Prenumerera och spara 10%!
27 produkter
27 produkter
Sortera enligt:
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Mexikansk Koriander, Sallatsmartorn
Vetenskapligt namn: Eryngium foetidum
Familj: Apiaceae
Växthistoria & användning:
Mexikansk koriander, eller sallatsmartorn, är en flerårig tropisk ört som i Sverige antingen odlas på friland som ettårig, eller i kruka och övervintras frostfritt för återkommande årliga skördar. Den är släkt med ”vanlig” koriander, Coriandrum sativum.
Smaken påminner om koriander, men den är mycket starkare. Mexikansk koriander behåller dessutom smaken och färgen betydligt bättre vid torkning, vilket gör den populär inom industrin för torkade kryddor.
Passar bra i bl.a. soppor, ris- och fiskrätter. Ett exempel är den thailändska grytan Tom Yum, där den passar suveränt.
Växtens blad och rötter anses även kunna användas i te för att stimulera aptiten och lindra feber & magsmärtor. Fler användningsområden finns.
Odling:
Mexikansk koriander är lättodlad och trivs bäst i väldränerade jordar i sol/halvskugga. Jorden bör hållas åt det torrare hållet, utan att torka ut fullkomligt.
Det tar ca 60 dagar för plantan att bli redo för första skörden.
Sådd:
Sådd direkt på växtplatsen när marken är uppvärmd eller förkultivering inomhus. 1 cm djupt. Håll sådden fuktig vid inomhusodling.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol/halvskugga
Höjd: 30-60 cm
Grotid: 10-30 dagar
Växtzon: 1-2
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Gotu Kola, Sallatsspikblad, Pennywort, Brahmiört m.fl…
Vetenskapligt namn: Centella asiatica / Hydrocotyl asiatica
Familj: Apiaceae
Växthistoria & användning:
Gotu Kola är en välkänd medicinalväxt som härstammar från Asien. Den har länge använts för att lindra b.la. stress och oro. Den är även vanligt använd mot hudåkommor som eksem, sår och akne då den förbättrar elasticiteten i huden. Gotu Kola är en adaptogen och likt Ashwagandha är det en av de få växter med ett väldigt brett användningsområde inom traditionell medicin. Det finns en mängd olika vetenskapliga artiklar att läsa för den som är intresserad av att lära sig mer ingående.
I rent medicinskt syfte görs det extrakt av växten. Men man kan också utnyttja dess hälsofrämjande egenskaper i mat och dryck.
I t.ex. Burma görs det ofta sallad med just ”Pennywort” som bas tillsammans med tomat, lök & jordnötter mm. Man låter även brygga te på bladen eller göra en kylande dryck genom att pressa de färska bladen.
Det finns två olika varianter av Gotu Kola:
En utav de har hela, runda blad och är bättre anpassad för att växa direkt i vatten - men den växer även bra i jord. Denna sort sprider sig horisontellt med hjälp av underjordiska (/under vattenytan) rhizom som är något tjockare än själva bladstammen.
Den andra varianten har ett litet mellanrum i sin bladform precis där bladskaftet möter bladet - denna variant sprider sig med hjälp av långa, smala ovanjordiska stolon likt jordgubbar. Att döma av dess lika växtsätt är det inte svårt att förstå att även Gotu Kolan är en bra marktäckare.
Båda varianterna innehåller samma verksamma ämnen, men det är den senare nämnda varianten som oftast används vid tillverkning av kosttillskott osv. Som synes på bilderna är våra fröer från den senare nämnda varianten.
Odling:
I sin naturliga miljö hittar man ofta Gotu Kolan som växandes i vatten, i fuktiga marker samt vid väg- och häckkanter.
Det är en lättodlad och livskraftig växt som trivs bäst i fukthållande jord i halvskuggiga lägen. En fördel är att låta den växa i en luftig jord med mycket organiskt material då det fordrar fukthållande egenskaper samtidigt som överflödigt vatten lätt rinner av/ner på fat. Gotu Kolan klarar även av att växa i torrare marker.
Gotu Kola-plantan breder snabbt ut sig, så ifall odling i kruka görs är en bred kruka att föredra.
Denna växt blir oftast inte högre än 30 cm men breder däremot gärna ut sig uppemot 1 m horisontellt.
Av denna anledning är det en effektiv marktäckare i samodling med andra grödor.
Sådd:
Lägg fröer i en lufttät plastpåse med fuktig sand/torv/såjord i kylen 3 veckor. Så sedan i fuktig såjord. Täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: halvskugga/sol
Höjd: 30 cm (bredd 1 m)
Grotid: 2-8 veckor
Växtzon: 1-4
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Roselle, Rosellhibiskus, Jamaican Sorrel
Vetenskapligt namn: Hibiscus sabdariffa
Familj: Malvaceae
Växthistoria & användning:
Härkomst från Afrika, sedan spridd till Asien och Karibien.
Även om det egentligen inte är en frukt används de uppsvullna foderbladen på sätt som är mer likt det av en frukt än en blomma. Juicen man gör på foderbladen smakar som en blandning av tranbär och blåbär. De kan även kanderas och ätas likt en typisk torkad frukt, väldigt gott.
Roselle används mest populärt till att göra juice (Agua de Jamaica) på de färska foderbladen. Man kan även låta foderbladen torka för att göra en me teliknande dryck.
De torkade foderbladen används även som smaksättare av Gin.
Färska blad kan också användas som huvudingrediens i soppor, det ger en riktigt god och syrlig soppa som ofta innehåller någon typ av långkokat protein. Dessa soppor är ofta av asiatisk härkomst.
Går även att använda som ett syrligt tillskott i sallader.
