Abonner og spar 10%!
Teer og Tedyrkning

Teer og Tedyrkning
Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper
av Johannes Billsten den 16 mar. 2025
Namn & taxonomi
Trivialnamn: Te, Tebuske, TeträdVetenskapligt namn: Camellia sinensisFamilj: Theaceae
Växthistoria & användning
Te konsumeras över hela världen och är den näst vanligaste drycken efter vatten. Tebusken innehåller koffein (även kallat tein) som stimulerar energinivån samt teanin (L-teanin) som ger en lugnande, lätt euforisk, fokuserande effekt - till skillnad från kaffebusken som är mer fokuserad enbart på koffeinets uppiggande egenskaper. En kopp te kan alltså vara både uppiggande och sinneslugnande på samma gång - det är en slags balans de emellan som kan beskrivas ge ett väldigt klart fokus.
Det är främst bladknoppar och blad som plockas för att brygga te på, ibland används även blommorna.
Tebusken härstammar från regionen mellan Kinas sydliga provins Yunnan och de nordliga delarna av Myanmar (Burma), Thailand, Laos och Vietnam. För mer än 2000 år sedan började tekulturen och teodlingen migrera till nordligare provinser i Kina varav nya varieteter utvecklades.
I sin naturliga miljö växer tebusken, eller teträdet, på höga altituder där det kan bli väldigt kallt om nätterna, och där det även kan vara kallt om dagarna, med årstider och perioder av snö precis som vi har här. Även om vi i genomsnitt har det kallare här hos oss i Norden, har tebusken redan en naturlig härdighet mot hårda miljöförutsättningar och frysande temperaturer under längre perioder. Tack vare ett par projekt i Europa har dessutom sorter tagits fram med särskilt god härdighet för att lämpa sig för odling i vårt klimat.
Jämförelse mellan te och kaffe - konsumtion
Te är en väldigt passande dryck att konsumera medan man gör mentalt krävande arbete tack vare dess inducerande fokusgivande egenskaper, till skillnad från kaffe som kan ge en lite mer rastlös känsla. Te ger en mer långvarig energinivå utan märkbar dipp - kaffe ger ordentligt med energi för att sedan dippa. Teet är inte lika slitande på nervsystemet som kaffe, inte bara pga det lägre koffeininehållet men även pga samverkan utav de andra hälsosamma ämnena som theaflaviner, katekiner och såklart L-teanin m fl. Man hade kunnat säga att te passar bra till stillasittande sysslor och kaffe till mer fysiska arbeten, men ju mer te man dricker märker man att energin räcker gott och väl samt att energin dessutom håller i sig längre. Att kaffe är väldigt gott kommer man dock inte undan, och som en nödlösning när kroppen verkligen behöver en rejäl energiboost är kaffe väldigt användbart. Te är dock en otroligt god dryck likaså, och farmförallt mångfaldig när det kommer till smak: allt från umamismakande Sencha-teer, till aromatiska och fylliga Oolong teer, till intensiva och smakrika Pu'ehr teer.
De 6 olika tesorterna
Alla äkta tesorter kommer ifrån arten Camellia sinensis. Från denna buske (eller träd) kan du göra: grönt, vitt, gult, oolong, svart och ”mörkt” (även kallat Pu'ehr) te. Skillnaden mellan de utgörs av deras olika fermenterings- och oxideringsgrad. Nedan beskrivs processen för de olika tesorterna i korthet:
Grönt te - den friskaste & grönaste sorten: bladen hettas upp i 220ºC direkt efter skörd för att avstanna oxideringsprocessen och därmed "låsa in" smaken och färgen man uppnått i odlingsprocessen. Därefter rullas bladen för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Bryggtemp: 80-85ºC.
Vitt te - den minst behandlade sorten: bladen låts vissna i solen 2-3 dagar direkt efter skörd. Detta sätter igång en rad olika stressresponser i bladen som resulterar i att smaker som sötma och fruktighet utvecklas. Efter detta torkas bladen på låg värme. Eftersom vitt te aldrig hettas upp till en hög temperatur avstannar inte den enzymatiska oxideringsprocessen helt (som den gör för grönt te), därför är vitt te en av de två tesorter som utvecklas i smak och färg ju längre det lagras. Lite som viner. Ingen brytning av bladstruktur sker. Därför är en högre bryggtemperatur på 95ºC nödvändig för att få en full extraktion av teets smakämnen.
