Prenumerera och spara 10%!
27 produkter
27 produkter
Sortera enligt:
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/roselle-hibiscus-sabdariffa');
});">
<p data-mce-fragment="1"><span>FRÖN (10st/påse) </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong><span> Roselle, Rosellhibiskus, Jamaican Sorrel</span><br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><em><span> Hibiscus sabdariffa</span><br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Malvaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Härkomst från Afrika, sedan spridd till Asien och Karibien.</p>
<p data-mce-fragment="1">Även om det egentligen inte är en frukt används de uppsvullna foderbladen på sätt som är mer likt det av en frukt än en blomma. Juicen man gör på foderbladen smakar som en blandning av tranbär och blåbär. De kan även kanderas och ätas likt en typisk torkad frukt, väldigt gott.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle används mest populärt till att göra juice (Agua de Jamaica) på de färska foderbladen. Man kan även låta foderbladen torka för att göra en me teliknande dryck.</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">De torkade foderbladen används även som smaksättare av Gin.</p>
<p data-mce-fragment="1">Färska blad kan också användas som huvudingrediens i soppor, det ger en riktigt god och syrlig soppa som ofta innehåller någon typ av långkokat protein. Dessa soppor är ofta av asiatisk härkomst.</p>
<p data-mce-fragment="1">Går även att använda som ett syrligt tillskott i sallader.</p>
<p data-mce-fragment="1">I Asien brukar bladen även friteras och användas för tillreda rätter med t.ex. fisk, kyckling och nötkött.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle används även ofta för <span data-mce-fragment="1">sina hälsostärkande egenskaper</span>.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle är en perenn som trivs i ljusa lägen. Odla inomhus i ljust fönster och flytta gärna ut på somrarna. Alternativt, odla som ettårig utomhus i kruka eller så fröna direkt på friland när frostrisken är över.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roselle odlas kommersiellt i ettårsperioder. I naturen är växten dock flerårig och det kan den även bli vid hemmaodling. Övervintring på ett ljust läge är en förutsättning för flerårighet i Sverige. Växer sig till ett litet träd / hög buske.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast med små hål i för att bibehålla fuktigheten. Optimal temperatur för snabb groning är mellan 25-30 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>, men fröna gror även runt 20 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>. Använd eventuellt en</p>
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">v</span><span data-mce-fragment="1" style="color: #4e991d;"><span data-mce-fragment="1" style="color: #000000;">ärmematta </span></span><span style="color: #000000;">för bättre groningsförutsättningar.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: Sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: upp till 3 meter<br data-mce-fragment="1">Grotid: 7-30 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/goji-trio');
});">
<p>Odla hela goji-trion - gul, röd & svart - hemma hos dig. Rabatt vid beställning av alla tre!<br></p>
<p>Gojibär är en rik källa på vitaminer och proteiner. Röda gojibär känner de flesta till, medan gula och svarta gojibär är en hyfsat outforskad hälsokälla i väst. I uråldriga samhällen har växten använts till olika ändamål sedan länge.</p>
<p>Goji är en lättskött buske som är härdig utomhus i Sverige och klarar av att växa i de flesta jordar.</p>
<p>Totalt 70 fröer av 3 sorter:</p>
<p>10 fröer Gul Goji <br>30 fröer (Röd) Goji <br>30 fröer Svart Goji </p>
<p>Läs mer om respektive sort här:<br></p>
<ul>
<li><a title="Goji (Lycium barbarum)" href="https://tradgardsdags.nu/products/gojibar-bocktorne-lycium-chinense" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Goji (<em>Lycium barbarum</em>)</strong></span></a></li>