I Asien brukar bladen även friteras och användas för tillreda rätter med t.ex. fisk, kyckling och nötkött.
Roselle används även ofta för sina hälsostärkande egenskaper.
Odling:
Roselle är en perenn som trivs i ljusa lägen. Odla inomhus i ljust fönster och flytta gärna ut på somrarna. Alternativt, odla som ettårig utomhus i kruka eller så fröna direkt på friland när frostrisken är över.
Roselle odlas kommersiellt i ettårsperioder. I naturen är växten dock flerårig och det kan den även bli vid hemmaodling. Övervintring på ett ljust läge är en förutsättning för flerårighet i Sverige. Växer sig till ett litet träd / hög buske.
Sådd:
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast med små hål i för att bibehålla fuktigheten. Optimal temperatur för snabb groning är mellan 25-30 ºC, men fröna gror även runt 20 ºC. Använd eventuellt en
värmematta för bättre groningsförutsättningar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: Sol
Höjd: upp till 3 meter
Grotid: 7-30 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Kapris
Vetenskapligt namn: Capparis spinosa
Familj: Capparaceae
Växthistoria & användning:
Kapris är en medelhavsväxt som länge odlats för sina ätbara outslagna blomknoppar. Efter plockning läggs dem sedan in i salt för att avge bitterämnen och framhäva den syrliga smaken. Man kan även låta blommorna sitta kvar tills frukt har bildats och istället lägga in de lite större frukterna på samma vis.
Att lägga in kapris är väldigt enkelt. Det kan delas upp i 4 steg:
- Lägg de färska blomknopparna/frukterna i en skål med salt
- Lämna blomknopparna/frukterna i skålen tillsammans med salt i 3-7 dagar (eller längre om så önskas).
- Häll av vattnet som samlas i skålen och tillsätt lite extra salt varje dag.
- När inläggningen är klar, skölj av saltet från blomknopparna/frukterna och blötlägg dem i vatten. Blötläggningstiden är upp till egen smak, men kortast rekommenderad tid är 15 minuter. Du kan blötlägga i flera timmar om så önskas. Ta en sked och gör ett smaktest då och då för att hitta den smak som passar dig.
Man kan även lägga in yngre skott och blad från kaprisbusken. Ifall du vill använda även lite äldre blad och skott är ett tips att blanchera dem i kokande vatten 2-3 innan inläggning. Blanda ditt kaprisplock med salt och vinäger, lämna i kylen ca 1 månad. Redo att ätas.
Odling av Kapris har kunnat spåras så långt tillbaka som för 7000 år sedan i dagens Turkiet, Jordanien och Syrien. Där tros den ha använts både för kulinariska och medicinska behov. I medicinskt bruk användes alla växtdelar och då främst som matsmältningsbehjälpande.
I tropiska & subtropiska skogsträdgårdar (agroforestry) används den effektivt i det understa skiktet som marktäckare.
Odling:
I sin ursprungliga miljö växer Kapris ofta i höga temperaturer och marker med dålig vatten- samt näringstillgång. En typisk anpassning till en näringsfattig miljö är ett väldigt utbrett rotsystem som gör den lämplig som markbindare vid ex. strandkanter eller eroderande jordar. Kapris är i sin naturliga miljö ofta utbredd på steniga klippor och sluttningar. Den växer på väggarna av många forntida befästningar i medelhavet.
I Sverige odlas Kapris bäst i kruka i ljusa lägen och övervintras frostfritt. Kapris kännetecknas av ett först upprätt växtsätt för att senare växa långa horisontella sidoskott som breder ut sig längs marken eller hänger ned när växandes i sluttningar och på murar/väggar.
Busken är produktiv och vid optimala förhållanden kan det bli ordentliga skördar på upp till 3000 knoppar per buske och säsong. I Sverige kan man inte riktigt förvänta sig samma resultat men man kan göra sitt bästa för att efterlikna plantans ursprungsmiljö genom att:
- låta den stå i direkt solljus hela sommarhalvåret,
- låta den växa i väldränerad medelhavsjord och
- låta jorden torka ut mellan bevattningarna.
Använd gärna en stor kruka när plantan vuxit till sig.
Som beskrivet tidigare skördar man antingen de outslagna blomknopparna eller de färdigbildade frukterna. Om man låter blomknoppen slå ut får busken sötaktigt doftande, spektakulära blommor. Kaprisbusken blomma redan första året vid sådd av frö.
Blomknopparna plockas traditionellt på morgonen då det är då de tycks ha sitt högsta aromatiska värde.
Kaprisbusken går att föröka via sticklingar.
Sådd:
Kaprisfröer gror oregelbundet. För att skapa bättre groningsförutsättningar:
- Blötlägg fröna i ljummet vatten 1 dygn
- Lägg fröna i en tät plastpåse mellan ett par bitar fuktigt hushållspapper/fuktig sand och låt ligga i kylskåpet 4-6 veckor
- Blötlägg fröna i ljummet vatten ytterligare 1 dygn en sista gång
- Så fröer 0,5 cm djupt i såjord
Rötterna på de unga kaprisplantorna är ovanligt lättstörda och kan skadas vid omplantering. En bra lösning kan vara att så fröna i nedbrytbara odlingsbrickor som du direkt kan plantera ned i en större kruka utan att störa rötterna.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 50 cm
Grotid: 1-12 veckor
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Goaböna, Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir
Vetenskapligt namn: Psophocarpus tetragonolobus
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Goabönan är en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.
Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (Tetragonolobus purpureus) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.
Goabönan har större blad på 10-15 cm och ljusblå blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.
