Te og te dyrking

Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper

Te og te dyrking

Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper

av Johannes Billsten 16 mar 2025
Namn & taxonomi Trivialnamn: Te, Tebuske, TeträdVetenskapligt namn: Camellia sinensisFamilj: Theaceae Växthistoria & användning Te konsumeras över hela världen och är den näst vanligaste drycken efter vatten. Tebusken innehåller koffein (även kallat tein) som stimulerar energinivån samt teanin (L-teanin) som ger en lugnande, lätt euforisk, fokuserande effekt - till skillnad från kaffebusken som är mer fokuserad enbart på koffeinets uppiggande egenskaper. En kopp te kan alltså vara både uppiggande och sinneslugnande på samma gång - det är en slags balans de emellan som kan beskrivas ge ett väldigt klart fokus. Det är främst bladknoppar och blad som plockas för att brygga te på, ibland används även blommorna. Tebusken härstammar från regionen mellan Kinas sydliga provins Yunnan och de nordliga delarna av Myanmar (Burma), Thailand, Laos och Vietnam. För mer än 2000 år sedan började tekulturen och teodlingen migrera till nordligare provinser i Kina varav nya varieteter utvecklades.  I sin naturliga miljö växer tebusken, eller teträdet, på höga altituder där det kan bli väldigt kallt om nätterna, och där det även kan vara kallt om dagarna, med årstider och perioder av snö precis som vi har här. Även om vi i genomsnitt har det kallare här hos oss i Norden, har tebusken redan en naturlig härdighet mot hårda miljöförutsättningar och frysande temperaturer under längre perioder. Tack vare ett par projekt i Europa har dessutom sorter tagits fram med särskilt god härdighet för att lämpa sig för odling i vårt klimat. Jämförelse mellan te och kaffe - konsumtion Te är en väldigt passande dryck att konsumera medan man gör mentalt krävande arbete tack vare dess inducerande fokusgivande egenskaper, till skillnad från kaffe som kan ge en lite mer rastlös känsla. Te ger en mer långvarig energinivå utan märkbar dipp - kaffe ger ordentligt med energi för att sedan dippa. Teet är inte lika slitande på nervsystemet som kaffe, inte bara pga det lägre koffeininehållet men även pga samverkan utav de andra hälsosamma ämnena som theaflaviner, katekiner och såklart L-teanin m fl. Man hade kunnat säga att te passar bra till stillasittande sysslor och kaffe till mer fysiska arbeten, men ju mer te man dricker märker man att energin räcker gott och väl samt att energin dessutom håller i sig längre. Att kaffe är väldigt gott kommer man dock inte undan, och som en nödlösning när kroppen verkligen behöver en rejäl energiboost är kaffe väldigt användbart. Te är dock en otroligt god dryck likaså, och farmförallt mångfaldig när det kommer till smak: allt från umamismakande Sencha-teer, till aromatiska och fylliga Oolong teer, till intensiva och smakrika Pu'ehr teer.  De 6 olika tesorterna Alla äkta tesorter kommer ifrån arten Camellia sinensis. Från denna buske (eller träd) kan du göra: grönt, vitt, gult, oolong, svart och ”mörkt” (även kallat Pu'ehr) te. Skillnaden mellan de utgörs av deras olika fermenterings- och oxideringsgrad. Nedan beskrivs processen för de olika tesorterna i korthet: Grönt te - den friskaste & grönaste sorten: bladen hettas upp i 220ºC direkt efter skörd för att avstanna oxideringsprocessen och därmed "låsa in" smaken och färgen man uppnått i odlingsprocessen. Därefter rullas bladen för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Bryggtemp: 80-85ºC. Vitt te - den minst behandlade sorten: bladen låts vissna i solen 2-3 dagar direkt efter skörd. Detta sätter igång en rad olika stressresponser i bladen som resulterar i att smaker som sötma och fruktighet utvecklas. Efter detta torkas bladen på låg värme. Eftersom vitt te aldrig hettas upp till en hög temperatur avstannar inte den enzymatiska oxideringsprocessen helt (som den gör för grönt te), därför är vitt te en av de två tesorter som utvecklas i smak och färg ju längre det lagras. Lite som viner. Ingen brytning av bladstruktur sker. Därför är en högre bryggtemperatur på 95ºC nödvändig för att få en full extraktion