Prenumerera och spara 10%!
20 produkter
20 produkter
Sortera enligt:
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Helig basilika, Tulsi, Tulasi, Kaprao, Holy Basil, Hot Basil
Vetenskapligt namn: Ocimum tenuiflorum / Ocimum sanctum
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Helig basilika är mer kryddig och pepprig än den närbesläktade "söta" basilikan (Ocimum basilicum) vi vanligtvis äter i Norden. Det är även en av de få basilikasorter vilka kan växa till mindre träd.
Helig basilika förväxlas ofta med Thaibasilikan (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) - som är en annan art. På grund av denna förväxling och den Heliga basilikans mer sällsynta förekomst används Thaibasilika ibland felaktigt i matlagning där egentligen Helig basilika är den rätta komponenten. Ett exempel på sådan förekomst kan vara i den thailändska rätten Pad Kaprao, vilken är döpt efter den Heliga basilikans thailändska namn kaprao. Skillnaden mellan dessa två basilikor är att Thaibasilikan är sötare och mer lakritsaktig medan Helig basilika är kryddigare och mer pepprig, därav namnet Hot Basil som ibland används som benämning.
Utöver matlagning används även växtens blad och blommor till att göra rogivande te på.
Som en av de mest tillämpade uråldriga medicinalväxterna har Helig basilika använts för att behandla bl.a. vanliga förkylningar, huvudvärk och olika stressyndrom. Till dessa syften används stam, blad och frön.
I traditionella samhällen använder man även örten som ett naturligt myggmedel, genom att applicera aromen från växten på huden.
Liknande har torkade blad blandats med förvarade sädesslag för att stöta bort insekter sedan hundratals år tillbaka.
Odling:
Använd en väldränerad, mullrik jord och placera i halvskugga eller full sol, den klarar av båda. Trivs i fuktig jord, men inte blöt. Om du låter jorden torka ut mellan bevattningarna kommer det att öka växtens aromproduktion (= mer smak) - detta är ett resultat av växtens respons på stress.
Sätt i en kruka med gott om plats för rötterna för att ge plantan en chans att växa sig till ett litet träd. Flytta in krukan före vintern då växten inte trivs i temperaturer under 15°C. Om växten långsamt leds in i en vinterdvala kan den klara av att övervintra i temperaturer ner till -1°C, detta saktar dock ner tillväxten.
Ifall du vill att plantan ska fokusera mer på tillväxt av bladverk kan du klippa av blomställningar innan de hinner utvecklas.
Basilika är lätt att ta sticklingar ifrån, gör ett diagonalt snitt med ett rent verktyg strax under ett blad. Sticklingen bör vara runt 15 cm. Ta bort de nedersta bladen från sticklingen och sätt i ett glas med vatten som du byter ut regelbundet. Plantera i jord när rötter utvecklats.
Sådd:
Lägg fröerna på ett fuktigt lager jord. Tryck lätt ned fröerna i jorden för god kontakt. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 30-150 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (25st/påse)
Trivialnamn: Ashwagandha, Indisk Ginseng
Vetenskapligt namn: Withania somnifera
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Ashwagandha är en gammal läkeväxt som använts i medicinska syften i tusentals år, främst vid fysisk och mental trötthet. Ashwagandhans adaptogena egenskaper anses jämna ut eventuella obalanser i kroppen. Bland annat genom sänkta nivåer av stresshormonet kortisol.
Roten har även anti-inflammatoriska egenskaper och anses vara lugnande för nervsystemet.
Upplevda effekter vid användning av Ashwagandha är förbättrad kognitiv förmåga i form av minne och koncentration samt högre energinivå.
Ashwagandhan används även i träningstillskott för ökad muskeltillväxt.
Odling:
Ashwagandha kan odlas i ljust fönster eller under artificiellt ljus.
Detta är en växt som trivs i torra klimat och har därför inga problem med att leva som rumsväxt i Sverige. Men plantan kan med fördel ställas ut på sommaren för att ta emot extra solljus.
I takt med att plantan blir större är det fördelaktigt att ge god plats för rötterna, då det främst är rottillväxten man är intresserad av vid odling av Ashwagandha.
När plantan vuxit till sig kan man gärna låta jorden torka ut mellan bevattningarna då det förebygger syrebrist i rötterna och bidrar ytterligare till ökad rottillväxt. Ashwagandhan är väldigt torktålig när den väl har etablerat sig.