Gult te - friskt & grönt med en rund smak: efterskördsprocessen är lik grönt te. Bladen hettas upp direkt efter skörd men på en något lägre temp på 200ºC för att behålla viss enzymatisk aktivitet. Bladen rullas för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Efter detta samlas bladen i hög för att "gulna", i detta moment oxiderar bladen dels utan enzymatisk aktivitet genom luftutbyte, dels med den lilla enzymatiska aktivitet som låtits hållas vid liv i bladen, och dels med mikrobiell aktivitet. Detta ökar teets fylliga egenskaper och minskar bitterheten. Detta moment pågår i 6-8 timmar. Efter detta torkas bladen för att dra ned vätskenivån.
Oolong te - den mest aromatiska sorten: efterskördsprocessen av oolong te är troligen den mest komplexa och mest varierande beroende på vilken karaktär man vill att oolong teet ska ha. Först låts bladen vissna i solen 15-20 minuter, sedan flyttas de in för att fortsätta vissna på bambubrickor 5-8 timmar inomhus - varannan timme rör man om bladen för en jämn vissnings & oxideringsgrad. I nästa steg skakar man om bladen i t ex en bambukorg eller roterande bambucylinder - detta bryter cellstrukturen vilket ökar oxideringsgraden samt drar ut smaken och aromen ur bladen. Dessa två moment av brytande och vissnande av bladen görs om igen tills man anser att den önskade oxideringsgraden är nådd. När den är nådd hettar man upp bladen för att "låsa in" den smak och arom man uppnått i behandlingsprocessen. Oxideringsgraden hos olika oolong teer varierar från 5 till 85%. Efter detta knådas och rullas tebladen för att bilda små kompakta "pärlor" med intensifierad smak och arom. Detta gör även att smaken frigörs långsamt vid bryggning. Slutligen torkas bladen i ca 100ºC för att dra ned vätskenivån.
Svart te - milt och runt med låg bitterhet: bladen låts vissna i 6-8 timmar, sedan rullas bladen mer intensivt och under längre perioder än i jämförelse med andra tesorter - detta är för att verkligen bryta bladstrukturen och möjliggöra högsta grad av oxidering. I oxideringsprocessen omvandlas bl a de bittra katekinerna till mildare rödbrunfärgade theaflaviner och thearubiginer. Efter rullning läggs tebladen på hög i en fuktig miljö, gärna över 90% luftfuktighet - man kan använda sig av en luftfuktare eller helt enkelt en sprayflaska vid mindre batcher. Ibland lägger man t o m en våt handduk ovanpå bladen för att verkligen skapa en fuktig miljö. Den fuktiga miljön gynnar den enzymatiska aktiviteten som omvandlar bittra ämnen till mildare rödbrunfärgade ämnen. Det är dock viktigt att bladen behåller kontakten med syre, för detta kan man med jämna mellanrum vädra bladen genom att vända om dem i högen. När man har nått sin önskade oxideringsgrad torkar man bladen i ca 100ºC.
Mörkt te, vanligen kallat Pu'ehr te - ett traditionellt & smakrikt efterfermenterat te som lagras likt viner: bladen låts vissna i ett par timmar innan de hettas upp traditionellt i en stor vedeldad wokpanna - temperaturen får inte vara för hög eftersom man i denna tesort vill behålla en viss enzymatisk aktivitet, ofta runt 130ºC, max 200ºC. I detta steg vänds bladen om i pannan i en oavbruten rytm för att få en jämn "kill-green"-grad. I detta steget använder man sina sinnen för att avgöra när önskad gräns är nådd, man utgår från bl a konsistens, färg och arom hos tebladen. Efter detta rullas bladen för att bryta cellstrukturen och frigöra smak och arom. Nästa steg är att låta bladen torka ute i solen i ca 1 dag. Att torka i solen har 2 syften: dels att temperaturen aldrig blir så hög att den avstannar den enzymatiska aktiviteten, men också att fuktighetsgraden i bladen aldrig blir så låg som den blir när man hettar upp i ugn - vilket gynnar den vidare efter-fermenteringen av teet. Det sista steget är att pressa ihop tebladen till kompakta tekakor - detta återigen för att behålla en jämn men låg fuktighet i bladen vilket gynnar efterfermenteringen. Dessa teer kan lagras i över 50 år och de utvecklas i smak samt stiger i värde ju äldre de blir. Den process som beskrivs ovan är den traditionella metoden för att producera mörka teer, dessa teer nämns Sheng Pu'ehr. Det finns även en modernare metod där man påskyndar efterfermenteringsprocessen genom att lägga tebladen på hög i upp till 2 månader i en varm och fuktig miljö, dessa teer kallas då Shou Pu'ehr.
