Teer & Teodling

Teterrassen växer vidare: odling & vision - varför och hur gör man en terrassodling?

Teer & Teodling

Teterrassen växer vidare: odling & vision - varför och hur gör man en terrassodling?

av Johannes Billsten den 21 juli 2025
Teterrassen - en svensk imitation av traditionell asiatisk teodling Teterrassen – en sluttning i sydvästlig riktning på gården i Marieholm – började anläggas i mars i år, men själva teodlingen har pågått sedan 2023 då vi planterade ut våra första exemplar i Kävlinge. Där har vi fortfarande kvar odlingen, och med etableringen i Marieholm tar vi nu nästa steg mot en klassisk teterrass.  Här odlar vi äkta te, Camellia sinensis, av flera olika sorter som härstammar från kallare klimat. Det är sorter som uppmärksammats och drivits upp för sin särskilt goda härdighet, ursprungligen från bergstrakter i bl a Kina, Georgien och Schweiz. Vi har valt ut de sorter som ska vara mest härdiga mot både kyla och torka, och som samtidigt ger smakrikt te av hög kvalitet. Vi säljer plantor till kunder som vill odla hemma – och fler och fler upptäcker möjligheten att faktiskt odla sitt eget te i Sverige. För oss är teodlingen en viktig del av verksamheten, och i år ser vi särskilt fram emot att göra vår första riktiga skörd. Just nu odlar vi bland annat: 'Georgian Classic' – robust och lättodlad, med smak som passar svart, grönt och vitt te 'Kolkhida' – låg och tålig, med små aromatiska blad som lämpar sig till svart, grönt och vitt te, småbladiga sorter är ofta mer härdiga 'Kymin' –  en georgisk sort kopplad till Keemuntraditionen: ett välkänt kinesiskt svart te 'Longjing 43' – klassisk grön te-sort från Zhejiang 'Tieguanyin' – passar utmärkt till oolong eller svart te 'Tearoma' – en schweizisk sort som tagits fram just i syfte att odlas i Europas kallare regioner Vi har odlat 'Tearoma' sedan förra året och denna sort har visat goda tecken på härdighet över vintern. Även en nederländsk sort, 'Tea By Me', har vi odlat sedan förra året och även de överlevde vintern men visade större känslighet, framförallt mot vind. När leverantören av den sistnämnda dessutom berättade att de skulle ställa om från försäljning av plantor till fullt fokus på att producera sina egna teer nere i Nederländerna var det lätt för oss att leta vidare.  Det var då vi fann de översta 5 ovanstående sorter som drivs upp i nordvästra Frankrike. De drivs upp utav en etablerad teplantage - längre kommen än något av våra svenska teodlingsprojekt. De har en massa olika sorter som de odlar och förökar på deras plantage sedan 2006. Under juli månad utökade vi teterassen med ytterligare fyra planteringsrader av dessa sorter. T.v: Kolkhida, Kymin och Tearoma i stigande ordning. T.h: Longjing 43, Georgian Classic och Tearoma i stigande ordning. Vi har valt att låta ett par rader stå obevuxna för tillfället. Reserverade för nya sorters tebuskar som vi planerar att ta in framöver. Det finns många spännande sorter som är under utvärdering för odling i nordiska förhållanden. Teterassen är inte bara en odlingsplats, utan också en levande del av vår inspiration, vårt lärande och en plats för våra samtal med kunder och andra intressenter. Formen av en teterrass är vald för att imitera det sätt som man traditionellt odlar te på i större delar av Asien. Visionen är att teterassen ska kunna bli lite av en ikon för vad som är möjligt att göra med teodling även i Sverige. Här följer vi tebuskarnas utveckling, testar, observerar – och så småningom kommer vi också att kunna bjuda på egna skördar. Varmt välkommen att besöka oss i Marieholm om du vill se teterassen på plats – eller kika in i webbshoppen för att se våra aktuella teplantor. Varför odla i terrass? Det finns många anledningar till att man odlar i terrass. Ursprungligen kommer idén troligtvis från det faktum att i de regioner där bl a te odlas är en stor del av den odlingsbara ytan bestående av sluttningar. För att kunna ta vara på ytan anlägger man därför rader i bergssluttningen för att skapa en odlingsyta som både håller vatten bättre, skyddar mot erosion och blir lättare att sköta. Tebuskarnas rötter hjälper sedan själva åt att hålla jorden på plats och motverka erosion på lång sikt.    Bilderna ovan visar det böljande bergsklimat som teer ofta odlas i. T. v.: Cameron Highlands i Malaysia. T. h.: Teodlar-provinsen Phongsali i nordligaste Laos.  