Prenumerera och spara 10%!
21 produkter
21 produkter
Sortera enligt:
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/bla-himmelsart-fylld-blomma-clitoria-ternatera');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Butterfly Pea <br><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria <meta charset="utf-8">ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Blå Himmelsärt med fyllda blommor.</p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten. </p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic. </p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt <span style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" target="_blank">Goabönan</a></strong></span> är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/lakritsrot-glycyrrhiza-glabra');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (15st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn: </strong>Lakritsrot, Spansk Lakrits<strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"> </em><em data-mce-fragment="1">Glycyrrhiza glabra</em><em data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> </em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Fabaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Detta karaktäriserar vad vi till vardags kallar Lakritsrot, även benämnd Spansk Lakrits, i relation till övriga lakritsarter i släktet <em data-mce-fragment="1">Glycyrrhiza:</em></span></p>
<ul>
<li>Det är en av de vanligaste lakritsarterna för <meta charset="utf-8">kommersiell odling och produktion av lakrits. </li>
<li>Har även en roll i traditionell medicin.</li>
<li>Den här arten har en bred utbredning över hela Medelhavsregionen, Centralasien, och delar av Sydostasien.</li>
<li>Härdig ner till -20 ºC.</li>
<li>Når vanligtvis en höjd på 1-2 meter.</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten har en lång historia både som medicinalväxt och som sötsak. Redan 4000 f.Kr användes den av assyrierna och sedan dess har lakritsroten använts som bl.a. nervlugnande, förkylningsdämpande och vid bekämpning av andra virusinfektioner. Lakritsrot såldes på apoteket som läkemedel så sent som på 1970-talet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">En av de mest framträdande användningarna av lakritsroten av våra förfäder var att tugga på roten för att hålla tänderna rena och friska. Detta gjordes på grund av att <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">ämnet <em>glycyrrhizin</em></span> som finns i rötterna <span data-mce-fragment="1">har</span> antibakteriella egenskaper. Det är även det ämne som bidrar med den söta smaken. Glycyrrhizin metaboliseras dock inte i våra kroppar och kan därför, precis som <span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" title="Stevia (Stevia rebaudiana)" href="https://tradgardsdags.nu/products/stevia-sotflockel-stevia-rebaudiana" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/stevia-sotflockel-stevia-rebaudiana" data-mce-style="color: #4e991d;">Stevia (<em>Stevia rebaudiana</em>)</a></strong></span>, användas som ett GI-vänligt substitut för socker.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roten kan strimlas och göras te på. Du kan även göra <span data-mce-fragment="1">en uppfriskande dryck som serveras med is. <meta charset="utf-8">I Mongoliet används bladen från lakritsrot som substitut för vanligt <a href="https://tradgardsdags.nu/products/te-camellia-sinensis" title="Tea (Camellia sinensis)" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/te-camellia-sinensis"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Te (<em>Camellia sinensis</em>)</strong></span></a>.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Roten kan även malas/krossas för att koka din egen lakrits. Blanda med socker/sirap, mjöl och anis i kastrull och koka upp.</span></p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsrot används även ofta tillsammans med anis vid smaksättning av alkoholhaltiga drycker.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten växer naturligt i södra Europa och delar av Asien.</p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten är härdig ner till -20 ºC. I större delen av Sverige kan den odlas utomhus året runt. För att skydda växten under vintern, täck basen med kvistar, löv, halm eller liknande. Genom att vintertäcka din planta är det möjligt att skapa en plats där den trivs även om din odlingsregion ligger utanför dess angivna växtzon.</p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Lakritsrot kan också odlas i en bred kruka, ställas utomhus under de varmare månaderna och inomhus under de kallare månaderna.</p>
<p data-mce-fragment="1">I Sverige går den att odla både i kruka och på friland men måste i senare fall vintertäckas med t.ex. kvistar, löv eller halm. </p>