Goabönan är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:
- Blad kan ätas likt spenat,
- Blommor kan läggas i sallader,
- Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak
- Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken"
- De omogna gröna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.
Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%.
Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar kontinuerligt i kommersiell användning.
Goabönan är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar Goabönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp.
Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.
Goabönan kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.
Odling:
Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt Långbönan). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.
Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland.
Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).
Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.
Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25
°C. Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.
Självpollinerande.
Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.
De gröna bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd.
Sådd:
Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.
Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 2-4 m
Grotid: 1-2 veckor
Växtzon: 1
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Chilipeppar 'Purple Thai', Lila Chilipeppar, Lila Chili, Purple Bird's Eye Chili, Purple Thai Chili Pepper
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
En ovanlig lilafärgad variant av den populära thailändska chilipepparn. 'Purple Thai' chilin anses ha en perfekt balans mellan smak och hetta vilket bidrar till dess åtråvärde i asiatisk matlagning. Hettan beskrivs som medium och ligger emellan 50 000 - 100 000 Scoville Heat Units.
Odling:
All chilipeppar härstammar från Central- och Sydamerika. Släktet har sedan dess spridits med hjälp av kolonister, missionärer och handlare världen över och nya arter har uppkommit genom anpassning till miljön.
Chilipeppar är generellt lättodlade. De trivs i soliga och varma lägen. Kan odlas inomhus i fönster.
All chilipeppar är flerårig och kan producera frukter året runt om de ges rätt förutsättningar. Värme, ljus, lätt näring och fukt är bidragande till en kontinuerlig tillväxt & produktion hos plantan. Övervintras varmt och ljust. Om du vill att plantan ska producera frukter även under vinterhalvåret så använd en växtlampa för att komplettera solljuset, eventuellt odla enbart under växtlampa.
Håll jämn fuktighet i jorden och låt gärna jorden torka upp lätt mellan bevattningarna. Gödslas med fördel 2-3 gånger i veckan för att ge rik fruktproduktion.
Frukterna övergår från lilafärgade till orange-aktiga i sent mognadsstadium. Frukterna kan ätas i alla mognadsstadier. 2-6 cm.
Sådd:
Förodlas inomhus i början av året.
Fukta såjorden och tryck lätt ned fröerna mot ytan. Täck med 1 cm jord. Placera ljust och håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 60-80 cm
Grotid: 5-10 dagar
FRÖN (15st/påse)
Trivialnamn: Luffa, Svampgurka, Tvättsvampgurka, Badsvampranka
Vetenskapligt namn: Luffa aegyptiaca
Familj: Cucurbitaceae
Växthistoria & användning:
Odlad och använd sedan 300-talet i det romerska riket. Unga frukter åts, mogna frukter användes som badsvampar. Luffa-svamp var fram tills WWII den mest använda svampen i USA.
Den unga, gröna frukten äts som en grönsak likt vanlig gurka. Ganska tidigt i fruktens livstid börjar den bilda en distinkt fibrös struktur på insidan. På en fullt mogen frukt skalar enkelt av skalet från den fibrösa insidan vilket resulterar i en nära perfekt svamp som kan användas på samma sätt som våra vanliga hushållssvampar - i disken, i badrummet eller som städsvamp.
En fördel med att använda en luffa-svamp är att den håller sig fräsch betydligt längre än en "vanlig" syntetisk svamp.
Om man klipper luffa-svampen längs långsidan så att man kan vända svampen ut och in, kan man använda den mer strukturerade insidan som en kraftigare skrubb och den slätare utsidan som en mjukare skrubb.
Ätbara yngre skott, blad och blommor - ett vanligt sätt är att "woka" blad och skott i lite sojasås m. fl. asiatiska såser. Fröer som blir över efter skördad mogen luffa kan rostas och ätas likt pumpakärnor.
Fibrerna som går längs långsidan av fruktens kanter är slitstarka och kan användas som snören för t ex uppbindning av andra växter.
Odling:
Svampgurka vill stå i ett soligt läge med god vattentillförsel. Växer som bäst i lägen med solljus hela dagen. Har du ett växthus är det en perfekt plats för svampgurkan.
Trivs bäst i en mullrik, väldränerad och näringsrik jord. Regelbunden näringstillförsel föredras.
Ge gott om plats för klättring för optimal tillväxt.
Till en början är frukten fast i form och grön till färgen. Det är när frukten är runt 10 cm som frukten är ätbar. Strax efter det börjar en fibrös struktur bildas innanför skalet som gör frukten opassande för ätbara syften.
När frukten blir lättare samt skalet börjar kännas lösare mot innandömet och färgen blir gul- till brunaktig är frukten redo att skördas. Skörda helst frukterna innan de blir helt bruna och skalet blir snustorrt, det kan vara svårt att skala frukterna utan att skada innandömet annars.
Knipsa av frukterna från rankan och låt torka ytterligare en dag innan du blötlägger dem i ett par timmar för att underlätta borttagningen av skalet. Blötlägg ej längre än 1 dygn då bakterietillväxt kan uppstå. Avlägsna fröer genom att öppna botten av frukten och skaka ut dem. Skala. Skölj igenom luffa-svampen med vatten för att avlägsna lösa växtrester. Lägg för att torka igen - ute i solen skyddat från regn funkar utmärkt.
Skulle du trots allt låta frukterna sitta kvar på plantan tills dem är helt bruna och torra är det lättast att ta bort skalet med en vanlig matkniv efter blötläggningen.
Börjar det närma sig frostrisk och dina frukter fortfarande inte ser redo ut rekommenderas en snar skörd ändå, då upprepad exponering för frost skadar bladverk och frukter kan drabbas av röta. Knipsa av frukterna och låt dem hänga inomhus med skalet på för att torka. När du ser att skalet går från fast till löst (smått skrumpet utseende) och färgen skiftar till brunaktig är det dags att öppna upp skalet.