Utöver dessa grundläggande anledningar finns det även specifika skäl till varför just tebuskar trivs i terrasser. Nummer ett är att tebuskarna tycker om att ha regelbundet med vatten men även att det snabbt rinner av. Genom att odla i terrass förhindrar man att tebusken "står" i vatten då gravitationen forslar vidare vattnet. Skäl nummer två är vindskydd. I en sluttning är tebuskarna naturligt skyddade från vind i fler riktningar än vad de hade varit på plan mark. Det största hotet för tebuskar är just intensiva vindar, särskilt på vintern.  Det tredje skälet är särskilt viktigt för oss som odlar i kallare klimat och det är tjältorka. Om du lyckas hitta en sluttning som skyddar från morgonsol, alltså sluttar mot väst och skyddar från öst, kommer dina plantor till större del vara skyddade mot tjältorka. Risken för tjältorka är störst just på morgonen under sen vinter / tidig vår då solen är tillräckligt stark för att väcka bladen och låta dem avdunsta vätska samtidigt som marken är frusen - vilket förhindrar att växten suger upp vätska och leds till uttorkning. Genom att hindra tidig morgonsol från att nå plantan innan marken blivit uppvärmd minskar man risken för plötslig uttorkning. Tjältorka kan dock förebyggas på andra sätt och det är till exempel genom täckning ovanifrån med t ex juteväv under vårvintern samt täckning av marken med träflis, granris, halm eller liknande. Vi utför båda dessa steg redan i november för att skydda mot den värsta vind och kyla under vintern. Täckningen sitter sedan kvar ända in på våren för att även skydda mot tjältorka. Bild ovan visar täckning av vår första teodling intill Kävlingeån. Marken är täckt med granris och halm, plantorna är täckta med jutesäckar. Hur anlägger man en terrassodling? Hitta en lämplig sluttning. Allt från 1 meter och upp - det behöver inte vara storslaget! Är den tillräckligt hög att skydda från vind och dessutom är vänd så att den skyddar från sol i öst är det toppen. Rensa platsen om det behövs. Ha spett och yxa nära till hands om du stöter på envisa överflödiga rötter från oönskad växt. Börja hacka. Använd en bred hacka för att skapa fram raderna ur sluttningen. Om din jord är porös och erosionskänslig - slå ned pinnar och skapa vallar som håller jorden på plats. Detta gjorde jag enkelt med grenar från närväxande pilträd som just beskurits. Utav grenarna gjorde jag pinnar som jag slog ned längs kanten utav raden. Sedan försökte jag hitta och para ihop grenar som hade en böjning som passade radens böjning, och lade sedan ut dem horisontellt emot de nedslagna pinnarna för att bilda en vall som håller jorden på plats. Detta steget är inte nödvändigt om du har en jord med bra hållfasthet. Gröp ur raderna. Efter raderna är anlagda kan du sedan använda antingen en spetsig hacka eller en spade för att gröpa ur jorden i raderna. Detta görs för att kunna fylla raderna med rätt jord som för tebuskarna är en jord med ett lägre pH - som t ex rhododendron- och blåbärsjord. Fyll raderna med rhododendron-/blåbärsjord. Denna typ av jord passar tebuskens krav på en sur och lucker jord. Vi har en jord av yrkesodlarkvalitet i butiken om du svänger förbi. Plantera och göd dina tebuskar. Plantera tebuskarna med allt från 30 till 100 cm mellanrum beroende på hur täta du vill att dina rader ska vara och hur stora du vill hålla dina tebuskar. Tebuskarna (var. sinensis) kan bli runt 2 meter höga, men man kan även hålla de lägre än så. Vill du ha en teterass med 2 meter höga buskar rekommenderas 100 cm planteringsavstånd då det är ungefär den bredden enskild tebuske får med åldern. Vi har planterat våra buskar väldigt tätt, runt 30 cm, delvis av ren otålighet att skapa en tät och estetisk terrass, men även med baktanken att tebuskarna kanske växer något långsammare i vårt klimat och att det finns en möjlighet att de inte blir riktigt lika stora. I samband med plantering myllar vi ner ca en halv dl Rhodogödsel per planta för att ge plantorna en riktigt god start. En terassodling kan såklart anläggas för andra typer av växter än tebuskar. Byt bara ut jord och gödning i steg 5 och 6 så att det passar just ditt växtval. :) Nedan följer några bilder som visar processen från start till den färdiga terrassen:       Sugen på att göra din egen teterrass? Hör av dig om du har några frågor angående processen eller val av tebuskar. :) Tack för läsningen hittills! Vi ses i nästa inlägg...
Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper

Teer & Teodling

Te: teknik för frilandsodling i Sverige, de 6 olika tesorterna & dryckens egenskaper

av Johannes Billsten den 16 mars 2025
Namn & taxonomi Trivialnamn: Te, Tebuske, TeträdVetenskapligt namn: Camellia sinensisFamilj: Theaceae Växthistoria & användning Te konsumeras över hela världen och är den näst vanligaste drycken efter vatten. Tebusken innehåller koffein (även kallat tein) som stimulerar energinivån samt teanin (L-teanin) som ger en lugnande, lätt euforisk, fokuserande effekt - till skillnad från kaffebusken som är mer fokuserad enbart på koffeinets uppiggande egenskaper. En kopp te kan alltså vara både uppiggande och sinneslugnande på samma gång - det är en slags balans de emellan som kan beskrivas ge ett väldigt klart fokus. Det är främst bladknoppar och blad som plockas för att brygga te på, ibland används även blommorna. Tebusken härstammar från regionen mellan Kinas sydliga provins Yunnan och de nordliga delarna av Myanmar (Burma), Thailand, Laos och Vietnam. För mer än 2000 år sedan började tekulturen och teodlingen migrera till nordligare provinser i Kina varav nya varieteter utvecklades.  I sin naturliga miljö växer tebusken, eller teträdet, på höga altituder där det kan bli väldigt kallt om nätterna, och där det även kan vara kallt om dagarna, med årstider och perioder av snö precis som vi har här. Även om vi i genomsnitt har det kallare här hos oss i Norden, har tebusken redan en naturlig härdighet mot hårda miljöförutsättningar och frysande temperaturer under längre perioder. Tack vare ett par projekt i Europa har dessutom sorter tagits fram med särskilt god härdighet för att lämpa sig för odling i vårt klimat. Jämförelse mellan te och kaffe - konsumtion Te är en väldigt passande dryck att konsumera medan man gör mentalt krävande arbete tack vare dess inducerande fokusgivande egenskaper, till skillnad från kaffe som kan ge en lite mer rastlös känsla. Te ger en mer långvarig energinivå utan märkbar dipp - kaffe ger ordentligt med energi för att sedan dippa. Teet är inte lika slitande på nervsystemet som kaffe, inte bara pga det lägre koffeininehållet men även pga samverkan utav de andra hälsosamma ämnena som theaflaviner, katekiner och såklart L-teanin m fl. Man hade kunnat säga att te passar bra till stillasittande sysslor och kaffe till mer fysiska arbeten, men ju mer te man dricker märker man att energin räcker gott och väl samt att energin dessutom håller i sig längre. Att kaffe är väldigt gott kommer man dock inte undan, och som en nödlösning när kroppen verkligen behöver en rejäl energiboost är kaffe väldigt användbart. Te är dock en otroligt god dryck likaså, och farmförallt mångfaldig när det kommer till smak: allt från umamismakande Sencha-teer, till aromatiska och fylliga Oolong teer, till intensiva och smakrika Pu'ehr teer.  De 6 olika tesorterna Alla äkta tesorter kommer ifrån arten Camellia sinensis. Från denna buske (eller träd) kan du göra: grönt, vitt, gult, oolong, svart och ”mörkt” (även kallat Pu'ehr) te. Skillnaden mellan de utgörs av deras olika fermenterings- och oxideringsgrad. Nedan beskrivs processen för de olika tesorterna i korthet: Grönt te - den friskaste & grönaste sorten: bladen hettas upp i 220ºC direkt efter skörd för att avstanna oxideringsprocessen och därmed "låsa in" smaken och färgen man uppnått i odlingsprocessen. Därefter rullas bladen för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Bryggtemp: 80-85ºC. Vitt te - den minst behandlade sorten: bladen låts vissna i solen 2-3 dagar direkt efter skörd. Detta sätter igång en rad olika stressresponser i bladen som resulterar i att smaker som sötma och fruktighet utvecklas. Efter detta torkas bladen på låg värme. Eftersom vitt te aldrig hettas upp till