Prenumerera och spara 10%!
55 produkter
55 produkter
Sortera enligt:
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Helig basilika, Tulsi, Tulasi, Kaprao, Holy Basil, Hot Basil
Vetenskapligt namn: Ocimum tenuiflorum / Ocimum sanctum
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Helig basilika är mer kryddig och pepprig än den närbesläktade "söta" basilikan (Ocimum basilicum) vi vanligtvis äter i Norden. Det är även en av de få basilikasorter vilka kan växa till mindre träd.
Helig basilika förväxlas ofta med Thaibasilikan (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) - som är en annan art. På grund av denna förväxling och den Heliga basilikans mer sällsynta förekomst används Thaibasilika ibland felaktigt i matlagning där egentligen Helig basilika är den rätta komponenten. Ett exempel på sådan förekomst kan vara i den thailändska rätten Pad Kaprao, vilken är döpt efter den Heliga basilikans thailändska namn kaprao. Skillnaden mellan dessa två basilikor är att Thaibasilikan är sötare och mer lakritsaktig medan Helig basilika är kryddigare och mer pepprig, därav namnet Hot Basil som ibland används som benämning.
Utöver matlagning används även växtens blad och blommor till att göra rogivande te på.
Som en av de mest tillämpade uråldriga medicinalväxterna har Helig basilika använts för att behandla bl.a. vanliga förkylningar, huvudvärk och olika stressyndrom. Till dessa syften används stam, blad och frön.
I traditionella samhällen använder man även örten som ett naturligt myggmedel, genom att applicera aromen från växten på huden.
Liknande har torkade blad blandats med förvarade sädesslag för att stöta bort insekter sedan hundratals år tillbaka.
Odling:
Använd en väldränerad, mullrik jord och placera i halvskugga eller full sol, den klarar av båda. Trivs i fuktig jord, men inte blöt. Om du låter jorden torka ut mellan bevattningarna kommer det att öka växtens aromproduktion (= mer smak) - detta är ett resultat av växtens respons på stress.
Sätt i en kruka med gott om plats för rötterna för att ge plantan en chans att växa sig till ett litet träd. Flytta in krukan före vintern då växten inte trivs i temperaturer under 15°C. Om växten långsamt leds in i en vinterdvala kan den klara av att övervintra i temperaturer ner till -1°C, detta saktar dock ner tillväxten.
Ifall du vill att plantan ska fokusera mer på tillväxt av bladverk kan du klippa av blomställningar innan de hinner utvecklas.
Basilika är lätt att ta sticklingar ifrån, gör ett diagonalt snitt med ett rent verktyg strax under ett blad. Sticklingen bör vara runt 15 cm. Ta bort de nedersta bladen från sticklingen och sätt i ett glas med vatten som du byter ut regelbundet. Plantera i jord när rötter utvecklats.
Sådd:
Lägg fröerna på ett fuktigt lager jord. Tryck lätt ned fröerna i jorden för god kontakt. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 30-150 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (25st/påse)
Trivialnamn: Ashwagandha, Indisk Ginseng
Vetenskapligt namn: Withania somnifera
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Ashwagandha är en gammal läkeväxt som använts i medicinska syften i tusentals år, främst vid fysisk och mental trötthet. Ashwagandhans adaptogena egenskaper anses jämna ut eventuella obalanser i kroppen. Bland annat genom sänkta nivåer av stresshormonet kortisol.
Roten har även anti-inflammatoriska egenskaper och anses vara lugnande för nervsystemet.
Upplevda effekter vid användning av Ashwagandha är förbättrad kognitiv förmåga i form av minne och koncentration samt högre energinivå.
Ashwagandhan används även i träningstillskott för ökad muskeltillväxt.
Odling:
Ashwagandha kan odlas i ljust fönster eller under artificiellt ljus.
Detta är en växt som trivs i torra klimat och har därför inga problem med att leva som rumsväxt i Sverige. Men plantan kan med fördel ställas ut på sommaren för att ta emot extra solljus.
I takt med att plantan blir större är det fördelaktigt att ge god plats för rötterna, då det främst är rottillväxten man är intresserad av vid odling av Ashwagandha.
När plantan vuxit till sig kan man gärna låta jorden torka ut mellan bevattningarna då det förebygger syrebrist i rötterna och bidrar ytterligare till ökad rottillväxt. Ashwagandhan är väldigt torktålig när den väl har etablerat sig.
Sådd:
Så och låt växa i väldränerad jord. Täck fröna med ett 1 cm lager jord eller perlit. Håll jorden fuktig i fröstadiet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 75cm
Grotid: 1-3 veckor
Växtzon: 1-5
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Parakrasse, Tandvärksplanta, Jambu
Vetenskapligt namn: Acmella oleracea
Familj: Asteraceae
Växthistoria & användning:
Denna unika växt har elektriska & bedövande egenskaper. Gourmetkockar världen över smular ner ett par av blommans ståndare i maten för att ge gästen en unik sensation. Det börjar med en svag elektrisk ”touch” som går över till en nätt bedövande känsla. Känslan kan liknas vid den som Sichuanpepparn framkallar. Därför kallas blomknopparna ibland för ”Sichuan buttons”.
Färska blad används såväl idag som historiskt till att lindra tandvärk genom att tugga på dem. Detta tack vare bladens bedövande och antibakteriella egenskaper. Att tugga på bladen ger även en uppfriskande känsla och motverkar muntorrhet.