Sådd:
Så och låt växa i väldränerad jord. Täck fröna med ett 1 cm lager jord eller perlit. Håll jorden fuktig i fröstadiet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 75cm
Grotid: 1-3 veckor
Växtzon: 1-5
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Blå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Kapris
Vetenskapligt namn: Capparis spinosa
Familj: Capparaceae
Växthistoria & användning:
Kapris är en medelhavsväxt som länge odlats för sina ätbara outslagna blomknoppar. Efter plockning läggs dem sedan in i salt för att avge bitterämnen och framhäva den syrliga smaken. Man kan även låta blommorna sitta kvar tills frukt har bildats och istället lägga in de lite större frukterna på samma vis.
Att lägga in kapris är väldigt enkelt. Det kan delas upp i 4 steg:
- Lägg de färska blomknopparna/frukterna i en skål med salt
- Lämna blomknopparna/frukterna i skålen tillsammans med salt i 3-7 dagar (eller längre om så önskas).
- Häll av vattnet som samlas i skålen och tillsätt lite extra salt varje dag.
- När inläggningen är klar, skölj av saltet från blomknopparna/frukterna och blötlägg dem i vatten. Blötläggningstiden är upp till egen smak, men kortast rekommenderad tid är 15 minuter. Du kan blötlägga i flera timmar om så önskas. Ta en sked och gör ett smaktest då och då för att hitta den smak som passar dig.
Man kan även lägga in yngre skott och blad från kaprisbusken. Ifall du vill använda även lite äldre blad och skott är ett tips att blanchera dem i kokande vatten 2-3 innan inläggning. Blanda ditt kaprisplock med salt och vinäger, lämna i kylen ca 1 månad. Redo att ätas.
Odling av Kapris har kunnat spåras så långt tillbaka som för 7000 år sedan i dagens Turkiet, Jordanien och Syrien. Där tros den ha använts både för kulinariska och medicinska behov. I medicinskt bruk användes alla växtdelar och då främst som matsmältningsbehjälpande.
I tropiska & subtropiska skogsträdgårdar (agroforestry) används den effektivt i det understa skiktet som marktäckare.
Odling:
I sin ursprungliga miljö växer Kapris ofta i höga temperaturer och marker med dålig vatten- samt näringstillgång. En typisk anpassning till en näringsfattig miljö är ett väldigt utbrett rotsystem som gör den lämplig som markbindare vid ex. strandkanter eller eroderande jordar. Kapris är i sin naturliga miljö ofta utbredd på steniga klippor och sluttningar. Den växer på väggarna av många forntida befästningar i medelhavet.
I Sverige odlas Kapris bäst i kruka i ljusa lägen och övervintras frostfritt. Kapris kännetecknas av ett först upprätt växtsätt för att senare växa långa horisontella sidoskott som breder ut sig längs marken eller hänger ned när växandes i sluttningar och på murar/väggar.
Busken är produktiv och vid optimala förhållanden kan det bli ordentliga skördar på upp till 3000 knoppar per buske och säsong. I Sverige kan man inte riktigt förvänta sig samma resultat men man kan göra sitt bästa för att efterlikna plantans ursprungsmiljö genom att:
- låta den stå i direkt solljus hela sommarhalvåret,
- låta den växa i väldränerad medelhavsjord och
- låta jorden torka ut mellan bevattningarna.
Använd gärna en stor kruka när plantan vuxit till sig.
Som beskrivet tidigare skördar man antingen de outslagna blomknopparna eller de färdigbildade frukterna. Om man låter blomknoppen slå ut får busken sötaktigt doftande, spektakulära blommor. Kaprisbusken blomma redan första året vid sådd av frö.
Blomknopparna plockas traditionellt på morgonen då det är då de tycks ha sitt högsta aromatiska värde.
Kaprisbusken går att föröka via sticklingar.
Sådd:
Kaprisfröer gror oregelbundet. För att skapa bättre groningsförutsättningar:
- Blötlägg fröna i ljummet vatten 1 dygn
- Lägg fröna i en tät plastpåse mellan ett par bitar fuktigt hushållspapper/fuktig sand och låt ligga i kylskåpet 4-6 veckor
- Blötlägg fröna i ljummet vatten ytterligare 1 dygn en sista gång
- Så fröer 0,5 cm djupt i såjord
Rötterna på de unga kaprisplantorna är ovanligt lättstörda och kan skadas vid omplantering. En bra lösning kan vara att så fröna i nedbrytbara odlingsbrickor som du direkt kan plantera ned i en större kruka utan att störa rötterna.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 50 cm
Grotid: 1-12 veckor
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Trädbasilika, Nejlikbasilika, Afrikansk Basilika, Bai Yeera, Ram Tulsi
Vetenskapligt namn: Ocimum gratissimum
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Trädbasilikan är en ört med en lång historia av användning både i matlagning och medicinalsyften. Bladen har en unik, söt, kryddig och smått lakritsaktig arom. Som namnet antyder kan denna basilika förveda sig och växa sig till ett flerårigt meterhögt träd. Likt den Heliga Basilikan, som dock kan bli ännu högre. En klar fördel är att inte behöva omså basilika år efter år.