en hög temperatur avstannar inte den enzymatiska oxideringsprocessen helt (som den gör för grönt te), därför är vitt te en av de två tesorter som utvecklas i smak och färg ju längre det lagras. Lite som viner. Ingen brytning av bladstruktur sker. Därför är en högre bryggtemperatur på 95ºC nödvändig för att få en full extraktion av teets smakämnen. Gult te - friskt & grönt med en rund smak: efterskördsprocessen är lik grönt te. Bladen hettas upp direkt efter skörd men på en något lägre temp på 200ºC för att behålla viss enzymatisk aktivitet. Bladen rullas för att bryta bladstrukturen så att näring och smak frigörs enklare i bryggning. Efter detta samlas bladen i hög för att "gulna", i detta moment oxiderar bladen dels utan enzymatisk aktivitet genom luftutbyte, dels med den lilla enzymatiska aktivitet som låtits hållas vid liv i bladen, och dels med mikrobiell aktivitet. Detta ökar teets fylliga egenskaper och minskar bitterheten. Detta moment pågår i 6-8 timmar. Efter detta torkas bladen för att dra ned vätskenivån. Oolong te - den mest aromatiska sorten: efterskördsprocessen av oolong te är troligen den mest komplexa och mest varierande beroende på vilken karaktär man vill att oolong teet ska ha. Först låts bladen vissna i solen 15-20 minuter, sedan flyttas de in för att fortsätta vissna på bambubrickor 5-8 timmar inomhus - varannan timme rör man om bladen för en jämn vissnings & oxideringsgrad. I nästa steg skakar man om bladen i t ex en bambukorg eller roterande bambucylinder - detta bryter cellstrukturen vilket ökar oxideringsgraden samt drar ut smaken och aromen ur bladen. Dessa två moment av brytande och vissnande av bladen görs om igen tills man anser att den önskade oxideringsgraden är nådd. När den är nådd hettar man upp bladen för att "låsa in" den smak och arom man uppnått i behandlingsprocessen. Oxideringsgraden hos olika oolong teer varierar från 5 till 85%. Efter detta knådas och rullas tebladen för att bilda små kompakta "pärlor" med intensifierad smak och arom. Detta gör även att smaken frigörs långsamt vid bryggning. Slutligen torkas bladen i ca 100ºC för att dra ned vätskenivån. Svart te - milt och runt med låg bitterhet: bladen låts vissna i 6-8 timmar, sedan rullas bladen mer intensivt och under längre perioder än i jämförelse med andra tesorter - detta är för att verkligen bryta bladstrukturen och möjliggöra högsta grad av oxidering. I oxideringsprocessen omvandlas bl a de bittra katekinerna till mildare rödbrunfärgade theaflaviner och thearubiginer. Efter rullning läggs tebladen på hög i en fuktig miljö, gärna över 90% luftfuktighet - man kan använda sig av en luftfuktare eller helt enkelt en sprayflaska vid mindre batcher. Ibland lägger man t o m en våt handduk ovanpå bladen för att verkligen skapa en fuktig miljö. Den fuktiga miljön gynnar den enzymatiska aktiviteten som omvandlar bittra ämnen till mildare rödbrunfärgade ämnen. Det är dock viktigt att bladen behåller kontakten med syre, för detta kan man med jämna mellanrum vädra bladen genom att vända om dem i högen. När man har nått sin önskade oxideringsgrad torkar man bladen i ca 100ºC. Mörkt te, vanligen kallat Pu'ehr te - ett traditionellt & smakrikt efterfermenterat te som lagras likt viner: bladen låts vissna i ett par timmar innan de hettas upp traditionellt i en stor vedeldad wokpanna - temperaturen får inte vara för hög eftersom man i denna tesort vill behålla en viss enzymatisk aktivitet, ofta runt 130ºC, max 200ºC. I detta steg vänds bladen om i pannan i en oavbruten rytm för att få en jämn "kill-green"-grad. I detta steget använder man sina sinnen för att avgöra när önskad gräns är nådd, man utgår från bl a konsistens, färg och arom hos tebladen. Efter detta rullas bladen för att bryta cellstrukturen och frigöra smak och arom. Nästa steg