Blommorna är klart gulfärgade.
Frukter kan bli 75 cm vid gynnsamma förhållanden.
Sådd:
Svampgurkan behöver en del tid på sig för att utveckla mogna (starkt) fibrösa frukter. Så därför gärna redan i februari/mars och driv upp inomhus. När frostrisken är över kan plantorna planteras/ställas ut.
Blötlägg fröer 1 dygn i förväg. Så fröer i såjord, täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig. För att enklare bibehålla god fuktighet kan sådden täckas med plastfolie försedd med lufthål.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 2 m
Grotid: 5-20 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Thailändsk Aubergine, Thai Aubergine, Thai Green Eggplant
Vetenskapligt namn: Solanum melongena
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Den typiska thailändska, runda gröna auberginen. Används flitigt i olika typer av curies och grytor. Kan även ätas som rå grönsak vid sidan om huvudrätt.
Odling:
Thailändsk Aubergine är flerårig men behöver i regel övervintra frostfritt för att klara sig till nästkommande år. Den kan överleva vintern utomhus i de gynnsammaste svenska förhållandena. Vid försök av övervintring utomhus bör basen av plantan vintertäckas med halm eller liknande för att skydda mot kyla. Finns tillgång till växthus är det en utmärkt plats för den thailändska auberginen.
Alternativt odla som annuell i Sverige. Blomning sker ungefär 6 veckor efter groning och skörd kan påbörjas efter 2-3 månader.
Växer bra i de flesta jordar men trivs i en väldränerad och näringsrik jord. Placeras i sol/halvskugga. Gynnas av riklig bevattning.
Plantor placeras med ett avstånd på ungefär 60 cm ifrån varandra.
Gödsla gärna regelbundet 1 gång/månad under sommarhalvåret. Första givan ungefär en månad efter groning.
Självpollinerande.
När fruktsättning börjar rekommenderas det hålla antalet frukter per planta runt 4-5 st.
Frukter skördas när de är grön-vita. Väntar man tills frukterna blir gula är de mer bittra, dock fortfarande ätbara.
Sådd:
Förkultiveras inomhus i feb-mars alternativt sås ute på friland i april-maj. Fröer täcks med ett 1 cm lager jord. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 3-10 dagar
Växtzon: 1 (gynnsamma lägen)
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Somborka-paprika, Somborckina
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Somborka är en paprika som härstammar från Balkan-regionen i Europa. Några av dess mest utmärkande egenskaper är att den har ett tjockt fruktkött samtidigt som den har en hetta som befinner sig ungefär halvvägs till en "vanlig" chili. Man kan alltså säga att det är en köttig paprika med hetta.
Perfekt för inläggning. Inlagd Somborka ger ett syrligt men hett tillskott som sidorätt och passar att ätas tillsammans med en hel del rätter.
Man kan även fylla Somborkan med t ex ris, färs och övriga valfria ingredienser för att tillaga i ugn.
Båda dessa metoder är vanliga tillämpningar inom det balkanska köket.
Odling:
Trivs i soliga, varma och skyddade lägen. Odlas bäst i växthus.
Tåligare än vanlig paprika och chili.
Sådd:
Förodlas inomhus i början av året eller sås utomhus när frostrisken är över.
Fukta såjorden och tryck endast lätt ned fröerna mot ytan. Placera ljust och håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 60 cm
Grotid: 5-14 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Okra
Vetenskapligt namn: Abelmoschus esculentus
Familj: Malvaceae
Växthistoria & användning:
Okra är en växt med många användningsområden och dess frukter är en utav de mest populära tropiska grönsakerna världen över.
Frukterna är en välanvänd ingrediens i matlagning tack vare dess krispiga struktur och konsistensgivande egenskaper. Frukten innehåller bindande ämnen vilket gör den väldigt lämplig för grytor och soppor. Den kan även ätas rå, bl a i det asiatiska köket serveras den ofta vid sidan om huvudrätten tillsammans med medföljande sås.
Bladen kan i likhet med spenat användas råa i sallader eller kastas ner i en wok. Även bladen har en svagt bindande effekt.
Rostade Okra-frön kan även användas som ett koffeinfritt alternativ till kaffe.
I Västafrika där Okran odlas flitigt äter man även blomknoppar och de utslagna blommorna.
Det genomsnittliga näringsvärdet i Okra är högre än det i bl a tomat, aubergine och de flesta gurkväxter.
Okrans fröer innehåller ungefär 20% protein samt 20% olja vilken kan utvinnas ur fröna.
Odling:
Okra härstammar från Sydasien/Afrika och är i sitt naturliga tillstånd flerårig. Den trivs bra i värme och är känslig för frost. Optimal tillväxttemperatur är 20+ ºC och temperaturer under 10 ºC kan vara skadligt för växten.
Av ovanstående anledningar växer den därför i Sverige som bäst i växthus/odlingstunnel. Den går att odla på friland men skörden kan bli något mindre än vid optimala förhållanden. För att förbättra förutsättningarna för utomhusodling kan man, på våren när jorden blivit uppvärmd, täcka marken med plast eller annan marktäckning såsom halm/bark för att förhindra värmeutstrålning och därmed förlänga odlingssäsongen inpå hösten.
Okran är torktålig men fruktbildning gynnas av kontinuerlig bevattning och näringstillförsel.
Trivs i väldränerad mullrik jord.
Okra är självpollinerande vilket betyder att du endast behöver en planta för att få frukt.