<li><a title="Gul Goji (Lycium barbarum)" href="https://tradgardsdags.nu/collections/froavdelning/products/gul-goji-lycium-barbarum" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;">Gul Goji (<em style="color: #4e991d;">Lycium barbarum</em><span style="color: #4e991d;" color="#4e991d">)</span></span></strong></span></a></li>
<li><a title="Svart Goji (Lycium ruthenicum)" href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-goji-lycium-ruthenicum" target="_blank"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Svart Goji (<em>Lycium ruthenicum</em>)</strong></span></a></li>
</ul>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/lakritsrot-glycyrrhiza-glabra');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (15st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn: </strong>Lakritsrot, Spansk Lakrits<strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"> </em><em data-mce-fragment="1">Glycyrrhiza glabra</em><em data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> </em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Fabaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Detta karaktäriserar vad vi till vardags kallar Lakritsrot, även benämnd Spansk Lakrits, i relation till övriga lakritsarter i släktet <em data-mce-fragment="1">Glycyrrhiza:</em></span></p>
<ul>
<li>Det är en av de vanligaste lakritsarterna för <meta charset="utf-8">kommersiell odling och produktion av lakrits. </li>
<li>Har även en roll i traditionell medicin.</li>
<li>Den här arten har en bred utbredning över hela Medelhavsregionen, Centralasien, och delar av Sydostasien.</li>
<li>Härdig ner till -20 ºC.</li>
<li>Når vanligtvis en höjd på 1-2 meter.</li>
</ul>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten har en lång historia både som medicinalväxt och som sötsak. Redan 4000 f.Kr användes den av assyrierna och sedan dess har lakritsroten använts som bl.a. nervlugnande, förkylningsdämpande och vid bekämpning av andra virusinfektioner. Lakritsrot såldes på apoteket som läkemedel så sent som på 1970-talet.</p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">En av de mest framträdande användningarna av lakritsroten av våra förfäder var att tugga på roten för att hålla tänderna rena och friska. Detta gjordes på grund av att <meta charset="utf-8"><span data-mce-fragment="1">ämnet <em>glycyrrhizin</em></span> som finns i rötterna <span data-mce-fragment="1">har</span> antibakteriella egenskaper. Det är även det ämne som bidrar med den söta smaken. Glycyrrhizin metaboliseras dock inte i våra kroppar och kan därför, precis som <span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong><a style="color: #4e991d;" title="Stevia (Stevia rebaudiana)" href="https://tradgardsdags.nu/products/stevia-sotflockel-stevia-rebaudiana" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/stevia-sotflockel-stevia-rebaudiana" data-mce-style="color: #4e991d;">Stevia (<em>Stevia rebaudiana</em>)</a></strong></span>, användas som ett GI-vänligt substitut för socker.</p>
<p data-mce-fragment="1">Roten kan strimlas och göras te på. Du kan även göra <span data-mce-fragment="1">en uppfriskande dryck som serveras med is. <meta charset="utf-8">I Mongoliet används bladen från lakritsrot som substitut för vanligt <a href="https://tradgardsdags.nu/products/te-camellia-sinensis" title="Tea (Camellia sinensis)" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/te-camellia-sinensis"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong>Te (<em>Camellia sinensis</em>)</strong></span></a>.</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Roten kan även malas/krossas för att koka din egen lakrits. Blanda med socker/sirap, mjöl och anis i kastrull och koka upp.</span></p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsrot används även ofta tillsammans med anis vid smaksättning av alkoholhaltiga drycker.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten växer naturligt i södra Europa och delar av Asien.</p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten är härdig ner till -20 ºC. I större delen av Sverige kan den odlas utomhus året runt. För att skydda växten under vintern, täck basen med kvistar, löv, halm eller liknande. Genom att vintertäcka din planta är det möjligt att skapa en plats där den trivs även om din odlingsregion ligger utanför dess angivna växtzon.</p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Lakritsrot kan också odlas i en bred kruka, ställas utomhus under de varmare månaderna och inomhus under de kallare månaderna.</p>