är att låta bladen torka ute i solen i ca 1 dag. Att torka i solen har 2 syften: dels att temperaturen aldrig blir så hög att den avstannar den enzymatiska aktiviteten, men också att fuktighetsgraden i bladen aldrig blir så låg som den blir när man hettar upp i ugn - vilket gynnar den vidare efter-fermenteringen av teet. Det sista steget är att pressa ihop tebladen till kompakta tekakor - detta återigen för att behålla en jämn men låg fuktighet i bladen vilket gynnar efterfermenteringen. Dessa teer kan lagras i över 50 år och de utvecklas i smak samt stiger i värde ju äldre de blir. Den process som beskrivs ovan är den traditionella metoden för att producera mörka teer, dessa teer nämns Sheng Pu'ehr. Det finns även en modernare metod där man påskyndar efterfermenteringsprocessen genom att lägga tebladen på hög i upp till 2 månader i en varm och fuktig miljö, dessa teer kallas då Shou Pu'ehr. Alla te-typer har sina hälsofördelar, ibland olika. Forskning har visat att konsumtion av flera olika tetyper ger större hälsofördelar än konsumtion av enbart en typ.  Det vi i Sverige kallar rött te (rooibos) kommer från en annan växtart, Rooibosbusken Aspalathus linearis. Tebladen används även till matlagning i Asien - till exempel Tea Leaf Salad (fermenterade blad) i Burma och (färska blad) i Thailand. Man kan även utvinna en nyttig olja ur tefröna genom pressning.  Teodling i Sverige: vår lilla teplantage Att odla te i Sverige är fortfarande ett nytt och relativt oetablerat fenomen. Vi har börjat anlägga en teplantage intill Kävlingeån och även en i Marieholm. Plantorna har övervintrat fint utomhus försedda med halm och juteväv. Det som visat sig vara mest viktigt hos oss är att skydda från direkt kraftig vind under vinterhalvåret. Detta görs  genom att antingen sätta en jutesäck runt plantan eller genom att sätta upp någon slags vindskyddande barriär. Planterar du dina teplantor i ett väldigt vindskyddat läge är detta troligtvis inte en nödvändighet, då kan det räcka med att täcka marken med halm. Båda våra teodlingar är belägna i blåsiga delar av Skåne, zon 1. På våren bör man dock skydda plantorna från direkt sol, likt de flesta andra vintergröna växter - detta eftersom det finns en risk att plantan torkar ut när vattnet i marken är frusen och den starka vårsolen evaporerar växtens vätska i bladen. Har rötterna nått ett djup där marken inte är frusen är detta inte en nödvändighet, men det kan vara bra att tänka på under de första åren beroende på var i landet man bor. I och med nödvändigheten att täcka plantorna för skydd mot tidig vårsol tycker jag att det är lika bra att täcka plantorna redan på vintern, så får man ett tvåfaldigt skydd utifrån ett och samma moment. Man kan antingen täcka var och en planta med varsin jutesäck eller spänna juteväv på ett par stolpar över flera plantor.  Det finns en teodling i Gränna, se Gretas Te, som börjat använda sig utav våra buskar för expandering av deras teodling. Gränna ligger i odlingszon 2, med ett jämnt och gynnsamt klimat tack vare angränsande Vättern. Sedan finns det även en teodling på Gotland, men det är oklart ifall de fortfarande odlar på friland. Nedan ser ni början på vår teplantage intill Kävlingeån - bilderna är tagna efter deras första övervintring i mars månad år 2025. Första vintern har vi täckt både med halm, individuella jutesäckar samt en skyddande ridå av juteväv för att skydda mot de värsta skånska blåstarna - som kan stå på rejält här i vårt öppna åkerlandskap. De täcktes dock så sent som i mitten av januari, så de har stått helt bara i ruschar ned till -10ºC och perioder av intensiva skånska vintervindar, för er som inte vet har vi inte mycket som saktar ned vinden här, så kylan från trycket blir rätt intensiv. Nästa vinter kommer jag experimentera med att ta bort ett