av teets smakämnen. Gult te - friskt & grönt med en rund smak: efterskördsprocessen är lik grönt te. Bladen hettas upp direkt efter skörd men på en något lägre temp på 200ºC för att behålla viss enzymatisk aktivitet. Bladen rullas för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Efter detta samlas bladen i hög för att "gulna", i detta moment oxiderar bladen dels utan enzymatisk aktivitet genom luftutbyte, dels med den lilla enzymatiska aktivitet som låtits hållas vid liv i bladen, och dels med mikrobiell aktivitet. Detta ökar teets fylliga egenskaper och minskar bitterheten. Detta moment pågår i 6-8 timmar. Efter detta torkas bladen för att dra ned vätskenivån. Oolong te - den mest aromatiska sorten: efterskördsprocessen av oolong te är troligen den mest komplexa och mest varierande beroende på vilken karaktär man vill att oolong teet ska ha. Först låts bladen vissna i solen 15-20 minuter, sedan flyttas de in för att fortsätta vissna på bambubrickor 5-8 timmar inomhus - varannan timme rör man om bladen för en jämn vissnings & oxideringsgrad. I nästa steg skakar man om bladen i t ex en bambukorg eller roterande bambucylinder - detta bryter cellstrukturen vilket ökar oxideringsgraden samt drar ut smaken och aromen ur bladen. Dessa två moment av brytande och vissnande av bladen görs om igen tills man anser att den önskade oxideringsgraden är nådd. När den är nådd hettar man upp bladen för att "låsa in" den smak och arom man uppnått i behandlingsprocessen. Oxideringsgraden hos olika oolong teer varierar från 5 till 85%. Efter detta knådas och rullas tebladen för att bilda små kompakta "pärlor" med intensifierad smak och arom. Detta gör även att smaken frigörs långsamt vid bryggning. Slutligen torkas bladen i ca 100ºC för att dra ned vätskenivån. Svart te - milt och runt med låg bitterhet: bladen låts vissna i 6-8 timmar, sedan rullas bladen mer intensivt och under längre perioder än i jämförelse med andra tesorter - detta är för att verkligen bryta bladstrukturen och möjliggöra högsta grad av oxidering. I oxideringsprocessen omvandlas bl a de bittra katekinerna till mildare rödbrunfärgade theaflaviner och thearubiginer. Efter rullning läggs tebladen på hög i en fuktig miljö, gärna över 90% luftfuktighet - man kan använda sig av en luftfuktare eller helt enkelt en sprayflaska vid mindre batcher. Ibland lägger man t o m en våt handduk ovanpå bladen för att verkligen skapa en fuktig miljö. Den fuktiga miljön gynnar den enzymatiska aktiviteten som omvandlar bittra ämnen till mildare rödbrunfärgade ämnen. Det är dock viktigt att bladen behåller kontakten med syre, för detta kan man med jämna mellanrum vädra bladen genom att vända om dem i högen. När man har nått sin önskade oxideringsgrad torkar man bladen i ca 100ºC. Mörkt te, vanligen kallat Pu'ehr te - ett traditionellt & smakrikt efterfermenterat te som lagras likt viner: bladen låts vissna i ett par timmar innan de hettas upp traditionellt i en stor vedeldad wokpanna - temperaturen får inte vara för hög eftersom man i denna tesort vill behålla en viss enzymatisk aktivitet, ofta runt 130ºC, max 200ºC. I detta steg vänds bladen om i pannan i en oavbruten rytm för att få en jämn "kill-green"-grad. I detta steget använder man sina sinnen för att avgöra när önskad gräns är nådd, man utgår från bl a konsistens, färg och arom hos tebladen. Efter detta rullas bladen för att bryta cellstrukturen och frigöra smak och arom. Nästa steg är att låta bladen torka ute i solen i ca 1 dag. Att torka i solen har 2 syften: dels att temperaturen aldrig blir så hög att den avstannar den enzymatiska aktiviteten, men också att fuktighetsgraden i bladen aldrig blir så låg som den blir när man hettar upp i ugn - vilket gynnar den vidare efter-fermenteringen av teet. Det sista steget är att pressa ihop tebladen till kompakta tekakor - detta återigen för att behålla en jämn men låg fuktighet i bladen vilket gynnar efterfermenteringen. Dessa teer kan lagras i över 50 år och de utvecklas i smak samt stiger i värde ju äldre de blir. Den process som beskrivs ovan är den traditionella metoden för att producera mörka teer, dessa teer nämns Sheng Pu'ehr. Det finns även en modernare metod där man påskyndar efterfermenteringsprocessen genom att lägga tebladen på hög i upp till 2 månader i en varm och fuktig miljö, dessa teer kallas då Shou Pu'ehr. Alla te-typer har sina hälsofördelar, ibland olika. Forskning har visat att konsumtion av flera olika tetyper ger större hälsofördelar än konsumtion av enbart en typ.  