Historiskt har bladen tuggats på för att lindra hals- & gominfektioner.
Tack vare parakrassens muskelavslappnande egenskaper används växten även i naturliga antirynk-medel och kallas ibland ”naturens botox”.
Hela växten är ätbar.
Blomknopparna kan användas som topping i allt från drinkar, till pasta & fiskrätter – kreativiteten sätter gränserna. Bladen används i sallader och grytor.
Parakrasse är effektiv när det kommer till att locka till sig pollinatörer.
Odling:
I naturen växer parakrasse i något varmare klimat, ofta i fuktiga marker. Växten tål dock perioder av torka.
I Sverige odlas den bäst i kruka, antingen inomhus eller utomhus. Övervintras frostfritt. Placeras i sol eller halvskugga.
Trivs bäst i väldränerad, mullrik jord. Planteringsjord fungerar utmärkt.
Växer snabbt till en slingrig buske. Vid sådd i mars blommar plantan redan i slutet av juni.
Sådd:
Fröna sås ovanpå fuktig jord. Täck ej fröna. Håll sådden fuktig. Groningstid är vanligtvis 5-15 dagar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 30 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Mexikansk Koriander, Sallatsmartorn
Vetenskapligt namn: Eryngium foetidum
Familj: Apiaceae
Växthistoria & användning:
Mexikansk koriander, eller sallatsmartorn, är en flerårig tropisk ört som i Sverige antingen odlas på friland som ettårig, eller i kruka och övervintras frostfritt för återkommande årliga skördar. Den är släkt med ”vanlig” koriander, Coriandrum sativum.
Smaken påminner om koriander, men den är mycket starkare. Mexikansk koriander behåller dessutom smaken och färgen betydligt bättre vid torkning, vilket gör den populär inom industrin för torkade kryddor.
Passar bra i bl.a. soppor, ris- och fiskrätter. Ett exempel är den thailändska grytan Tom Yum, där den passar suveränt.
Växtens blad och rötter anses även kunna användas i te för att stimulera aptiten och lindra feber & magsmärtor. Fler användningsområden finns.
Odling:
Mexikansk koriander är lättodlad och trivs bäst i väldränerade jordar i sol/halvskugga. Jorden bör hållas åt det torrare hållet, utan att torka ut fullkomligt.
Det tar ca 60 dagar för plantan att bli redo för första skörden.
Sådd:
Sådd direkt på växtplatsen när marken är uppvärmd eller förkultivering inomhus. 1 cm djupt. Håll sådden fuktig vid inomhusodling.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 30-60 cm
Grotid: 10-30 dagar
Växtzon: 1-2
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Gotu Kola, Sallatsspikblad, Pennywort, Brahmiört m.fl…
Vetenskapligt namn: Centella asiatica / Hydrocotyl asiatica
Familj: Apiaceae
Växthistoria & användning:
Gotu Kola är en välkänd medicinalväxt som härstammar från Asien. Den har länge använts för att lindra b.la. stress och oro. Den är även vanligt använd mot hudåkommor som eksem, sår och akne då den förbättrar elasticiteten i huden. Gotu Kola är en adaptogen och likt Ashwagandha är det en av de få växter med ett väldigt brett användningsområde inom traditionell medicin. Det finns en mängd olika vetenskapliga artiklar att läsa för den som är intresserad av att lära sig mer ingående.
I rent medicinskt syfte görs det extrakt av växten. Men man kan också utnyttja dess hälsofrämjande egenskaper i mat och dryck.
I t.ex. Burma görs det ofta sallad med just ”Pennywort” som bas tillsammans med tomat, lök & jordnötter mm. Man låter även brygga te på bladen eller göra en kylande dryck genom att pressa de färska bladen.
Det finns två olika varianter av Gotu Kola:
En utav de har hela, runda blad och är bättre anpassad för att växa direkt i vatten - men den växer även bra i jord. Denna sort sprider sig horisontellt med hjälp av underjordiska (/under vattenytan) rhizom som är något tjockare än själva bladstammen.
Den andra varianten har ett litet mellanrum i sin bladform precis där bladskaftet möter bladet - denna variant sprider sig med hjälp av långa, smala ovanjordiska stolon likt jordgubbar. Att döma av dess lika växtsätt är det inte svårt att förstå att även Gotu Kolan är en bra marktäckare.
Båda varianterna innehåller samma verksamma ämnen, men det är den senare nämnda varianten som oftast används vid tillverkning av kosttillskott osv. Som synes på bilderna är våra fröer från den senare nämnda varianten.
Odling:
I sin naturliga miljö hittar man ofta Gotu Kolan som växandes i vatten, i fuktiga marker samt vid väg- och häckkanter.
Det är en lättodlad och livskraftig växt som trivs bäst i fukthållande jord i halvskuggiga lägen. En fördel är att låta den växa i en luftig jord med mycket organiskt material då det fordrar fukthållande egenskaper samtidigt som överflödigt vatten lätt rinner av/ner på fat. Gotu Kolan klarar även av att växa i torrare marker.
Gotu Kola-plantan breder snabbt ut sig, så ifall odling i kruka görs är en bred kruka att föredra.
Denna växt blir oftast inte högre än 30 cm men breder däremot gärna ut sig uppemot 1 m horisontellt.
Av denna anledning är det en effektiv marktäckare i samodling med andra grödor.
