Prenumerera och spara 10%!
27 produkter
27 produkter
Sortera enligt:
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/mexikansk-koriander-eryngium-foetidum');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (50st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong> Mexikansk Koriander, Sallatsmartorn<br data-mce-fragment="1"> <strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong> <em data-mce-fragment="1">Eryngium foetidum</em><br data-mce-fragment="1"> <strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Apiaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Mexikansk koriander, eller sallatsmartorn, är en flerårig tropisk ört som i Sverige antingen odlas på friland som ettårig, eller i kruka och övervintras frostfritt för återkommande årliga skördar. Den är släkt med ”vanlig” koriander, <em data-mce-fragment="1">Coriandrum sativum.</em></p>
<p data-mce-fragment="1">Smaken påminner om koriander, men den är mycket starkare. Mexikansk koriander behåller dessutom smaken och färgen betydligt bättre vid torkning, vilket gör den populär inom industrin för torkade kryddor.</p>
<p data-mce-fragment="1">Passar bra i bl.a. soppor, ris- och fiskrätter. Ett exempel är den thailändska grytan Tom Yum, där den passar suveränt.</p>
<p data-mce-fragment="1">Växtens blad och rötter anses även kunna användas i te för att stimulera aptiten och lindra feber & magsmärtor. Fler användningsområden finns.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Mexikansk koriander är lättodlad och trivs bäst i väldränerade jordar i sol/halvskugga. Jorden bör hållas åt det torrare hållet, utan att torka ut fullkomligt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Det tar ca 60 dagar för plantan att bli redo för första skörden.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Sådd direkt på växtplatsen när marken är uppvärmd eller förkultivering inomhus. 1 cm djupt. Håll sådden fuktig vid inomhusodling.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1"> Växtläge: sol/halvskugga<br data-mce-fragment="1"> Höjd: 30-60 cm<br data-mce-fragment="1"> Grotid: 10-30 dagar<br data-mce-fragment="1"> Växtzon: 1-2</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/gotu-kola-pennywort-centella-asiatica');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (30st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn: </strong><span data-mce-fragment="1">Gotu Kola, Sallatsspikblad, Pennywort, Brahmiört m.fl… <br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"> </em><em data-mce-fragment="1">Centella asiatica </em>/<em data-mce-fragment="1"> Hydrocotyl asiatica<br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Apiaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Gotu Kola är en välkänd medicinalväxt som härstammar från Asien. Den har länge använts för att lindra b.la. stress och oro. Den är även vanligt använd mot hudåkommor som eksem, sår och akne då den förbättrar elasticiteten i huden. Gotu Kola är en adaptogen och likt <a title="Ashwagandha fröer" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/ashwagandha-indisk-ginseng-withania-somnifera" target="_blank"><strong><span style="color: #4e991d;">Ashwagandha </span></strong></a>är det en av de få växter med ett väldigt brett användningsområde inom traditionell medicin. Det finns en mängd olika vetenskapliga artiklar att läsa för den som är intresserad av att lära sig mer ingående.</p>
<p data-mce-fragment="1">I rent medicinskt syfte görs det extrakt av växten. Men man kan också utnyttja dess hälsofrämjande egenskaper i mat och dryck. </p>
<p data-mce-fragment="1">I t.ex. Burma görs det ofta sallad med just ”Pennywort” som bas tillsammans med tomat, lök & jordnötter mm. Man låter även brygga te på bladen eller göra en kylande dryck genom att pressa de färska bladen.</p>
<p data-mce-fragment="1"><span style="text-decoration: underline;">Det finns två olika varianter av Gotu Kola:</span> <br></p>
<p data-mce-fragment="1">En utav de har hela, runda blad och är bättre anpassad för att växa direkt i vatten - men den växer även bra i jord. Denna sort sprider sig horisontellt med hjälp av underjordiska (/under vattenytan) rhizom som är något tjockare än själva bladstammen.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den andra varianten har ett litet mellanrum i sin bladform precis där bladskaftet möter bladet - denna variant sprider sig med hjälp av långa, smala ovanjordiska stolon likt jordgubbar. Att döma av dess lika växtsätt är det inte svårt att förstå att även Gotu Kolan är en bra marktäckare. </p>
