Prenumerera och spara 10%!
276 produkter
276 produkter
Sortera enligt:
En trio av 3 olika frösorter med lilafärgade, ätbara frukter!
Det som ger frukterna sin lila färg är ämnen som kallas antocyaniner. Antocyaniner är s k antioxidanter som förebygger och reparerar kroppen vid oxidativ stress som kan uppstå vid t ex perioder av stress eller infektioner.
Såklart innehåller frukterna även andra näringsämnen som är viktiga för en god hälsa. Goabönan har bl a ett högt protein-innehåll; Chilipepparn, capsaicin som hjälper till att reducera inflammationer och den Thailändska Auberginen är en rik källa på bl a vitamin A, B och C.
Ta del av en färgstark trio och odla samtidigt för en god hälsa - vilket såklart alla ätbara grönsaker bidrar till på ett eller annat sätt.
Totalt 35 fröer av 3 sorter:
5 fröer Lila Goaböna
10 fröer Lila Chilipeppar 'Purple Thai'
20 fröer Lila Thailändsk Aubergine
Läs mer om respektive sort här:
1st planta 'Sweetleaf®': nuvarande höjd 30-50 cm
Trivialnamn: 'Sweetleaf®' Hallon, Sötblad, 'Sweetleaf®' Raspberry, Sugarleaf
Vetenskapligt namn: Rubus chingii var. suavissimus
Familj: Rosaceae
Växthistoria & användning:
Sweetleaf® är en hallonart som härstammar från Kina, där den främst växer i de södra provinserna Guizhou, Guang Dong och Guangxi. Busken är hyfast okänd men börjar bli högt eftertraktad på grund av sin sötgivande förmåga och härdiga egenskaper.
Sweetleaf® kan beskrivas som ett mer härdigt alternativ till Stevia: då dess blad innehåller s k 'rubusosider' som ingår i samma glykosidgrupp som steviosider, samt då den är fullt vinterhärdig och t o m har ett kraftigt växtsätt.
De två glykosiderna steviosider och rubusosider är mycket jämförbara i deras kemiska struktur och har därför också en nära identisk sötgivande effekt. Den kemiska molekylen 'rubusosid' i sin rena form är cirka 200 gånger sötare än kommersiellt raffinerat socker från sockerbetor i sin rena form.
Även färska blad har enorm sötma. Om du tuggar på ett blad smakar det ganska neutralt "grönt" först, innan en utmärkande, bred, matt sötma tar över smaksinnet.
Sweetleaf® har ingen udda bismak, vilket stevia ofta kritiseras för.
För att använda Sweetleaf®: riv eller skär de färska nyskördade bladen i bitar och skålla dem sedan med uppkokat vatten. I processen frigörs de sötgivande ämnena från bladen och absorberas av vattnet. Mängden blad som används är enbart en smaksak. Vissa gillar det lite sötare (fler blad); andra gillar det inte riktigt så sött (färre blad). Dessutom kan du även gnugga bladen i handflatorna innan du skållar dem, så bladstrukturen bryts ned och sötningsämnena lättare kan fly från cellerna.
Bladen kan även användas som sötgivande i torkad form, pulveriserade eller genom att koka en sirap på dem.
Passar bra till att söta bl a téer och bakverk.
Rubus chingii var. suavissimus är en av fyra arter som används i Guangxi, Kina för att göra etnomedicinen tiancha (sött te).
Odling:
Sweetleaf® är en kraftigt växande och lövfällande buske. De snabbväxande skotten har enorm vigör med upprätt växtsätt och når en sluthöjd på cirka 250 cm. På grund av den markanta växtkraften är de färska skotten mycket toleranta för beskärning och växer snabbt ut igen.
De färska, gröna skotten är tungt beväpnade med taggar, men det är inte av största betydelse eftersom endast bladen är av intresse. Bladen har en slående, femflikig form.
Odlas bäst i en väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Generellt tolerant mot många olika jordar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol - halvskugga
Höjd: 1,5-2,5 m
Växtzon: 1-4
400 Year Old Organic Tea | Grönt Pu'erh Te från Phu Noi-folkets 400 år gamla teplantage
400 Year Old Organic Tea | Grönt Pu'erh Te från Phu Noi-folkets 400 år gamla teplantage
Exklusivt te från en 400 år gammal teplantage i bergen i norra Laos. Teet är högt prisat internationellt tack vare sin unika näringsprofil och härkomst: 357 gram av samma kvalitet från samma region säljs normalt för 140 USD utanför Sverige. Vårt pris: 645 SEK. Anledningen till vår låga prissättning är att huvudsyftet främst är att introducera den traditionella asiatiska tekulturen till Sverige/Skandinavien. Utöver detta har vi dessutom en lanseringsrabatt på den minsta storleken så att alla ska kunna testa till samma pris/gram som om man köpt en större. I och med att vi i Sverige inte är vana vid denna typ av teer hade tröskeln varit rätt hög om teerna sålts för normalpris: 140 USD. Detta betonas enbart så att teets kvalitet inte missbedöms utifrån priset i jämförelse med andra teer på den internationella marknaden.
En annan nämnvärd punkt är att denna odlare har en väldigt smal marknad, i detta fall är det till störst del pga landets låga utveckling. Odlarna talar enbart laotiska och Phunoi, ett Tibeto-Burmesiskt språk, men tack vare en lokal representant som även talar engelska börjar de få bättre förutsättningar att kommunicera med den västerländska marknaden. Processen är dock inte långt gången och de jobbar för närvarande hårt för att hitta början till fotfäste på den europeiska marknaden. De har därför, likt odlarna av Seohopene Ancient, en begränsad förmåga att sälja för rättfärdiga priser till de kinesiska handlarna. Jag vill därför hjälpa båda dessa odlare att bredda sin marknad, samt att få den marknadsfrihet och igenkännelse som klassen av deras teer förtjänar.
