Prenumerera och spara 10%!
15 produkter
15 produkter
Sortera enligt:
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Blå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en intensivt blå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Goaböna, Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir
Vetenskapligt namn: Psophocarpus tetragonolobus
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Goabönan är en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.
Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (Tetragonolobus purpureus) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.
Goabönan har större blad på 10-15 cm och ljusblå blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.
Goabönan är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:
- Blad kan ätas likt spenat,
- Blommor kan läggas i sallader,
- Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak
- Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken"
- De omogna gröna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.
Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%.
Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar kontinuerligt i kommersiell användning.
Goabönan är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar Goabönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp.
Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.
Goabönan kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.
Odling:
Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt Långbönan). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.
Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland.
Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).
Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.
Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25
°C. Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.
Självpollinerande.
Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.
De gröna bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd.
Sådd:
Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.
Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 2-4 m
Grotid: 1-2 veckor
Växtzon: 1
FRÖN (15st/påse)
Trivialnamn: Luffa, Svampgurka, Tvättsvampgurka, Badsvampranka
Vetenskapligt namn: Luffa aegyptiaca
Familj: Cucurbitaceae
Växthistoria & användning:
Odlad och använd sedan 300-talet i det romerska riket. Unga frukter åts, mogna frukter användes som badsvampar. Luffa-svamp var fram tills WWII den mest använda svampen i USA.
Den unga, gröna frukten äts som en grönsak likt vanlig gurka. Ganska tidigt i fruktens livstid börjar den bilda en distinkt fibrös struktur på insidan. På en fullt mogen frukt skalar enkelt av skalet från den fibrösa insidan vilket resulterar i en nära perfekt svamp som kan användas på samma sätt som våra vanliga hushållssvampar - i disken, i badrummet eller som städsvamp.
En fördel med att använda en luffa-svamp är att den håller sig fräsch betydligt längre än en "vanlig" syntetisk svamp.
Om man klipper luffa-svampen längs långsidan så att man kan vända svampen ut och in, kan man använda den mer strukturerade insidan som en kraftigare skrubb och den slätare utsidan som en mjukare skrubb.
Ätbara yngre skott, blad och blommor - ett vanligt sätt är att "woka" blad och skott i lite sojasås m. fl. asiatiska såser. Fröer som blir över efter skördad mogen luffa kan rostas och ätas likt pumpakärnor.
Fibrerna som går längs långsidan av fruktens kanter är slitstarka och kan användas som snören för t ex uppbindning av andra växter.
Odling:
Svampgurka vill stå i ett soligt läge med god vattentillförsel. Växer som bäst i lägen med solljus hela dagen. Har du ett växthus är det en perfekt plats för svampgurkan.
Trivs bäst i en mullrik, väldränerad och näringsrik jord. Regelbunden näringstillförsel föredras.
Ge gott om plats för klättring för optimal tillväxt.
Till en början är frukten fast i form och grön till färgen. Det är när frukten är runt 10 cm som frukten är ätbar. Strax efter det börjar en fibrös struktur bildas innanför skalet som gör frukten opassande för ätbara syften.
När frukten blir lättare samt skalet börjar kännas lösare mot innandömet och färgen blir gul- till brunaktig är frukten redo att skördas. Skörda helst frukterna innan de blir helt bruna och skalet blir snustorrt, det kan vara svårt att skala frukterna utan att skada innandömet annars.
Knipsa av frukterna från rankan och låt torka ytterligare en dag innan du blötlägger dem i ett par timmar för att underlätta borttagningen av skalet. Blötlägg ej längre än 1 dygn då bakterietillväxt kan uppstå. Avlägsna fröer genom att öppna botten av frukten och skaka ut dem. Skala. Skölj igenom luffa-svampen med vatten för att avlägsna lösa växtrester. Lägg för att torka igen - ute i solen skyddat från regn funkar utmärkt.
Skulle du trots allt låta frukterna sitta kvar på plantan tills dem är helt bruna och torra är det lättast att ta bort skalet med en vanlig matkniv efter blötläggningen.