Det vi i Sverige kallar rött te (rooibos) kommer från en annan växtart, Rooibosbusken Aspalathus linearis. Tebladen används även till matlagning i Asien - till exempel Tea Leaf Salad (fermenterade blad) i Burma och (färska blad) i Thailand. Man kan även utvinna en nyttig olja ur tefröna genom pressning.  Teodling i Sverige: vår lilla teplantage Att odla te i Sverige är fortfarande ett nytt och relativt oetablerat fenomen. Vi har börjat anlägga en teplantage intill Kävlingeån och även en i Marieholm. Plantorna har övervintrat fint utomhus försedda med halm och juteväv. Det som visat sig vara mest viktigt hos oss är att skydda från direkt kraftig vind under vinterhalvåret. Detta görs  genom att antingen sätta en jutesäck runt plantan eller genom att sätta upp någon slags vindskyddande barriär. Planterar du dina teplantor i ett väldigt vindskyddat läge är detta troligtvis inte en nödvändighet, då kan det räcka med att täcka marken med halm. Båda våra teodlingar är belägna i blåsiga delar av Skåne, zon 1. På våren bör man dock skydda plantorna från direkt sol, likt de flesta andra vintergröna växter - detta eftersom det finns en risk att plantan torkar ut när vattnet i marken är frusen och den starka vårsolen evaporerar växtens vätska i bladen. Har rötterna nått ett djup där marken inte är frusen är detta inte en nödvändighet, men det kan vara bra att tänka på under de första åren beroende på var i landet man bor. I och med nödvändigheten att täcka plantorna för skydd mot tidig vårsol tycker jag att det är lika bra att täcka plantorna redan på vintern, så får man ett tvåfaldigt skydd utifrån ett och samma moment. Man kan antingen täcka var och en planta med varsin jutesäck eller spänna juteväv på ett par stolpar över flera plantor.  Det finns en teodling i Gränna, se Gretas Te, som börjat använda sig utav våra buskar för expandering av deras teodling. Gränna ligger i odlingszon 2, med ett jämnt och gynnsamt klimat tack vare angränsande Vättern. Sedan finns det även en teodling på Gotland, men det är oklart ifall de fortfarande odlar på friland. Nedan ser ni början på vår teplantage intill Kävlingeån - bilderna är tagna efter deras första övervintring i mars månad år 2025. Första vintern har vi täckt både med halm, individuella jutesäckar samt en skyddande ridå av juteväv för att skydda mot de värsta skånska blåstarna - som kan stå på rejält här i vårt öppna åkerlandskap. De täcktes dock så sent som i mitten av januari, så de har stått helt bara i ruschar ned till -10ºC och perioder av intensiva skånska vintervindar, för er som inte vet har vi inte mycket som saktar ned vinden här, så kylan från trycket blir rätt intensiv. Nästa vinter kommer jag experimentera med att ta bort ett lager utav skydden med nya plantor, antingen ryker de individuella säckarna eller det yttre vindskyddet. Poängen är ju att göra odlingen så enkel som möjligt men samtidigt få dem att trivas. I år kommer jag att etablera ännu en liten teplantage i Marieholm på vårt nya Ågården. Det kommer att vara en terassodling på en liten sluttning för att imitera det sätt som man ofta odlar te på i Asien. Tebusken går alltså att övervintra och odla på friland i Sverige, beroende på plats och omständigheter kan plantorna behöva vintertäckas: t.ex. med halm och juteväv/-säck. Att tänka på är dessutom att te trivs bäst i sur jord, använd Rhododendron- eller Blåbärsjord när du planterar ned i marken, eller i ny kruka. Tebuskens egenskaper Årighet: FlerårigVäxtläge: sol-halvskuggaHöjd: 1-2 meter - i sin naturliga miljö upp till 20m.Växtzon: 1-4, härdig ned till -15ºC
Välkommen till teavdelningen! - de olika sorterna och deras egenskaper

Te og te dyrking

Velkommen til te-avdelingen!