<p data-mce-fragment="1">Båda varianterna innehåller samma verksamma ämnen, men det är den senare nämnda varianten som oftast används vid tillverkning av kosttillskott osv. Som synes på bilderna är våra fröer från den senare nämnda varianten.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">I sin naturliga miljö hittar man ofta Gotu Kolan som växandes i <span data-mce-fragment="1">vatten</span>, i fuktiga marker samt vid väg- och häckkanter.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det är en lättodlad och livskraftig växt som trivs bäst i fukthållande jord i halvskuggiga lägen. En fördel är att låta den växa i en luftig jord med mycket organiskt material då det fordrar fukthållande egenskaper samtidigt som överflödigt vatten lätt rinner av/ner på fat. Gotu Kolan klarar även av att växa i torrare marker.</p>
<p data-mce-fragment="1">Gotu Kola-plantan breder snabbt ut sig, så ifall odling i kruka görs är en bred kruka att föredra. </p>
<p data-mce-fragment="1">Denna växt blir oftast inte högre än 30 cm men breder däremot gärna ut sig uppemot 1 m horisontellt. </p>
<p> </p>
<p data-mce-fragment="1">Av denna anledning är det en effektiv marktäckare i samodling med andra grödor.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Lägg fröer</span><span data-mce-fragment="1"> </span><span data-mce-fragment="1">i en lufttät plastpåse med fuktig sand/torv/såjord i kylen 3 veckor. </span><span data-mce-fragment="1">Så sedan </span><span data-mce-fragment="1">i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: halvskugga/sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 30 cm (bredd 1 m)<br data-mce-fragment="1">Grotid: 2-8 veckor<br>USDA-zon 7-10<br data-mce-fragment="1">Växtzon: ungefärlig översättning 1-3</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/roselle-hibiscus-sabdariffa');
});">
<p data-mce-fragment="1"><span>FRÖN (10st/påse) </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong><span> Roselle, Rosellhibiskus, Jamaican Sorrel</span><br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><em><span> Hibiscus sabdariffa</span><br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Malvaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Härkomst från Afrika, sedan spridd till Asien och Karibien.</p>
<p data-mce-fragment="1">Även om det egentligen inte är en frukt används de uppsvullna foderbladen på sätt som är mer likt det av en frukt än en blomma. Juicen man gör på foderbladen smakar som en blandning av tranbär och blåbär. De kan även kanderas och ätas likt en typisk torkad frukt, väldigt gott.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle används mest populärt till att göra juice (Agua de Jamaica) på de färska foderbladen. Man kan även låta foderbladen torka för att göra en me teliknande dryck.</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">De torkade foderbladen används även som smaksättare av Gin.</p>
<p data-mce-fragment="1">Färska blad kan också användas som huvudingrediens i soppor, det ger en riktigt god och syrlig soppa som ofta innehåller någon typ av långkokat protein. Dessa soppor är ofta av asiatisk härkomst.</p>
<p data-mce-fragment="1">Går även att använda som ett syrligt tillskott i sallader.</p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien brukar bladen även friteras och användas för tillreda rätter med t.ex. fisk, kyckling och nötkött.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle används även ofta för <span data-mce-fragment="1">sina hälsostärkande egenskaper</span>.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle är en perenn som trivs i ljusa lägen. Odla inomhus i ljust fönster och flytta gärna ut på somrarna. Alternativt, odla som ettårig utomhus i kruka eller så fröna direkt på friland när frostrisken är över.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle odlas kommersiellt i ettårsperioder. I naturen är växten dock flerårig och det kan den även bli vid hemmaodling. Övervintring på ett ljust läge är en förutsättning för flerårighet i Sverige. Växer sig till ett litet träd / hög buske.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast med små hål i för att bibehålla fuktigheten. Optimal temperatur för snabb groning är mellan 25-30 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>, men fröna gror även runt 20 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>. Använd eventuellt en</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">v</span><span data-mce-fragment="1" style="color: #4e991d;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #000000;">ärmematta </span></span><span style="color: #000000;">för bättre groningsförutsättningar.