Börjar det närma sig frostrisk och dina frukter fortfarande inte ser redo ut rekommenderas en snar skörd ändå, då upprepad exponering för frost skadar bladverk och frukter kan drabbas av röta. Knipsa av frukterna och låt dem hänga inomhus med skalet på för att torka. När du ser att skalet går från fast till löst (smått skrumpet utseende) och färgen skiftar till brunaktig är det dags att öppna upp skalet.
Blommorna är klart gulfärgade.
Frukter kan bli 75 cm vid gynnsamma förhållanden.
Sådd:
Svampgurkan behöver en del tid på sig för att utveckla mogna (starkt) fibrösa frukter. Så därför gärna redan i februari/mars och driv upp inomhus. När frostrisken är över kan plantorna planteras/ställas ut.
Blötlägg fröer 1 dygn i förväg. Så fröer i såjord, täck med ett tunt lager jord. Håll sådden fuktig. För att enklare bibehålla god fuktighet kan sådden täckas med plastfolie försedd med lufthål.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 2 m
Grotid: 5-20 dagar
FRÖN (20st/påse)
Trivialnamn: Långböna, Sparrisböna, Meterbønne, Snake Bean, Bodi
Vetenskapligt namn: Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Odlas för sina ätbara långa bönor. Bönorna är krispiga, trådfria och har en smått nötig smak. Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken ofta är runt 40-75 cm.
Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak.
Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor.
Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser.
Odling:
Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus.
Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde (5.5-7.5) är det en fördel.
Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning.
Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.
Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd.
Skördas 2-3 månader efter groning.
Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade.
Sådd:
Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 125-200 cm
Grotid: 1-2 veckor
FRÖN (5st/påse)
Trivialnamn: Lila Goaböna, Lila Vingböna, Fyrkantad Böna, Cigarillas, Manilaböna, Kecipir
Vetenskapligt namn: Psophocarpus tetragonolobus
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Den Lila Goabönan är precis som den grönfärgade Goabönan en flerårig bönväxt med flera användningsområden inom matlagning som dessutom ofta favoriseras i odlingar för sin starka sjukdomsresistens.
Ibland felaktigt ihopblandad med Sparrisärt (
Tetragonolobus purpureus) som dock är en annan art. Sparrisärten har mindre baljfrukter än Goabönan, röda blommor samt mindre, ärtliknande blad.
Den Lila Goabönan har större blad på 10-15 cm och lätt purpurfärgade blommor samt fyrkantade bönor som vanligtvis blir 15-20 cm.
Lila Goaböna är en näringsrik växt och alla växtdelar kan ätas:
- Blad kan ätas likt spenat,
- Blommor kan läggas i sallader,
- Rotknölar kan ätas råa eller tillagas likt potatis - har en nötig smak
- Frön (torra bönor) kan användas på liknande sätt som sojabönor. Man kan göra både mjöl och mjölk på torkade, malda goabönor som saknar den distinkta "bön-smaken"
- De omogna bönskidorna kan ätas som rå grönsak eller tillagas i t ex woker. Smaken påminner om sparris.
Alla utav Goabönans växtdelar har ett högt protein-innehåll. De mogna fröna (torra bönor) innehåller 40%, rotknölarna 20% - vilket högre än många rotgrönsaker - samt blad och blommor som innehåller 10-15%.
Den Lila Goabönan är för tillfället en relativt okänd gröda men ökar tillsammans med den grönfärgade Goabönan kontinuerligt i kommersiell användning.
Lila Goaböna är en effektiv marktäckare och en bra på att konkurrera ut ogräs. Om du planterar bönan utan något att klättra på kommer den istället sprida sig på marknivå och göra det svårt för ogräs att ta sig upp.
Den Lila Goabönan fixerar även kväve till jorden via rhizobakterier och kan hjälpa till att återuppbygga näringsfattiga jordar.
Lila Goaböna kan även ges som foder till både idisslare, fjäderfän och fisk.