Detta te har hittats genom egen research och kontakt med den lokala befolkningen.
Härkomst:
Detta te kommer ifrån den mytomspunna 400 år gamla teplantagen i byn Ban Komean i provinsen Phongsali - en region känd för sina gröna teer, urgamla teträd och etniskt mångfaldiga befolkning. Phongsali är den nordligaste provinsen i Laos - angränsande till Kina & Vietnam, där större delen av samhällena är belägna på höga altituder uppe i bergen, det är dessutom den provins med störst variation på olika etniska folkgrupper, en by kan vara bebodd av etniska Hmong och några km längre fram längs vägen är det istället Phu Noi som lever, var och en med sina egna traditioner och livsstilar. På många punkter möts deras kulturer och sammanstrålas av samma värderingar, medan de skiljer sig kraftigt på andra plan.
Mitt bland de te-klädda bergssluttningarna ligger den Phu Noi-bebodda byn Ban Komean. Byn har blivit ett praktexemplar på hur tebranschen kan bli en hörnsten för driften av ett helt samhälle. I och kring den tätbebyggda, kuperade byn ligger både teframställningsbyggnader och butiker. Stämningen känns energisk samtidigt som livsstilen är enkel. Phu Noi-folket har verkligen gjort sitt intryck på regionen, bl a med deras handgjorda axelväskor i de för folkgruppen utmärkande färgerna rött och svart, som nästan alla i trakten bär med sig på sina ärenden oavsett vilken etnicitet man har.
Dessa 400 år gamla teträd sägs vara några utav de äldsta i världen och dess teer har blivit populära i Kina de senaste åren.
Särskiljande egenskaper:
Det speciella med dessa tekakor är de enbart är tillverkade på blad från uråldriga teträd, runt 400 år gamla. Likt te gjort på vilda storvuxna teträd har teerna från denna uråldriga plantage en rikare näringsprofil tack vare trädens väletablerade rötter. Rötterna når djupare och får tillgång till en större variation av näringsämnen vilka går vidare upp i bladen. Smakprofilen hos teerna påverkas av trädens unika uppsättning av näringsämnen varför te gjort på dessa uråldriga teträd kan variera mer i smak än teer gjorda från yngre mer uniforma teplantager - det är inget argument för eller emot, endast en utmärkelse i skillnad.
Tack vare det rikare näringsinnehållet från dessa uråldriga teer kan teerna bryggas fler gånger innan de tappar smaken.
I denna uråldriga teplantage används inga kemiska närings- eller bekämpningsmedel.
Teerna är producerade på klassiskt Yunnan-vis: upphettade i en stor eldad wokpanna efter en kortare åldringsprocess och sedan pressade i kompakta s k tekakor. Denna typ av te kallas Pu'erh och har tack vare sin efterskördsprocess förmågan att utveckla mer eftersträvade egenskaper ju längre det låts åldras. Likt lagrade viner utvecklas smakprofilen med åldern ofta till det mjukare, mer definierade hållet.
Smakprofil:
Detta te har en sötma som först göms bakom en beska, allt medan det omges av en lätt rökighet. En uppfriskande smak och uppiggande dryckupplevelse. Som oftast när det gäller Pu'erh teer tar det några bryggningar innan smakerna kommer till sin fulla rätt.
Nämnvärt är att detta är ett grönt Pu'erh te (Sheng) med en friskare smak och klarare färg än de brunfärgade Pu'erh teer (Shou) vilka genomgått en mer kraftig fermenteringsprocess och utvecklat en mustig, len smakprofil.
Hur man brygger teet:
Att brygga Pu'erh-te är enkelt men kräver några steg för att få fram den bästa smaken. Så här gör du:
-
Förbered teet: Bryt försiktigt av bladen från toppen av tekakan med en liten spetsad kökskniv, alternativ en riktig pu'ehr-kniv. Mät upp 1-2 teskedar Pu'erh-te för en liten kanna (150–200 ml), eller justera mängden beroende på din smak.
-
Skölj teet: Häll hett vatten (cirka 95–100°C) över teet och häll bort vattnet efter 10 sek. Detta steg renar teet och väcker bladen "till liv".
-
Bryggning: Häll 95-100°C vatten över tebladen igen och låt dra i 20–30 sekunder för första bryggningen. Förslagsvis: låt dragningstiden vara längre för varje efterföljande bryggning - längre tid ger en starkare smak.
-
Häll upp och njut: Häll teet i en kopp och njut. Pu'erh kan bryggas flera gånger, och smaken utvecklas vid varje bryggning.
Tips: Använd gärna en gaiwan eller en klassisk liten tekanna för att maximera smaken och upplevelsen. Låt inte teet ligga och dra för länge de första bryggningarna, 1 minut istället för 30 sekunder kan ge en oönskat hög grad av beska.
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Afrikansk Kål, Spiderwisp, Shona Cabbage, African Cabbage, African Spider Flower
Vetenskapligt namn: Cleome gynandra
Familj: Cleomaceae
Växthistoria & användning:
Blad och skott används för att lägga in/pickla och ätas som sidorätt. De kan även kokas och ätas likt spenat eller tillsättas i grytor.
Hela växten är rik på vitaminer och ovanjordiska växtdelar har en pepprig, senapslik smak.
Malda frön kan användas som substitut för senap.
Odlas även i samband med andra grödor för sina skadedjursbortstötande egenskaper.