<p data-mce-fragment="1">I Sverige går den att odla både i kruka och på friland men måste i senare fall vintertäckas med t.ex. kvistar, löv eller halm. </p>
<p data-mce-fragment="1">Rötterna, vilket är den del som används för konsumtion, blir meterlånga så en stor kruka rekommenderas vid krukodling. Det tar ca 3 år för lakritsroten att bli skördemogen och under den tiden hinner den bli en rätt stor buske.</p>
<p data-mce-fragment="1">Lakritsroten trivs bäst i väldränerad jord och lägen med full sol.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Fröna kan sås utomhus <meta charset="utf-8">direkt på friland när jordtemperaturen ligger över 15 ºC. Du kan även förkultivera inomhus under hela året. Ställ i ljus fönster.<br></p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8">Blötlägg fröna 1 dygn innan sådd. Täck fröna med ett tunt lager jord och håll sådden fuktig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1"> Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1"> Höjd: 1-2 m<br data-mce-fragment="1"> Grotid: 1-3 mån<br data-mce-fragment="1"> Växtzon: 1-3<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/svart-goji-lycium-ruthenicum');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (30st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong> Svart Goji, Ryskt Bocktörne<strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"> </em><em data-mce-fragment="1">Lycium ruthenicum </em>Murr.<em data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"> </em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Solanaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span>Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Svart Goji är, likt släktingen <a title="Gojibär (Lycium barbarum)" href="https://tradgardsdags.nu/products/gojibar-bocktorne-lycium-chinense" target="_blank" data-mce-href="https://tradgardsdags.nu/products/gojibar-bocktorne-lycium-chinense"><span style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;"><strong style="color: #4e991d;" data-mce-style="color: #4e991d;">Goji (<em>Lycium barbarum</em>)</strong></span></a>, en rik källa av proteiner och vitaminer. Särskilt rikt är det svarta gojibäret på antocyaniner, med ett högre innehåll än blåbär. Busken har sitt ursprung i områdena kring tibetanska högplatån och södra Ryssland.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det är en växt som ännu inte fått mycket uppmärksamhet i väst, men den har sedan länge använts av urbefolkningen i sin naturliga växtmiljö. Överraskande nog använder urbefolkningen i små nordindiska samhällen bäret till att göra en salva för att motverka blindhet på kameler. Detta är möjligt tack vare bärets höga innehåll av <em>lutein</em>.</p>
<p data-mce-fragment="1">Bäret får sin djupt blålila färg från antocyaninerna, ett ämne som finns i ovanligt höga halter i det svarta gojibäret. Antocyaniner är samma ämne som färgar blåbären blåa och bidrar till många av dess nyttiga egenskaper. </p>
<p data-mce-fragment="1">Mogna bär kan ätas råa, torkas eller tillagas.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det vanligaste sättet att konsumera svarta gojibär är att göra en s.k. infusion på dem. Detta görs bäst när de är helt färska, men det går även att göras med torkade bär. Det Svarta Gojibäret ger ifrån sig olika färger beroende på vilken typ av vatten som används. Vid mineralrikt vatten <meta charset="utf-8">(basiskt: pH >7) blir färgen djupt mörkblå och i surt vatten <meta charset="utf-8">(pH <7) blir färgen intensivt lila.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Svart Goji växer ursprungligen i mycket extrema klimat där den utsätts för torka, extrem kyla, höga salthalter och näringsfattiga jordar. Dessa faktorer har gjort det svarta gojibäret till en väldigt härdig växt. Den kan växa i temperaturer ner till -20 ºC.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det är en lättodlad buske som ofta ger rika skördar. Den växer gärna i väldränerade jordar (ofta sandjordar) och etablerar ett kraftigt rotsystem vilket gör den till en bra markbindare, t.ex. vid strandkanter. Den kan dessutom på naturlig väg bilda en tät vägg som skyddar mot den värsta blåsten. Trivs i ljusa lägen.</p>