lager utav skydden med nya plantor, antingen ryker de individuella säckarna eller det yttre vindskyddet. Poängen är ju att göra odlingen så enkel som möjligt men samtidigt få dem att trivas. I år kommer jag att etablera ännu en liten teplantage i Marieholm på vårt nya Ågården. Det kommer att vara en terassodling på en liten sluttning för att imitera det sätt som man ofta odlar te på i Asien. På bilden nedan ser ni början på te-terrassen i Marieholm. Slutsats Tebusken går alltså att odla och övervintra på friland i Sverige, beroende på plats och omständigheter kan plantorna behöva vintertäckas: t.ex. med halm och juteväv/-säck. Att tänka på är dessutom att te trivs bäst i sur jord, använd Rhododendron- eller Blåbärsjord när du planterar ned i marken, eller i ny kruka. Tebuskens egenskaper Årighet: FlerårigVäxtläge: sol-halvskuggaHöjd: 1-2 meter - i sin naturliga miljö upp till 20m.Växtzon: 1-4, härdig ned till -15ºC
Välkommen till teavdelningen! - de olika sorterna och deras egenskaper

Teer & Teodling

Välkommen till teavdelningen! - de olika sorterna och deras egenskaper

av Johannes Billsten den 21 dec. 2024
Såhär lagom inför julen har vi äntligen börjat med våra efterlängtade uråldriga & unika teer! De blev en hit när vi lanserade dem på julmarknaden här i butiken på Ågården och nu finns de även tillgängliga att beställa i webbutiken. Precis som med växtsortimentet är det främst teer som har unika egenskaper på ett eller annat sätt som kommer att tas in i butiken: dessa teer kan komma ifrån teträd som antingen är flera hundra år gamla, 20 meter höga eller har odlats av en etnisk folkgrupp i området. Eller på annat vis har en intressant historia. Ibland är det alla utav dem. Bakgrund till teverksamheten Som ni kanske redan vet har Trädgårdsdags en stark koppling till teodling i Sverige. Te överlag är ett intresse som personligen funnits med ett tag. Kanske som starkast inpräntat i intressesfären och som del av vardagen efter en resa 2019 till norra Burmas bergstrakter -  där man oavbrutet serverades te i en stor kanna medan man kunde sitta och läsa på en stol ute i den friska bergsluften. Jag hade i början av 2024 planerat en resa till några av de uråldriga etniska folkgrupper och arkeologiska kvarlämningar som finns i Laos. När jag sedan fick reda på att vissa av dessa folkgrupper dessutom producerar unika teer från teträd som är flera hundra år gamla blev det snabbt resans högsta prio. Väl där besökte jag dels Hmong-folket i Xieng Khouang som producerar te från vilda teträd på berget Phou San, Phu Noi-folket som har en 400 år gammal teplantage på Phongsali's vidsträckta bergssluttningar och Yao-folket som odlar te från vilda teträd som är upp till 20 m höga vid gränsen till Kina. Vid varje besök fick man lära sig om både deras kultur och den urgamla tekulturen. Besöken bestod oftast av att först besöka deras storslagna, och ibland djupt i djungeln gömda, teodlingar. Sedan åkte man tillbaka och satte sig ned tillsammans för att dricka deras olika teer, skördat från olika säsonger och årgångar - och så klart snacket om hur vi går tillväga för att föra deras teer till Sverige. Ofta blev det övernattningar och utflykter i deras trakter dagen efter. Det är värt att nämna att detta inte finns som några guidade turer för allmänheten, utan det är research som gjorts på egen hand och kommunikation med befolkningen på plats som möjliggjort dessa upplevelser. Befolkningarna är ofta trevliga och även om somliga kan vara blyga finns det alltid någon som är öppen och inbjudande för att se till att du har en bra vistelse i deras by. Därav blev det även en del utflykter och inbjudningar utanför teerna. Efter denna givande resa i Laos åkte jag över till norra Thailand för att besöka teodlingarna där som utgörs av en särskild sorts tebuske