<p>Exklusivt te från en 400 år gammal teplantage i bergen i norra Laos. Teet är högt prisat internationellt tack vare sin unika näringsprofil och härkomst: <meta charset="utf-8"><strong>357 gram av samma kvalitet från samma region säljs normalt för 140 USD utanför Sverige. Vårt pris: <meta charset="utf-8">645 SEK. Anledningen till vår låga prissättning är att huvudsyftet främst är att introducera den traditionella asiatiska tekulturen till Sverige/Skandinavien. Utöver detta har vi dessutom en lanseringsrabatt på den minsta storleken så att alla ska kunna testa till samma pris/gram som om man köpt en större. </strong>I och med att vi i Sverige inte är vana vid denna typ av teer hade tröskeln varit rätt hög om teerna sålts för normalpris: 140 USD. Detta betonas enbart så att teets kvalitet <meta charset="utf-8">inte missbedöms utifrån priset i jämförelse med andra teer på den internationella marknaden. </p>
<p>En annan nämnvärd punkt är att denna odlare har en väldigt smal marknad, i detta fall är det till störst del pga landets låga utveckling. Odlarna talar enbart laotiska och Phunoi, ett Tibeto-Burmesiskt språk, men tack vare en lokal representant som även talar engelska börjar de få bättre förutsättningar att kommunicera med den västerländska marknaden. Processen är dock inte långt gången och de jobbar för närvarande hårt för att hitta början till fotfäste på den europeiska marknaden. De har därför, likt odlarna av <a href="https://tradgardsdags.nu/products/seohopene-ancient-gront-puerh-te" title="Seohopene Ancient | Grönt Pu'erh Te från Yao-folkets 20 m vilda teträd"><strong><em><span style="color: rgb(78, 153, 29);">Seohopene Ancient</span></em></strong></a>, en begränsad förmåga att sälja för rättfärdiga priser till de kinesiska handlarna. Jag vill därför hjälpa båda dessa odlare att bredda sin marknad, samt att få den marknadsfrihet och igenkännelse som klassen av deras teer förtjänar.</p>
<p><meta charset="utf-8">Detta te har hittats genom egen research och kontakt med den lokala befolkningen.</p>
<h4>
<meta charset="utf-8"> <strong><span>Härkomst:</span></strong>
</h4>
<p>Detta te kommer ifrån den mytomspunna 400 år gamla teplantagen i byn Ban Komean i provinsen Phongsali - en region känd för sina gröna teer, urgamla teträd och etniskt mångfaldiga befolkning. Phongsali är den nordligaste provinsen i Laos - angränsande till Kina & Vietnam, där större delen av samhällena är belägna på höga altituder uppe i bergen, det är dessutom den provins med störst variation på olika etniska folkgrupper, en by kan vara bebodd av etniska Hmong och några km längre fram längs vägen är det istället Phu Noi som lever, var och en med sina egna traditioner och livsstilar. På många punkter möts deras kulturer och sammanstrålas av samma värderingar, medan de skiljer sig kraftigt på andra plan.</p>
<p>Mitt bland de te-klädda bergssluttningarna ligger den Phu Noi-bebodda byn Ban Komean. Byn har blivit ett praktexemplar på hur tebranschen kan bli en hörnsten för driften av ett helt samhälle. I och kring den tätbebyggda, kuperade byn ligger både teframställningsbyggnader och butiker. Stämningen känns energisk samtidigt som livsstilen är enkel. Phu Noi-folket har verkligen gjort sitt intryck på regionen, bl a med deras handgjorda axelväskor i de för folkgruppen utmärkande färgerna rött och svart, som nästan alla i trakten bär med sig på sina ärenden oavsett vilken etnicitet man har.</p>
<p><meta charset="utf-8">Dessa 400 år gamla teträd sägs vara några utav de äldsta i världen och dess teer har blivit populära i Kina de senaste åren. </p>
<h4>
<meta charset="utf-8"> <strong><span>Särskiljande egenskaper:</span></strong>
</h4>
<p><span>Det speciella med dessa tekakor är de enbart är tillverkade på blad från uråldriga teträd, runt 400 år gamla. Likt te gjort på vilda storvuxna teträd har teerna från denna uråldriga plantage en rikare näringsprofil tack vare trädens väletablerade rötter. Rötterna når djupare och får tillgång till en större variation av näringsämnen vilka går vidare upp i bladen. Smakprofilen hos teerna påverkas av trädens unika uppsättning av näringsämnen varför te gjort på dessa uråldriga teträd kan variera mer i smak än teer gjorda från yngre mer uniforma teplantager - det är inget argument för eller emot, endast en utmärkelse i skillnad.</span></p>
