Prenumerera och spara 10%!
7 produkter
7 produkter
Sortera enligt:
FRÖN (15st/påse)
Trivialnamn: Papaya ‘HOLLAND’
Vetenskapligt namn: Carica papaya
Familj: Caricaceae
Växthistoria & användning:
Papayavarianten 'HOLLAND' är känd som en av de godaste och sötaste sorterna av papaya. Den har ett rött, saftigt fruktkött inuti och en mild, balanserad smak
Papaya är en frukt som har sitt ursprung i Mellanamerika och Karibien. Den har en söt och fruktig smak och en mjuk och saftig konsistens. Papaya växer vanligtvis i varma klimat och är en av de mest odlade frukterna i tropiska länder. Papaya har en unik smak som påminner om en blandning av melon och passionsfrukt.
Papaya äts oftast som en fruktsallad eller som en del i smoothies och fruktjuicer. Man kan även göra sallad genom att riva de gröna omogna frukterna, likt morötter. Papayafrukten innehåller också en höga nivåer av vitamin C, folat och antioxidanten betakaroten.
Papayaträdet har en nästan krasse-liknande arom som återfinns i nästan alla växtdelar - blad, stam, fruktskal och frön samt de omogna frukterna. Man hade nästan kunnat tro att det är en stor krasseväxt med frukt. Dock märks inte smaken av i de fullmogna frukterna.
Papaya och dess växtdelar har länge använts inom traditionell medicin för en mängd olika syften. Frön från papaya har bl a använts vid matsmältningsproblem och saven från trädet har använts för att behandla parasitorsakade infektioner tack vare sina antiparasitiska egenskaper. Saven från papaya har även använts som ett anestetikum (bedövningsmedel).
Odling:
Papayaträdet är ett av de snabbast växande fruktträden i sin naturliga tropiska miljö, där de ger frukt redan 4-6 månader efter sådd. Papayaträdet trivs som bäst i varma, fuktiga miljöer.
I Sverige är klimatet inte lika tillåtande men vid odling i växthus och tack vare papayans snabbväxande egenskaper är det troligtvis den lättaste tropiska frukten att få skörd av inom en kort tidsperiod av 1-2 år.
Använd en väldränerad jord med en hög grad av organiskt material. Ge rikligt med vatten vid fruktbildning. Naturgödsel rekommenderas redan 4-6 veckor efter frö har grott.
Sådd:
Fröerna är lätta att så och växer snabbt. Placera fröerna i jorden med spetsen neråt och täck dem med ett tunt lager jord.
Bevattna regelbundet och håll jorden fuktig men inte våt.
Egenskaper:Växtläge: full sol
Höjd: 2-10 meter
Grotid: 2-6 veckor
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Blomsterkornell, Kinesisk Blomsterkornell
Vetenskapligt namn: Cornus kousa var. chinensis
Familj: Cornaceae
Växthistoria & användning:
Blomsterkornell är ett tätvuxet litet buskträd som härstammar ifrån Nordostasien. På våren bildar den mångtaliga klart vita blommor som lyser upp skuggiga partier i trädgården. I slutet av sommaren bildar trädet egendomliga rosaröda ätbara frukter på 2-3 cm i diameter.
Dessa frukter kan man göra sylt eller baka paj på. I Asien gör man juice av dem samt fermenterar till vin.
Barken på grövre stammar flagnar och skapar ett vackert mönster av varierade färger.
Även bladen på trädet får en vacker klarröd/orange färg på hösten.
Odling:
Blomsterkornell är ett lövfällande träd som trivs bra i större delen av Sverige. Trädet är relativt långlivat (50-150 år) och är härdigt mot kyliga klimat.
Till skillnad från många växter trivs blomsterkornell bra i skuggiga lägen. Det ska även gärna vara vindskyddat. Står trädet i direkt sol tenderar trädet att producera fler frukter, men av mindre storlek.
En optimal växtplats för blomsterkornellen är under ett eller flera högre lövfällande träd - som ger skugga och tillför organiskt material till marken - omgiven av ytterligare växtlighet i olika skikt. Detta bidrar till den fuktiga, vindskyddade och halvt skuggiga miljö som blomsterkornellen växer bäst i. Trädets klarlysande blomning kan dessutom lysa upp en annars skuggig "dunge". Blomsterkornellen har låga skötselkrav och ger stora återkommande skördar varje år.
Av ovan nämnda anledningar är blomsterkornellen ett utmärkt träd att ha i en skogsträdgård. Har du ingen sådan plats på din odlingsyta, funkar en växtplats med morgonsol och eftermiddagsskugga även bra.