<p data-mce-fragment="1">Busken blir upp till 2 m och kan odlas utomhus på friland i Sverige. För att skydda den din Svart Goji-buske från de tuffaste svenska förhållandena kan du på sensommaren täcka plantans bas med halm, löv eller likn. - detta skyddar plantan från den svåraste kylan och förlänger odlingssäsongen.</p>
<p data-mce-fragment="1">De mångtaliga bären går från gröna till svart/blålila i färg. Det är först då dem är redo för skörd. Detta sker sommar-höst.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Fröna sås i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1"> Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1"> Höjd: 1-2 m<br data-mce-fragment="1"> Grotid: 1-3 veckor<br data-mce-fragment="1"> Växtzon: 1-6<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/te-camellia-sinensis');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (NU: 6st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn:</strong><span> Te, Tebuske, Teplanta</span><br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><em><span> Camellia sinensis</span><br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Theaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Te konsumeras över hela världen och är den näst vanligaste drycken efter vatten. Tebusken innehåller tein som motverkar trötthet samt <em>teanin</em> som ger en lugnande effekt, till skillnad från kaffe som enbart har koffeinets (=teinets) uppiggande egenskaper. En kopp te kan alltså vara uppiggande och sinneslugnande på samma gång.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det är främst bladknoppar och blad som plockas för att brygga te på, men ibland används även blommorna.</p>
<p data-mce-fragment="1">Av tebusken Camellia sinensis kan du göra te av olika typer: vitt, gult, grönt, blått (oolong), svart och ”mörkt” te. Skillnaden mellan de utgörs av olika fermenterings- och oxideringsprocesser. Vitt te tillåts inte ens oxidera medan ”mörkt” te tillåts både oxidera samt fermenteras i långa perioder. Typerna emellan är gradvis mer eller mindre åt det ena eller andra hållet, i den ordning som är utskriven ovan. Alla typer har sina hälsofördelar, ibland olika.</p>
<p data-mce-fragment="1">Rött te (rooibos) kommer från en annan växtart, Rooibosbusken<span data-mce-fragment="1"> </span><em data-mce-fragment="1">Aspalathus linearis</em><em data-mce-fragment="1">.</em></p>
<p data-mce-fragment="1">Tebladen används även till matlagning i Asien <meta charset="utf-8">- till exempel <em>Tea Leaf Salad</em> (fermenterade blad) i Burma och (färska blad) i Thailand.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Te har nyligen börjat odlas i Sverige och det finns en lyckad teodling på Gotland som odlar för kommersiellt bruk. Tebusken växer i sin naturliga miljö på höga höjder där det blir kallare om nätterna, och där det även kan vara kallt på dagarna. Tebusken går att övervintra utomhus i Sverige, beroende på plats och omständigheter kan plantorna behöva vintertäckas (t.ex. med halm).</p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8"><span>Skydda gärna från kalla vindar med något vindskydd, t ex fiberduk fäst mot stolpar runtomkring plantan, och täck med halm eller dylikt under vinterhalvåret.</span></p>
<p data-mce-fragment="1">Te trivs i sur jord, använd Rhododendron-jord när du planterar om plantan första gången.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong><strong></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Innan du sår fröna, blötlägg dem i vatten 1 dygn (lägg något ovanpå som pressar ned fröna ifall de flyter). Lägg sedan fröna på en bit fuktigt papper, lägg pappret med fröna i en plastpåse i ett dygn. Så i kruka och täck med 1-2 cm jord. Om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylen ca 1 månad. Ta ut sådden ur kylen och låt gro. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol/halvskugga<br data-mce-fragment="1">Höjd: 1-2 meter<br data-mce-fragment="1">Grotid: 1-3 månader<br>Växtzon: 1-4</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/gojibar-bocktorne-lycium-barbarum');