Odling:
Den Lila Goabönan är en flerårig växt med ett klättrande växtsätt (likt Långbönan). Storvuxen i sin naturliga miljö - kan nå längder på 3-4 meter.
Härdig för odling i de varmaste delarna av Skåne, Blekinge, Öland & Gotland. Vintertäck gärna basen med halm eller liknande vid odling på friland.
Påbörja gärna odling så tidigt på året som möjligt, då Goabönan behöver en lång odlingssäsong för att ge bönor samma år. Detta beror allra troligast på att det är en perenn bönsort, perenner växer vanligtvis långsammare än annueller då de är ”programmerade” att växa kontinuerligt under flera års tid (- snarare än snabbt som annueller måste göra för att hinna föröka sig under sin korta livslängd).
Vill gärna ha något att klättra på, ex: husvägg, större träd, pelare, pinnar eller uppbunden tråd.
Trivs i väldränerade jordar. Gynnas av värme och fukt. Optimal temperatur för tillväxt o fruktsättning är runt 25
°C. Lägre temperaturer gynnar rotknöltillväxt medan högre temperaturer gynnar bladtillväxt.
Självpollinerande.
Fixerar kväve på egen hand via rhizobakterier på rötterna, gödning är inte en nödvändighet.
De lila bönbaljorna är redo för skörd efter 3-4 månader from sådd.
Sådd:
Blötlägg fröer i ljummet vatten 1 dygn före sådd.
Så fröer inomhus tidigt på året (jan-feb). Utplantering på friland eller i växthus mars-maj. Sådjup 2 cm. Håll sådd fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 2-4 m
Grotid: 1-2 veckor
Växtzon: 1
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Långböna 'Granatäpple', Lila Sparrisböna, Lilla Meterbønne, Purple Snake Bean, Bodi
Vetenskapligt namn: Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
En röd-/lilafärgad variant av långbönan. Som de flesta andra lilafärgade grönsaker & frukter kommer färgen från ämnen som benämns antocyaniner och fungerar som antioxidanter. Namnet kommer ifrån bönornas längd vilken för den Lila Långbönan är 55-60 cm.
Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak.
Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor.
Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser.
Lila Långböna innehåller bl a vitamin A, B, C och som sagt, antocyaniner.
Odling:
Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus.
Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde (5.5-7.5) är det en fördel.
Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning.
Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.
Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd.
Skördas 2-3 månader efter groning.
Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade.
Sådd:
Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd varm och fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 125-200 cm
Grotid: 1-2 veckor
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Ljuslila Himmelsärt, Segelärt, Klitoria, Light-purple Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
En ljuslila variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna variant har fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Ljuslila Himmelsärt, Ljuslila Segelärt, Ljuslila Klitoria, Ljuslila Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Magentafärgad variant av den vanligare Blå Himmelsärten.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Ljusblå Himmelsärt, Ljusblå Segelärt, Ljusblå Klitoria, Light-blue Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Ljusblå variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna sort har dubbla kronblad, det finns även en Ljusblå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Vit Himmelsärt, Vit Segelärt, Vit Klitoria, White Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Vit variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna variant har fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
En trio av 3 olika frösorter med lilafärgade, ätbara frukter!
Det som ger frukterna sin lila färg är ämnen som kallas antocyaniner. Antocyaniner är s k antioxidanter som förebygger och reparerar kroppen vid oxidativ stress som kan uppstå vid t ex perioder av stress eller infektioner.
Såklart innehåller frukterna även andra näringsämnen som är viktiga för en god hälsa. Goabönan har bl a ett högt protein-innehåll; Chilipepparn, capsaicin som hjälper till att reducera inflammationer och den Thailändska Auberginen är en rik källa på bl a vitamin A, B och C.
Ta del av en färgstark trio och odla samtidigt för en god hälsa - vilket såklart alla ätbara grönsaker bidrar till på ett eller annat sätt.