Sådd:
Lägg fröer i en lufttät plastpåse med fuktig sand/torv/såjord i kylen 3 veckor. Så sedan i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga/sol
Höjd: 30 cm (bredd 1 m)
Grotid: 2-8 veckor
Växtzon: 1-4
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Roselle, Rosellhibiskus, Jamaican Sorrel
Vetenskapligt namn: Hibiscus sabdariffa
Familj: Malvaceae
Växthistoria & användning:
Härkomst från Afrika, sedan spridd till Asien och Karibien.
Även om det egentligen inte är en frukt används de uppsvullna foderbladen på sätt som är mer likt det av en frukt än en blomma. Juicen man gör på foderbladen smakar som en blandning av tranbär och blåbär. De kan även kanderas och ätas likt en typisk torkad frukt, väldigt gott.
Roselle används mest populärt till att göra juice (Agua de Jamaica) på de färska foderbladen. Man kan även låta foderbladen torka för att göra en me teliknande dryck.
De torkade foderbladen används även som smaksättare av Gin.
Färska blad kan också användas som huvudingrediens i soppor, det ger en riktigt god och syrlig soppa som ofta innehåller någon typ av långkokat protein. Dessa soppor är ofta av asiatisk härkomst.
Går även att använda som ett syrligt tillskott i sallader.
I Asien brukar bladen även friteras och användas för tillreda rätter med t.ex. fisk, kyckling och nötkött.
Roselle används även ofta för sina hälsostärkande egenskaper.
Odling:
Roselle är en perenn som trivs i ljusa lägen. Odla inomhus i ljust fönster och flytta gärna ut på somrarna. Alternativt, odla som ettårig utomhus i kruka eller så fröna direkt på friland när frostrisken är över.
Roselle odlas kommersiellt i ettårsperioder. I naturen är växten dock flerårig och det kan den även bli vid hemmaodling. Övervintring på ett ljust läge är en förutsättning för flerårighet i Sverige. Växer sig till ett litet träd / hög buske.
Sådd:
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast med små hål i för att bibehålla fuktigheten. Optimal temperatur för snabb groning är mellan 25-30 ºC, men fröna gror även runt 20 ºC. Använd eventuellt en
värmematta för bättre groningsförutsättningar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: Sol
Höjd: upp till 3 meter
Grotid: 7-30 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Blå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
Odla hela goji-trion - gul, röd & svart - hemma hos dig. Rabatt vid beställning av alla tre!
Gojibär är en rik källa på vitaminer och proteiner. Röda gojibär känner de flesta till, medan gula och svarta gojibär är en hyfsat outforskad hälsokälla i väst. I uråldriga samhällen har växten använts till olika ändamål sedan länge.
Goji är en lättskött buske som är härdig utomhus i Sverige och klarar av att växa i de flesta jordar.
Totalt 70 fröer av 3 sorter:
10 fröer Gul Goji
30 fröer (Röd) Goji
30 fröer Svart Goji
Läs mer om respektive sort här:
FRÖN (15st/påse)
Trivialnamn: Lakritsrot, Spansk Lakrits
Vetenskapligt namn: Glycyrrhiza glabra
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Detta karaktäriserar vad vi till vardags kallar Lakritsrot, även benämnd Spansk Lakrits, i relation till övriga lakritsarter i släktet Glycyrrhiza:
- Det är en av de vanligaste lakritsarterna för kommersiell odling och produktion av lakrits.
- Har även en roll i traditionell medicin.
- Den här arten har en bred utbredning över hela Medelhavsregionen, Centralasien, och delar av Sydostasien.
- Härdig ner till -20 ºC.
- Når vanligtvis en höjd på 1-2 meter.
Lakritsroten har en lång historia både som medicinalväxt och som sötsak. Redan 4000 f.Kr användes den av assyrierna och sedan dess har lakritsroten använts som bl.a. nervlugnande, förkylningsdämpande och vid bekämpning av andra virusinfektioner. Lakritsrot såldes på apoteket som läkemedel så sent som på 1970-talet.
En av de mest framträdande användningarna av lakritsroten av våra förfäder var att tugga på roten för att hålla tänderna rena och friska. Detta gjordes på grund av att ämnet glycyrrhizin som finns i rötterna har antibakteriella egenskaper. Det är även det ämne som bidrar med den söta smaken. Glycyrrhizin metaboliseras dock inte i våra kroppar och kan därför, precis som Stevia (Stevia rebaudiana), användas som ett GI-vänligt substitut för socker.
Roten kan strimlas och göras te på. Du kan även göra en uppfriskande dryck som serveras med is. I Mongoliet används bladen från lakritsrot som substitut för vanligt Te (Camellia sinensis).
Roten kan även malas/krossas för att koka din egen lakrits. Blanda med socker/sirap, mjöl och anis i kastrull och koka upp.
Lakritsrot används även ofta tillsammans med anis vid smaksättning av alkoholhaltiga drycker.
Odling:
Lakritsroten växer naturligt i södra Europa och delar av Asien.
Lakritsroten är härdig ner till -20 ºC. I större delen av Sverige kan den odlas utomhus året runt. För att skydda växten under vintern, täck basen med kvistar, löv, halm eller liknande. Genom att vintertäcka din planta är det möjligt att skapa en plats där den trivs även om din odlingsregion ligger utanför dess angivna växtzon.