Alla te-typer har sina hälsofördelar, ibland olika. Forskning har visat att konsumtion av flera olika tetyper ger större hälsofördelar än konsumtion av enbart en typ.
Det vi i Sverige kallar rött te (rooibos) kommer från en annan växtart, Rooibosbusken Aspalathus linearis.
Tebladen används även till matlagning i Asien - till exempel Tea Leaf Salad (fermenterade blad) i Burma och (färska blad) i Thailand.
Man kan även utvinna en nyttig olja ur tefröna genom pressning.
Teodling i Sverige: vår lilla teplantage
Att odla te i Sverige är fortfarande ett nytt och relativt oetablerat fenomen. Vi har börjat anlägga en teplantage intill Kävlingeån och även en i Marieholm. Plantorna har övervintrat fint utomhus försedda med halm och juteväv. Det som visat sig vara mest viktigt hos oss är att skydda från direkt kraftig vind under vinterhalvåret. Detta görs genom att antingen sätta en jutesäck runt plantan eller genom att sätta upp någon slags vindskyddande barriär. Planterar du dina teplantor i ett väldigt vindskyddat läge är detta troligtvis inte en nödvändighet, då kan det räcka med att täcka marken med halm. Båda våra teodlingar är belägna i blåsiga delar av Skåne, zon 1.
På våren bör man dock skydda plantorna från direkt sol, likt de flesta andra vintergröna växter - detta eftersom det finns en risk att plantan torkar ut när vattnet i marken är frusen och den starka vårsolen evaporerar växtens vätska i bladen. Har rötterna nått ett djup där marken inte är frusen är detta inte en nödvändighet, men det kan vara bra att tänka på under de första åren beroende på var i landet man bor. I och med nödvändigheten att täcka plantorna för skydd mot tidig vårsol tycker jag att det är lika bra att täcka plantorna redan på vintern, så får man ett tvåfaldigt skydd utifrån ett och samma moment. Man kan antingen täcka var och en planta med varsin jutesäck eller spänna juteväv på ett par stolpar över flera plantor.
Det finns en teodling i Gränna, se Gretas Te, som börjat använda sig utav våra buskar för expandering av deras teodling. Gränna ligger i odlingszon 2, med ett jämnt och gynnsamt klimat tack vare angränsande Vättern.
Sedan finns det även en teodling på Gotland, men det är oklart ifall de fortfarande odlar på friland.
Nedan ser ni början på vår teplantage intill Kävlingeån - bilderna är tagna efter deras första övervintring i mars månad år 2025. Första vintern har vi täckt både med halm, individuella jutesäckar samt en skyddande ridå av juteväv för att skydda mot de värsta skånska blåstarna - som kan stå på rejält här i vårt öppna åkerlandskap. De täcktes dock så sent som i mitten av januari, så de har stått helt bara i ruschar ned till -10ºC och perioder av intensiva skånska vintervindar, för er som inte vet har vi inte mycket som saktar ned vinden här, så kylan från trycket blir rätt intensiv. Nästa vinter kommer jag experimentera med att ta bort ett lager utav skydden med nya plantor, antingen ryker de individuella säckarna eller det yttre vindskyddet. Poängen är ju att göra odlingen så enkel som möjligt men samtidigt få dem att trivas.