Sådd:
Dessa frön gror bäst om de får en köldperiod på 3-4 månader. Men först bör fröna blötläggas i varmt vatten 1-2 dygn.
Blanda sedan fröna med en liten mängd sand/torv/såjord och lägg i en plastpåse i kylen ovanstående period. Kolla med jämna mellanrum ifall något frö har grott i påsen. När köldperioden är klar, sprid försiktigt ut innehållet i påsen i en kruka med jord. Med denna metod kan groning ta ett par månader.
Alternativt så utomhus på hösten och skydda sådden från fåglar eller andra djur som kan tänkas störa sådden. Med denna metod gror fröerna på våren.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: skugga/halvskugga
Höjd: 1-3 m
Grotid: 1-12 månader
Växtzon: 1-3
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Noni, Indian Mullberry, Indisk Svovltræ
Vetenskapligt namn: Morinda citrifolia
Familj: Rubiaceae
Växthistoria & användning:
Noniträdet är främst känt som medicinalväxt. Växten härstammar från Sydostasien men har spridits över Stillahavsregionen via forntida polynesiska seglare.
Olika delar av växten, såsom frukt, blad, rötter och rhizom har använts i traditionell polynesisk medicin i över 2000 år. Frukten är även rik på antioxidanter och anses vara stärkande för immunsystemet.
Noni-juice är en populär produkt på marknaden tack vare dess ansedda hälsoeffekter.
Frukten har en väldigt mild smak innan den når full mognad och äts i Asien & Polynesien antingen rå tillsammans med salt, som tillägg i sallader eller tillagade i olika curries. Även bladen tilläggs i olika curryrätter tillagade med kokosmjölk. Rostade fröer kan ätas som de är. Man kan även pressa färska fröer för att utvinna olja.
Under tider av svält äts Nonin's olika växtdelar ofta som basföda då den växer frodigt i sin naturliga miljö. Av denna anledning refererar man ibland till Noni som "svältföda".
Naturliga färgämnen utvinns även från växten. Barken från stammen används i Java för att göra s k batik. I Hawaii används gula färgämnen från roten för att färga kläder.
Odling:
Använd en väldränerad och mullrik jord. Gödsla gärna med kompost.
Klarar av att växa både i sol och halvskugga.
Torktålig när plantan är väl rotad.
Odlas som "ätbar häck" i sin naturliga miljö.
Skörda frukter när de är mjuka och vita.
Sådd:
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna sådden med plast försedd med små lufthål i för att hålla jämn fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 3-6 meter
Grotid: 4-6 veckor
FRÖN (5st/påse)
Trivialnamn: Orkidéträd, Orkidébauhinia, Kamelfotträd, Mountain Ebony, Kachnar
Vetenskapligt namn: Bauhinia variegata 'Candida' / 'Alba'
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Orkidéträdet, även känt som Orkidébauhinia, är ett vackert blommande träd som tillhör familjen ärtväxter. Det är ursprungligen från södra Asien och är känt för sina distinkta och färgstarka blommor. Trädet har fått sitt namn utifrån likheten mellan dess blommor och orkidé-blommor. Blommorna på Orkidéträdet är väldigt väldoftande - de har en kaprifolliknande doft. Dessa fröer är ifrån varianten 'Candida' med vita blommor.
Löv o blomknoppar är ätbara. I Indien använder man de outslagna blomknopparna, vilka där kallas Kachnar, för att både tillaga curries och göra olika inläggningar. Man kan jämföra det med att vi här i Europa använder de outslagna blomknopparna från Kaprisväxten för att göra inläggning och konsumera.
Olja kan utvinnas ur fröerna från Orkidéträdet.
Det finns även en del medicinska användningsområden för växten. Det är då främst sav från barken som används.
Trädet trivs bäst i subtropiska och tropiska klimat, men kan även klara sig i skyddade och soliga lägen i tempererade klimat. Läs mer om odling nedan.
Odling:
Orkidéträdet har sin härkomst från subtropiska och tropiska klimat i södra Asien. Det tolererar dock frost och temperaturer så lågt som -7 grader. Ifall man placerar trädet på en förmånligt solig och vindstilla plats kan man teoretiskt sätt lyckas med utomhusodling året runt i de gynnsammaste delarna av Sverige - Skåne, Öland & Gotland bl a. Den angivna USDA-zonen för trädet är zon 8, vilket motsvarar just de gynnsammaste lägen i Sveriges zon 1. Läs mer om förhållandet mellan Svenska växtzoner & USDA-zoner här.