Totalt 35 fröer av 3 sorter:
5 fröer Lila Goaböna
10 fröer Lila Chilipeppar 'Purple Thai'
20 fröer Lila Thailändsk Aubergine
Läs mer om respektive sort här:
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Himmelsärt 'Blue Sky', Ljusblå Segelärt, Ljusblå Klitoria, Light Blue Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Ljusblå Himmelsärt med fyllda blommor.
Storvuxen klätterväxt vars blommor har en ljusblå färg som lätt frigörs vid tillsättning av varmt vatten.
Används för att färga mat, sötsaker och drycker.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Den normalt blåfärgade drycken skiftar till lätt lilafärgad om man tillsätter något surt, såsom citron. Detta beror på pH-förändringar i sammansättningen. På samma sätt används himmelsärtens blommor ibland för att tillverka blå gin som blir lila vid tillsättning av tonic.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en sol-älskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den har något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta den bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Långböna 'Bicolor', Sparrisböna, Meterbønne, Snake Bean, Bodi
Vetenskapligt namn: Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
En svartfläckig/kamoflaguefärgad variant av långbönan. 'Bicolor' är en högproducerande sort: ger rikligt med bönor som blir upp till 70 cm.
Används och tillagas oftast på liknande sätt som gröna bönor - dvs att bönbaljorna skördas i omoget stadie för att kokas eller ätas råa. Långbönan är väldigt god att äta rå till skillnad från många andra brytbönor tack vare sin krispiga konsistens och fylliga, nötiga smak.
Man kan även låta bönbaljorna sitta kvar på växten tills de har nått full mognad och tillaga de torra bönorna inuti baljan på samma sätt som t ex kidneybönor.
Långbönor bör ätas råa vid sidan om andra rätter, tillagas i woker, grytor eller göras sallad på. Ett populärt exempel är i papayasallad (Som Tam) där de råa bönorna skärs i 2-3 cm långa bitar och blandas med den rivna papayan m fl ingredienser.
Odling:
Trivs i värme & direkt sol, föredrar hög fuktighet men det är inte ett krav. Relativt torktålig när plantan väl är etablerad. Kan odlas både på friland och i växthus.
Använd en luftig och väldränerad jord. Kan du ge den en jord med ett smått surt pH värde
(5.5-7.5) är det en fördel.
Som ärtväxt fixerar långbönan sitt eget kväve i jorden och behöver inte nödvändigtvis givas någon ytterligare gödning.
Långbönan är en s k störböna och har ett klättrande växtsätt. Ge den gärna lite utrymme och något att klättra på för att få en kraftig tillväxt och fruktsättning. När vuxet stadie är nått och temperaturen är runt 27-32
°C växer långbönan kraftigt och producerar rikligt.
Beskär gärna toppar på sidoskott för en riklig skörd.
Skördas 2-3 månader efter groning.
Blommor är varierar från rosa- till lavenderfärgade.
Sådd:
Kan sås direkt ute på friland / i växthus när jordtemperaturen nått över 15
°C. Alternativt förkultiveras inomhus för utplantering på sen vår. Håll sådd varm och fuktig.
Egenskaper:
Årighet: Ettårig
Växtläge: sol
Höjd: 125-200 cm
Grotid: 1-2 veckor
FRÖN (10st/påse)
Trivialnamn: Vit Himmelsärt, Vit Segelärt, Vit Klitoria, White Butterfly Pea
Vetenskapligt namn: Clitoria ternatea
Familj: Fabaceae
Växthistoria & användning:
Vit variant av den vanligare Blå Himmelsärten. Denna variant har dubbla kronblad.
Storvuxen klätterväxt med ätbara blommor. Kan odlas som täckgröda emot staket eller som marktäckare.
I Asien dricks te gjort direkt på blommorna. Ibland blandas det med citrongräs, honung och lime.
Himmelsärt används även i traditionell medicin som avslappnande och minnesförbättrande.
Som jämförelse kan man tänka att te gjort på himmelsärt används i Asien på samma sätt som vi i Sverige använder kamomillte.