Vätska från blad och rötter används för att lindra öronvärk mm.
Odling:
Trivs bäst i en luftig, väldränerad och näringsrik jord i varma och soliga lägen.
Afrikansk Kål är torktålig men trivs allra bäst i fuktiga jordar.
Sådd:
Så direkt på friland när frostrisken är över, alternativt förkultivera inomhus tidigt på året. Täck fröerna med ett mycket tunt lager jord.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 60 cm
Grotid: 5-14 dagar
Äkta Kastanj:
- Höjd: 60-80 cm
- Höjd: 120-150 cm
- Höjd: 150-180 cm
Bild är endast exempel och representerar inte exakt höjd & storlek av verkligt träd.
Äkta Kastanj är självpollinerande - enbart 1 träd behövs för fruktsättning.
Trivialnamn: Äkta Kastanj, Ätlig Kastanj, Matkastanj
Vetenskapligt namn: Castanea sativa
Familj: Fagaceae
Växthistoria & användning:
Äkta Kastanj har funnits i Europas historia i flera tusen år. Från romartiden började den spridas till de nordligare delarna av Europa - då ofta odlade av munkar i klosterträdgårdar.
Det är de kastanjebruna glänsande nötterna som konsumeras. Nötterna är näringsrika och har historiskt sett t o m konkurrerat med nutidens vanligaste sädeslag. Det var då ett mjöl man malde på kastanjenötterna som användes rikligt - möjligt tack vare nötternas rika innehåll av stärkelse, något som annars är ovanligt bland nötter.
Ett mer modernt vidspritt sätt att avnjuta nötterna är att rosta dem tillsammans med smör och salt, detta är vanligt både runt medelhavsregionen och i England (med eller utan smör). Rostade nötter har en smak som påminner om sötpotatis.
Trädet har ett vackert och majestätiskt växtsätt likt eken. Den äkta kastanjen växer dock snabbare än eken.
I sin naturliga miljö, nere i södra Europa, kan träden leva i över 2000 år.
Odling:
Trivs bäst i varmt och vindskyddat läge på solig plats. Låt växa i väldränerad, mullrik jord. Blanda gärna ner gräsklipp, kompost eller stallgödsel i översta jordlagret.
Trivs i lätt sur jord - optimalt pH-värde är mellan 4,5-6.
Trivs inte bra i särskilt blöta jordar.
Bevattna rikligt de första åren av etablering.
Trädet brukar ge skörd efter 3-5 år. Nötterna är vanligtvis redo att skördas runt sep-okt.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 20-35 m
Växtzon: 1-2
Skördemoget: 3-5 år
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Äkta Vallört
Vetenskapligt namn: Symphytum officinale
Familj: Boraginaceae
Växthistoria & användning:
Äkta Vallört är historiskt sett en väl använd växt inom behandling av olika åkommor. Men framförallt är den en väldigt effektiv ackumulator av näringsämnen, alltså en bra jordförbättrare. Vallört växer snabbt och rötterna är djupgående vilket ger växten tillgång till näring från djupare jordlager som annars oåtkomligt för de flesta växter. Det är till största del mineraler som kalium och kalcium som lagras i bladen, men även magnesium, järn, fosfor, mangan m.fl.
Bladen från vallörten kan klippas ner under året och användas som täckmaterial, alternativt myllas ner i jorden, för att göra näringsämnena tillgängliga för andra växter. Vallörtsbladen passar bra som gödning till fruktträd och bärbuskar tack vare dess innehåll av kalium och fosfor.
Vallörten har en lång växtperiod, tidig vinter till sen höst.
Om bladen inte klipps ner innan vintern vissnar de och ger på samma sätt näringstillskott till marken de växer på. Nya blad börjar växa fram på plantan direkt efter snösmältning.
Man kan även göra eget gödselvatten av vallört genom att fylla en behållare med bladen och sedan fylla med vatten upp till kanten. Låt stå i ett par dagar och blanda sedan gödselvattnet med 10 delar vatten för att vattna växterna med.
Effektiv som kantväxt vid gödselstackar för att förhindra näringsläckage, men även som kantväxt kring odlingar och andra ställen man inte vill att rotogräs ska sprida sig. Vallörtens täta rotsystem blir som en underjordisk vägg vilket gör det svårt för andra rötter att ta sig igenom.
Vallörten skapar en attraktiv miljö för andra växter i odlingen - vare sig det är att attrahera pollinatörer eller att fungera som ett naturligt gödselmedel.
Odling:
Vallört är en örtartad perenn. Den växer alltså kvar på platsen även efter att bladen vissnat under vintern.
Det är en oerhört lättskött växt och den är tolerant i val av växtplats. Den klarar av att växa i skugga samt våta marker och är därför en effektiv komponent i översvämmade och vattenmättade marker.
Den trivs även bra i torrare jordar på soliga platser trots att den mår bäst av en något fuktig miljö.
Sådd:
Så inomhus eller utomhus.
Om groning ej inträffat efter en månad vid inomhussådd placeras sådden i kylen en månad och tas sedan ut i rumstemperatur igen, alternativt ställs ut under vår- och sommartider.
Kan även sås utomhus på hösten för att ge fröerna en ”riktig vinter”. Fröerna gror på våren därefter.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: skugga/halvskugga/sol
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 1-12 månader
Växtzon: 1-6
1st planta Äkta Vallört
Trivialnamn: Äkta Vallört
Vetenskapligt namn: Symphytum officinale
Familj: Boraginaceae
Växthistoria & användning:
Äkta Vallört är historiskt sett en väl använd växt inom behandling av olika åkommor. Men framförallt är den en väldigt effektiv ackumulator av näringsämnen, alltså en bra jordförbättrare. Vallört växer snabbt och rötterna är djupgående vilket ger växten tillgång till näring från djupare jordlager som annars oåtkomligt för de flesta växter. Det är till största del mineraler som kalium och kalcium som lagras i bladen, men även magnesium, järn, fosfor, mangan m.fl.