För att skydda trädet ytterligare under de kallare månaderna kan man täcka trädets bas med halm eller liknande för att skapa ett skydd mot vind, hindra utstrålning av jordvärme och isolera mot extern inträngande kyla. Detta kan man göra med i princip alla träd som befinner sig på gränsen till härdighet i försök om att lyckas med övervintring utomhus.
Annars kan man alltid odla i kruka som flyttas in för övervintring.
Använd en näringsrik, väldränerad jord till ditt Orkidéträd.
Orkidéträdet är lätt kalkkänsligt - tillsätt torv eller annat pH-sänkande substrat till din jord ifall den är naturligt kalkaktig (högre delen av pH-värden - 7.5 och uppåt) för att ge trädet optimala förutsättningar för framgångsrik tillväxt. Accepterbara värden för Orkidéträdet är pH 5.5-7.5.
Det går att föröka trädet med sticklingar såväl som frön.
Sådd:
Blötlägg fröna 1-2 dygn innan sådd.
Förså gärna inomhus eller i växthus under ca 1 cm lager jord. Håll sådden fuktig. Fröerna får anses vara snabbgroende, det brukar inte dröja mer än ca 1 vecka innan fröerna börjar gro, somliga utav fröerna tar längre tid på sig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 2-10 m
Grotid: 1-4 veckor
Växtzon: 1 (gynnsamma lägen)
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Guava, Guajava, Guayava, Gul Guava
Vetenskapligt namn: Psidium guajava
Familj: Myrtaceae
Växthistoria & användning:
Guava är ett tropiskt fruktträd som ursprungligen kommer från Central- och Sydamerika. Varianten 'Ki Nok' är en variant som har uppkommit i Sydostasien med riklig produktion av mindre frukter, ca 6-7 cm i diameter. Fruktens ytterskal övergår från grönt till gult vid mognad och likaså fruktköttet. Frukterna kan också ätas när dem är gröna och har då en mer krispig konsistens - i Asien doppas dem gröna frukterna skivade i klyftor i en blandning av socker, salt och chili - oväntat gott.
Det fascinerande med guavafrukten är att den har två olika "lager" med olika smaker. Det yttersta lagret (inklusive skal och någon centimeter in) smakar lätt "barrigt", medan det innersta lagret smakar tropiskt och sött. Smaken kan beskrivas som en blandning mellan päron, mango & jordgubbe för den som inte smakat Guava förut. Det yttersta lagret, inklusive smaken, minskar i tjocklek efterhand frukten mognar.
Trädet kan växa upp till 10 meter högt.
Guava är en rik källa på C-vitamin och andra antioxidanter. Frukterna äts oftast färska eller används för att göra juice, sylt och gelé.
Från bladen utvinns en gråsvart färg som används vid naturlig färgning av bl a silke.
Barken på ett guavaträd har ett slätt fläckigt utseende, där delar av barken flagnar av vid olika tidpunkter och på olika ställen. Det skapar ett vackert mönster och bidrar till ett högst dekorativt utseende i odlingen.
En annan vacker egenskap hos guavaträdet är dess blommor, som är stora, vita och väldoftande. Dessa blommor är attraktiva för både insekter och fåglar, vilken kan bidra till att skapa liv i trädgården.
Odling:
Guava är en tålig och lättodlad växt som kan odlas i ett brett spektrum av jordar. Den föredrar dock en väldränerad, sandig jord med en pH-nivå på mellan 6 och 7. Guava trivs bäst i ett varmt klimat med höga temperaturer och hög luftfuktighet, men tål även lägre temperaturer ner till frostgränsen. Odling i växthus är alltså att föredra, alternativt frostfri övervintring.
Växtläget är viktigt för guava, trädet trivs bäst i full sol eller halvskugga. Men det är viktigt att se till att trädet inte får för mycket direkt solljus under de hetaste timmarna på dagen, annars kan det orsaka skador på blad och frukt.
Guava är en torktålig växt och kan klara av långa perioder utan vatten. Men för bästa fruktproduktion bör jorden hållas fuktig och gödslas regelbundet med ett balanserat gödselmedel. Det är också viktigt att beskära trädet regelbundet för att kontrollera storleken och för att främja fruktproduktion.
Tidsspannet för skörd varierar beroende på växtens odlingförhållanden, men guavaträd är vanligtvis redo för skörd efter 2-3 år från det att det planterats. Det kan dock ta upp till fem år för vissa träd att börja producera frukt. Fruktbärande period är mellan juni och oktober.
Sådd:
Guavafrön förodlas bäst i kruka.
Placera fröna på fuktig så-jord och täck dem med ett tunt skikt jord. Håll jorden fuktig och placera krukan på en varm, solig plats. Täck krukan med en plastpåse eller en glaskupa för att skapa en mini-drivbänk.