Trädbasilikan används vanligtvis i olika woker, som t ex den thailändska rätten Pad Bai Yeera med valfritt proteintillskott. Man kan även använda bladen i sallad eller mortla ned i olika typer av såser. Traditionellt bryggs te på både färska och torkade blad från Trädbasilikan.
I områden där Trädbasilika växer naturligt bryggs en kall dryck på färska blad som anses kurera solsting och huvudvärk.
I traditionellt medicinskt bruk har bladen använts för att behandla förkylningar och influensor genom att rensa luftvägarna. Även som lugnande för magbesvär såsom uppblåsthet.
Trädbasilikan fungerar även som ett naturligt skadedjursmedel tack vare innehållet av naturliga aromatiska oljor och håller både mygg, flugor och trips borta.
I kommersiellt syfte odlas Trädbasilikan även för extraktion av sin aromatiska olja som används i både läkemedel och kosmetiska produkter.
Odling:
Trädbasilikan tros härstamma från Afrika. Idag växer den på jordens samtliga kontinenter. Det är en adaptiv växt som idag naturligt växer i både torra och fuktiga klimat, längs kusten samt i inlandsklimat. Klarar sig i både surare och mer basiska samt tyngre till lättare jordar.
För optimal tillväxt fördrar trädbasilikan ljusa lägen med god vattentillgång.
Använd helst en väldränerad, mullrik jord och placera i full sol, den klarar även lägen i halvskugga.
Toppa grenarna regelbundet för ett buskigare växtsätt. Klipp även bort blivande blomster på sommaren för att bidra till kraftigare tillväxt av trädet.
Övervintra inomhus/frostfritt. Om du har tillgång till växtlampa kan plantan fortsätta sin tillväxt i god takt även under vinterhalvåret. Trädbasilikan tolererar temperaturer från 7-36 °C.
Enkel att ta sticklingar ifrån. Sticklingar slår rot efter ungefär 1 månad.
Väl omhändertagna plantor kan ha en livslängd på 5-10 år.
Sådd:
Förkultivera inomhus, alternativt så utomhus på sommaren när jorden är varm. Fröna är ljusgroende - täck därav fröerna med ett ytterst tunt jordlager eller täck inte alls. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.
Optimal groningstemperatur är 20-25 °C.
Fröer från trädbasilika har generellt en låg grobarhet, så det är en bra idé att så en större mängd fröer. Förslagsvis alla 50 st fröer i en större kruka, eller i flera mindre individuella krukor.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 30-100 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Harmelbuske, Syrisk ruta
Vetenskapligt namn: Peganum harmala
Familj: Zygophyllaceae
Växthistoria & användning:
Harmelbuske är en historiskt välkänd växt och används än idag i lugnande läkemedel - främst i Mellanöstern, Nordafrika och sydvästra Asien, men även i Finland är det en receptbelagd medicinväxt.
Det är rötterna och fröerna man använder, som man antingen gör en dekokt på, maler ner eller extraherar olja ifrån.
Fröerna används även för att färga tyger, de avger en röd färg.
De mogna fröerna innehåller 3,8 - 5,8% av alkaloiderna harmin, harmalin, harmalol och peganin. De är ofarliga som kontaktgift för människor och djur men i ångform är de aktiva och effektiva mot alger och dödliga för mögel, bakterier och tarmparasiter.
Det finns spekulationer om att det är denna växt som var den heliga "Soma"-växten, som användes i det gamla Indien och Persien som ett hallucinogent hjälpmedel för att "förstå den djupare meningen med livet".
Fröer används även som rökelse.
Odling:
Harmelbusken är en lågväxande (0,5-1m), flerårig buske.
Nyckelpunkten för framgångsrik odling av Harmelbuske är en väldränerad jord. Ej känslig för sandiga och näringsfattiga jordar. Medelhavsjord funkar utmärkt. Låt gärna jorden torka ut mellan bevattningarna. Står helst i öppet läge med full sol.
Går att odla utomhus i Sverige. Harmelbusken klarar temperaturer ner till -20°C och överlever vintern trots fällning av bladverk, tack vare sitt kraftiga rotsystem. Troligheten för en lyckad övervintring utomhus är högre om busken växer i torr jord än om den växer i fuktig jord.