av Johannes Billsten 21 des 2024
Akkurat i tide til jul har vi endelig startet med våre etterlengtede eldgamle og unike teer! De var en hit da vi lanserte dem på julemarkedet her i butikken på Ågården og nå er de også tilgjengelige for bestilling i nettbutikken. Som med planteutvalget er det hovedsakelig teer som har unike egenskaper på en eller annen måte som skal bringes inn i butikken: disse teene kan komme fra tetrær som enten er flere hundre år gamle, 20 meter høye eller har blitt dyrket av en etnisk gruppe i området . Eller på annen måte har en interessant historie. Noen ganger er det alle sammen. Bakgrunn for tebransjen Som du kanskje allerede vet, har Garden Days en sterk tilknytning til tedyrking i Sverige. Te generelt er en interesse som personlig har eksistert en stund. Kanskje sterkest innprentet i interessesfæren og som en del av hverdagen etter en tur i 2019 til fjellområdene i det nordlige Burma - hvor det kontinuerlig ble servert te i en stor kanne mens du kunne sitte og lese på en stol ute i det friske. fjellluft. Tidlig i 2024 hadde jeg planlagt en tur til noen av de eldgamle etniske gruppene og arkeologiske levningene som ble funnet i Laos. Da jeg så fant ut at noen av disse etniske gruppene også produserer unike teer av tetrær som er flere hundre år gamle, ble det raskt turens høydepunkt. Vel fremme besøkte jeg Hmong-folket i Xieng Khouang som produserer te fra ville tetrær på Phou San-fjellet, Phu Noi-folket som har en 400 år gammel teplantasje i de enorme åssidene i Phongsali, og Yao-folket som vokser te fra ville tetrær som er opptil 20 m høye ved grensen til Kina. På hvert besøk lærte du om både kulturen deres og den eldgamle tekulturen. Besøkene besto vanligvis av først å besøke deres storslåtte, og noen ganger gjemt dypt inne i jungelen, teplantasjer. Deretter gikk de tilbake og satte seg ned sammen for å drikke de forskjellige teene deres, høstet fra forskjellige årstider og årganger – og selvfølgelig praten om hvordan vi går fram for å bringe teene deres til Sverige. Ofte var det overnattinger og utflukter i deres områder dagen etter. Det er verdt å nevne at disse ikke er tilgjengelige som omvisninger for publikum, men det er forskning gjort på egen hånd og kommunikasjon med lokalbefolkningen som har gjort disse opplevelsene mulig. Folk er ofte hyggelige og selv om noen kan være sjenerte, er det alltid noen åpne og innbydende for å sørge for at du får et godt opphold i landsbyen deres. Dette førte også til en rekke utflukter og invitasjoner utenfor teene. Etter denne givende turen i Laos dro jeg over til Nord-Thailand for å besøke teplantasjene der den består av en spesiell type tebusk med ønskelige egenskaper før det var tid for neste destinasjon i et annet land. Det velkjente Cameron Highlands i Malaysia, som er kjent for sine omfattende teplantasjer som ble startet av britene og som deretter ble bygget på av andre aktører. Dette området har vært på kartet lenge, så det var gøy å endelig komme dit. Vel framme var det snakk om å besøke de mest veletablerte aktørene, begge med lang historie i fjellområdet, for å finne ut hvilken leverandør som produserte de beste teene. Svaret var Cameron Valley Tea, som har et bredt utvalg av førsteklasses te som både smaker veldig godt (og mye) og har en interessant historie. Nå i desember 2024 mottok vi den første batchen av deres teer til