Bladen från vallörten kan klippas ner under året och användas som täckmaterial, alternativt myllas ner i jorden, för att göra näringsämnena tillgängliga för andra växter. Vallörtsbladen passar bra som gödning till fruktträd och bärbuskar tack vare dess innehåll av kalium och fosfor.
Vallörten har en lång växtperiod, tidig vinter till sen höst.
Om bladen inte klipps ner innan vintern vissnar de och ger på samma sätt näringstillskott till marken de växer på. Nya blad börjar växa fram på plantan direkt efter snösmältning.
Man kan även göra eget gödselvatten av vallört genom att fylla en behållare med bladen och sedan fylla med vatten upp till kanten. Låt stå i ett par dagar och blanda sedan gödselvattnet med 10 delar vatten för att vattna växterna med.
Effektiv som kantväxt vid gödselstackar för att förhindra näringsläckage, men även som kantväxt kring odlingar och andra ställen man inte vill att rotogräs ska sprida sig. Vallörtens täta rotsystem blir som en underjordisk vägg vilket gör det svårt för andra rötter att ta sig igenom.
Vallörten skapar en attraktiv miljö för andra växter i odlingen - vare sig det är att attrahera pollinatörer eller att fungera som ett naturligt gödselmedel.
Odling:
Vallört är en örtartad perenn. Den växer alltså kvar på platsen även efter att bladen vissnat under vintern.
Det är en oerhört lättskött växt och den är tolerant i val av växtplats. Den klarar av att växa i skugga samt våta marker och är därför en effektiv komponent i översvämmade och vattenmättade marker.
Den trivs även bra i torrare jordar på soliga platser trots att den mår bäst av en något fuktig miljö.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: skugga/halvskugga/sol
Höjd: 50-100 cm
Växtzon: 1-6
1st träd Äkta Valnöt: nuvarande höjd 60-80 cm
ENDAST UPPHÄMTNING I BUTIK
Bild är endast exempel och representerar inte exakt storlek av träd.
Trivialnamn: Äkta Valnöt
Vetenskapligt namn: Juglans regia
Familj: Juglandaceae
Växthistoria & användning:
Fullständig beskrivning på väg...
Odling:
Fullständig beskrivning på väg...
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 12-30 meter
Växtzon: 1-2
1st Amerikanskt Judasträd: 2 år gammalt - nuvarande höjd 100-125 cm
Bilden är enbart ett exempel, denna omgång plantor är högre
Trivialnamn: Amerikanskt Judasträd, Kanadensiskt Judasträd, Eastern Redbud
Vetenskapligt namn: Cercis canadensis
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Denna variant av Judasträd härstammar från Nordamerika. När det Amerikanska Judasträdet upptäcktes av spanjorerna under andra hälften av 1500-talet jämfördes det med det Judasträd från medelhavsregionen (Cercis siliquastrum) som de redan kände till - det är även det träd vi vanligast refererar till när vi säger Judasträd här i Europa-regionen. De största skillnaderna är att det Amerikanska Judasträdet har spetsiga blad och är något mindre i vuxen storlek samt är mer köldhärdigt - jämför C. canadensis' USDA-zon 4-9 med C. siliquastrum's USDA-zon 6-10. C. canadensis ska även vara mer lämpat för fuktiga miljöer/marker än många andra arter i släktet.
Blommar i mars-april med klart rosa blommor på bar stam, då även på trädets huvudstam, vilket ofta är väldigt iögonfallande. Blomstringen sägs styras kraftigt av den föregående vinterns omfattning. Efter hårda vintrar blomstrar Judasträdet mer överflödigt, efter mildare vintrar mindre så.
Blommorna kan ätas råa eller picklas. De har en uppfriskande syrlig smak och är rika på C-vitamin. Spännande tillskott till en sallad.
Oöppnade blomknoppar kan även picklas eller läggas in likt Kapris.
Indianstammar i Nordamerika täckte de mogna fröbaljorna med glödande kol för att sedan skala och äta de rostade fröerna. Jag förutsätter att ett modernt sätt att göra detta på är att helt enkelt separera fröerna från fröbaljan och rosta fröerna över spis eller i ugn för att göras redo att ätas. Vissa källor uppger sig ha blötlagt och kokat fröna likt linser, som också är en ärtväxt.
Frukterna är proteinrika likt andra växter i familjen Ärtväxter (Fabaceae). Torra frön innehåller ca 25% protein, 8% fett och 3% mineraler av olika slag. För att vara en oförädlad (och vild i Nordamerika) källa på näring är detta rätt bra, näringsmässigt konkurrerar den med både Pekan och Valnöt. Fröbaljorna sitter kvar på trädet en lång tid - de är tillgängliga från sensommaren ända in till vintern - och anses vara acceptabla för konsumtion under denna period. Fröbaljorna kan dock ibland hittas kvarhängande ända fram till våren efterföljande år, om de är lämpliga för konsumtion då eller ej anges inte. Av förut nämnda anledningar anses fröna från C. canadensis vara en användbar källa av överlevnadskost.
De unga, gröna och spröda fröbaljorna kan ätas likt sockerärter - ånga dem, koka dem eller woka dem. De passar bra i en wok med t ex lök, vitlök, paprika och bladgrönsaker. Bladen kan ätas likaså - yngre, spröda blad rekommenderas.