Lakritsrot kan också odlas i en bred kruka, ställas utomhus under de varmare månaderna och inomhus under de kallare månaderna.
I Sverige går den att odla både i kruka och på friland men måste i senare fall vintertäckas med t.ex. kvistar, löv eller halm.
Rötterna, vilket är den del som används för konsumtion, blir meterlånga så en stor kruka rekommenderas vid krukodling. Det tar ca 3 år för lakritsroten att bli skördemogen och under den tiden hinner den bli en rätt stor buske.
Lakritsroten trivs bäst i väldränerad jord och lägen med full sol.
Sådd:
Fröna kan sås utomhus direkt på friland när jordtemperaturen ligger över 15 ºC. Du kan även förkultivera inomhus under hela året. Ställ i ljus fönster.
Blötlägg fröna 1 dygn innan sådd. Täck fröna med ett tunt lager jord och håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 1-2 m
Grotid: 1-3 mån
Växtzon: 1-3
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Vitt mullbär, Vitt mullbärsträd
Vetenskapligt namn: Morus alba
Familj: Moraceae
Växthistoria & användning:
Mullbärsträd är en av världens äldsta kulturväxter - troligen mest känd för att vara värd åt silkesmaskar vars trådar fabriceras till silkestyg, eftersom mullbärsblad är silkesmaskens i princip enda källa till föda. Särskilt bladen från det vita mullbärsträdet är omtyckt bland silkesmaskarna. Det vita mullbäret härstammar från Västasien.
Bären på det vita mullbärsträdet varierar i färg - från vita, till rosa, till röda, till nästan svarta. De vita mullbären har en sötare smak än sin svartfruktade släkting Morus nigra. Bären är rika på antioxidanter och anses, likt te på mullbärsblad, kunna bidra till att balansera blodsockernivån. Tack vare sitt ovanligt höga näringsinnehåll anses mullbär vara en så kallad "superfood", likt gojibäret.
Torkade bär har en gräddkolsliknande smak. Dessutom innehåller mullbär ämnet MFE som stabiliserar blodsockernivån och därmed dämpar kroppens sötsug. Därför är mullbär ett vanligt substitut för de som vill bli av med sötsuget.
Man kan även göra saft och sylt på bären.
På bladen kan man brygga hälsosamt te som historiskt har druckits i Kina och som på senare tid har börjat bli populärt i Asien igen.
Odling:
Det vita mullbärsträdet är något härdigare än släktingen Morus nigra och klarar temperaturer ner till -30°C. Det klarar av att växa i de flesta jordar men trivs bäst i luckra, näringsrika jordar. Tålig i blåsiga kustklimat men optimal tillväxt ges i varma, vindskyddade lägen.
Passar bra som spaljéträd då grenarna är lättböjliga.
Mullbärsträd passar även bra i skogsträgårdar då det är en populär värdväxt bland många organismer och ger återkommande skördar utan större skötsel samt skyddar växter i nedre lager.
Mullbär är självfertila vilket betyder att det endast behövs ett träd för att ge frukt.
Beskär på vintern när trädet är i dvala för att undvika att trädet "blöder" överdrivet, något som annars är en vanlig egenskap hos mullbärsväxter.
Bären mognar kontinuerligt från mitten av sommaren till tidig höst.
När det är dags för skörd är ett tips att plocka bären med nål för att undvika att de kläms sönder mellan fingrarna.
Sådd:
Mullbärsfrön gror bäst om de får en köldperiod på 2-3 månader. För att framkalla detta, blanda fröna med en liten mängd sand/torv/såjord och lägg i en plastpåse i kylen ovanstående period. Kolla med jämna mellanrum ifall något frö har grott i påsen. När köldperioden är klar, sprid försiktigt ut innehållet i påsen i en kruka med jord.
Alternativt så utomhus i februari i glastäckt såbädd eller växthus.
Det tar vanligtvis 2-4 veckor innan fröna gror. Vissa frön kan dock behöva ytterligare 12 månader innan de gror.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 5-10 m
Grotid: 1-12 månader
Växtzon: 1-4
FRÖN (NU: 6st/påse)
Trivialnamn: Te, Tebuske, Teplanta
Vetenskapligt namn: Camellia sinensis
Familj: Theaceae
Växthistoria & användning:
Te konsumeras över hela världen och är den näst vanligaste drycken efter vatten. Tebusken innehåller tein som motverkar trötthet samt teanin som ger en lugnande effekt, till skillnad från kaffe som enbart har koffeinets (=teinets) uppiggande egenskaper. En kopp te kan alltså vara uppiggande och sinneslugnande på samma gång.
Det är främst bladknoppar och blad som plockas för att brygga te på, men ibland används även blommorna.
Av tebusken Camellia sinensis kan du göra te av olika typer: vitt, gult, grönt, blått (oolong), svart och ”mörkt” te. Skillnaden mellan de utgörs av olika fermenterings- och oxideringsprocesser. Vitt te tillåts inte ens oxidera medan ”mörkt” te tillåts både oxidera samt fermenteras i långa perioder. Typerna emellan är gradvis mer eller mindre åt det ena eller andra hållet, i den ordning som är utskriven ovan. Alla typer har sina hälsofördelar, ibland olika.
Rött te (rooibos) kommer från en annan växtart, Rooibosbusken Aspalathus linearis.