Sådd:
Sådd antingen inomhus i kruka eller ute på friland maj-sep.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 1-8 veckor
Växtzon: 1-5
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Grekiskt Bergste, Mursalski-te, Ironwort, Shepherd's Tea, Greek Mountain Tea, Mursalski Trigradski Tea
Vetenskapligt namn: Sideritis scardica
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Det Grekiska Bergstet, även känt som Mursalski-te, har en fascinerande historia inom traditionell medicin och kultur i Balkanregionen. Växten kommer ifrån området nedanför Mursalitsa-berget i Rodopibergen, Bulgarien. Under lång tid har denna aromatiska ört använts utav folket i Rodopibergen för sina medicinska egenskaper och för att tillföra smak åt olika drycker. Fåraherdar har i århundraden druckit teet för att hålla sig varma och stimulerade under sina vandringar. Växtens popularitet har spridit sig utanför sina ursprungsländer tack vare sina unika egenskaper och fördelar.
Bland de mest värdefulla egenskaperna i Grekiskt Bergste finner vi dess medicinska värde. Den har traditionellt använts för att lindra matsmältningsbesvär och har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och smärta. Dess aromatiska löv används för att göra te och drycker som ger en uppfriskande och kryddig smakupplevelse.
Större delen av släktet Sårmyntor (Sideritis) benämns "Bergste", varav flertalet av sorterna benämns just Grekiskt Bergste, även om inte alla sorter härstammar från just Grekland. Som beskrivet ovan är dessa fröer från den unika sort som växer just nedanför Mursalitsaberget i Bulgarien och har druckits av Rodopifolket i århundraden.
Teet har olika smak och effekt beroende på var det har vuxit - även om det är samma art. Detta beror delvis på jordmån och altitud. Teer från Sideritis scardica kan alltså särskiljas och t ex benämnas "Olympus Mountain Tea" ifall det har odlas på Mt. Olympus i Grekland, "Titan Mountain Tea" ifall det har odlats på Mt. Othrys (Titan Mountain) och "Mursalski Mountain Tea" om det har odlats på Mt. Mursalitsa.
Odling:
Grekiskt Bergste trivs bäst i soliga lägen och väldränerad jord. Denna fleråriga ört älskar värme och är väldigt torktålig när den väl etablerat sig. För bästa resultat övervintras plantan frostfritt. Men den klarar av att övervintra i friland i gynnsamma lägen zon 1-2.
För att erhålla högsta möjliga halt av bioaktiva föreningar i bladen rekommenderas skörd tidigt på morgonen.
Sådd:
Så fröerna i fuktig såjord och täck endast med ett tunt lager jord. Täck sådden med plast försedd med små lufthål. Håll sådden fuktig. Groning sker oftast inom 10 dagar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 40 cm
Grotid: 5-14 dagar
Växtzon: 1-2
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Thaibasilika, Orientalisk basilika, Kanelbasilika
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum var. thyrsiflora
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Thaibasilika är en variant av basilika som är vanligt förekommande i det asiatiska köket. Den har en stark smak och doft av lakrits och kryddnejlika, och används ofta i curryrätter och soppor. Den är även utmärkt att använda färsk i sallader och vårrullar.
Blad och blommor går utmärkt att brygga färskt örtte på. Samtliga växtdelar är ätliga.
Historiskt sett har thaibasilika använts inom traditionell medicin för dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den har också använts för att lindra symtom av illamående och matsmältningsproblem.
Thaibasilika är också känd för att locka till sig fjärilar och bin, vilket kan göra den till ett viktigt inslag i trädgården.
Odling:
Thaibasilika är en lättodlad växt som trivs i varma och fuktiga klimat. Den är vanligt förekommande i Sydostasien där den trivs i näringsrika jordar och lägen med full sol.
För att imitera dessa förhållanden i Sverige odlas thaibasilikan bäst i växthus, alternativt ute under sommarhalvåret och ställs in på vintern för att skydda från frost.
Thaibasilikan är flerårig och ifall du inte har växthus med odlingsbäddar odlas den alltså bäst i kruka så den kan ställas in om vintrarna, för att efter några år kunna växa sig till ett litet träd.
Vattna plantorna regelbundet och se till att de inte torkar ut. Det är också viktigt att plocka bort blommorna när de dyker upp för att uppmuntra tillväxt av bladverk.
Sådd:
Så fröna i fuktig såjord. Täcka gärna med plast försedd med lufthål för att hålla sådden fuktig. Håll sådden jämnt fuktig, inte våt.
Ifall du vill odla Thaibasilikan som ettårig kan du så fröna direkt i marken när frostrisken är över.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: Full sol
Höjd: Upp till 160 cm
Grotid: 7-14 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Äkta Vallört
Vetenskapligt namn: Symphytum officinale
Familj: Boraginaceae
Växthistoria & användning:
Äkta Vallört är historiskt sett en väl använd växt inom behandling av olika åkommor. Men framförallt är den en väldigt effektiv ackumulator av näringsämnen, alltså en bra jordförbättrare. Vallört växer snabbt och rötterna är djupgående vilket ger växten tillgång till näring från djupare jordlager som annars oåtkomligt för de flesta växter. Det är till största del mineraler som kalium och kalcium som lagras i bladen, men även magnesium, järn, fosfor, mangan m.fl.