Te gjort på innerbarken har använts för nedsättning av feber mm. Kallbryggning av rötter och inre bark har i gammal folkmedicin använts för att behandla b la kikhosta.
Flitig på att attrahera pollinatörer med sin överflödiga blomstring. Anses vara ett bra träd för honungsbin.
Trädet har även många andra tillämpningar inom den Nordamerikanska indiankulturen. En historia om Judas och hur han gav trädet sitt internationella namn är enkelt att hitta för den läsintresserade.
Odling:
Även om det Amerikanska Judasträdet anses vara bättre lämpat för fuktiga marker än andra arter i släktet, så växer den helst inte i överdrivet blöta jordar med hög lerhalt. Den trivs bäst i något sandigare lerjordar.
Växer gärna i soligt läge, klarar sig även bra i lätt skugga.
Det Amerikanska Judasträdet är ett snabbväxande träd som ofta blir upp till 80 år gammalt.
Blommor uppkommer i mars-april på föregående års tillväxt.
Det Amerikanska Judasträdet är en utav de få arter i famlijen Ärtväxter som inte fixerar kväve via sina rötter från luftporer i marken.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / lätt skugga
Höjd: 6-10 m
Växtzon: 1-4
Amerikanskt Tranbär 'Early Black' Planta C2 (Vaccinium macrocarpon)
Amerikanskt Tranbär 'Early Black' Planta C2 (Vaccinium macrocarpon)
1st planta Amerikanskt Tranbär 'Early Black': 2 år gammal i C2 kruka
Trivialnamn: Amerikanskt Tranbär, Myrbär
Vetenskapligt namn: Vaccinium macrocarpon
Familj: Ericaceae
Växthistoria & användning:
Fullständig beskrivning kommer snart...
Odling:
Fullständig beskrivning kommer snart...
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 10-20 cm
Växtzon: 1-4
1st planta Amerikanskt Tranbär 'Pilgrim': 2 år gammal i C2 kruka
Trivialnamn: Tranbär, Myrbär
Vetenskapligt namn: Vaccinium macrocarpon
Familj: Ericaceae
Växthistoria & användning:
Fullständig beskrivning kommer snart...
Odling:
Fullständig beskrivning kommer snart...
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 10-20 cm
Växtzon: 1-4
1st träd Ananasguava: 1 år gammalt - nuvarande höjd: 20-30 cm
Ananasguavan har hermafrodita blommor men är inte självfertil, så två individer behövs för fruktsättning - inte nödvändigtvis två olika sorter, även om det anses kunna förbättra fruktsättning.
Trivialnamn: Ananasguava, Feijoa
Vetenskapligt namn: Feijoa sellowiana / Acca sellowiana
Familj: Myrtaceae
Växthistoria & användning:
Beskrivning kommer snart...
Odling:
Beskrivning kommer snart...
Denna sort har klarat sig förvånansvärt bra i vårt ouppvärmda växthus i zon 1 hela vintern, vilket nådde temperaturer ned till -15ºC vid tillfällen. Plantorna med dess bladverk är lika frodiga som i somras.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 2-7 meter (i Sverige i kruka 1-2 meter)
Rouchette har utökat sitt populära CLEAN-sortiment med en ankelstövel för barn. Den extra remmen gör att det blir lättare att ta på skon och den självrengörande yttersulan förhindrar som vanligt att jord och smuts tas med in i hemmet. - Denna lilla ankelstövel kommer att följa med när de växer och uppmuntra deras självständighet!
- Slitstarkt naturgummi - bidrar till en stövel som håller länge och går att använda i många miljöer
- Värmande neoprenfordring - ger en bekväm passform samtidigt som fordringen isolerar under kallare tider
- Självrenande yttersula - yttersulan är utformad på ett sådant sätt att jord knappast fastnar under sulan. När den väl gör det rengörs sulan enkelt tack vare den vågiga utformningen på sulan, genom att gnugga yttersulorna på skorna mot varandra ett par gånger
Stöveln är lättviktig och flexibel jämfört med t ex läderkängor och det naturliga gummit är följsamt och slitstarkt vilket gör att stöveln håller länge. Som pricken över i:et gör neopreninsuleringen att de är väldigt bekväma att gå runt med hela dagen - dessutom värmer den fötterna under kallare tider vilket passar bra i våra nordliga breddgrader.
Läs mer, och se storleksguide nedan:
Benefits
GAMME CLEAN
Storleksguide:
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Annattoträd, Achiote, Bijol, Lipstick Tree, Aploppas, Urucu, Colorados
Vetenskapligt namn: Bixa orellana
Familj: Bixaceae
Växthistoria & användning:
Annattoträdet har sin härkomst från Syd- och Centralamerika, där förtida indianstammar använde den röda färgen från de vaxbelagda fröerna för att göra kroppsmålningar och applicera som läppstift. Det vanliga namnet Achiote kommer från det aztekiska ordet för busken, āchiotl.
I den moderna världen är det fortfarande just fröna som värderas högst hos denna växt, som tack vare sin klarröda färg och vax-aktiga textur lämpas väl till färgning av alla möjliga slag.
Annattofröna används bl a för att färga en lång rad olika livsmedel, t ex: smör, ost och choklad.
Fröna används även flitigt i kryddblandningar för att höja smaken och tillsätta färg i både det latinamerikanska, karibiska och det filippinska köket.
Annatto växer i popularitet som naturligt alternativ till syntetiska färgämnen. Den kan också användas som färgämne och krydda till ris istället för det mycket dyrare saffran, då färgämnet är kemiskt liknande, och därmed färgen (Universität Graz).