Tebladen används även till matlagning i Asien - till exempel Tea Leaf Salad (fermenterade blad) i Burma och (färska blad) i Thailand.
Odling:
Te har nyligen börjat odlas i Sverige och det finns en lyckad teodling på Gotland som odlar för kommersiellt bruk. Tebusken växer i sin naturliga miljö på höga höjder där det blir kallare om nätterna, och där det även kan vara kallt på dagarna. Tebusken går att övervintra utomhus i Sverige, beroende på plats och omständigheter kan plantorna behöva vintertäckas (t.ex. med halm).
Skydda gärna från kalla vindar med något vindskydd, t ex fiberduk fäst mot stolpar runtomkring plantan, och täck med halm eller dylikt under vinterhalvåret.
Te trivs i sur jord, använd Rhododendron-jord när du planterar om plantan första gången.
Sådd:
Innan du sår fröna, blötlägg dem i vatten 1 dygn (lägg något ovanpå som pressar ned fröna ifall de flyter). Lägg sedan fröna på en bit fuktigt papper, lägg pappret med fröna i en plastpåse i ett dygn. Så i kruka och täck med 1-2 cm jord. Om groning ej inträffat inom en månad placeras sådden i kylen ca 1 månad. Ta ut sådden ur kylen och låt gro.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 1-2 meter
Grotid: 1-3 månader
Växtzon: 1-4
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Svart Goji, Ryskt Bocktörne
Vetenskapligt namn: Lycium ruthenicum Murr.
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Svart Goji är, likt släktingen Goji (Lycium barbarum), en rik källa av proteiner och vitaminer. Särskilt rikt är det svarta gojibäret på antocyaniner, med ett högre innehåll än blåbär. Busken har sitt ursprung i områdena kring tibetanska högplatån och södra Ryssland.
Det är en växt som ännu inte fått mycket uppmärksamhet i väst, men den har sedan länge använts av urbefolkningen i sin naturliga växtmiljö. Överraskande nog använder urbefolkningen i små nordindiska samhällen bäret till att göra en salva för att motverka blindhet på kameler. Detta är möjligt tack vare bärets höga innehåll av lutein.
Bäret får sin djupt blålila färg från antocyaninerna, ett ämne som finns i ovanligt höga halter i det svarta gojibäret. Antocyaniner är samma ämne som färgar blåbären blåa och bidrar till många av dess nyttiga egenskaper.
Mogna bär kan ätas råa, torkas eller tillagas.
Det vanligaste sättet att konsumera svarta gojibär är att göra en s.k. infusion på dem. Detta görs bäst när de är helt färska, men det går även att göras med torkade bär. Det Svarta Gojibäret ger ifrån sig olika färger beroende på vilken typ av vatten som används. Vid mineralrikt vatten (basiskt: pH >7) blir färgen djupt mörkblå och i surt vatten (pH <7) blir färgen intensivt lila.
Odling:
Svart Goji växer ursprungligen i mycket extrema klimat där den utsätts för torka, extrem kyla, höga salthalter och näringsfattiga jordar. Dessa faktorer har gjort det svarta gojibäret till en väldigt härdig växt. Den kan växa i temperaturer ner till -20 ºC.
Det är en lättodlad buske som ofta ger rika skördar. Den växer gärna i väldränerade jordar (ofta sandjordar) och etablerar ett kraftigt rotsystem vilket gör den till en bra markbindare, t.ex. vid strandkanter. Den kan dessutom på naturlig väg bilda en tät vägg som skyddar mot den värsta blåsten. Trivs i ljusa lägen.
Busken blir upp till 2 m och kan odlas utomhus på friland i Sverige. För att skydda den din Svart Goji-buske från de tuffaste svenska förhållandena kan du på sensommaren täcka plantans bas med halm, löv eller likn. - detta skyddar plantan från den svåraste kylan och förlänger odlingssäsongen.
De mångtaliga bären går från gröna till svart/blålila i färg. Det är först då dem är redo för skörd. Detta sker sommar-höst.
Sådd:
Fröna sås i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 1-2 m
Grotid: 1-3 veckor
Växtzon: 1-6
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Trädbasilika, Nejlikbasilika, Afrikansk Basilika, Bai Yeera, Ram Tulsi
Vetenskapligt namn: Ocimum gratissimum
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Trädbasilikan är en ört med en lång historia av användning både i matlagning och medicinalsyften. Bladen har en unik, söt, kryddig och smått lakritsaktig arom. Som namnet antyder kan denna basilika förveda sig och växa sig till ett flerårigt meterhögt träd. Likt den Heliga Basilikan, som dock kan bli ännu högre. En klar fördel är att inte behöva omså basilika år efter år.
Trädbasilikan används vanligtvis i olika woker, som t ex den thailändska rätten Pad Bai Yeera med valfritt proteintillskott. Man kan även använda bladen i sallad eller mortla ned i olika typer av såser. Traditionellt bryggs te på både färska och torkade blad från Trädbasilikan.
I områden där Trädbasilika växer naturligt bryggs en kall dryck på färska blad som anses kurera solsting och huvudvärk.
I traditionellt medicinskt bruk har bladen använts för att behandla förkylningar och influensor genom att rensa luftvägarna. Även som lugnande för magbesvär såsom uppblåsthet.
Trädbasilikan fungerar även som ett naturligt skadedjursmedel tack vare innehållet av naturliga aromatiska oljor och håller både mygg, flugor och trips borta.