Frukterna plockas i ett tidigt (omoget) stadium medan de är gröna för att undvika träig smak. Ett tips är att testa bryta av spetsen på frukten - bryts den är den färsk, böjs den istället är den för mogen och frukten är bättre lämpad för fröskörd.
Sådd:
Blötlägg fröna i vatten 24 timmar innan sådd. Sätt fröna i fuktig jord och täck med 1-2 cm jord. Håll sådden fuktig. Fröna gror vanligtvis inom 2-3 veckor. Groning sker snabbare vid temperaturer över 25 ºC.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 1–2 m
Grotid: 1-8 veckor
Växtzon: Härdig ner till 10 ºC
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Långböna, Sparrisböna, Meterbønne, Snake Bean, Bodi
Vetenskapligt namn: Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Odlas för sina ätbara långa bönor. Bönorna är krispiga, trådfria och har en smått nötig smak. Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken ofta är runt 40-75 cm.
Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak.
Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor.
Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser.
Odling:
Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus.
Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde (5.5-7.5) är det en fördel.
Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning.
Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.
Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd.
Skördas 2-3 månader efter groning.
Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade.
Sådd:
Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 125-200 cm
Grotid: 1-2 veckor
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Thailändsk Chilipeppar 'Bird's Eye', Prik Ki Noo
Vetenskapligt namn: Capsicum annuum
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
En "riktigt thailändsk" chilipeppar med hög hetta som har en väl etablerad användning nere i Sydostasien. Man äter ofta chilin rå tillsammans med bl a rätten Khao Kha Moo eller som tilltugg till nord-thailändska grillspett. Den tillagas även flitigt i woker, grytor och soppor.
Den thailändska Bird's Eye chilin används även för att göra olika typer av Nam Prik - thailändska chilipastor. Chilin rostas tillsammans med bl a lök, vitlök för att sedan malas ned och blandas med olja och smaksättare som citrongräs, tamarind etc. Chilipastan används sedan till att doppa grönsaker i eller äts tillsammans med risrätter.
Ett annat enkelt sätt att tillämpa chilin i sina måltider är att skiva den tunt tillsammans med vitlök och sedan blanda med lime och fisksås för att ha som en extra smaksättare att hälla över maten vid sidan om.
Scovillestyrka 100,000 – 140,000.
Odling:
All chilipeppar härstammar från Central- och Sydamerika. Släktet har sedan dess spridits med hjälp av kolonister, missionärer och handlare världen över och nya arter har uppkommit genom anpassning till miljön.
Chilipeppar är generellt lättodlade. De trivs i soliga och varma lägen. Kan odlas inomhus i fönster.
All chilipeppar är flerårig och kan producera frukter året runt om de ges rätt förutsättningar. Värme, ljus, lätt näring och fukt är bidragande till en kontinuerlig tillväxt & produktion hos plantan. Om du vill att plantan ska producera frukter även under vinterhalvåret så använd en växtlampa för att komplettera solljuset, eventuellt odla enbart under växtlampa.
Håll jämn fuktighet i jorden och låt gärna jorden torka upp lätt mellan bevattningarna. Gödslas med fördel 2-3 gånger i veckan för att ge rik fruktproduktion.
Frukterna går från grön- (gul-orange-) till rödfärgade. Frukterna kan ätas i alla mognadsstadier. 2-6 cm.
Sådd:
Förodlas inomhus i början av året.
Lägg fröerna i ljummet vatten 1 dygn före sådd. Fukta såjord och tryck lätt ned fröerna mot ytan. Täck med 1 cm jord. Placera ljust och håll sådden fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 50-150 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Vit Roselle, Vit Rosellhibiskus, White Sorrel
Vetenskapligt namn: Hibiscus sabdariffa
Familj: Malvaceae
Växthistoria & användning:
Till skillnad från den mer allmänt kända röda rosellhibiskusen, har den vita rosellhibiskusen grön-vita foderblad (det man normalt brukar referera till "frukten" hos rosellehibiskus) mer djupt gula blommor och grön stam. Frukterna är även mindre hos vit roselle men den sammanlagda skörden är dock högre än från vanlig röd roselle.
Frukterna och bladen används på samma sätt som frukt o blad från vanlig roselle - juicen blir dock genomskinlig / amberfärgad istället för den vanliga rosellens djupt röda färg.
Hibiscus sabdariffa hästammar från Afrika och spriddes därifrån till Asien och Karibien.
Används mest populärt till att göra juice (Agua de Jamaica) av de färska foderbladen, men man kan även låta de torka för att göra hibiskuste. Torkade foderblad används även som smaksättare av Gin. De färska bladen kan också användas som ett syrligt tillskott i sallader eller i soppor av asiatisk karaktär.
I Asien brukar bladen friteras, göras soppa på eller användas för tillreda rätter med t.ex. fisk, kyckling och nötkött.
Roselle används även ofta för sina hälsostärkande egenskaper.
Odling:
Roselle trivs i ljusa lägen. Odla inomhus i ljust fönster och flytta gärna ut på somrarna. Alternativt, så fröna direkt på friland när frostrisken är över.
Roselle odlas kommersiellt i ettårsperioder. I naturen är växten dock flerårig och det kan den även bli vid hemmaodling. Övervintring på ett ljust läge är en förutsättning för flerårighet i Sverige. Växer sig till ett litet träd / hög buske.
Sådd:
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast med små hål i för att bibehålla fuktigheten. Optimal temperatur för snabb groning är mellan 25-30 ºC, men fröna gror även vid 20+ ºC. Använd eventuellt en värmematta för bättre groningsförutsättningar.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: upp till 2 meter
Grotid: 7-30 dagar
FRÖN (5st/påse)
Trivialnamn: Lila Goaböna, Lila Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir
Vetenskapligt namn: Psophocarpus tetragonolobus
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Den Lila Goabönan är precis som den grönfärgade Goabönan en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.
Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (
Tetragonolobus purpureus) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.
Den Lila Goabönan har större blad på 10-15 cm och lätt purpurfärgade blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.
Lila Goaböna är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:
- Blad kan ätas likt spenat,
- Blommor kan läggas i sallader,
- Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak
- Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken"
- De omogna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.
Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%.
Den Lila Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar tillsammans med den grönfärgade Goabönan kontinuerligt i kommersiell användning.
Lila Goaböna är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar bönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp.
Den Lila Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.
Lila Goaböna kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.
Odling:
Den Lila Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt Långbönan). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.
Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland.
Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).
Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.
Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25
°C. Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.
Självpollinerande.
Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.
De lila bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd.
Sådd:
Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.
Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 2-4 m
Grotid: 1-2 veckor
Växtzon: 1
FRÖN (50st/påse)
Trivialnamn: Afrikansk Kål, Spiderwisp, Shona Cabbage, African Cabbage, African Spider Flower
Vetenskapligt namn: Cleome gynandra
Familj: Cleomaceae
Växthistoria & användning:
Blad och skott används för att lägga in/pickla och ätas som sidorätt. De kan även kokas och ätas likt spenat eller tillsättas i grytor.
Hela växten är rik på vitaminer och ovanjordiska växtdelar har en pepprig, senapslik smak.
Malda frön kan användas som substitut för senap.
Odlas även i samband med andra grödor för sina skadedjursbortstötande egenskaper.
Vätska från blad och rötter används för att lindra öronvärk mm.
Odling:
Trivs bäst i en luftig, väldränerad och näringsrik jord i varma och soliga lägen.
Afrikansk Kål är torktålig men trivs allra bäst i fuktiga jordar.
Sådd:
Så direkt på friland när frostrisken är över, alternativt förkultivera inomhus tidigt på året. Täck fröerna med ett mycket tunt lager jord.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 60 cm
Grotid: 5-14 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Tomat ’Indigo Rose’
Vetenskapligt namn: Solanum lycopersicum
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
Blå tomater (klassificering som inkluderar bl a 'Indigo Rose') är särskilt förädlade för att producera ett högt innehåll av antioxidanten antocyanin - en grupp ämnen som ger många frukter & bär dess blå/lila färg och även till viss del bidrar till att skydda växten från insektsangrepp och sjukdomar. Antocyaniner finns i alla tomatsorter, däremot oftast inte i frukterna utan istället i blad och stjälk.
Denna mörklila tomat har en något plommonlik smak. Frukterna är mogna när de övergått från en blålila till lilabrun färg. Delar av tomaten som inte blivit utsatta för solljus kan precis som vanliga tomater gå från grönt till rött vid mognad.
Omogna gröna tomater kan syltas eller stekas i olivolja och citron.
Odling:
Trivs i varma lägen, både inomhus och på friland. Växthusodling passar utmärkt. Växer bäst i väldränerad och näringsrik jord.
Detta är en väldigt högvuxen tomat, upp till 2 meter. Gynnas av uppbindning. Sidoskotten i bladvecken knipsas bort för att gynna blomsättning = fler tomater! Ger skörd i längre perioder än kortvuxna tomatsorter.
Går bra att samodla t.ex. vitlök, krasse och tagetes som undervegetation för att hålla borta bladlöss.
Sådd:
Förodlas inomhus eller sås direkt på friland när frostrisken är över. Täck endast med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig. Vanligtvis snabbgroende, 5-15 dagar.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-200 cm
Grotid: 5-15 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Långböna 'Granatäpple', Lila Sparrisböna, Lilla Meterbønne, Purple Snake Bean, Bodi
Vetenskapligt namn: Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
En röd-/lilafärgad variant av långbönan. Som de flesta andra lilafärgade grönsaker & frukter kommer färgen från ämnen som benämns antocyaniner och fungerar som antioxidanter. Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken för den Lila Långbönan är 55-60 cm.
Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak.
Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor.
Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser.
Lila Långböna innehåller bl a vitamin A, B, C och som sagt, antocyaniner.
Odling:
Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus.
Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde (5.5-7.5) är det en fördel.
Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning.
Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.
Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd.
Skördas 2-3 månader efter groning.
Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade.
Sådd:
Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd varm och fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 125-200 cm
Grotid: 1-2 veckor
FRÖN (30st/påse)
Trivialnamn: Grön Shiso, Bladmynta, Kinesisk Mynte, Veripeippi, Sesame Sauvage, Schwarznessel, Wilder Sesam, Beefsteak Plant, Shiso Zoku, Bai Su Zi
Vetenskapligt namn: Perilla frutescens
Familj: Lamiaceae
Växthistoria & användning:
Shiso, eller Bladmynta som örten kallas på svenska, härstammar ifrån Fjärran Östern: Korea, Japan, Kina m fl. Dess naturliga växtplats är från Himalaya till östra Asien där den ofta växer vild i fuktig, öppen skogsmark.
Både fröer, blad och unga skott/plantor används som krydda. Smaken kan anses obekant för västerländska smaksinnen till en början, vissa människor upptäcker kanel, andra koriander eller citrus.
Skott eller små plantor läggs i sallader, medan äldre blad ofta används som garnering eller smaksättning. Användningsområdena för Shiso'n är dock vidspridda.