med eftertraktade egenskaper innan det blev dags för nästa mål i ett annat land. Det välkända höglandet Cameron Highlands i Malaysia, som är känt för sina vidsträckta teplantager vilka började anläggas av britterna och som sedan byggts på utav andra aktörer. Detta område har varit på kartan länge, så det var kul att äntligen få komma på plats. Väl där gällde det att besöka de mest väletablerade aktörerna, båda med en lång historia i bergsområdet, för att bestämma vilken leverantör som producerade bäst teer. Svaret blev Cameron Valley Tea, som har ett brett sortiment av premiumklassade teer som både smakar väldigt bra (& mycket) och har en intressant historia. Nu i december 2024 fick vi hem den första omgången av deras teer till Sverige och blev därmed deras första distributör utanför det egna landet - jag tror att deras teer kan bli en hit på den europeiska marknaden! Tesorterna och deras särskiljande egenskaper Pu'ehr teer från uråldriga teträd i Laos Teerna som vi tagit in från Laos är s k Pu'ehr teer. Det är teer producerade på klassiskt Yunnan-vis där man låter teerna påbörja en kort fermentering innan de hettas upp i en stor vedeldad panna för att sakta ned fermenteringen och sedan låtas ligga och torka långsamt för att slutligen pressas ihop till kompakta klassiska tekakor. Dessa tekakor har sedan egenskapen att bli bättre med tiden ju längre de lagras, de utvecklar nya, mer kompletta och komplexa smaker, lite som viner. Likt viner ökar även lagrade Pu'ehr kakor i värde med tiden. I och med att tekakorna är i en långsamt pågående fermenteringsprocess, som tidigare i processen kraftigt saktats ned av upphettningen i panna, utvecklar teerna långsamt en rundare och mer definierad smak med tiden. Generellt sett så försvinner beskan, och toner som sötma och fruktighet blir tydligare ju längre de lagras. Pu'ehr te är oftast väldigt potent tack vare sin kompakta form - särskilt när det kommer från uråldriga träd, som har en bredare näringsprofil. Detta resulterar i att Pu'ehr teer kan bryggas 10-15 gånger på samma blad. Smaken brukar utvecklas för varje bryggning, normalt sett försvinner beskan och andra smaker som sötma och fruktighet kommer fram, lite som själva lagringsprocessen. De Pu'ehr teer som säljs i butiken kommer dels från en 400 år gammal teplantage som sköts utav Phu Noi folket i Phongsali's bergssluttningar, och dels från Yao-folkets 20 meter höga, vilda teträd som växer nära gränsen till Kina. Samtliga teer skördas och tillverkas på traditionellt vis.  Exklusivt oolong te från norra Thailand's bergstrakter Teerna från norra Thailand är ett topp-kvalitets Oolong te. Oolong är ett te som är delvis oxiderat, alltså som låtits torkas långsamt i kontakt med syre tills det utvecklat önskvärd smak, färg och arom. Oolong teer kan oxideras till en grad av allt från 8-85%. Oolong teer är alltså ett slags mellanting mellan grönt och svart te rent oxidationsmässigt. Oolong teer är oftast ljusa och klara till färgen och har en frisk smak precis som grönt te, men har oftast en mer komplex och djup smakprofil bildad av den oxidations- och upphettningsprocess som teet genomgått. Oolong teer är ofta hårt ihoppressade till små pärlor, vilket intensifierar smaken och vid bryggning gör att smaken frigörs långsamt. Oolong teer bryggs oftast 4-5 gånger på samma blad. För varje bryggning brukar smaken utvecklas, där sötma och t ex blommiga toner kan komma fram efter ett par bryggningar. Just det oolong te som vi säljer kommer ifrån det nordligaste Thailand's bergstrakter där en skicklig producent med lång historia odlar en tesort med unika egenskaper vilket gör att de färdiga teerna har en rundhet och blommig sötma som är svårt att hitta på andra håll. Tesorten heter Ruan Zhi, även kallad Oolong No. 17 och är en sort med extra mjuka