Likt Goabönan är Himmelsärten regenerativ för marken genom att den fixerar kväve från luftporer i jorden samt fungerar bra som marktäckargröda. Däremot är Himmelsärten i regel inte härdig i Sverige till skillnad från Goabönan.
Odling:
Himmelsärten är en solälskande, snabbväxande växt som kvickt etablerar sig om den ges något att klättra på.
Odling i kruka rekommenderas om man vill låta himmelsärten bli flerårig i Sverige. Övervintras frostfritt.
Klarar att växa i både fuktiga och torra jordar. Trivs förvånansvärt bra i tunga lerjordar. För odling i kruka bör en mullrik jord med god dränering användas.
Toppa grenar för ett buskigare växtsätt.
Sådd:
Förkultiveras inomhus tidigt på året, alternativt sås ute i april-maj.
Blötlägg fröna 1 dygn i förväg. Så i fuktig jord och täck gärna med plast försedd med små lufthål för att bibehålla god fuktighet.
Egenskaper:
Årighet: Flerårig
Växtläge: sol
Höjd: 150-300 cm
Grotid: 10-20 dagar
Andra avdelningar
Här hittas fröer från ovanliga och urgamla kulturväxter. Många utav växterna har människan länge använt för sina användbara egenskaper - det kan handla om ätbara såväl som medicinska och hushållande egenskaper.
Alla frösorter i butiken bidrar till ett funktionellt tillskott i odlingen. Våra fröer består av öppet pollinerade samt manuellt pollinerade sorter, vi tror på att en genetisk mångfald i trädgården bidrar till ett hälsosammare ekosystem som sträcker sig längre än gränserna av våra odlingar.
Växter delas in utifrån deras olika funktioner och egenskaper - t ex "Frukt & bär" och "Läkeväxter" - via ett par olika filter i filtreringsfunktionen nedanför till vänster.
Missa inte filter som Skikt inom Skogsträdgårdsodling, Typ av växt och Egenskaper hos växt.
Växthistoria och odlingsbeskrivning finns för samtliga fröer.
OBS. Fler ovanliga sorter är på ingång!
Här hittar ni både supersköna skomodeller som är skapade för just trädgårdstiden och även andra modeller som passar bra för olika tillfällen i trädgården. Efter egen jakt på bra trädgårdsskor hittade vi märket Rouchette, där vi framför allt kom att älska deras ankelstövlar isolerade med neopren för den värme och komfort de ger.
De har dessutom utformat en praktisk sula där ingen jord fastnar och tas med in i hemmet - the Frotte&Go system, som exklusivt utvecklats och används utav Rouchette. Rouchette är ett familjeföretag ifrån Frankrike som vi av god anledning har blivit återförsäljare för.
Utan överdrift är det de skönaste och mest praktiska stövlarna vi har haft. Därifrån kom tanken att dela användbarheten med andra odlare. Ankelstövlarna passar även bra till stallet.
Du kan använda filtreringsfunktionen nedanför till vänster för att enkelt hitta de skor du söker.
Här finns böcker som rör hållbar odling, skogsträdgårdar, agroekologi och annan intressant kunskap om växter och deras användbara egenskaper.
Ta en titt på PFAF's (Plants For A Future) bokserie - vi har nyligen tagit in alla deras böcker i sortimentet då vi anser de vara en värdefull källa på användbara växter för tempererade trädgårdar/odlingar.
Helig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
30,00 kr
Enhetspris perHelig Basilika / Tulsi (Ocimum tenuiflorum)
30,00 kr
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
30,00 kr
Enhetspris perIndisk Ginseng / Ashwagandha (Withania somnifera)
30,00 kr
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
30,00 kr
Enhetspris perParakrasse / Tandvärksplanta (Acmella oleracea)
30,00 kr
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
30,00 kr
Enhetspris perMexikansk Koriander (Eryngium foetidum)
30,00 kr
Enhetspris per