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: Sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: upp till 3 meter<br data-mce-fragment="1">Grotid: 7-30 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/kapris-capparis-spinosa');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong> Kapris<br><strong>Vetenskapligt namn:</strong> <em>Capparis spinosa</em><br><strong>Familj:</strong> Capparaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Kapris är en medelhavsväxt som länge odlats för sina ätbara outslagna blomknoppar. Efter plockning läggs dem sedan in i salt för att avge bitterämnen och framhäva den syrliga smaken. Man kan även låta blommorna sitta kvar tills frukt har bildats och istället lägga in de lite större frukterna på samma vis.</p>
<p data-mce-fragment="1">Att lägga in kapris är väldigt enkelt. Det kan delas upp i 4 steg:<br></p>
<ul>
<li>Lägg de färska blomknopparna/frukterna i en skål med salt</li>
<li>Lämna blomknopparna/frukterna i skålen tillsammans med salt i 3-7 dagar (eller längre om så önskas).</li>
<ul>
<li>Häll av vattnet som samlas i skålen och tillsätt lite extra salt varje dag.</li>
</ul>
<li>När inläggningen är klar, skölj av saltet från blomknopparna/frukterna och blötlägg dem i vatten. Blötläggningstiden är upp till egen smak, men kortast rekommenderad tid är 15 minuter. Du kan blötlägga i flera timmar om så önskas. Ta en sked och gör ett smaktest då och då för att hitta den smak som passar dig.</li>
</ul>
<p>Man kan även lägga in yngre skott och blad från kaprisbusken. Ifall du vill använda även lite äldre blad och skott är ett tips att blanchera dem i kokande vatten 2-3 innan inläggning. Blanda ditt kaprisplock med salt och vinäger, lämna i kylen ca 1 månad. Redo att ätas.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling av Kapris har kunnat spåras så långt tillbaka som för 7000 år sedan i dagens Turkiet, Jordanien och Syrien. Där tros den ha använts både för kulinariska och medicinska behov. I medicinskt bruk användes alla växtdelar och då främst som matsmältningsbehjälpande.</p>
<p data-mce-fragment="1">I tropiska & subtropiska skogsträdgårdar (agroforestry) används den effektivt i det understa skiktet som marktäckare.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">I sin ursprungliga miljö växer Kapris ofta i höga temperaturer och marker med dålig vatten- samt näringstillgång. En typisk anpassning till en näringsfattig miljö är ett väldigt utbrett rotsystem som gör den lämplig som markbindare vid ex. strandkanter eller eroderande jordar. Kapris är i sin naturliga miljö ofta utbredd på steniga klippor och sluttningar. Den växer på väggarna av många forntida befästningar i medelhavet. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Sverige odlas Kapris bäst i kruka i ljusa lägen och övervintras frostfritt. Kapris kännetecknas av ett först upprätt växtsätt för att senare växa långa horisontella sidoskott som breder ut sig längs marken eller hänger ned när växandes i sluttningar och på murar/väggar. </p>
<p data-mce-fragment="1">Busken är produktiv och vid optimala förhållanden kan det bli ordentliga skördar på upp till 3000 knoppar per buske och säsong. I Sverige kan man inte riktigt förvänta sig samma resultat men man kan göra sitt bästa för att efterlikna plantans ursprungsmiljö genom att:</p>
<ul data-mce-fragment="1">
<li data-mce-fragment="1">låta den stå i direkt solljus hela sommarhalvåret,</li>
<li data-mce-fragment="1">låta den växa i väldränerad medelhavsjord och</li>
<li data-mce-fragment="1">låta jorden torka ut mellan bevattningarna.</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Använd gärna en stor kruka när plantan vuxit till sig.</p>
<p data-mce-fragment="1">Som beskrivet tidigare skördar man antingen de outslagna blomknopparna eller de färdigbildade frukterna. Om man låter blomknoppen slå ut får busken sötaktigt doftande, spektakulära blommor. Kaprisbusken blomma redan första året vid sådd av frö. </p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Blomknopparna plockas traditionellt på morgonen då det är då de tycks ha sitt högsta aromatiska värde.</p>
<p data-mce-fragment="1">Kaprisbusken går att föröka via sticklingar.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Kaprisfröer gror oregelbundet. För att skapa bättre groningsförutsättningar:</p>