stjälkar som är framtagen på en försöksstation i Taiwan i ett projekt uppstartad av den föregående thailändska kungen Rama IX. Sorten är unik och går bara att hitta växandes i norra Thailand's bergsområden, vilket visade sig vara helt rätt klimat för sorten. Idag är 5 olika bergsområden i den norra sfären involverade i teodling tack vare kung Rama IX projekt. Som leverantör till teerna i butiken har jag valt den producent som visar störst skicklighet inom klassisk Taiwanesisk teframställning, är mest etablerad och helt enkelt har de bäst smakande teerna - det är Choui Fong som utmärker sig extra. Svart te med brittiskt arv från bergen i Malaysia Svart te vet de flesta vad det är. Vad man ibland inte tänker på däremot är hur de svarta teerna är framställda, vilket ger teet en särskild klass. Klasser spelar roll för att de utgörs av hur teet har odlats, skördats och framställts - vilket bestämmer teets smak och kvalitet. Te som har odlats uppe i bergen i annars tropiska-subtropiska trakter smakar alltid mer än låglandste då kylan på den högre altituden gör att buskarna växer långsammare, vilket i sin tur gör att näringen i bladen ackumuleras i mer kompakta strukturer. Detta resulterar i ett mer näringstätt och smakrikt te. Det spelar även roll hur teet skördas - mer specifikt är vilka blad av tebusken som används av störst betydelse för smak och kvalitet. Beroende på om endast knoppen, knoppen + det yngsta bladet eller knoppen + de 2 yngsta bladen skördas delas teet i olika klasser. De yngsta bladen ger nämligen ett friskare och mer delikat te som dessutom har ett rikare näringsinnehåll. Yngre blad innehåller dessutom färre tanniner än äldre blad, vilket är det som ger teet sin beska. Te gjort på enbart knopparna kallas ofta Silver needle tea då den luddiga, oöppnade bladknoppen liknas vid en silvernål. Knoppen + 1 blad kallas Flowery orange pekoe och knoppen + 2 blad kallas istället bara Orange pekoe. Man kan även göra te på äldre blad, men dessa är de 3 klasser som räknas till högsta kvalitetens te.  Slutligen har efterskördsprocessen betydelse för smak, sort och kvalitet av teet. Hur och hur länge teet har låtits oxidera och torka är av stor betydelse. Det svarta teet vi tagit in i butiken kommer ifrån bergsområdet Cameron Highlands i Malaysia. Det är ett område som upptäcktes av britterna under deras tid i landet. Inom kort började det anläggas vidsträckta teodlingar i det lämpliga bergsklimatet. Men inte bara utav britterna, en visionär vid namn Shuparshad Bansal Agarwal var fast bestämd att bygga upp sin egen teodling jämsides britterna och efter landets självständighetsdeklaration blomstrade företaget. Idag säljer detta företag med sin hundra år gamla historia teer under namnet Cameron Valley och står för några av landets mest druckna teer. De är väletablerade inom det egna landet men har dock aldrig jobbat med någon export, så de var både lätt ovana men positivt inställda när jag förklarade att jag ville ta in deras teer till min butik i Sverige. De har teer av både Orange pekoe och Flowery orange pekoe klass. Deras svarta te Premium Gold, med ett högt innehåll av gyllene knoppar och snyggt förpackad i svart o gyllene burk är av klassen Orange pekoe och finns nu att köpa både i webbutik och i vår fysiska butik här på Ågården. Under år 2025 kommer även deras 100 g Flowery Orange Pekoe i lika fin förpackning in i butiken. Deras teer är långsamt torkade på trä vilket ger en lätt nötig smak i samband med dess redan runda och blommiga toner. Samtliga teer finns nu i teavdelningen! Gå in och kolla genom att klicka här. Läs mer: Trädgårdsdags: Bakgrund, val av inriktning och syfte - etnobotanik, te & härdiga exotiska växter Första snön är fallen: majoriteten av sortimentet klarar vintern utomhus Vad är det egentligen vi konsumerar?