Groning tar vanligtvis mellan två till sex veckor. När plantorna är tillräckligt stora för att hanteras, plantera om dem i större krukor eller i marken i växthus.
Det är viktigt att se till att plantorna inte blir uttorkade under den första växtperioden, men undvik samtidigt överbevattning eftersom det kan orsaka röta och döda plantorna. Guavaträdet är känt för att vara en tålig växt men det är viktigt att ta hand om sådden väl för att få en effektiv groning.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 3-10 meter
Grotid: 2-6 veckor
FRÖN (5st/påse)
Trivialnamn: Purpurbauhinia, Kamelfotträd, Purple Bauhinia, Butterfly Tree, Hawaiian Orchid Tree
Vetenskapligt namn: Bauhinia purpurea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Purpurbauhinian är ett vackert träd med rikligt med purpurfärgade blommor. Blommorna doftar likt kaprifol. Trädet har sin härkomst från området runt Indien och Myanmar.
Likt Orkidéträdet (Bauhinia variegata) är blomknoppar, blommor, unga blad och unga bönbaljor på Purpurbauhinian ätbara.
Man kan lägga in outslagna blomknoppar på ett sätt som liknar hur vi lägger in Kapris i Europa. De kan även läggas i grytor och göras olika typer av salsa på. Blomknopparna benämns Kachnar på indiska - det är även det man sökordet man använder ifall man vill hitta recept för användning av de outslagna blomknopparna.
Bönbaljor kokas och äts som grönsak vid sidan om.
Fröer kan stekas/rostas i en stekpanna för konsumtion.
I Sydostasien använder man även Purpurbauhinian till att lugna svullnader, blåmärken och läka sår. I Indien används bladen för att göra en typ av hostmedicin.
Odling:
Purpurbauhinian har sin härkomst från subtropiska och tropiska klimat i södra Asien. Purpurbauhinian är inte lika köldtålig som Orkidéträdet men den tolererar dock frost. På yngre träd kan blad ta skada av frosten och trilla av men trädet återhämtar sig under växtsäsongen igen.
I Sverige rekommenderas odling i kruka som övervintrar över nollan. Har man flera träd, bor i de varmare delarna av landet och vill experimentera med gränserna bör man välja ett vindskyddat och soligt läge samt täcka trädets bas med halm eller liknande över vintern. Detta isolerar trädet mot den värsta kylan. Oavsett kan man med fördel låta trädet övervintra första året över nollan för att kunna växa sig så starkt som möjligt innan utplantering nästa år.
Purpurbauhinian växer gärna i näringsrika, väldränerade jordar med mycket organiskt material samt ett neutralt till lätt basiskt pH: 6,5-7,5. Vanlig planteringsjord fungerar bra.
Det går att föröka trädet med sticklingar såväl som frön.
Sådd:
Blötlägg fröna 1-2 dygn innan sådd.
Förså gärna inomhus eller i växthus under ca 1 cm lager jord. Håll sådden fuktig. Fröerna får anses vara snabbgroende, det brukar inte dröja mer än ca 1 vecka innan fröerna börjar gro, somliga utav fröerna tar längre tid på sig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol / halvskugga
Höjd: 2-10 m
Grotid: 1-4 veckor
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Annattoträd, Achiote, Bijol, Lipstick Tree, Aploppas, Urucu, Colorados
Vetenskapligt namn: Bixa orellana
Familj: Bixaceae
Växthistoria & användning:
Annattoträdet har sin härkomst från Syd- och Centralamerika, där förtida indianstammar använde den röda färgen från de vaxbelagda fröerna för att göra kroppsmålningar och applicera som läppstift. Det vanliga namnet Achiote kommer från det aztekiska ordet för busken, āchiotl.
I den moderna världen är det fortfarande just fröna som värderas högst hos denna växt, som tack vare sin klarröda färg och vax-aktiga textur lämpas väl till färgning av alla möjliga slag.
Annattofröna används bl a för att färga en lång rad olika livsmedel, t ex: smör, ost och choklad.
Fröna används även flitigt i kryddblandningar för att höja smaken och tillsätta färg i både det latinamerikanska, karibiska och det filippinska köket.
Annatto växer i popularitet som naturligt alternativ till syntetiska färgämnen. Den kan också användas som färgämne och krydda till ris istället för det mycket dyrare saffran, då färgämnet är kemiskt liknande, och därmed färgen (Universität Graz).
Inte minst används Annatto både historiskt och i nutida sammanhang vid naturlig färgning av olika textiler. Exempelvis är växten en omtyckt färggivare vid produktion av silkestextiler, som produceras på traditionellt vis av de olika folkstammarna i Laos.