I kommersiellt syfte odlas Trädbasilikan även för extraktion av sin aromatiska olja som används i både läkemedel och kosmetiska produkter.
Odling:
Trädbasilikan tros härstamma från Afrika. Idag växer den på jordens samtliga kontinenter. Det är en adaptiv växt som idag naturligt växer i både torra och fuktiga klimat, längs kusten samt i inlandsklimat. Klarar sig i både surare och mer basiska samt tyngre till lättare jordar.
För optimal tillväxt fördrar trädbasilikan ljusa lägen med god vattentillgång.
Använd helst en väldränerad, mullrik jord och placera i full sol, den klarar även lägen i halvskugga.
Toppa grenarna regelbundet för ett buskigare växtsätt. Klipp även bort blivande blomster på sommaren för att bidra till kraftigare tillväxt av trädet.
Övervintra inomhus/frostfritt. Om du har tillgång till växtlampa kan plantan fortsätta sin tillväxt i god takt även under vinterhalvåret. Trädbasilikan tolererar temperaturer från 7-36 °C.
Enkel att ta sticklingar ifrån. Sticklingar slår rot efter ungefär 1 månad.
Väl omhändertagna plantor kan ha en livslängd på 5-10 år.
Sådd:
Förkultivera inomhus, alternativt så utomhus på sommaren när jorden är varm. Fröna är ljusgroende - täck därav fröerna med ett ytterst tunt jordlager eller täck inte alls. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.
Optimal groningstemperatur är 20-25 °C.
Fröer från trädbasilika har generellt en låg grobarhet, så det är en bra idé att så en större mängd fröer. Förslagsvis alla 50 st fröer i en större kruka, eller i flera mindre individuella krukor.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 30-100 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Harmelbuske, Syrisk ruta
Vetenskapligt namn: Peganum harmala
Familj: Zygophyllaceae
Växthistoria & användning:
Harmelbuske är en historiskt välkänd växt och används än idag i lugnande läkemedel - främst i Mellanöstern, Nordafrika och sydvästra Asien, men även i Finland är det en receptbelagd medicinväxt.
Det är rötterna och fröerna man använder, som man antingen gör en dekokt på, maler ner eller extraherar olja ifrån.
Fröerna används även för att färga tyger, de avger en röd färg.
De mogna fröerna innehåller 3,8 - 5,8% av alkaloiderna harmin, harmalin, harmalol och peganin. De är ofarliga som kontaktgift för människor och djur men i ångform är de aktiva och effektiva mot alger och dödliga för mögel, bakterier och tarmparasiter.
Det finns spekulationer om att det är denna växt som var den heliga "Soma"-växten, som användes i det gamla Indien och Persien som ett hallucinogent hjälpmedel för att "förstå den djupare meningen med livet".
Fröer används även som rökelse.
Odling:
Harmelbusken är en lågväxande (0,5-1m), flerårig buske.
Nyckelpunkten för framgångsrik odling av Harmelbuske är en väldränerad jord. Ej känslig för sandiga och näringsfattiga jordar. Medelhavsjord funkar utmärkt. Låt gärna jorden torka ut mellan bevattningarna. Står helst i öppet läge med full sol.
Går att odla utomhus i Sverige. Harmelbusken klarar temperaturer ner till -20°C och överlever vintern trots fällning av bladverk, tack vare sitt kraftiga rotsystem. Troligheten för en lyckad övervintring utomhus är högre om busken växer i torr jord än om den växer i fuktig jord.
Sådd:
Sådd antingen inomhus i kruka eller ute på friland maj-sep.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 1-8 veckor
Växtzon: 1-5
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Grekiskt Bergste, Mursalski-te, Ironwort, Shepherd's Tea, Greek Mountain Tea, Mursalski Trigradski Tea
Vetenskapligt namn: Sideritis scardica
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Det Grekiska Bergstet, även känt som Mursalski-te, har en fascinerande historia inom traditionell medicin och kultur i Balkanregionen. Växten kommer ifrån området nedanför Mursalitsa-berget i Rodopibergen, Bulgarien. Under lång tid har denna aromatiska ört använts utav folket i Rodopibergen för sina medicinska egenskaper och för att tillföra smak åt olika drycker. Fåraherdar har i århundraden druckit teet för att hålla sig varma och stimulerade under sina vandringar. Växtens popularitet har spridit sig utanför sina ursprungsländer tack vare sina unika egenskaper och fördelar.
Bland de mest värdefulla egenskaperna i Grekiskt Bergste finner vi dess medicinska värde. Den har traditionellt använts för att lindra matsmältningsbesvär och har antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation och smärta. Dess aromatiska löv används för att göra te och drycker som ger en uppfriskande och kryddig smakupplevelse.
Större delen av släktet Sårmyntor (Sideritis) benämns "Bergste", varav flertalet av sorterna benämns just Grekiskt Bergste, även om inte alla sorter härstammar från just Grekland. Som beskrivet ovan är dessa fröer från den unika sort som växer just nedanför Mursalitsaberget i Bulgarien och har druckits av Rodopifolket i århundraden.
Teet har olika smak och effekt beroende på var det har vuxit - även om det är samma art. Detta beror delvis på jordmån och altitud. Teer från Sideritis scardica kan alltså särskiljas och t ex benämnas "Olympus Mountain Tea" ifall det har odlas på Mt. Olympus i Grekland, "Titan Mountain Tea" ifall det har odlats på Mt. Othrys (Titan Mountain) och "Mursalski Mountain Tea" om det har odlats på Mt. Mursalitsa.