<p data-mce-fragment="1">Rötterna, vilket är den del som används för konsumtion, blir meterlånga så en stor kruka rekommenderas vid krukodling. Det tar ca 3 år för lakritsroten att bli skördemogen och under den tiden hinner den bli en rätt stor buske.</p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten trivs bäst i väldränerad jord och lägen med full sol.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Fröna kan sås utomhus <meta charset="utf-8">direkt på friland när jordtemperaturen ligger över 15 ºC. Du kan även förkultivera inomhus under hela året. Ställ i ljus fönster.<br></p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Blötlägg fröna 1 dygn innan sådd. Täck fröna med ett tunt lager jord och håll sådden fuktig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1"> Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1"> Höjd: 1-2 m<br data-mce-fragment="1"> Grotid: 1-3 mån<br data-mce-fragment="1"> Växtzon: 1-3<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/bla-himmelsart-clitoria-ternatea');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Himmelsärt,</span> Segelärt, <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">K</span>litoria, Butterfly Pea <br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Clitoria ternatea </span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Fabaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten. </p>
<p data-mce-fragment="1">Används för att färga mat, sötsaker och drycker. </p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime. </p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.</p>
<p data-mce-fragment="1">Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic. </p>
<p data-mce-fragment="1">Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte. </p>
<p data-mce-fragment="1">Likt<span data-mce-fragment="1"> </span><span style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><a style="color: #4e991d;" data-mce-fragment="1" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus">Goabönan</a></strong></span><span data-mce-fragment="1"> </span>är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.</p>
<p data-mce-fragment="1">Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt. </p>
<p data-mce-fragment="1">Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas. </p>
<p data-mce-fragment="1">Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.</p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig <br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: 150-300 cm <br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-20 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus');
});">
<meta charset="utf-8">
<p>FRÖN (10st/påse)</p>
<p><strong>Trivialnamn</strong><span>: Goaböna, Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir</span><br><strong>Vetenskapligt namn</strong><span>: <em>Psophocarpus tetragonolobus </em></span><br><strong>Familj</strong><span>: Fabaceae</span><br><br><strong>Växthistoria & användning</strong><span>:</span><br><span></span></p>
<p>Goabönan är en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.</p>
<p>Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (<em>T</em><em>etragonolobus purpureus</em>) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.</p>
<p>Goabönan har större blad på 10-15 cm och ljusblå blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.<br><br>Goabönan är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:</p>
<ul>
<li>Blad kan ätas likt spenat,</li>
<li>Blommor kan läggas i sallader,</li>
<li>Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak</li>
<li>Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken" </li>
<li>De omogna gröna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.</li>
</ul>
<p>Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%. </p>
<p>Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar kontinuerligt i kommersiell användning.</p>
<p>Goabönan är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar Goabönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp. </p>
<p>Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.</p>
<p>Goabönan kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.</p>
<p><strong>Odling</strong><span>:</span></p>
<p>Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt <span style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" title="Långböna 'Yard Long' / Sparrisböna (Vigna sesquipedalis)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Långbönan</a></strong></span>). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.</p>
<p>Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland. </p>
<p>Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).</p>
<p>Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.</p>
<p>Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25</p>
<meta charset="UTF-8">
<p><span>°C. </span>Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.</p>
<p>Självpollinerande.</p>
<p>Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.</p>
<p>De gröna bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd. </p>
<p><strong>Sådd</strong><span>:</span></p>
<meta charset="utf-8">
<p>Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.</p>
<meta charset="utf-8">
<p>Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig. </p>
<p><strong>Egenskaper</strong><span>:</span></p>
<p><span>Årighet: Flerårig</span><br><span>Växtläge: sol</span><br><span>Höjd: 2-4 m</span><br><span>Grotid: 1-2 veckor<br>Växtzon: 1</span></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/johannesbrod-carob-ceratonia-siliqua');
});">