Bladen från vallörten kan klippas ner under året och användas som täckmaterial, alternativt myllas ner i jorden, för att göra näringsämnena tillgängliga för andra växter. Vallörtsbladen passar bra som gödning till fruktträd och bärbuskar tack vare dess innehåll av kalium och fosfor.
Vallörten har en lång växtperiod, tidig vinter till sen höst.
Om bladen inte klipps ner innan vintern vissnar de och ger på samma sätt näringstillskott till marken de växer på. Nya blad börjar växa fram på plantan direkt efter snösmältning.
Man kan även göra eget gödselvatten av vallört genom att fylla en behållare med bladen och sedan fylla med vatten upp till kanten. Låt stå i ett par dagar och blanda sedan gödselvattnet med 10 delar vatten för att vattna växterna med.
Effektiv som kantväxt vid gödselstackar för att förhindra näringsläckage, men även som kantväxt kring odlingar och andra ställen man inte vill att rotogräs ska sprida sig. Vallörtens täta rotsystem blir som en underjordisk vägg vilket gör det svårt för andra rötter att ta sig igenom.
Vallörten skapar en attraktiv miljö för andra växter i odlingen - vare sig det är att attrahera pollinatörer eller att fungera som ett naturligt gödselmedel.
Odling:
Vallört är en örtartad perenn. Den växer alltså kvar på platsen även efter att bladen vissnat under vintern.
Det är en oerhört lättskött växt och den är tolerant i val av växtplats. Den klarar av att växa i skugga samt våta marker och är därför en effektiv komponent i översvämmade och vattenmättade marker.
Den trivs även bra i torrare jordar på soliga platser trots att den mår bäst av en något fuktig miljö.
Sådd:
Så inomhus eller utomhus.
Om groning ej inträffat efter en månad vid inomhussådd placeras sådden i kylen en månad och tas sedan ut i rumstemperatur igen, alternativt ställs ut under vår- och sommartider.
Kan även sås utomhus på hösten för att ge fröerna en ”riktig vinter”. Fröerna gror på våren därefter.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: skugga/halvskugga/sol
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 1-12 månader
Växtzon: 1-6
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Kariyat, Kalmegh, King of Bitters, Indian Echinacea, Nilavembu, Bhuin, Chirota, Neemba
Vetenskapligt namn: Andrographis paniculata
Familj: Acanthaceae
Växthistoria & användning:
Omtalad medicinalväxt, används även i Skandinavien som infektionshämmande vid förkylning m.m. Jämförs med Echinaceans helande egenskaper. Kariyat är även känd som "King of Bitters" för sin beska smak.
Det är främst rötter och blad som används för att bl a lindra feber, hudbesvär, magbesvär samt för att förbättra aptiten. Kariyat är fylld av antioxidanter och används som förstärkare av immunförsvaret.
Allmänt använd för att lindra förkylning genom sin förmåga att förkorta förkylningstiden.
Torka blad och rötter och tillsätt i kokat vatten eller valfri varm dryck. Du kan även pulverisera torkade blad och konsumera på valfritt sätt. Alternativt gör en dekokt direkt på färska blad och rötter. Bladen äts ibland även färska i en blandning med andra grönsaker.
Grötomslag av växtdelar används för att lindra svullnader och pigmentbrister i huden (t ex vitiligo). Används även som lindrande av orm- och insektsbett.
Attraktiv växt för bin, fjärilar och övriga pollinerare.
Extrakt på Kariyat-blad kan användas som ett ekologiskt bekämpningsmedel mot skadedjur på växter. Man blandar extraktet med vatten och sprayar på avsedd växt.
Odling:
Kariyat är en flerårig lågväxande buske som dock ofta odlas som annuell. Men övervintrar du växten frostfritt kan du ha användning av samma planta i flera år.
Kariyat är en tålig växt som växer naturligt i många olika typer av miljöer: lågt liggande slätter, höglandssluttningar, kuster och vägkanter.
I odling är det en lättskött växt som trivs i många olika typer av jordar. Fuktiga jordar med god dränering är dock en fördel. Kan växa både i full skugga (t ex under högre träd och buskar) och i halvskugga men den växer som bäst i soliga, lätt skuggiga lägen.