I år kommer jag att etablera ännu en liten teplantage i Marieholm på vårt nya Ågården. Det kommer att vara en terassodling på en liten sluttning för att imitera det sätt som man ofta odlar te på i Asien.
Tebusken går alltså att övervintra och odla på friland i Sverige, beroende på plats och omständigheter kan plantorna behöva vintertäckas: t.ex. med halm och juteväv/-säck.
Att tänka på är dessutom att te trivs bäst i sur jord, använd Rhododendron- eller Blåbärsjord när du planterar ned i marken, eller i ny kruka.
Tebuskens egenskaper
Årighet: FlerårigVäxtläge: sol-halvskuggaHöjd: 1-2 meter - i sin naturliga miljö upp till 20m.Växtzon: 1-4, härdig ned till -15ºC

Teer og Tedyrkning
av Johannes Billsten den 21 dec. 2024
Lige tid til jul har vi endelig startet vores længe ventede Ancient & unikke teer! De var et hit, da vi lancerede dem på julemarkedet her i butikken på Ågården og nu kan de også bestilles i netbutikken.
Ligesom med urtesortimentet er det hovedsageligt teer, der har unikke egenskaber på den ene eller anden måde, der bliver bragt ind i butikken: disse teer kan komme fra tetræer, der enten er flere hundrede år gamle, 20 meter høje eller er blevet dyrket af en etnisk folkegruppe i området. Eller på anden måde har en interessant historie. Nogle gange er det dem alle sammen.
Baggrund for tebranchen
Som du måske allerede ved, har Trädgårdsdags en stærk forbindelse til tedyrkning i Sverige. Te generelt er en interesse, der personligt har eksisteret i et stykke tid. Måske stærkest præget i interessesfæren og som en del af hverdagen efter en tur i 2019 til bjergområderne i det nordlige Burma - hvor der løbende blev serveret te i en stor kande, mens man kunne sidde og læse på en stol ude i det friske. bjergluft.
I begyndelsen af 2024 havde jeg planlagt en tur til nogle af de gamle etniske grupper og arkæologiske levn fundet i Laos. Da jeg så fandt ud af, at nogle af disse etniske grupper også producerer unikke teer af tetræer, der er flere hundrede år gamle, blev det hurtigt turens toppræmie.
Der besøgte jeg Hmong-folket i Xieng Khouang, som producerer te fra vilde tetræer på Mount Phou San, Phu Noi-folket, der har en 400 år gammel te plantage på de store bjergskråninger i Phongsali og Yao-folket, der dyrker te fra vilde tetræer op til 20 m høje på grænsen til Kina. Ved hvert besøg lærte man om både deres kultur og den gamle tekultur. Besøgene bestod som regel i først at besøge deres storslåede, og nogle gange gemt dybt inde i junglen, teplantager. Så gik de tilbage og satte sig sammen for at drikke deres forskellige teer, høstet fra forskellige årstider og årgange - og selvfølgelig snakken om, hvordan vi går om at bringe deres teer til Sverige. Ofte var der overnatninger og udflugter i deres områder dagen efter. Det er værd at nævne, at disse ikke er tilgængelige som guidede ture for offentligheden, men det er forskning udført på egen hånd og kommunikation med lokalbefolkningen, der har gjort disse oplevelser mulige. Befolkningen er ofte sød, og selvom nogle måske er generte, er der altid nogen, der er åbne og indbydende for at sikre, at du får et godt ophold i deres landsby. Derfor var der også nogle udflugter og invitationer uden for teerne.
Efter denne givende tur i Laos tog jeg over til det nordlige Thailand for at besøge teplantagerne der består af en speciel slags tebusk med ønskede kvaliteter, før det var tid til den næste destination i et andet land. Det velkendte højland Cameron Highlands i Malaysia, som er kendt for sine omfattende teplantager, som blev startet af briterne og siden bygget på af andre spillere. Dette område har været på kortet i lang tid, så det var sjovt endelig at nå dertil. Vel fremme, gjaldt det om at besøge de mest veletablerede aktører, begge med en lang historie i bjergområdet, for at finde ud af, hvilken leverandør der producerede de bedste teer. Svaret var Cameron Valley Tea, som har en bred vifte af premium teer, der både smager meget godt (og meget) og har en interessant historie. Nu i december 2024 bragte vi den første batch af deres teer hjem til Sverige og blev dermed deres første distributør uden for vores eget land - jeg tror, deres teer kan blive et hit på det europæiske marked!