Sverige og ble dermed deres første distributør utenfor vårt eget land - jeg tror deres te kan bli en hit på det europeiske markedet! Typer av te og deres kjennetegn Pu'ehr-te fra eldgamle tetrær i Laos Teene vi hentet inn fra Laos er såkalte Pu'ehr-teer. Dette er teer produsert på klassisk Yunnan-måte hvor teene får starte en kort gjæring før de varmes opp i en stor vedfyrt panne for å bremse gjæringen og deretter ligge og tørke sakte for til slutt å bli presset sammen til kompakt klassisk. te kaker . Disse tekakene har da den egenskapen at de blir bedre med tiden jo lenger de lagres, de utvikler nye, mer komplette og komplekse smaker, litt som viner. I likhet med viner øker også lagrede Pu'ehr-kaker i verdi over tid. Ettersom tekakene er i en langsom gjæringsprosess, som tidligere i prosessen ble kraftig bremset av oppvarmingen i pannen, utvikler teene sakte en rundere og mer definert smak over tid. Generelt forsvinner bitterheten, og toner som sødme og fruktighet blir tydeligere jo lenger de lagres. Pu'ehr-te er vanligvis veldig potent takket være sin kompakte form - spesielt når den kommer fra eldgamle trær, som har en bredere ernæringsprofil. Dette resulterer i at Pu'ehr-te brygges 10-15 ganger på samme blad. Smaken utvikles som regel med hver brygging, normalt forsvinner bitterheten og andre smaker som sødme og fruktighet kommer frem, litt som selve aldringsprosessen. Pu'ehr-teene som selges i butikken kommer dels fra en 400 år gammel teplantasje drevet av Phu Noi-folket i fjellskråningene til Phongsali, og dels fra Yao-folkets 20 meter høye, ville tetrær som vokser nær grensen til Kina. All te er høstet og produsert på tradisjonell måte. Eksklusiv oolong-te fra Nord-Thailands fjellområder Teene fra Nord-Thailand er en Oolong- te av topp kvalitet. Oolong er en te som er delvis oksidert, det vil si at den har fått tørke sakte i kontakt med oksygen til den har utviklet ønsket smak, farge og aroma. Oolong-te kan oksideres til en grad på alt fra 8-85%. Oolong-te er altså en slags mellomting mellom grønn og svart te rent oksidasjonsmessig. Oolong-teer er vanligvis lyse og klare i fargen og har en frisk smak akkurat som grønn te, men har vanligvis en mer kompleks og dyp smaksprofil dannet av oksidasjons- og oppvarmingsprosessen som teen har gjennomgått. Oolong-te er ofte tett komprimert til små perler , noe som intensiverer smaken og når den brygges, frigjøres smaken sakte. Oolong-te brygges vanligvis 4-5 ganger på samme blad. For hver brygging utvikles som regel smaken, hvor sødme og for eksempel florale toner kan komme frem etter et par brygginger. Selve oolong-teen som vi selger kommer fra de nordligste Thailands fjellområder, hvor en dyktig produsent med lang historie dyrker en tevariant med unike egenskaper, som gjør at de ferdige teene har en rundhet og blomstersødme som er vanskelig å finne andre steder. Tevarianten heter Ruan Zhi, også kalt Oolong No. 17 og er en variant med ekstra myke stengler utviklet på en forsøksstasjon i Taiwan i et prosjekt startet av den tidligere thailandske kongen Rama IX. Sorten er unik og kan kun finnes i vekst i Nord-Thailands fjellområder, som viste seg å være akkurat det rette klimaet for sorten. I dag er 5 forskjellige fjellområder i Northern Sphere involvert i tedyrking takket være King Rama IX-prosjektet. Som leverandør av teene i butikken har jeg valgt den