Odling:
Grekiskt Bergste trivs bäst i soliga lägen och väldränerad jord. Denna fleråriga ört älskar värme och är väldigt torktålig när den väl etablerat sig. För bästa resultat övervintras plantan frostfritt. Men den klarar av att övervintra i friland i gynnsamma lägen zon 1-2.
För att erhålla högsta möjliga halt av bioaktiva föreningar i bladen rekommenderas skörd tidigt på morgonen.
Sådd:
Så fröerna i fuktig såjord och täck endast med ett tunt lager jord. Täck sådden med plast försedd med små lufthål. Håll sådden fuktig. Groning sker oftast inom 10 dagar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 40 cm
Grotid: 5-14 dagar
Växtzon: 1-2
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Stevia, Sötflockel, Sockerplanta
Vetenskapligt namn: Stevia rebaudiana
Familj: Asteraceae
Växthistoria & användning:
Stevia har använts i århundraden för sina sötande egenskaper, bl.a. i Sydamerika för att söta téer. Växtens sötma kommer ifrån ämnena steviosid samt rebaudiosid och är ungefär 200 gånger sötare än vanligt socker.
Bladen används antingen färska eller torkade, pulveriserade eller i flytande form.
Passar bra till att söta téer och bakverk. Eller som snack.
Odling:
Stevia är en flerårig, värmeälskande ört som blir runt 60 cm hög. Växer helst ljust och fuktigt i väldränerad jord. För skörd året runt övervintras plantan frostfritt.
Det sägs att man ska skörda bladen tidigt på morgonen för att erhålla högsta möjliga glykosidhalt i bladen.
Sådd:
Så fröerna ovanpå fuktig såjord och tryck endast lätt ned fröerna mot ytan. Täck sådden med plast försedd med små lufthål. Håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 60 cm
Grotid: 10-30 dagar
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Goji, Bocktörne
Vetenskapligt namn: Lycium barbarum
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Gojibär är en utav de mest populära "superfoods" (begrepp för mat med särskilt höga näringsvärden) och används ofta i müsli, smoothies, sallader och bröd eller äts helt enkelt som de är. Anledningen till populariteten är troligtvis för att gojibäret är ett av de mest näringstäta bär som finns. Det är rikt på vitaminer och mineraler såväl som omega-3 och antioxidanter. Gojibäret har även ett särskilt högt proteininnehåll på hela 10g per/100g, vilket är väldigt ovanligt bland frukt o bär. Smaken är söt med inslag av tranbär och körsbär. Vanligtvis torkar man bären innan användning.
Det röda gojibäret är rikare på karotenoider än det svarta gojibäret, medan det svarta är rikare på antioxidanter.
Roten används inom örtmedicin för bl.a. sina leverrensande egenskaper.
Bladen används i Asien i grytor och soppor eller görs te på.
Odling:
Goji växer vilt i Asien och har sedan den förts in i Sverige även börjat spridas på naturlig väg här. Växten är en lövfällande buske som vanligen blir 80-200 cm hög.
Plantan är väldigt lättskött och härdig för både salt o vind. Trivs bra i både sol och halvskugga, detta är en anpassningssmart växt!
Sådd:
Fröna sås inomhus jan-mars i fuktig såjord eller utomhus i krukor eller på friland maj-sep. Optimal groningstemperatur ligger runt 20-25 ºC. Det kan ta en 3-4 månader för plantorna att bli redo för utplantering, så det rekommenderas att du sår tidigt på året. Då har du bra chanser att skörda redan samma år.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: upp till 3 meter (ofta runt 2m)
Grotid: 10-30 dagar
Växtzon: 1-4
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Thaibasilika, Orientalisk basilika, Kanelbasilika
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum var. thyrsiflora
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Thaibasilika är en variant av basilika som är vanligt förekommande i det asiatiska köket. Den har en stark smak och doft av lakrits och kryddnejlika, och används ofta i curryrätter och soppor. Den är även utmärkt att använda färsk i sallader och vårrullar.
Blad och blommor går utmärkt att brygga färskt örtte på. Samtliga växtdelar är ätliga.
Historiskt sett har thaibasilika använts inom traditionell medicin för dess antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den har också använts för att lindra symtom av illamående och matsmältningsproblem.
Thaibasilika är också känd för att locka till sig fjärilar och bin, vilket kan göra den till ett viktigt inslag i trädgården.
Odling:
Thaibasilika är en lättodlad växt som trivs i varma och fuktiga klimat. Den är vanligt förekommande i Sydostasien där den trivs i näringsrika jordar och lägen med full sol.
För att imitera dessa förhållanden i Sverige odlas thaibasilikan bäst i växthus, alternativt ute under sommarhalvåret och ställs in på vintern för att skydda från frost.
Thaibasilikan är flerårig och ifall du inte har växthus med odlingsbäddar odlas den alltså bäst i kruka så den kan ställas in om vintrarna, för att efter några år kunna växa sig till ett litet träd.
Vattna plantorna regelbundet och se till att de inte torkar ut. Det är också viktigt att plocka bort blommorna när de dyker upp för att uppmuntra tillväxt av bladverk.