Tevarianter og deres kendetegn
Pu'ehr-teer fra gamle te-træer i Laos
De teer, vi hentede fra Laos, er såkaldte Pu'ehr-teer. Det er teer, der er produceret på den klassiske Yunnan-måde, hvor teerne får lov til at begynde en kort gæring, inden de varmes op i en stor brændefyret pande for at bremse gæringen og derefter tørre langsomt, inden de presses til kompakt klassiskte. kager . Disse tekager har så den egenskab, at de bliver bedre med tiden, jo længere de opbevares, de udvikler nye, mere komplette og komplekse smage, lidt ligesom vine. Ligesom vine stiger lagrede Pu'ehr-kager også i værdi over tid. Da tekagerne er i en langsom gæringsproces, der er blevet meget langsommere tidligere i processen af opvarmningen i gryden, udvikler teerne langsomt en rundere og mere defineret smag over tid. Generelt forsvinder bitterheden, og noter som sødme og frugtighed bliver mere tydelige, jo længere de opbevares.
Pu'ehr-te er normalt meget potent takket være dens kompakte form - især når den kommer fra gamle træer, som har en bredere ernæringsprofil. Dette resulterer i, at Pu'ehr-teer brygges 10-15 gange på det samme blad. Smagen udvikler sig normalt ved hver brygning, normalt forsvinder bitterheden og andre smagsvarianter som sødme og frugtighed kommer frem, lidt ligesom selve ældningsprocessen.
Pu'ehr-teerne, der sælges i butikken, kommer delvist fra en 400 år gammel teplantage, der drives af Phu Noi-folket på Phongsalis bjergskråninger, og delvist fra Yao-folket 20 meter høje, vilde tetræer, der vokser nær grænsen til Kina. Al te er høstet og produceret på traditionel vis.
Eksklusiv oolong te fra bjergene i det nordlige Thailand
Teerne fra det nordlige Thailand er Oolong te af topkvalitet. Oolong er en te, der er delvist oxideret, hvilket betyder, at den langsomt er blevet tørret i kontakt med ilt, indtil den har udviklet den ønskede smag, farve og aroma. Oolong te kan oxideres til en grad på alt fra 8-85%. Oolong te er altså en slags mellemting mellem grøn og sort te rent oxidationsmæssigt. Oolong teer er normalt lette og klare i farven og har en frisk smag ligesom grøn te, men har normalt en mere kompleks og dyb smagsprofil dannet af den oxidations- og opvarmningsproces, teen har gennemgået.
Oolong-teer presses ofte tæt sammen til små perler, hvilket intensiverer smagen, og når den brygges, frigives smagen langsomt. Oolong te brygges normalt 4-5 gange på samme blad. For hver brygning udvikles der som regel smagen, hvor sødme og fx blomstrede noter kan komme frem efter et par brygninger.
Den meget oolong te, vi sælger, kommer fra de nordligste bjergområder i Thailand, hvor en dygtig producent med en lang historie dyrker en tesort med unikke egenskaber, hvilket betyder, at færdige teer har en rundhed og blomstersødme, som er svær at finde andre steder. Tevarianten hedder Ruan Zhi, også kaldet Oolong No. 17 og er en sort med ekstra bløde stængler udviklet på en forsøgsstation i Taiwan i et projekt startet af den tidligere thailandske konge Rama IX. Sorten er unik og kan kun findes i de bjergrige områder i det nordlige Thailand, hvilket viste sig at være det helt rigtige klima for sorten. I dag er 5 forskellige bjergområder i den nordlige sfære involveret i tedyrkning takket være King Rama IX-projektet. Som leverandør af teerne i butikken har jeg valgt den producent, der udviser den største dygtighed inden for klassisk taiwansk tefremstilling, er den mest etablerede og simpelthen har den bedst smagende te - det er Choui Fong, der skiller sig ud. div>
Sort te med britisk arv fra bjergene i Malaysia
De fleste mennesker ved, hvad sort te er. Hvad man dog nogle gange ikke tænker over er, hvordan de sorte teer tilberedes, hvilket giver teen en særlig klasse. Karakterer betyder noget, fordi de består af, hvordan teen er blevet dyrket, høstet og tilberedt – hvilket bestemmer smagen og kvaliteten af teen.