Plantera med ett avstånd på ca 60cm x 30cm.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Rötter bör skördas när bladverk börjar tappa färg eller vissna.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås direkt på friland i maj-juni.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla fuktigheten.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / skugga / halvskugga
Höjd: 30 cm
Grotid: 3-10 dagar
FRÖN (5st/påse)
Trivialnamn: Koreansk Ginseng, Asian (Korean, Chinese, Japanese) Ginseng, Rénshēn, Insam, Ninjin
Vetenskapligt namn: Panax ginseng
Familj: Araliaceae
Växthistoria & användning:
Panax ginseng, även känd som Koreansk Ginseng, har en lång och rik historia som en viktig ört inom traditionell asiatisk medicin. Dess medicinska egenskaper och adaptogena förmågor har gjort den populär världen över för sina potentiella hälsofördelar.
Denna växt anses vara en adaptogen, vilket innebär att den kan hjälpa kroppen att anpassa sig till stress och främja en balanserad och frisk fysisk och mental hälsa. Koreansk Ginseng används ofta för att förbättra uthållighet, minska trötthet och boosta kognitiva funktioner.
Koreansk Ginseng används ofta i olika kosttillskott. Dess rötter har länge varit eftertraktade för sina hälsofrämjande förmågor och används även torkade i form av te, extrakt och pulver. Ginseng-te anses vara lugnande och kan bidra till att minska stress och förbättra sömnkvaliteten.
Odling:
Koreansk Ginseng är en flerårig växt som trivs bäst i skuggiga och fuktiga miljöer. För att efterlikna dess naturliga livsmiljö, bör den odlas i en väldränerad, fuktig jord med en pH-nivå på runt 5,5 till 6,5. Den föredrar även att växa i en svalare miljö och kan därför trivas i skuggiga områden, t ex under träd och buskar. För att visualisera dess optimala miljö, tänk: markvegetation i en skogsdunge.
Koreansk Ginseng är mycket köldtålig och klarar av att övervintra i vårt nordiska klimat.
Plantor är generellt sett långsamväxande, men de kan bli över 100 år gamla.
Skörd av rötter görs vanligtvis efter år 4, det är även det år som plantor brukar gå i blom och sätta frö. Man kan såklart även vänta med att skörda ännu längre.
Sådd:
Lägg frön i sand/såjord. Börja med att hålla sådden varm och fuktig i cirka +18 till +22°C under 2-4 veckor. Därefter ger du sådden till en kall period (kylen fungerar bra) i ytterligare 4-6 veckor.
Du kan även överväga att så utomhus på friland, i kallbänkar eller kalla växthus. Detta har visat sig framgångsrikt även så sent som mars, april och maj.
Groning kan ta allt från 3 till 18 månader. Det må vara en lång och oregelbunden process, men även en spännande process.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: Skuggigt & fuktigt
Höjd: 30-60 cm
Grotid: 3-18 månader
Växtzon: 1-6
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Ljuslila Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Light-purple Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
En ljuslila variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna variant har fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Citronbasilika, Afrikansk basilika, Hairy Basil, Lemon Basil
Vetenskapligt namn: Ocimum x africanum
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Citronbasilika är en hybridbasilika som uppstod genom korsning av Ocimum americanum och Ocimum basilicum. Den har en speciell citronaktig smak och arom som gör den utmärkt för matlagning, särskilt i sydamerikanska, afrikanska och asiatiska rätter. Den är vanligtvis lite mildare än den vanliga basilikan (Ocimum basilicum) och kan användas färsk eller torkad.
Citronbasilika används ofta i salsor, grytor, marinader och som smaksättning i drycker. Dess ljusa smak och friska aroma gör den också utmärkt för att göra te.
Citronbasilika har också medicinala egenskaper. Den har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lindra symtom från förkylningar och huvudvärk. Örten har också använts för att behandla magbesvär och högt blodtryck.
Citronbasilika är en utmärkt växt för odling i trädgården eller i krukor på en solig uteplats. Den är enkel att odla och ger en generös skörd av smakrika blad. Den är också en vacker växt med ljusa gröna blad och vackra vita blommor.
Så om du är en matälskare eller en trädgårdsentusiast, är citronbasilika definitivt en växt du bör prova odla. Den ger både god smak och hälsofördelar och är enkel att sköta.
Odling:
Citronbasilika trivs i full sol eller halvskugga med god dränering. Den kräver regelbunden bevattning men jorden bör inte vara för blöt. Sätt i en kruka med gott om plats för rötterna så kan Citronbasilikan växa sig till ett flerårigt litet träd, likt den Heliga Basilikan. Detta förutsätter dock att du flyttar in växten före vintern då Citronbasilikan är frostkänslig. Du kan även plantera direkt i marken i växthus om du ser till att vintertemperaturen inte faller under 0 ºC. Alternativt odla direkt i marken som ettårig.