<ul data-mce-fragment="1">
<li data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna i ljummet vatten 1 dygn</li>
<li data-mce-fragment="1">Lägg fröna i en tät plastpåse mellan ett par bitar fuktigt hushållspapper/fuktig sand och låt ligga i kylskåpet 4-6 veckor</li>
<li data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna i ljummet vatten ytterligare 1 dygn en sista gång</li>
<li data-mce-fragment="1">Så fröer 0,5 cm djupt i såjord</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Rötterna på de unga kaprisplantorna är ovanligt lättstörda och kan skadas vid omplantering. En bra lösning kan vara att så fröna i <a href="https://tradgardsdags.nu/collections/smarta-redskap/products/nedbrytbara-odlingsbrickor-10-pack" title="Nedbrytbara odlingsbrickor 10-pack" target="_blank"><span style="color: #4e991d;"><strong>nedbrytbara odlingsbrickor</strong></span></a> som du direkt kan plantera ned i en större kruka utan att störa rötterna.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper</strong>:</p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 50 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 1-12 veckor</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus');
});">
<meta charset="utf-8">
<p>FRÖN (10st/påse)</p>
<p><strong>Trivialnamn</strong><span>: Goaböna, Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir</span><br><strong>Vetenskapligt namn</strong><span>: <em>Psophocarpus tetragonolobus </em></span><br><strong>Familj</strong><span>: Fabaceae</span><br><br><strong>Växthistoria & användning</strong><span>:</span><br><span></span></p>
<p>Goabönan är en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.</p>
<p>Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (<em>T</em><em>etragonolobus purpureus</em>) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.</p>
<p>Goabönan har större blad på 10-15 cm och ljusblå blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.<br><br>Goabönan är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:</p>
<ul>
<li>Blad kan ätas likt spenat,</li>
<li>Blommor kan läggas i sallader,</li>
<li>Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak</li>
<li>Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken" </li>
<li>De omogna gröna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.</li>
</ul>
<p>Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%. </p>
<p>Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar kontinuerligt i kommersiell användning.</p>
<p>Goabönan är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar Goabönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp. </p>
<p>Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.</p>
<p>Goabönan kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.</p>
<p><strong>Odling</strong><span>:</span></p>
<p>Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt <span style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" title="Långböna 'Yard Long' / Sparrisböna (Vigna sesquipedalis)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Långbönan</a></strong></span>). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.</p>
<p>Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland. </p>
<p>Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).</p>
<p>Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.</p>
<p>Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25</p>
<meta charset="UTF-8">
<p><span>°C. </span>Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.</p>
<p>Självpollinerande.</p>
<p>Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.</p>
<p>De gröna bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd. </p>
<p><strong>Sådd</strong><span>:</span></p>
<meta charset="utf-8">
<p>Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.</p>
<meta charset="utf-8">
<p>Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig. </p>
<p><strong>Egenskaper</strong><span>:</span></p>