Te, der er blevet dyrket i bjergene i ellers tropisk-subtropiske egne, smager altid bedre end lavlandste som kulden i de højere højder får buskene til at vokse langsommere, hvilket igen betyder, at næringsstofferne i bladene akkumulere i mere kompakte strukturer. Dette resulterer i en mere næringstæt og smagfuld te.
Hvordan teen høstes har også betydning - mere specifikt, hvilke blade af tebusken, der bruges, er vigtigst for smag og kvalitet. Alt efter om der kun høstes knoppen, knoppen + det yngste blad eller knoppen + de 2 yngste blade, inddeles teen i forskellige klasser. De yngste blade giver nemlig en sundere og mere delikat te, der samtidig har et rigere næringsindhold. Yngre blade indeholder også mindre tanniner end ældre blade, hvilket er det, der giver teen dens bitterhed. Te lavet af knopperne alene kaldes ofte Sølvnålste, da den slørede, uåbnede bladknop sammenlignes med en sølvnål. Knoppen + 1 blad hedder Blomsteragtig orange pekoe og knoppen + 2 blade kaldes bare Orange pekoe i stedet for. Du kan også lave te på ældre blade, men det er de 3 klasser, der tæller som den højeste kvalitet te.
Endelig har processen efter høst en betydning for teens smag, variation og kvalitet. Hvordan og hvor længe teen har fået lov til at oxidere og tørre er af stor betydning.
Den sorte te, vi bragte ind i butikken, kommer fra Cameron Highlands-bjergområdet i Malaysia. Det er et område, der blev opdaget af briterne under deres tid i landet. Inden længe begyndte man at etablere omfattende teplantager i det passende bjergklima. Men ikke kun fra briterne, en visionær ved navn Shuparshad Bansal Agarwal var fast besluttet på at bygge sin egen teplantage sammen med briterne, og efter landets uafhængighedserklæring blomstrede virksomheden. I dag sælger denne virksomhed med sin århundredgamle historie te under navnet Cameron Valley og er ansvarlig for nogle af landets mest berusede teer. De er veletablerede i deres eget land, men har aldrig arbejdet med nogen eksport, så de var begge lidt ukendte, men positive, da jeg forklarede, at jeg ville have deres te med i min butik i Sverige.
De har te af både Orange pekoe og Flowery orange pekoe klasse. Deres sorte te Premium Gold, med et højt indhold af gyldne knopper og flot pakket i en sort og gylden krukke, er af Orange pekoe klassen og kan nu købes både i netbutikken og i vores fysisk butik her på Ågården. I løbet af året 2025 kommer deres 100 g Flowery Orange Pekoe i lige så flot indpakning også ind i butikken.
Deres te tørres langsomt på træ, hvilket giver en let nøddeagtig smag sammen med dens allerede runde og blomstrede noter.
<-fragment="1-mg data" "alt="" src="https://cdn.shopify.com/s/files/1/0551/4310/4683/files/VidstracktteplantageiCameronHighlands_Malaysia_c9c5d096-ce4f-4431-be99-4e59389ee59389ee37d_07.jpg data10x4106.8im -mce- fragment="1" alt="" src="https://cdn.shopify.com/s/files/1/0551/4310/4683/files/CameronValleyPremiumGoldsvarteutanmjolk_480x480.jpg?v=1735483502">
Alle teer er nu i teafdelingen! Gå ind og tjek ved at klikke her.
Læs mere:
Trädgårdsdags: Baggrund, valg af fokus og formål - etnobotanik, te & hårdføre eksotiske planter
Den første sne er faldet: Størstedelen af rækken kan modstå vinteren udendørs
Hvad forbruger vi egentlig? < /li>
>
>
>