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">FRÖN (15st/påse)</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><strong>Trivialnamn:</strong> Johannesbröd, även kallad Carob<br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><em> Ceratonia siliqua<br></em><strong>Familj:</strong> Fabaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Johannesbröd är en vintergrön kulturväxt med en lång historia av olika användningsområden. Redan för tusentals år sedan användes Carob - som de torkade bönbaljorna kallas - som motvikt vid vägning av guld och ädelstenar. Kärnorna (fröna) inuti baljan vägde nämligen alltid 0,2 gram och det är därifrån måttet <i data-mce-fragment="1">carat</i> kommer ifrån.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Carob har även använts som läkemedel mot hosta och sålts som godis på apotek förr i tiden. Baljorna har ett naturligt sockerinnehåll på 30-50% och det tros vara en av anledningarna till att dem åts som tilltugg i romarriket. </span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Ett känt användningsområde idag är som substitut för kakao, i rostad och nedmalen form. Till skillnad från kakao, är carob fritt från bl.a. koffein och teobromin.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Ett annat vanligt användningsområde idag är det så kallade <em>fruktkärnmjölet</em> som utvinns från fröna. <meta charset="utf-8"> <span data-mce-fragment="1">Fruktkärnmjöl</span> är ett förtjockningsmedel som används i olika livsmedel, bland annat: glass och crème fraîche.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Carob innehåller många olika vitaminer, t.ex. vitamin A och B2 och har en smak som påminner om kola.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Carobträdet fixerar kväve upptagen från luftporer i marken via noduler som sitter på rötterna. Detta kväve används till trädets egna tillväxt och berikar som konsekvens även resten av växtplatsen. </span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Odling:</span></strong><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;"></span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; box-sizing: border-box; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; orphans: 2; text-align: start; widows: 2; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; word-spacing: 0px; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">I sin naturliga miljö runt medelhavet blir trädet 10–15 meter och får baljor uppemot 25cm långa. I Sverige odlas det bäst i kruka som flyttas ut under sommarhalvåret och övervintras svalt. I och med att trädet klarar minusgrader ner till ca -8 ºC</span> innan trädet tar skada, är det teoretiskt sätt möjligt att ha det som uteträd på gynnsamma platser i Sverige. Men det är ett experiment i sig och rekommenderas testas när trädet vuxit till sig något.</p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">För övrigt är Johannesbröd är torktålig och trivs i väldränerad/stenig jord på soliga platser. Undvik fuktiga miljöer och tunga lerjordar. Vattna när jorden torkat ut och tillsätt näring under sommarhalvåret om så önskas.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Omplantering till större kruka görs med fördel innan pålroten (den tjockaste huvudroten) vuxit ner till botten. Som med alla växter, är ett begränsat utrymme för tillväxt av pålroten lika med ett avsevärt avtagande av tillväxt av hela växten.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Johannesbrödsträd som växer i sin naturliga miljö kring Medelhavet är högproducerande träd som kan ge hela 400 kg bönbaljor varje år.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><b data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Sådd:</span></b></p>
<p data-mce-fragment="1" style="background: white; margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #3e3e3e;">Blötlägg fröna i ljummet vatten 3 dygn innan sådd. Så i såjord. Täck med 2 cm jord. Håll sådden fuktig. Groningstid är ca 2-5 veckor och optimal groningstemperatur är 22-26 ºC.</span></p>
<p data-mce-fragment="1" style="margin: 0cm 0cm 15.0pt 0cm;"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1" style="margin: 0cm; box-sizing: border-box;">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1" style="box-sizing: border-box;">Växtläge: sol <br data-mce-fragment="1">Höjd: upp till 15 m<br data-mce-fragment="1">Grotid: 2-5 veckor<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis');
});">
<meta charset="utf-8"><meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn</strong><span data-mce-fragment="1">: Långböna, Sparrisböna, Meterbønne, Snake Bean, Bodi</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn</strong><span data-mce-fragment="1">: <i data-mce-fragment="1">Vigna unguiculata</i> subsp. <i data-mce-fragment="1">sesquipedalis</i></span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Familj</strong><span data-mce-fragment="1">: Fabaceae</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"></span></p>
<p data-mce-fragment="1">Odlas för sina ätbara långa bönor. <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">Bönorna är krispiga, trådfria och har en smått nötig smak. </span>Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken ofta är runt 40-75 cm. <br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak. </span></p>