En krydda som kallas sazón används ofta i det spanska, latinamerikanska och karibiska köket för kött och fisk. Det spanska ordet sazón betyder "säsong" eller "krydda" och är gjord med malda Annattofrön. Förutom Annatto ingår spiskummin, korianderfrön, salt och vitlökspulver i sazón-blandningen. På spansktalande karibiska öar används annattopigmentet för att tillaga gult ris och tillsätts ibland till sofrito. I Franska Karibien tillsätts de i en fisk- eller fläskgryta som kallas blaff.
I Brasilien tillverkas ett pulver som kallas colorau eller colorífico av de malda fröna i kombination med fyllnadsfrön som majs. Detta pulver liknar och ersätter ibland paprikapulver. I Nicaragua är det vanligaste sättet att använda achiote i formen av en pasta. Det används i många nationella rätter, som chancho con yuca, nacatamal och fritanga. Den yucatánska kryddan som kallas recado rojo, eller "achiote-paste", är gjord av malda Annattofrön i kombination med andra kryddor och har stor betydelse i mexikanska och beliziska kök.
Färgämnet från fröerna har även historiskt använts som hårfärgningsmedel av olika indianstammar i Ecuador.
Olika växtdelar ifrån Annattoträdet används även i en rad olika medicinska syften.
Odling:
Annattoträdet tycker om värme och sol. God bevattning gynnar tillväxten men egentligen är det en rätt torktålig växt. Behöver övervintras frostfritt, så krukodling är mest lämpligt i Sverige.
Använd en väldränerad jord med hög mullhalt, planteringsjord fungerar bra.
Träden kan börja ge frukt (frön) redan vid 2 års ålder, väldigt tidigt till skillnad från andra träd o buskar. Fröproduktionen når sin topp när träden är ca 4 - 5 år gamla.
Sådd:
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så inomhus på början av året eller utomhus från maj månad. Så i fuktig såjord och täck gärna med plast försedd med små hål för att bibehålla fuktigheten, alternativt så i minidrivhus.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 6-10 m (2,5 meter i kruka i Sverige)
Grotid: 7-30 dagar
Andra avdelningar
Här hittas fröer från ovanliga och urgamla kulturväxter. Många utav växterna har människan länge använt för sina användbara egenskaper - det kan handla om ätbara såväl som medicinska och hushållande egenskaper.
Alla frösorter i butiken bidrar till ett funktionellt tillskott i odlingen. Våra fröer består av öppet pollinerade samt manuellt pollinerade sorter, vi tror på att en genetisk mångfald i trädgården bidrar till ett hälsosammare ekosystem som sträcker sig längre än gränserna av våra odlingar.
Växter delas in utifrån deras olika funktioner och egenskaper - t ex "Frukt & bär" och "Läkeväxter" - via ett par olika filter i filtreringsfunktionen nedanför till vänster.
Missa inte filter som Skikt inom Skogsträdgårdsodling, Typ av växt och Egenskaper hos växt.
Växthistoria och odlingsbeskrivning finns för samtliga fröer.
OBS. Fler ovanliga sorter är på ingång!
Här hittar ni både supersköna skomodeller som är skapade för just trädgårdstiden och även andra modeller som passar bra för olika tillfällen i trädgården. Efter egen jakt på bra trädgårdsskor hittade vi märket Rouchette, där vi framför allt kom att älska deras ankelstövlar isolerade med neopren för den värme och komfort de ger.
De har dessutom utformat en praktisk sula där ingen jord fastnar och tas med in i hemmet - the Frotte&Go system, som exklusivt utvecklats och används utav Rouchette. Rouchette är ett familjeföretag ifrån Frankrike som vi av god anledning har blivit återförsäljare för.
Utan överdrift är det de skönaste och mest praktiska stövlarna vi har haft. Därifrån kom tanken att dela användbarheten med andra odlare. Ankelstövlarna passar även bra till stallet.
Du kan använda filtreringsfunktionen nedanför till vänster för att enkelt hitta de skor du söker.
Här finns böcker som rör hållbar odling, skogsträdgårdar, agroekologi och annan intressant kunskap om växter och deras användbara egenskaper.
Ta en titt på PFAF's (Plants For A Future) bokserie - vi har nyligen tagit in alla deras böcker i sortimentet då vi anser de vara en värdefull källa på användbara växter för tempererade trädgårdar/odlingar.
Helig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
24,00 kr
Enhetspris perHelig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
24,00 kr
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
24,00 kr
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
24,00 kr
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
24,00 kr
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
24,00 kr
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
24,00 kr
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
24,00 kr
Enhetspris per