Större blad kan t ex användas för att slå in (wrap) bulgogi, en koreansk biffrätt. Blad från lilafärgade Shiso-sorter används i Japan för att färga och smaksätta inläggningar: t ex ingefära och plommon. Äldre blad kan även saltas och användas för smaksättning av tofu och som garnering till tempura. I och med att bladen har en "curryliknande" smak är dem en ingrediens i många soppor och grytor. Det är även vanligt att man gör rätter på ångade Shisoblad, t ex Perilla Leaf Kimchi. Bladen kan även torkas för senare användning.
Outslagna blomknoppar används som garnering till soppor och andra maträtter, äts färska i sallader, läggs in (likt Kapris) eller wokas tillsammans med andra grönsaker.
Fröerna kan strös över sallader och maträtter. De är en av ingredienserna i de välkända kryddblandningarna 'Shichimi' och 'Seven Spice'. Man gör även energibars med just Shisofrön. Det är frön från de rödfärgade Shiso-sorterna som föredras vid kulinarisk användning.
Ur fröerna kan man även utvinna s k perillaolja, som används i industriella sammanhang - t ex parfymtillverkning och tandvårdsprodukter samt inom pappers- och färgindustrin. Oljan används dock även i kulinariska syften som smaksättning av godis och olika såser. Ur fröerna kan man också utvinna en olja som effektivt används för att behandla trä, likt linolja.
Fröerna innehåller cirka 21,5% protein, 43,4% fett, 11,3% kolhydrat, 4,4% mineraler av olika slag. Fröerna från Shison är även rika på linolensyra (ALA).
Shiso är en uppskattad medicinalväxt inom orientalisk medicin, där den benämns som en bitande, aromatisk och värmande ört. Både bladen, stjälkarna och fröna används. Bladen används vid behandling av förkylningar, luftvägsinfektion, kräkningar, buksmärtor m fl (Yeung. Him-Che.). Fröerna är antiastmatisk, hostdämpande, mjukgörande och slemlösande. Saften från bladen appliceras på skärsår och sår (Manandhar. N. P.). Extrakt från växten används internt vid behandling av astma, förkylningar och frossa, illamående, buksmärtor, matförgiftning och allergiska reaktioner (särskilt sådana från skaldjur), bronkit och förstoppning (Duke. J. A. and Ayensu. E. S.). Stjälkarna är ett traditionellt kinesiskt botemedel mot illamående på morgonen (Bown. D.).
Extrakt av örten har på senare tid börjat användas även i västvärlden, mot vissa allergier och som alternativ till antibiotika och kortison. De senaste ca 20 åren har det funnits ett intresse för örtens verkan mot astma (Almark L. & Flising L. - Svenska Örtasällskapet).
Odling:
Trivs bäst i en lätt, fuktighetsbevarande jord i soligt läge. Shison är ej frosttålig så den behöver övervintras frostfritt ifall man vill odla den som flerårig. Annars är den passande att odla som ettårig tack vare dess höga tillväxttakt.
Lättodlad, likt de flesta andra växter i familjen Lamiaceae: Grekiskt Bergste, Helig Basilika, Trädbasilika, Thaibasilika, Citronbasilika.
USDA-zon anges vara 7-10. Den ungefärliga översättningen från USDA zon 7-8 till vårt svenska system är växtzon 1-2. Men i och med att systemen inte mäts på samma vis är de inte direkt översättningsbara. Experiment kan göras på egen risk, finns chans för att plantornas rötter kan övervintra i landets allra mildaste delar, även om delen ovan jord fryser bort under vintern.
Sådd:
Förkultivera inomhus, alternativt så utomhus på senvåren när jorden är varm. Fröna är ljusgroende - täck därav fröerna med ett ytterst tunt jordlager eller täck inte alls. Håll sådden fuktig. Ett sätt att behålla god fuktighet är att täcka sådden med plast försedd med lufthål.
Optimal groningstemperatur är 18-25 °C.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig i varmare klimat, annars ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 60-100 cm
Grotid: 5-15 dagar
USDA-zon: 7-10
FRÖN (5st/påse)
Trivialnamn: Orkidéträd, Orkidébauhinia, Kamelfotträd, Mountain Ebony, Kachnar
Vetenskapligt namn: Bauhinia variegata 'Candida' / 'Alba'
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Orkidéträdet, även känt som Orkidébauhinia, är ett vackert blommande träd som tillhör familjen ärtväxter. Det är ursprungligen från södra Asien och är känt för sina distinkta och färgstarka blommor. Trädet har fått sitt namn utifrån likheten mellan dess blommor och orkidé-blommor. Blommorna på Orkidéträdet är väldigt väldoftande - de har en kaprifolliknande doft. Dessa fröer är ifrån varianten 'Candida' med vita blommor.
Löv o blomknoppar är ätbara. I Indien använder man de outslagna blomknopparna, vilka där kallas Kachnar, för att både tillaga curries och göra olika inläggningar. Man kan jämföra det med att vi här i Europa använder de outslagna blomknopparna från Kaprisväxten för att göra inläggning och konsumera.
Olja kan utvinnas ur fröerna från Orkidéträdet.
Det finns även en del medicinska användningsområden för växten. Det är då främst sav från barken som används.
Trädet trivs bäst i subtropiska och tropiska klimat, men kan även klara sig i skyddade och soliga lägen i tempererade klimat. Läs mer om odling nedan.
Odling:
Orkidéträdet har sin härkomst från subtropiska och tropiska klimat i södra Asien. Det tolererar dock frost och temperaturer så lågt som -7 grader. Ifall man placerar trädet på en förmånligt solig och vindstilla plats kan man teoretiskt sätt lyckas med utomhusodling året runt i de gynnsammaste delarna av Sverige - Skåne, Öland & Gotland bl a. Den angivna USDA-zonen för trädet är zon 8, vilket motsvarar just de gynnsammaste lägen i Sveriges zon 1. Läs mer om förhållandet mellan Svenska växtzoner & USDA-zoner här.