<p><span>Årighet: Flerårig</span><br><span>Växtläge: sol</span><br><span>Höjd: 2-4 m</span><br><span>Grotid: 1-2 veckor<br>Växtzon: 1</span></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/chilipeppar-purple-thai-capsicum-annuum');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Chilipeppar 'Purple Thai', Lila Chilipeppar, Lila Chili, Purple Bird's Eye Chili, Purple Thai Chili Pepper</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Capsicum annuum</span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Solanaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">En ovanlig lilafärgad variant av den populära thailändska chilipepparn. 'Purple Thai' chilin anses ha en perfekt balans mellan smak och hetta vilket bidrar till dess åtråvärde i asiatisk matlagning. Hettan beskrivs som medium och ligger emellan 50 000 - 100 000 Scoville Heat Units. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8"><span>All chilipeppar härstammar från Central- och Sydamerika. Släktet har sedan dess spridits med hjälp av kolonister, missionärer och handlare världen över och nya arter har uppkommit genom anpassning till miljön.</span></p>
<p data-mce-fragment="1">Chilipeppar är generellt lättodlade. De trivs i soliga och varma lägen. Kan odlas inomhus i fönster. </p>
<p data-mce-fragment="1">All chilipeppar är flerårig och kan producera frukter året runt om de ges rätt förutsättningar. Värme, ljus, lätt näring och fukt är bidragande till en kontinuerlig tillväxt & produktion hos plantan. Övervintras varmt och ljust. Om du vill att plantan ska producera frukter även under vinterhalvåret så använd en växtlampa för att komplettera solljuset, eventuellt odla enbart under växtlampa.</p>
<p data-mce-fragment="1">Håll jämn fuktighet i jorden och låt gärna jorden torka upp lätt mellan bevattningarna. Gödslas med fördel 2-3 gånger i veckan för att ge rik fruktproduktion. </p>
<p data-mce-fragment="1">Frukterna övergår från lilafärgade till orange-aktiga i sent mognadsstadium. Frukterna kan ätas i alla mognadsstadier. 2-6 cm.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong> </p>
<p data-mce-fragment="1">Förodlas inomhus i början av året.</p>
<p data-mce-fragment="1">Fukta såjorden och tryck lätt ned fröerna mot ytan. Täck med 1 cm jord. Placera ljust och håll sådden fuktig.<br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 60-80 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 5-10 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/luffa-badsvampranka-luffa-aegyptiaca');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (15st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;" data-mce-style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Luffa, <meta charset="utf-8"> Svampgurka, Tvättsvampgurka, Badsvampranka</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Luffa aegyptiaca</span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Cucurbitaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Odlad och använd sedan 300-talet i det romerska riket. Unga frukter åts, mogna frukter användes som badsvampar. Luffa-svamp var fram tills WWII den mest använda svampen i USA. </p>
<p data-mce-fragment="1">Den unga, gröna frukten äts som en grönsak likt vanlig gurka. Ganska tidigt i fruktens livstid börjar den bilda en distinkt fibrös struktur på insidan. På en fullt mogen frukt skalar enkelt av skalet från den fibrösa insidan vilket resulterar i en nära perfekt svamp som kan användas på samma sätt som våra vanliga hushållssvampar - i disken, i badrummet eller som städsvamp. </p>
<p data-mce-fragment="1">En fördel med att använda en luffa-svamp är att den håller sig fräsch betydligt längre än en "vanlig" syntetisk svamp. </p>
<p data-mce-fragment="1">Om man klipper luffa-svampen längs långsidan så att man kan vända svampen ut och in, kan man använda den mer strukturerade insidan som en kraftigare skrubb och den slätare utsidan som en mjukare skrubb. </p>
<p data-mce-fragment="1">Ätbara yngre skott, blad och blommor - ett vanligt sätt är att "woka" blad och skott i lite sojasås m. fl. asiatiska såser. Fröer som blir över efter skördad mogen luffa kan rostas och ätas likt pumpakärnor. </p>
<p data-mce-fragment="1">Fibrerna som går längs långsidan av fruktens kanter är slitstarka och kan användas som snören för t ex uppbindning av andra växter.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Svampgurka vill stå i ett soligt läge med god vattentillförsel. Växer som bäst i lägen med solljus hela dagen. Har du ett växthus är det en perfekt plats för svampgurkan.</p>
<p data-mce-fragment="1">Trivs bäst i en mullrik, väldränerad och näringsrik jord. Regelbunden näringstillförsel föredras. </p>
<p data-mce-fragment="1">Ge gott om plats för klättring för optimal tillväxt.</p>
<p data-mce-fragment="1">Till en början är frukten fast i form och grön till färgen. Det är när frukten är runt 10 cm som frukten är ätbar. Strax efter det <meta charset="utf-8">börjar en fibrös struktur bildas innanför skalet som gör frukten opassande för ätbara syften.</p>