Skär av blomställningar för att uppmuntra tillväxt av bladverk. Blomställningarna är dock ätbara och aromatiska likaså.
Citronbasilikan är också känd för att vara resistent mot skadedjur och sjukdomar, och fungerar därmed bra som ett naturligt skydd för de växter man placerar den omkring. Det är dock ändå viktigt att hålla ett öga på eventuella tecken på svampangrepp eller insektsangrepp.
För att få en rik skörd av friska blad, så är det viktigt att hålla jorden fuktig, men inte blöt. Det är också viktigt att ge plantan tillräckligt med näring och plats för att växa.
Sådd:
För att så citronbasilika, fyll en kruka eller såddkärl med fuktig, väldränerad jord. Sprid fröerna jämnt över jorden och tryck ner dem försiktigt så att de får god kontakt med jordytan. Täck ej med jord.
För att bevara fuktigheten, täck sådden med plastfolie eller en plastpåse med lufthål. Sätt sedan sådden på en varm plats med god dränering och låt den stå tills fröerna har grott. Det brukar ta mellan 5-15 dagar för fröerna att gro.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga/sol
Höjd: 30-150 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Grön Shiso, Bladmynta, Kinesisk Mynte, Veripeippi, Sesame Sauvage, Schwarznessel, Wilder Sesam, Beefsteak Plant, Shiso Zoku, Bai Su Zi
Vetenskapligt namn: Perilla frutescens
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Shiso, eller Bladmynta som örten kallas på svenska, härstammar ifrån Fjärran Östern: Korea, Japan, Kina m fl. Dess naturliga växtplats är från Himalaya till östra Asien där den ofta växer vild i fuktig, öppen skogsmark.
Både fröer, blad och unga skott/plantor används som krydda. Smaken kan anses obekant för västerländska smaksinnen till en början, vissa människor upptäcker kanel, andra koriander eller citrus.
Skott eller små plantor läggs i sallader, medan äldre blad ofta används som garnering eller smaksättning. Användningsområdena för Shiso'n är dock vidspridda.
Större blad kan t ex användas för att slå in (wrap) bulgogi, en koreansk biffrätt. Blad från lilafärgade Shiso-sorter används i Japan för att färga och smaksätta inläggningar: t ex ingefära och plommon. Äldre blad kan även saltas och användas för smaksättning av tofu och som garnering till tempura. I och med att bladen har en "curryliknande" smak är dem en ingrediens i många soppor och grytor. Det är även vanligt att man gör rätter på ångade Shisoblad, t ex Perilla Leaf Kimchi. Bladen kan även torkas för senare användning.
Outslagna blomknoppar används som garnering till soppor och andra maträtter, äts färska i sallader, läggs in (likt Kapris) eller wokas tillsammans med andra grönsaker.
Fröerna kan strös över sallader och maträtter. De är en av ingredienserna i de välkända kryddblandningarna 'Shichimi' och 'Seven Spice'. Man gör även energibars med just Shisofrön. Det är frön från de rödfärgade Shiso-sorterna som föredras vid kulinarisk användning.
Ur fröerna kan man även utvinna s k perillaolja, som används i industriella sammanhang - t ex parfymtillverkning och tandvårdsprodukter samt inom pappers- och färgindustrin. Oljan används dock även i kulinariska syften som smaksättning av godis och olika såser. Ur fröerna kan man också utvinna en olja som effektivt används för att behandla trä, likt linolja.
Fröerna innehåller cirka 21,5% protein, 43,4% fett, 11,3% kolhydrat, 4,4% mineraler av olika slag. Fröerna från Shison är även rika på linolensyra (ALA).
Shiso är en uppskattad medicinalväxt inom orientalisk medicin, där den benämns som en bitande, aromatisk och värmande ört. Både bladen, stjälkarna och fröna används. Bladen används vid behandling av förkylningar, luftvägsinfektion, kräkningar, buksmärtor m fl (Yeung. Him-Che.). Fröerna är antiastmatisk, hostdämpande, mjukgörande och slemlösande. Saften från bladen appliceras på skärsår och sår (Manandhar. N. P.). Extrakt från växten används internt vid behandling av astma, förkylningar och frossa, illamående, buksmärtor, matförgiftning och allergiska reaktioner (särskilt sådana från skaldjur), bronkit och förstoppning (Duke. J. A. and Ayensu. E. S.). Stjälkarna är ett traditionellt kinesiskt botemedel mot illamående på morgonen (Bown. D.).