För att skydda trädet ytterligare under de kallare månaderna kan man täcka trädets bas med halm eller liknande för att skapa ett skydd mot vind, hindra utstrålning av jordvärme och isolera mot extern inträngande kyla. Detta kan man göra med i princip alla träd som befinner sig på gränsen till härdighet i försök om att lyckas med övervintring utomhus.
Annars kan man alltid odla i kruka som flyttas in för övervintring.
Använd en näringsrik, väldränerad jord till ditt Orkidéträd.
Orkidéträdet är lätt kalkkänsligt - tillsätt torv eller annat pH-sänkande substrat till din jord ifall den är naturligt kalkaktig (högre delen av pH-värden - 7.5 och uppåt) för att ge trädet optimala förutsättningar för framgångsrik tillväxt. Accepterbara värden för Orkidéträdet är pH 5.5-7.5.
Det går att föröka trädet med sticklingar såväl som frön.
Sådd:
Blötlägg fröna 1-2 dygn innan sådd.
Förså gärna inomhus eller i växthus under ca 1 cm lager jord. Håll sådden fuktig. Fröerna får anses vara snabbgroende, det brukar inte dröja mer än ca 1 vecka innan fröerna börjar gro, somliga utav fröerna tar längre tid på sig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 2-10 m
Grotid: 1-4 veckor
Växtzon: 1 (gynnsamma lägen)
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Lila Thailändsk Aubergine, Purple Thai Aubergine, Thai Round Purple Eggplant
Vetenskapligt namn: Solanum melongena
Familj: Solanaceae
Växthistoria & användning:
En lilafärgad variant av den typiska thailändska, runda auberginen. Används flitigt i olika typer av curies och grytor. Kan även ätas som rå grönsak vid sidan om huvudrätt.
Odling:
Lila Thailändsk Aubergine är flerårig men behöver i regel övervintra frostfritt för att klara sig till nästkommande år. Den kan överleva vintern utomhus i de gynnsammaste svenska förhållandena. Vid försök av övervintring utomhus bör basen av plantan vintertäckas med halm eller liknande för att skydda mot kyla. Finns tillgång till växthus är det en utmärkt plats för den thailändska auberginen.
Alternativt odla som annuell i Sverige. Blomning sker ungefär 6 veckor efter groning och skörd kan påbörjas efter 2-3 månader.
Växer bra i de flesta jordar men trivs i en väldränerad och näringsrik jord. Placeras i sol/halvskugga. Gynnas av riklig bevattning.
Plantor placeras med ett avstånd på ungefär 60 cm ifrån varandra.
Gödsla gärna regelbundet 1 gång/månad under sommarhalvåret. Första givan ungefär en månad efter groning.
Självpollinerande.
När fruktsättning börjar rekommenderas det hålla antalet frukter per planta runt 4-5 st.
Sådd:
Förkultiveras inomhus i feb-mars alternativt sås ute på friland i april-maj. Fröer täcks med ett 1 cm lager jord. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 50-100 cm
Grotid: 3-10 dagar
Växtzon: 1 (gynnsamma lägen)
Visar 20/27
Andra avdelningar
Här hittas fröer från ovanliga och urgamla kulturväxter. Många utav växterna har människan länge använt för sina användbara egenskaper - det kan handla om ätbara såväl som medicinska och hushållande egenskaper.
Alla frösorter i butiken bidrar till ett funktionellt tillskott i odlingen. Våra fröer består av öppet pollinerade samt manuellt pollinerade sorter, vi tror på att en genetisk mångfald i trädgården bidrar till ett hälsosammare ekosystem som sträcker sig längre än gränserna av våra odlingar.
Växter delas in utifrån deras olika funktioner och egenskaper - t ex "Frukt & bär" och "Läkeväxter" - via ett par olika filter i filtreringsfunktionen nedanför till vänster.
Missa inte filter som Skikt inom Skogsträdgårdsodling, Typ av växt och Egenskaper hos växt.
Växthistoria och odlingsbeskrivning finns för samtliga fröer.
OBS. Fler ovanliga sorter är på ingång!
Här hittar ni både supersköna skomodeller som är skapade för just trädgårdstiden och även andra modeller som passar bra för olika tillfällen i trädgården. Efter egen jakt på bra trädgårdsskor hittade vi märket Rouchette, där vi framför allt kom att älska deras ankelstövlar isolerade med neopren för den värme och komfort de ger.
De har dessutom utformat en praktisk sula där ingen jord fastnar och tas med in i hemmet - the Frotte&Go system, som exklusivt utvecklats och används utav Rouchette. Rouchette är ett familjeföretag ifrån Frankrike som vi av god anledning har blivit återförsäljare för.
Utan överdrift är det de skönaste och mest praktiska stövlarna vi har haft. Därifrån kom tanken att dela användbarheten med andra odlare. Ankelstövlarna passar även bra till stallet.
Du kan använda filtreringsfunktionen nedanför till vänster för att enkelt hitta de skor du söker.
Här finns böcker som rör hållbar odling, skogsträdgårdar, agroekologi och annan intressant kunskap om växter och deras användbara egenskaper.
Ta en titt på PFAF's (Plants For A Future) bokserie - vi har nyligen tagit in alla deras böcker i sortimentet då vi anser de vara en värdefull källa på användbara växter för tempererade trädgårdar/odlingar.
Helig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
24,00 kr
Enhetspris perHelig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
24,00 kr
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
24,00 kr
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
24,00 kr
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
24,00 kr
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
24,00 kr
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
24,00 kr
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
24,00 kr
Enhetspris per