehåller: Vit låda med vitt lock för 3 plantor Växtbelysning med adapter Hängare med sugproppar för växtbelysning  6 försådda odlingspluggar (3 x sallat, 3 x basilika) 3 pluggkorgar 250 ml specialnäring Se video nedan för hur du kommer igång på bara 10 minuter.  För fortsatt odling under höst och vinter, se relevanta produkter via länken nedan. Redskap – Inomhusodling
Täckning & material: vintertäckning, skydd mot höst- & vårfrost och tjältorka

Odling & Skötsel

Täckning & material: vintertäckning, skydd mot höst- & vårfrost och tjältorka

av Johannes Billsten den 28 sep. 2024
Det börjar bli dags för täckning. Hösten är här och skydd mot höstfrost för känsligare växter börjar bli aktuellt. Det är även bra att vara väl förberedd inför vintern för att låta sina växter härdas av kylan i lugn takt. Växter som är planterade i en växtzon över sin rekommenderade odlingszon kan ofta övervintras ute med hjälp av vintertäckning. Genom att täcka t ex marken runt en växt med fårullsmatta - eller själva stammen, och kronan med juteväv eller fiberduk kan man skydda växter från den värsta kylan under vintern och även tidiga höstfrostar & sena vårfrostar. Växter som t ex Yuzu eller Tasmansk Bergspeppar är exempel på växter som kan behöva vintertäckas om man vill testa på att ha de ute över vintern i de varmaste delarna av landet. Alla växter som odlas lite på gränsen rent växtzonsmässigt kan det kännas tryggt att vintertäcka. Tebusken, likt många andra vintergröna växter, kan behöva täckning på våren för att skydda mot tjältorka orsakad av tidig, stark vårsol. Man kan även linda täckduk runt krukor för att skydda plantans rötter mot kyla. Olika täckmaterial: Fårullsmattan är tjock & värmeisolerande och är bäst lämpad för att täcka mark och stam. Juteväv är ett hållbart material som skyddar väl mot kyla och lämpar sig till det mesta: bra för att täcka både krona, stam samt större ytor lindad runt pinnar eller bågar i en pallkrage. Bra skydd mot tjältorka under våren. Fiberduk är ett något mindre hållbart material och inte lika isolerande mot kyla som föregående, men lämpar sig väl till täckning i syfte att förlänga odlingssäsongen eller för att skydda mot frostskador. Enkelt att trä över en pallkrage eller runt ett par pinnar. Det finns jutesäckar & fiberdukshuvor som är enkla att trä över ett par uppsatta pinnar, pallkragsbågar eller en krona. Se alla våra täckningsprodukter här.