Extrakt av örten har på senare tid börjat användas även i västvärlden, mot vissa allergier och som alternativ till antibiotika och kortison. De senaste ca 20 åren har det funnits ett intresse för örtens verkan mot astma (Almark L. & Flising L. - Svenska Örtasällskapet).
Odling:
Trivs bäst i en lätt, fuktighetsbevarande jord i soligt läge. Shison är ej frosttålig så den behöver övervintras frostfritt ifall man vill odla den som flerårig. Annars är den passande att odla som ettårig tack vare dess höga tillväxttakt.
Lättodlad, likt de flesta andra växter i familjen Lamiaceae: Grekiskt Bergste, Helig Basilika, Trädbasilika, Thaibasilika, Citronbasilika.
USDA-zon anges vara 7-10. Den ungefärliga översättningen från USDA zon 7-8 till vårt svenska system är växtzon 1-2. Men i och med att systemen inte mäts på samma vis är de inte direkt översättningsbara. Experiment kan göras på egen risk, finns chans för att plantornas rötter kan övervintra i landets allra mildaste delar, även om delen ovan jord fryser bort under vintern.
Sådd:
Förkultivera inomhus, alternativt så utomhus på senvåren när jorden är varm. Fröna är ljusgroende - täck därav fröerna med ett ytterst tunt jordlager eller täck inte alls. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.
Optimal groningstemperatur är 18-25 °C.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig i varmare klimat, annars ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 60-100 cm
Grotid: 5-15 dagar
USDA-zon: 7-10
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Ljuslila Himmelsärt, Ljuslila Segelärt, Ljuslila Klitoria, Ljuslila Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Magentafärgad variant av den vanligare Blå Himmelsärten.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Ljusblå Himmelsärt, Ljusblå Segelärt, Ljusblå Klitoria, Light-blue Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Ljusblå variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna sort har dubbla kronblad, det finns även en Ljusblå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Vit Himmelsärt, Vit Segelärt, Vit Klitoria, White Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Vit variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna variant har fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt 'Blue Sky', Ljusblå Segelärt, Ljusblå Klitoria, Light Blue Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Ljusblå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en ljusblå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lätt lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Vit Himmelsärt, Vit Segelärt, Vit Klitoria, White Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Vit variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna variant har dubbla kronblad.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en solälskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den ges något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta himmelsärten bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
Andra avdelningar
Här hittas fröer från ovanliga och urgamla kulturväxter. Många utav växterna har människan länge använt för sina användbara egenskaper - det kan handla om ätbara såväl som medicinska och hushållande egenskaper.
Alla frösorter i butiken bidrar till ett funktionellt tillskott i odlingen. Våra fröer består av öppet pollinerade samt manuellt pollinerade sorter, vi tror på att en genetisk mångfald i trädgården bidrar till ett hälsosammare ekosystem som sträcker sig längre än gränserna av våra odlingar.
Växter delas in utifrån deras olika funktioner och egenskaper - t ex "Frukt & bär" och "Läkeväxter" - via ett par olika filter i filtreringsfunktionen nedanför till vänster.
Missa inte filter som Skikt inom Skogsträdgårdsodling, Typ av växt och Egenskaper hos växt.
Växthistoria och odlingsbeskrivning finns för samtliga fröer.
OBS. Fler ovanliga sorter är på ingång!
Här hittar ni både supersköna skomodeller som är skapade för just trädgårdstiden och även andra modeller som passar bra för olika tillfällen i trädgården. Efter egen jakt på bra trädgårdsskor hittade vi märket Rouchette, där vi framför allt kom att älska deras ankelstövlar isolerade med neopren för den värme och komfort de ger.
De har dessutom utformat en praktisk sula där ingen jord fastnar och tas med in i hemmet - the Frotte&Go system, som exklusivt utvecklats och används utav Rouchette. Rouchette är ett familjeföretag ifrån Frankrike som vi av god anledning har blivit återförsäljare för.
Utan överdrift är det de skönaste och mest praktiska stövlarna vi har haft. Därifrån kom tanken att dela användbarheten med andra odlare. Ankelstövlarna passar även bra till stallet.
Du kan använda filtreringsfunktionen nedanför till vänster för att enkelt hitta de skor du söker.
Här finns böcker som rör hållbar odling, skogsträdgårdar, agroekologi och annan intressant kunskap om växter och deras användbara egenskaper.
Ta en titt på PFAF's (Plants For A Future) bokserie - vi har nyligen tagit in alla deras böcker i sortimentet då vi anser de vara en värdefull källa på användbara växter för tempererade trädgårdar/odlingar.
Helig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
$3.00
Enhetspris perHelig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
$3.00
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
$3.00
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
$3.00
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
$3.00
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
$3.00
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
$3.00
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
$3.00
Enhetspris per