<p data-mce-fragment="1">Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor. </p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8"><span>Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde <meta charset="utf-8">(5.5-7.5) är det en fördel. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32<meta charset="utf-8">°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Skördas 2-3 månader efter groning. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade. </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15<meta charset="utf-8">°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd fuktig. </span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper</strong><span data-mce-fragment="1">:</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Årighet: Ettårig</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växtläge: sol</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Höjd: 125-200 cm</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Grotid: 1-2 veckor</span><br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/lila-goabona-psophocarpus-tetragonolobus');
});">
<meta charset="utf-8">
<p>FRÖN (5st/påse)</p>
<p><strong>Trivialnamn</strong><span>: Lila Goaböna, Lila Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir</span><br><strong>Vetenskapligt namn</strong><span>: <em>Psophocarpus tetragonolobus</em></span><br><strong>Familj</strong><span>: Fabaceae</span><br><br><strong>Växthistoria & användning</strong><span>:</span><br><span></span></p>
<p>Den Lila Goabönan är precis som <strong><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">den grönfärgade<span> </span></a><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">Goabönan</a></strong> en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.</p>
<p>Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (</p>
<meta charset="utf-8">
<p><em>Tetragonolobus purpureus</em>) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.</p>
<p>Den Lila Goabönan har större blad på 10-15 cm och lätt purpurfärgade blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.<br><br>Lila Goaböna är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:</p>
<ul>
<li>Blad kan ätas likt spenat,</li>
<li>Blommor kan läggas i sallader,</li>
<li>Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak</li>
<li>Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken" </li>
<li>De omogna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.</li>
</ul>
<p>Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%. </p>
<p>Den Lila Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar tillsammans med <span style="color: #4e991d;"><strong><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">den grönfärgade </a><a href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/goabona-vingbona-psophocarpus-tetragonolobus" title="Goaböna / Vingböna (Psophocarpus tetragonolobus)" style="color: #4e991d;" target="_blank">Goabönan</a> </strong></span>kontinuerligt i kommersiell användning.</p>
<p>Lila Goaböna är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar bönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp. </p>
<p>Den Lila Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.</p>
<p>Lila Goaböna kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.</p>
<p><strong>Odling</strong><span>:</span></p>
<p>Den Lila Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt<span> </span><span style="color: #4e991d;"><strong><a title="Långböna 'Yard Long' / Sparrisböna (Vigna sesquipedalis)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/langbona-yard-long-sparrisbona-vigna-sesquipedalis" style="color: #4e991d;" target="_blank">Långbönan</a></strong></span>). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.</p>
<p>Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland. </p>
<p>Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).</p>
<p>Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.</p>
<p>Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25</p>
<meta charset="UTF-8">
<p><span>°C. </span>Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.</p>
<p>Självpollinerande.</p>
<p>Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.</p>
<p>De lila bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd. </p>
<p><strong>Sådd</strong><span>:</span></p>
<meta charset="utf-8">
<p>Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.</p>
<meta charset="utf-8"><meta charset="UTF-8">
<p>Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig. <strong><br></strong></p>
<p><strong>Egenskaper</strong>:</p>
<p><span>Årighet: Flerårig</span><br><span>Växtläge: sol</span><br><span>Höjd: 2-4 m</span><br><span>Grotid: 1-2 veckor<br>Växtzon: 1</span></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/rod-langbona-sparrisbona-vigna-sesquipedalis');
});">
<meta charset="utf-8"><meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn</strong><span data-mce-fragment="1">: Långböna 'Granatäpple', Lila Sparrisböna, Lilla Meterbønne, Purple Snake Bean, Bodi</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn</strong><span data-mce-fragment="1">: <i data-mce-fragment="1">Vigna unguiculata</i> subsp. <i data-mce-fragment="1">sesquipedalis</i></span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Familj</strong><span data-mce-fragment="1">: Fabaceae</span><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning</strong><span data-mce-fragment="1">:</span><br data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"></span></p>
<p data-mce-fragment="1">En röd-/lilafärgad variant av långbönan. Som de flesta andra lilafärgade grönsaker & frukter kommer färgen från ämnen som benämns antocyaniner och fungerar som antioxidanter. Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken för den Lila Långbönan är <meta charset="utf-8"><span data-m