});">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (30st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Trivialnamn: </strong>Goji, Bocktörne<br><strong>Vetenskapligt namn:</strong><span data-mce-fragment="1"> </span><em data-mce-fragment="1">Lycium barbarum<br></em><strong>Familj:</strong> <span data-mce-fragment="1">Solanaceae</span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong><br data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Gojibär är en utav de mest populära "superfoods" (begrepp för mat med särskilt höga näringsvärden) och används ofta i müsli, smoothies, sallader och bröd eller äts helt enkelt som de är. Anledningen till populariteten är troligtvis för att gojibäret är ett av de mest näringstäta bär som finns. Det är rikt på vitaminer och mineraler såväl som omega-3 och antioxidanter. Gojibäret har även ett särskilt högt proteininnehåll på hela 10g per/100g, vilket är väldigt ovanligt bland frukt o bär. Smaken är söt med inslag av tranbär och körsbär. Vanligtvis torkar man bären innan användning.</p>
<p data-mce-fragment="1">Det röda gojibäret är rikare på karotenoider än det <span style="color: #4e991d;"><strong><a href="https://tradgardsdags.nu/products/svart-goji-lycium-ruthenicum" title="Svart Goji (Lycium ruthenicum)" style="color: #4e991d;" target="_blank">svarta gojibäret</a></strong></span>, medan det svarta är rikare på antioxidanter. </p>
<p data-mce-fragment="1">Roten används inom örtmedicin för bl.a. sina leverrensande egenskaper.</p>
<p data-mce-fragment="1">Bladen används i Asien i grytor och soppor eller görs te på.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Goji växer vilt i Asien och har sedan den förts in i Sverige även börjat spridas på naturlig väg här. Växten är en lövfällande buske som vanligen blir 80-200 cm hög.</p>
<p data-mce-fragment="1">Plantan är väldigt lättskött och härdig för både salt o vind. Trivs bra i både sol och halvskugga, detta är en anpassningssmart växt!</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Fröna sås inomhus jan-mars i fuktig såjord eller utomhus i krukor eller på friland maj-sep. Optimal groningstemperatur ligger runt 20-25 <span data-mce-fragment="1">ºC</span>. Det kan ta en 3-4 månader för plantorna att bli redo för utplantering, så det rekommenderas att du sår tidigt på året. Då har du bra chanser att skörda redan samma år.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong>Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol/halvskugga<br data-mce-fragment="1">Höjd: upp till 3 meter (ofta runt 2m)<br data-mce-fragment="1">Grotid: 10-30 dagar<br data-mce-fragment="1">Växtzon: 1-4<br></p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/chilipeppar-purple-thai-capsicum-annuum');
});">
<meta charset="utf-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (10st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong><span data-mce-fragment="1"> Chilipeppar 'Purple Thai', Lila Chilipeppar, Lila Chili, Purple Bird's Eye Chili, Purple Thai Chili Pepper</span><br data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:</strong><em data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1"> Capsicum annuum</span><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong><span data-mce-fragment="1"> Solanaceae</span><span data-mce-fragment="1"> </span></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1"><span data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</span></strong></p>
<p data-mce-fragment="1">En ovanlig lilafärgad variant av den populära thailändska chilipepparn. 'Purple Thai' chilin anses ha en perfekt balans mellan smak och hetta vilket bidrar till dess åtråvärde i asiatisk matlagning. Hettan beskrivs som medium och ligger emellan 50 000 - 100 000 Scoville Heat Units. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1"><meta charset="utf-8"><span>All chilipeppar härstammar från Central- och Sydamerika. Släktet har sedan dess spridits med hjälp av kolonister, missionärer och handlare världen över och nya arter har uppkommit genom anpassning till miljön.</span></p>