Inte minst används Annatto både historiskt och i nutida sammanhang vid naturlig färgning av olika textiler. Exempelvis är växten en omtyckt färggivare vid produktion av silkestextiler, som produceras på traditionellt vis av de olika folkstammarna i Laos.
En krydda som kallas sazón används ofta i det spanska, latinamerikanska och karibiska köket för kött och fisk. Det spanska ordet sazón betyder "säsong" eller "krydda" och är gjord med malda Annattofrön. Förutom Annatto ingår spiskummin, korianderfrön, salt och vitlökspulver i sazón-blandningen. På spansktalande karibiska öar används annattopigmentet för att tillaga gult ris och tillsätts ibland till sofrito. I Franska Karibien tillsätts de i en fisk- eller fläskgryta som kallas blaff.
I Brasilien tillverkas ett pulver som kallas colorau eller colorífico av de malda fröna i kombination med fyllnadsfrön som majs. Detta pulver liknar och ersätter ibland paprikapulver. I Nicaragua är det vanligaste sättet att använda achiote i formen av en pasta. Det används i många nationella rätter, som chancho con yuca, nacatamal och fritanga. Den yucatánska kryddan som kallas recado rojo, eller "achiote-paste", är gjord av malda Annattofrön i kombination med andra kryddor och har stor betydelse i mexikanska och beliziska kök.
Färgämnet från fröerna har även historiskt använts som hårfärgningsmedel av olika indianstammar i Ecuador.
Olika växtdelar ifrån Annattoträdet används även i en rad olika medicinska syften.
Odling:
Annattoträdet tycker om värme och sol. God bevattning gynnar tillväxten men egentligen är det en rätt torktålig växt. Behöver övervintras frostfritt, så krukodling är mest lämpligt i Sverige.
Använd en väldränerad jord med hög mullhalt, planteringsjord fungerar bra.
Träden kan börja ge frukt (frön) redan vid 2 års ålder, väldigt tidigt till skillnad från andra träd o buskar. Fröproduktionen når sin topp när träden är ca 4 - 5 år gamla.
Sådd:
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så inomhus på början av året eller utomhus från maj månad. Så i fuktig såjord och täck gärna med plast försedd med små hål för att bibehålla fuktigheten, alternativt så i minidrivhus.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 6-10 m (2,5 meter i kruka i Sverige)
Grotid: 7-30 dagar
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Ararat-Basilika, Red Spotted Basil
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Egenartad basilikasort. Bladen är till färgen djupt mörklila och gröna med en lätt metall-lik ton och har en tandad bladkant.
Ararat-Basilikan har en lätt smak av lakrits som lutar åt anishållet. Denna sort är lite sötare i smaken än den basilika vi är vana vid.
Får små ljuslila blommor som är lite bittra till smaken - även dessa är ätbara.
Kan placeras i odlingar för att stöta bort skadeinsekter.
Odling:
Rätt storvuxen sort - når upp till ca 50 cm i höjd. Föredrar humusrika och luftiga jordar på varma, soliga platser i lä. Ifall föregående krav är uppfyllda är det även viktigt att vattna mycket - då växer basilikan snabbt. Gillar inte blåsiga lägen.
Skörda bladen och stjälkarna från den övre delen av plantan och nyp av ätbara blomknoppar när de dyker upp, då det förhindrar att bladen blir bittra och signalerar till plantan att den ska förgrena sig och växa fler blad, vilket skapar en tät och buskig planta.
Sådd:
Sådd inomhus i kruka från feb-maj eller direkt på friland fr o m maj.
Lättgrodd. Strö ut fröna på den fuktiga jordytan och tryck försiktigt ned dem så att de får god kontakt med jordytan. Täck ej med jord.
För att bevara fuktigheten, täck sådden med plastfolie eller en plastpåse med lufthål. Sätt sedan sådden på en varm plats med god dränering och låt den stå tills fröerna har grott. Alternativt så i minidrivhus för att bibehålla en jämn fuktighet.
Det brukar ta mellan 5-15 dagar för fröerna att gro.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 50 cm
Grotid: 5-15 dagar
1 st Asiminaträd av sorten 'Prima 1216' i C5 kruka - nuvarande höjd 50-60 cm.
Självfertil sort = behöver endast 1 individ för fruktsättning.
Trivialnamn: Asimina, Paw paw
Vetenskapligt namn: Asimina triloba
Familj: Annonaceae
Växthistoria & användning:
Asimina är en av de mest tropiskliknande frukter som kan växa i vårt nordiska klimat. Smaken påminner om en blandning av banan och mango och konsistensen är likt papayans eller en perfekt mogen avokado. Frukten ser ut som en liten grön mango med gyllene gult fruktkött.
Frukterna äts oftast som de är men kan även användas för att berika uppfriskande drycker, bakverk och cocktails med sin milt tropiska smak. Frukterna är rika på vitaminer som riboflaviner och B-6. Man kan även använda frukterna för att göra glass på.
Odling:
Asimina härstammar från och växer naturligt i Nordamerika, ofta som undervegetation under större träd.
De trivs i humusrika, näringsrika och något fuktiga väldränerade marker.
Asimina trivs i skyddade lägen och växer därför gärna under större träd och står dessutom gärna tätt intill varandra (ca 1 m mellan) i fullvuxen storlek. Detta skyddar mot blåst och direkt solljus samt underlättar pollinering. Östläge är en lämplig plats att plantera Asimina. Plantor som växer i utsatta lägen klarar sig betydligt sämre än plantor som växer i skyddade lägen.