produsenten som viser størst dyktighet innen klassisk taiwanesisk telaging, er den mest etablerte og rett og slett har den best smakende teen – det er Choui Fong som skiller seg ut. Svart te med britisk arv fra fjellene i Malaysia De fleste vet hva svart te er. Det du noen ganger ikke tenker på på den annen side er det måten de svarte teene tilberedes på, som gir teen en spesiell klasse. Karakterer betyr noe fordi de består av hvordan teen har blitt dyrket, høstet og tilberedt – noe som bestemmer smaken og kvaliteten på teen. Te som er dyrket opp i fjellet i ellers tropisk-subtropiske områder smaker alltid bedre enn lavlandste da kulden i større høyder gjør at buskene vokser langsommere, noe som igjen gjør at næringsstoffene i bladene akkumuleres i mer kompakte strukturer. Dette resulterer i en mer næringstett og smakfull te. Det har også betydning hvordan teen høstes – nærmere bestemt hvilke blader av tebusken som brukes er av størst betydning for smak og kvalitet. Avhengig av om kun knoppen, knoppen + det yngste bladet eller knoppen + de 2 yngste bladene høstes, deles teen inn i ulike klasser. De yngste bladene gir en sunnere og mer delikat te, som også har et rikere næringsinnhold. Yngre blader inneholder også færre tanniner enn eldre blader, som er det som gir teen sin bitterhet. Te laget av knoppene alene kalles ofte Silver needle te som den uklare, uåpnede bladknoppen sammenlignes med en sølvnål. Knoppen + 1 blad heter Flowery orange pekoe og knoppen + 2 blader heter i stedet bare Orange pekoe . Du kan også lage te på eldre blader, men dette er de 3 klassene som teller som te av høyeste kvalitet. Til slutt er etterhøstingsprosessen viktig for smaken, variasjonen og kvaliteten på teen. Hvordan og hvor lenge teen har fått oksidere og tørke er av stor betydning. Den svarte teen vi tar med inn i butikken kommer fra fjellområdet Cameron Highlands i Malaysia. Det er et område som ble oppdaget av britene under deres tid i landet. Om ikke lenge begynte det å bli etablert omfattende teplantasjer i passende fjellklima. Men ikke bare fra britene, en visjonær ved navn Shuparshad Bansal Agarwal var fast bestemt på å bygge sin egen teplantasje sammen med britene, og etter landets uavhengighetserklæring blomstret selskapet. I dag selger dette selskapet med sin århundregamle historie te under navnet Cameron Valley og står for noen av landets mest berusede teer. De er godt etablert i sitt eget land, men har aldri jobbet med eksport, så de var begge litt ukjente, men positive da jeg forklarte at jeg ønsket å ta med teene deres inn i butikken min i Sverige. De har te av både Orange Pekoe og Flowery Orange Pekoe klasse. Deres Premium Gold sort te, med høyt innhold av gylne knopper og pent pakket i en sort og gyllen krukke, er av Orange pekoe -klassen og er nå å få kjøpt både i nettbutikken og i vår fysiske butikk her på Ågården. I år 2025 kommer også deres 100 g Flowery Orange Pekoe i like fin innpakning inn i butikken. Teene deres tørkes sakte på tre som gir en lett nøtteaktig smak i forbindelse med de allerede runde og florale notatene. All te er nå tilgjengelig i te-delen! Gå inn og sjekk ved å klikke her. Les mer: Trädgårdsdags: Bakgrunn, valg av orientering og formål - etnobotanikk, te og hardføre eksotiske planter Den første snøen har falt: størstedelen av området kan overleve vinteren utendørs Hva spiser vi egentlig?