<p data-mce-fragment="1">Chilipeppar är generellt lättodlade. De trivs i soliga och varma lägen. Kan odlas inomhus i fönster. </p>
<p data-mce-fragment="1">All chilipeppar är flerårig och kan producera frukter året runt om de ges rätt förutsättningar. Värme, ljus, lätt näring och fukt är bidragande till en kontinuerlig tillväxt & produktion hos plantan. Övervintras varmt och ljust. Om du vill att plantan ska producera frukter även under vinterhalvåret så använd en växtlampa för att komplettera solljuset, eventuellt odla enbart under växtlampa.</p>
<p data-mce-fragment="1">Håll jämn fuktighet i jorden och låt gärna jorden torka upp lätt mellan bevattningarna. Gödslas med fördel 2-3 gånger i veckan för att ge rik fruktproduktion. </p>
<p data-mce-fragment="1">Frukterna övergår från lilafärgade till orange-aktiga i sent mognadsstadium. Frukterna kan ätas i alla mognadsstadier. 2-6 cm.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong> </p>
<p data-mce-fragment="1">Förodlas inomhus i början av året.</p>
<p data-mce-fragment="1">Fukta såjorden och tryck lätt ned fröerna mot ytan. Täck med 1 cm jord. Placera ljust och håll sådden fuktig.<br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong><br data-mce-fragment="1"></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol<br data-mce-fragment="1">Höjd: 60-80 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 5-10 dagar</p>
{
Alpine.store('xUpdateVariantQuanity').updateQuantity('template--24165620744519__product-grid', '/products/thailandsk-aubergine-solanum-melongena');
});">
<meta charset="UTF-8">
<p data-mce-fragment="1">FRÖN (20st/påse)</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Trivialnamn:</strong> Thailändsk Aubergine, Thai Aubergine, Thai Green Eggplant <strong data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1">Vetenskapligt namn:<i> </i></strong><em>Solanum melongena</em><em data-mce-fragment="1"><br data-mce-fragment="1"></em><strong data-mce-fragment="1">Familj:</strong> Solanaceae</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Växthistoria & användning:</strong></p>
<p>Den typiska thailändska, runda gröna auberginen. Används flitigt i olika typer av curies och grytor. Kan även ätas som rå grönsak vid sidan om huvudrätt. </p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Odling:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Thailändsk Aubergine är flerårig men behöver i regel övervintra frostfritt för att klara sig till nästkommande år. Den kan överleva vintern utomhus i de gynnsammaste svenska förhållandena. Vid försök av övervintring utomhus bör basen av plantan vintertäckas med halm eller liknande för att skydda mot kyla. Finns tillgång till växthus är det en utmärkt plats för den thailändska auberginen. </p>
<p data-mce-fragment="1">Alternativt odla som annuell i Sverige. Blomning sker ungefär 6 veckor efter groning och skörd kan påbörjas efter 2-3 månader.</p>
<p data-mce-fragment="1">Växer bra i de flesta jordar men trivs i en väldränerad och näringsrik jord. Placeras i sol/halvskugga. Gynnas av riklig bevattning. </p>
<p><meta charset="utf-8">Plantor placeras med ett avstånd på ungefär 60 cm ifrån varandra.</p>
<p>Gödsla gärna regelbundet 1 gång/månad under sommarhalvåret. Första givan ungefär en månad efter groning. </p>
<p>Självpollinerande. </p>
<p>När fruktsättning börjar rekommenderas det hålla antalet frukter per planta runt 4-5 st. </p>
<p>Frukter skördas när de är grön-vita. Väntar man tills frukterna blir gula är de mer bittra, dock fortfarande ätbara.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Sådd:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Förkultiveras inomhus i feb-mars alternativt sås ute på friland i april-maj. Fröer täcks med ett 1 cm lager jord. Håll sådd fuktig.</p>
<p data-mce-fragment="1"><strong data-mce-fragment="1">Egenskaper:</strong></p>
<p data-mce-fragment="1">Årighet: Flerårig<br data-mce-fragment="1">Växtläge: sol / halvskugga<br data-mce-fragment="1">Höjd: 50-100 cm<br data-mce-fragment="1">Grotid: 3-10 dagar<br data-mce-fragment="1">Växtzon: 1 (gynnsamma lägen)</p>