Bevattna rikligt eller plantera på plats med god vattentillgång.
Asiminan lägger väldigt mycket energi på att utveckla ett kraftigt rotsystem i början – roten kan ofta vara tjockare än stammen de första månaderna. Vid krukodling är ett tips är att plantera i djupa krukor direkt, detta ger möjlighet för effektivare rotutveckling och man slipper störa plantan innan den vuxit till sig.
På friland växer Asiminan till täta buskage genom spridning via rotskott.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga
Höjd: 2-12 m
Växtzon: 1-5
Skördemoget: år 4-8
1 st Asiminaträd av sorten 'Sunflower' i C5 kruka - nuvarande höjd 50-60 cm.
Självfertil sort = behöver endast 1 individ för fruktsättning.
Trivialnamn: Asimina, Paw paw
Vetenskapligt namn: Asimina triloba
Familj: Annonaceae
Växthistoria & användning:
Asimina är en av de mest tropiskliknande frukter som kan växa i vårt nordiska klimat. Smaken påminner om en blandning av banan och mango och konsistensen är likt papayans eller en perfekt mogen avokado. Frukten ser ut som en liten grön mango med gyllene gult fruktkött.
Frukterna äts oftast som de är men kan även användas för att berika uppfriskande drycker, bakverk och cocktails med sin milt tropiska smak. Frukterna är rika på vitaminer som riboflaviner och B-6. Man kan även använda frukterna för att göra glass på.
Odling:
Asimina härstammar från och växer naturligt i Nordamerika, ofta som undervegetation under större träd.
De trivs i humusrika, näringsrika och något fuktiga väldränerade marker.
Asimina trivs i skyddade lägen och växer därför gärna under större träd och står dessutom gärna tätt intill varandra (ca 1 m mellan) i fullvuxen storlek. Detta skyddar mot blåst och direkt solljus samt underlättar pollinering. Östläge är en lämplig plats att plantera Asimina. Plantor som växer i utsatta lägen klarar sig betydligt sämre än plantor som växer i skyddade lägen.
Bevattna rikligt eller plantera på plats med god vattentillgång.
Asiminan lägger väldigt mycket energi på att utveckla ett kraftigt rotsystem i början – roten kan ofta vara tjockare än stammen de första månaderna. Vid krukodling är ett tips är att plantera i djupa krukor direkt, detta ger möjlighet för effektivare rotutveckling och man slipper störa plantan innan den vuxit till sig.
På friland växer Asiminan till täta buskage genom spridning via rotskott.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga
Höjd: 2-12 m
Växtzon: 1-5
Skördemoget: år 4-8
Leverans i februari
FRÖN (5st/påse) Asiminaträd hittar du här.
Trivialnamn: Asimina, Paw Paw
Vetenskapligt namn: Asimina triloba
Familj: Annonaceae
Dessa fröerna kommer ifrån en härdig moderplanta. De träd vi driver upp ifrån dessa fröer övervintrar planterade ned i marken med vintertäckning (fiberduk i detta fallet) redan första vintern. Moderplantan är av sorten Sunflower.
Växthistoria & användning:
Asimina är en av de mest tropiskliknande frukter som kan växa i vårt nordiska klimat. Smaken påminner om en blandning av banan och mango och konsistensen är likt papayans eller en perfekt mogen avokado. Frukten ser ut som en liten grön mango med gyllene gult fruktkött.
Frukterna äts oftast som de är men kan även användas för att berika uppfriskande drycker, bakverk och cocktails med sin milt tropiska smak. Frukterna är rika på vitaminer som riboflaviner och B-6. Man kan även använda frukterna för att göra glass på.
Odling:
Asimina härstammar från och växer naturligt i Nordamerika, ofta som undervegetation under större träd.
De trivs i humusrika, näringsrika och något fuktiga väldränerade marker.
Asimina trivs i skyddade lägen och växer därför gärna under större träd och står dessutom gärna tätt intill varandra (ca 1 m mellan) i fullvuxen storlek. Detta skyddar mot blåst och direkt solljus samt underlättar pollinering. Östläge är en lämplig plats att plantera Asimina. Plantor som växer i utsatta lägen klarar sig betydligt sämre än plantor som växer i skyddade lägen.
Bevattna rikligt eller plantera på plats med god vattentillgång.
Asiminan lägger väldigt mycket energi på att utveckla ett kraftigt rotsystem i början – roten kan ofta vara tjockare än stammen de första månaderna. Vid krukodling är ett tips är att plantera i djupa krukor direkt, detta ger möjlighet för effektivare rotutveckling och man slipper störa plantan innan den vuxit till sig.
På friland växer Asiminan till täta buskage genom spridning via rotskott.
Det tar cirka 4-8 år från frösådd till fruktgivande träd.
Sådd:
OBS! Dessa fröer har legat i stratifiering (köldperiod) sedan november 2023 och kan därav sås direkt efter mottagning.
Fröerna behöver en köldperiod på 2-3 månader för att gro. Detta kan göras genom att lägga fröerna i en påse sand/torv i kylen under föreslagen tid. Efter köldperioden sås fröerna i såjord, håll sådden varm och fuktig, gärna runt 25 grader.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga
Höjd: 1-10 m
Grotid: 2-6 veckor
Växtzon: 1-6
Asiminaträd:
- Frösådda träd 2024 - nuvarande höjd 10-15 cm
- 1 år gammalt - nuvarande höjd: 15-30 cm (Beställ nu för leverans i januari)
- 3 år gammalt - nuvarande höjd: 90-110 cm
- 6 år gammalt - nuvarande höjd 175-200 cm ENDAST UPPHÄMTNING I BUTIK
Frösådd Asiminaplanta med kraftigt rotsystem.