<p data-mce-fragment="1">När frukten blir lättare samt skalet börjar kännas lösare mot innandömet och färgen blir gul- till brunaktig är frukten redo att skördas. Skörda helst frukterna innan de blir helt bruna och skalet blir snustorrt, det kan vara svårt att skala frukterna utan att skada innandömet annars.</p>
<p data-mce-fragment="1">Knipsa av frukterna från rankan och låt torka ytterligare en dag innan du blötlägger dem i ett par timmar för att underlätta borttagningen av skalet. Blötlägg ej längre än 1 dygn då bakterietillväxt kan uppstå. Avlägsna fröer genom att öppna botten av frukten och skaka ut dem. Skala. Skölj igenom luffa-svampen med vatten för att avlägsna lösa växtrester. Lägg för att torka igen - ute i solen skyddat från regn funkar utmärkt.</p>
<p data-mce-fragment="1">Skulle du trots allt låta frukterna sitta kvar på plantan tills dem är helt bruna och torra är det lättast att ta bort skalet med en vanlig matkniv efter blötläggningen.</p>
<p data-mce-fragment="1">Börjar det närma sig frostrisk och dina frukter fortfarande inte ser redo ut rekommenderas en snar skörd ändå, då upprepad exponering för frost skadar bladverk och frukter kan drabbas av röta. Knipsa av frukterna och låt dem hänga inomhus med skalet på för att torka. När du ser att skalet går från fast till löst (smått skrumpet utseende) och färgen skiftar till brunaktig är det dags att öppna upp skalet. </p>
<p data-mce-fragment="1">Blommorna är klart gulfärgade. </p>
<p data-mce-fragment="1">Frukter kan bli 75 cm vid gynnsamma förhållanden. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Svampgurkan behöver en del tid på sig för att utveckla mogna (starkt) fibrösa frukter. Så därför gärna redan i februari/mars och driv upp inomhus. När frostrisken är över kan plantorna planteras/ställas ut.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröer 1 dygn i förväg. Så fröer i såjord, täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig. För att enklare bibehålla god fuktighet kan sådden täckas med plastfolie försedd med lufthål. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Ettårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 2 m<br data-mce-fragment="1">Grotid: 5-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/thailandsk-aubergine-solanum-melongena');
});">
<meta charset="UTF-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong> Thailändsk Aubergine, Thai Aubergine, Thai Green Eggplant <strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:<i> </i></strong><em>Solanum melongena</em><em data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Solanaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</strong></p>
<p>Den typiska thailändska, runda gröna auberginen. Används flitigt i olika typer av curies och grytor. Kan även ätas som rå grönsak vid sidan om huvudrätt. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Thailändsk Aubergine är flerårig men behöver i regel övervintra frostfritt för att klara sig till nästkommande år. Den kan överleva vintern utomhus i de gynnsammaste svenska förhållandena. Vid försök av övervintring utomhus bör basen av plantan vintertäckas med halm eller liknande för att skydda mot kyla. Finns tillgång till växthus är det en utmärkt plats för den thailändska auberginen. </p>
<p data-mce-fragment="1">Alternativt odla som annuell i Sverige. Blomning sker ungefär 6 veckor efter groning och skörd kan påbörjas efter 2-3 månader.</p>
<p data-mce-fragment="1">Växer bra i de flesta jordar men trivs i en väldränerad och näringsrik jord. Placeras i sol/halvskugga. Gynnas av riklig bevattning. </p>
<p><meta charset="utf-8">Plantor placeras med ett avstånd på ungefär 60 cm ifrån varandra.</p>
<p>Gödsla gärna regelbundet 1 gång/månad under sommarhalvåret. Första givan ungefär en månad efter groning. </p>
<p>Självpollinerande. </p>
<p>När fruktsättning börjar rekommenderas det hålla antalet frukter per planta runt 4-5 st. </p>
<p>Frukter skördas när de är grön-vita. Väntar man tills frukterna blir gula är de mer bittra, dock fortfarande ätbara.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus i feb-mars alternativt sås ute på friland i april-maj. Fröer täcks med ett 1 cm lager jord. Håll sådd fuktig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol / halvskugga<br data-mce-fragment="1">Höjd: 50-100 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 3-10 dagar<br data-mce-fragment="1">Växtzon: 1 (gynnsamma lägen)</p>