Sådd:
Så fröna i fuktig såjord. Täcka gärna med plast försedd med lufthål för att hålla sådden fuktig. Håll sådden jämnt fuktig, inte våt.
Ifall du vill odla Thaibasilikan som ettårig kan du så fröna direkt i marken när frostrisken är över.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: Full sol
Höjd: Upp till 160 cm
Grotid: 7-14 dagar
FRÖN (15st/påse)
Trivialnamn: Papaya ‘HOLLAND’
Vetenskapligt namn: Carica papaya
Familj: Caricaceae
Växthistoria & användning:
Papayavarianten 'HOLLAND' är känd som en av de godaste och sötaste sorterna av papaya. Den har ett rött, saftigt fruktkött inuti och en mild, balanserad smak
Papaya är en frukt som har sitt ursprung i Mellanamerika och Karibien. Den har en söt och fruktig smak och en mjuk och saftig konsistens. Papaya växer vanligtvis i varma klimat och är en av de mest odlade frukterna i tropiska länder. Papaya har en unik smak som påminner om en blandning av melon och passionsfrukt.
Papaya äts oftast som en fruktsallad eller som en del i smoothies och fruktjuicer. Man kan även göra sallad genom att riva de gröna omogna frukterna, likt morötter. Papayafrukten innehåller också en höga nivåer av vitamin C, folat och antioxidanten betakaroten.
Papayaträdet har en nästan krasse-liknande arom som återfinns i nästan alla växtdelar - blad, stam, fruktskal och frön samt de omogna frukterna. Man hade nästan kunnat tro att det är en stor krasseväxt med frukt. Dock märks inte smaken av i de fullmogna frukterna.
Papaya och dess växtdelar har länge använts inom traditionell medicin för en mängd olika syften. Frön från papaya har bl a använts vid matsmältningsproblem och saven från trädet har använts för att behandla parasitorsakade infektioner tack vare sina antiparasitiska egenskaper. Saven från papaya har även använts som ett anestetikum (bedövningsmedel).
Odling:
Papayaträdet är ett av de snabbast växande fruktträden i sin naturliga tropiska miljö, där de ger frukt redan 4-6 månader efter sådd. Papayaträdet trivs som bäst i varma, fuktiga miljöer.
I Sverige är klimatet inte lika tillåtande men vid odling i växthus och tack vare papayans snabbväxande egenskaper är det troligtvis den lättaste tropiska frukten att få skörd av inom en kort tidsperiod av 1-2 år.
Använd en väldränerad jord med en hög grad av organiskt material. Ge rikligt med vatten vid fruktbildning. Naturgödsel rekommenderas redan 4-6 veckor efter frö har grott.
Sådd:
Fröerna är lätta att så och växer snabbt. Placera fröerna i jorden med spetsen neråt och täck dem med ett tunt lager jord.
Bevattna regelbundet och håll jorden fuktig men inte våt.
Egenskaper:Växtläge: full sol
Höjd: 2-10 meter
Grotid: 2-6 veckor
Visar 20/55
Andra avdelningar
Här hittas fröer från ovanliga och urgamla kulturväxter. Många utav växterna har människan länge använt för sina användbara egenskaper - det kan handla om ätbara såväl som medicinska och hushållande egenskaper.
Alla frösorter i butiken bidrar till ett funktionellt tillskott i odlingen. Våra fröer består av öppet pollinerade samt manuellt pollinerade sorter, vi tror på att en genetisk mångfald i trädgården bidrar till ett hälsosammare ekosystem som sträcker sig längre än gränserna av våra odlingar.
Växter delas in utifrån deras olika funktioner och egenskaper - t ex "Frukt & bär" och "Läkeväxter" - via ett par olika filter i filtreringsfunktionen nedanför till vänster.
Missa inte filter som Skikt inom Skogsträdgårdsodling, Typ av växt och Egenskaper hos växt.
Växthistoria och odlingsbeskrivning finns för samtliga fröer.
OBS. Fler ovanliga sorter är på ingång!
Här hittar ni både supersköna skomodeller som är skapade för just trädgårdstiden och även andra modeller som passar bra för olika tillfällen i trädgården. Efter egen jakt på bra trädgårdsskor hittade vi märket Rouchette, där vi framför allt kom att älska deras ankelstövlar isolerade med neopren för den värme och komfort de ger.
De har dessutom utformat en praktisk sula där ingen jord fastnar och tas med in i hemmet - the Frotte&Go system, som exklusivt utvecklats och används utav Rouchette. Rouchette är ett familjeföretag ifrån Frankrike som vi av god anledning har blivit återförsäljare för.
Utan överdrift är det de skönaste och mest praktiska stövlarna vi har haft. Därifrån kom tanken att dela användbarheten med andra odlare. Ankelstövlarna passar även bra till stallet.
Du kan använda filtreringsfunktionen nedanför till vänster för att enkelt hitta de skor du söker.
Här finns böcker som rör hållbar odling, skogsträdgårdar, agroekologi och annan intressant kunskap om växter och deras användbara egenskaper.
Ta en titt på PFAF's (Plants For A Future) bokserie - vi har nyligen tagit in alla deras böcker i sortimentet då vi anser de vara en värdefull källa på användbara växter för tempererade trädgårdar/odlingar.
Helig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
€3,95
Enhetspris perHelig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
€3,95
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
€3,95
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
€3,95
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
€3,95
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
€3,95
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
€3,95
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
€3,95
Enhetspris per