Dessa träd kommer ifrån en härdig moderplanta och är sådder från de fröer vi även säljer. Dessa träd övervintrar utomhus redan första året planterade ned i marken med vintertäckning (fiberduk i detta fallet). Moderplantan är av sorten Sunflower.
Träden är lätt självfertila men 2 träd rekommenderas för god pollinering.
Trivialnamn: Asimina, Paw paw
Vetenskapligt namn: Asimina triloba
Familj: Annonaceae
Växthistoria & användning:
Asimina är en av de mest tropiskliknande frukter som kan växa i vårt nordiska klimat. Smaken påminner om en blandning av banan och mango och konsistensen är likt papayans eller en perfekt mogen avokado. Frukten ser ut som en liten grön mango med gyllene gult fruktkött.
Frukterna äts oftast som de är men kan även användas för att berika uppfriskande drycker, bakverk och cocktails med sin milt tropiska smak. Frukterna är rika på vitaminer som riboflaviner och B-6. Man kan även använda frukterna för att göra glass på.
Odling:
Asimina härstammar från och växer naturligt i Nordamerika, ofta som undervegetation under större träd.
De trivs i humusrika, näringsrika och något fuktiga väldränerade marker.
Asimina trivs i skyddade lägen och växer därför gärna under större träd och står dessutom gärna tätt intill varandra (ca 1 m mellan) i fullvuxen storlek. Detta skyddar mot blåst och direkt solljus samt underlättar pollinering. Östläge är en lämplig plats att plantera Asimina. Plantor som växer i utsatta lägen klarar sig betydligt sämre än plantor som växer i skyddade lägen.
Bevattna rikligt eller plantera på plats med god vattentillgång.
Asiminan lägger väldigt mycket energi på att utveckla ett kraftigt rotsystem i början – roten kan ofta vara tjockare än stammen de första månaderna. Vid krukodling är ett tips är att plantera i djupa krukor direkt, detta ger möjlighet för effektivare rotutveckling och man slipper störa plantan innan den vuxit till sig.
På friland växer Asiminan till täta buskage genom spridning via rotskott.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga
Höjd: 2-12 m
Växtzon: 1-5
Skördemoget: år 4-8
Bambu Ätbar & Härdig: Rökelsebambu 150-200 cm (Phyllostachys atrovaginata)
885 SEK
Enhetspris perBambu Ätbar & Härdig: Rökelsebambu 150-200 cm (Phyllostachys atrovaginata)
885 SEK
Enhetspris per1 st så kallad Rökelsebambu, ätbara skott, härdig i vårt klimat.
Höjd: 150-200 cm ENDAST FÖR UPPHÄMTNING
Trivialnamn: Rökelsebambu, Bambu, Kinabambu, Incense Bamboo
Vetenskapligt namn: Phyllostachys atrovaginata
Familj: Poaceae
Växthistoria & användning:
Fullständig beskrivning på väg...
Odling:
Fullständig beskrivning på väg...
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga - sol
Höjd: 4-10 meter (troligen max 6 meter i nordiskt klimat)
Växtzon: 1-4
Visar 20/276
Andra avdelningar
Här hittas fröer från ovanliga och urgamla kulturväxter. Många utav växterna har människan länge använt för sina användbara egenskaper - det kan handla om ätbara såväl som medicinska och hushållande egenskaper.
Alla frösorter i butiken bidrar till ett funktionellt tillskott i odlingen. Våra fröer består av öppet pollinerade samt manuellt pollinerade sorter, vi tror på att en genetisk mångfald i trädgården bidrar till ett hälsosammare ekosystem som sträcker sig längre än gränserna av våra odlingar.
Växter delas in utifrån deras olika funktioner och egenskaper - t ex "Frukt & bär" och "Läkeväxter" - via ett par olika filter i filtreringsfunktionen nedanför till vänster.
Missa inte filter som Skikt inom Skogsträdgårdsodling, Typ av växt och Egenskaper hos växt.
Växthistoria och odlingsbeskrivning finns för samtliga fröer.
OBS. Fler ovanliga sorter är på ingång!
Här hittar ni både supersköna skomodeller som är skapade för just trädgårdstiden och även andra modeller som passar bra för olika tillfällen i trädgården. Efter egen jakt på bra trädgårdsskor hittade vi märket Rouchette, där vi framför allt kom att älska deras ankelstövlar isolerade med neopren för den värme och komfort de ger.
De har dessutom utformat en praktisk sula där ingen jord fastnar och tas med in i hemmet - the Frotte&Go system, som exklusivt utvecklats och används utav Rouchette. Rouchette är ett familjeföretag ifrån Frankrike som vi av god anledning har blivit återförsäljare för.
Utan överdrift är det de skönaste och mest praktiska stövlarna vi har haft. Därifrån kom tanken att dela användbarheten med andra odlare. Ankelstövlarna passar även bra till stallet.
Du kan använda filtreringsfunktionen nedanför till vänster för att enkelt hitta de skor du söker.
Här finns böcker som rör hållbar odling, skogsträdgårdar, agroekologi och annan intressant kunskap om växter och deras användbara egenskaper.
Ta en titt på PFAF's (Plants For A Future) bokserie - vi har nyligen tagit in alla deras böcker i sortimentet då vi anser de vara en värdefull källa på användbara växter för tempererade trädgårdar/odlingar.
Helig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
35 SEK
Enhetspris perHelig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
35 SEK
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
35 SEK
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
35 SEK
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
35 SEK
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
35 SEK
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
35 SEK
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
35 SEK
Enhetspris per