<p><span>Tack vare det rikare näringsinnehållet från dessa uråldriga teer kan teerna bryggas fler gånger innan de tappar smaken. </span></p>
<p><span>I denna uråldriga teplantage används inga kemiska närings- eller bekämpningsmedel.</span></p>
<p><span><meta charset="utf-8">Teerna är producerade på klassiskt Yunnan-vis: upphettade i en stor eldad wokpanna efter en kortare åldringsprocess och sedan pressade i kompakta s k <em>tekakor. </em>Denna typ av te kallas Pu'erh och har tack vare sin efterskördsprocess förmågan att utveckla mer eftersträvade egenskaper ju längre det låts åldras. Likt lagrade viner utvecklas smakprofilen med åldern ofta till det mjukare, mer definierade hållet.</span></p>
<h4>
<meta charset="utf-8"> <strong><span>Smakprofil:</span></strong>
</h4>
<p>Detta te har en tydlig <em>Hui Gan</em> - det är en s k <em>återkommande sötma </em>som brukar sätta sig i gommen och ofta ger en söt smak av friskt nyplockat te. Den kommer fram först efter ett par bryggningar. I Kina brukar säga: efter beska kommer sötma. Med andra ord har detta te även en skarpare beska som ger upplevelsen av ett väldigt <em>potent</em> te. Teets breda näringsprofil är delvis vad som bidrar till den ökade beskan. Beskan avtar dock med bryggningarna och då kommer istället sötman - Hui Gan. Omges av en lätt rökighet som de flesta gröna Pu'ehr teer. En uppfriskande smak och uppiggande drycksupplevelse. Detta te klarar ofta av upp till 15 bryggningar utan att tappa fyllnad - potent känns som ett ledord för detta te. </p>
<p><meta charset="utf-8">Nämnvärt är att detta är ett <strong>grönt Pu'erh te (Sheng) </strong>med en <strong>friskare smak</strong> och <strong>klarare färg</strong> än de brunfärgade Pu'erh teer (Shou) vilka genomgått en mer intensiv fermenteringsprocess och utvecklat en mustig, jordig smakprofil.</p>
<h4>
<meta charset="utf-8"> <strong><span>Hur man brygger teet:</span></strong>
</h4>
<p>Att brygga Pu'erh-te är spännande och kräver några steg för att få fram den bästa smaken. Det kan vara användbart att tänka på tebryggning som en extraktionsprocess - då olika ämnen extraheras ur bladen vid olika temperaturer, metoder och bryggningstider.</p>
<p>Så här gör du:<strong></strong></p>
<ol>
<li>
<p><strong>Förbered teet</strong>: Bryt försiktigt av bladen från tekakan med en liten spetsad kökskniv, alternativt en riktig Pu'ehr-kniv. Mät upp ca 1 matsked Pu'erh-te för en liten kanna eller gaiwan (150–200 ml), eller justera mängden beroende på din smak.</p>
</li>
<li>
<p><strong>Skölj teet</strong>: Häll hett vatten (cirka 95°C) över teet och häll bort vattnet efter 20 sek. Detta steg renar teet och väcker bladen "till liv". Om du har ett te-set kan du hälla denna vätska från din gaiwan vidare till din tekanna och vidare till din kopp för att värma upp setet innan du häller ut det.</p>
</li>
<li>
<p><strong>Bryggning</strong>: Bryggningstiden som anges är specifik för bl a Seohopen Ancient som kommer ifrån uråldriga teträd och därför är väldigt potent = lämpar sig för kortare bryggningstider.<br><br>Häll 95°C vatten över tebladen igen och låt dra i 5 sekunder första bryggningen - det är nog för att dra ur smaken ur detta teet. Fortsätt med en 5 sekunders bryggningstid för efterföljande bryggningar tills du känner att smaken börjar avta något, då kan du öka till 10, 15, 30 eller längre tider. Över 1 minut rekommenderas inte. Längre tid ger en mer intensiv smak. Men att ha en lång bryggningstid under de första bryggningarna kan ge en väldigt besk bryggning, vilket inte alltid är eftersträvat. Det är roligare att göra kortare bryggningar och känna smakerna utvecklas för varje bryggning.</p>
</li>
<li>
<p><strong>Häll upp och njut</strong>: Häll teet i en kopp och njut. Pu'erh kan bryggas flera gånger, och smaken utvecklas vid varje bryggning.<br><br>Att sitta ner och brygga te på ett klassiskt östasiatiskt vis kan vara ett bra moment i vardagen för att koppla av. Genom en lugn session där du fokuserar enbart på dina sinnen och upplevelsen i sig kan du ge dig själv en spännande men rogivande avkoppling som annars kan vara svår att "rättfärdiga" i vardagen.</p>
</li>
</ol>
<p>Tips: Använd gärna en gaiwan eller en klassisk liten tekanna för att maximera smaken och upplevelsen.</p>