Vad är det egentligen vi konsumerar?
av Johannes Billsten
den 10 sep. 2024
Efter hand som mycket tid lagts tillsammans med olika växter - i samband med läsning och skrivande - som vi dagligen konsumerar kommer man på något sätt närmare vad det egentligen är vi konsumerar. Lite som man gör om man jagar sitt eget kött, gissar jag. Det är en annan levande organism som lever sitt liv med egna målsättningar, innan någon kommer och äter den. Vi människor identifierar och testar växten, med tiden blir den så vanlig att vi nästan glömt var det vi konsumerar faktiskt kommer ifrån. Det kan vara viktigt att förstå det man äter, för att som resultat få en förståelse för hur det påverkar en. T ex hur tebusken som innehåller både koffein (även kallat tein) och teanin, där den senare bidrar till den lugnande känslan vilken i mitt tycke ger ett väldigt balanserat fokus i samspel med koffeinet. En ren koffeinkick kan ibland vara överväldigande vid fel tillfälle, särskilt om du sitter med stillasittande och mer mentalt krävande uppgifter. Därav främst te vid stillasittande arbete, och kaffe innan mer fysiska aktiviteter, för min del.
När man försöker att se vad man konsumerar mer utifrån naturens perspektiv blir det lättare att se samband mellan växter - vilket kan öppna upp dörrar till en hel rad nya kostalternativ och i samband med det leda till ett ifrågasättande av den livsmedelsmarknad som vi har idag.
Alternativ till te o kaffe innehållande koffein är bl a flera växter i Ilex släktet, andra arter i släktet Camellia samt Guarana. Om man öppnar ögonen för stimulerande effekt utan innehåll av koffein finns det dessutom helt plötsligt ett helt annat utbud. På denna front tror jag att nya drycker gjorda på olika typer av svampar med olika stimulerande och hälsogivande egenskaper har en stark väg framåt.
Även om just te och kaffe inte är det mest självklara att hitta alternativ till, så finns det ett helt ekosystem av andra växter att ersätta våra vanligaste baljväxter, bladgrönsaker, frukter och bär t ex. Vi strävar efter att belysa alternativa växter och deras användbara egenskaper just för att uppmuntra till en varierad kost, valmöjlighet och viss grad av självförsörjande - särskilt om vissa livsmedelskedjor svackar framöver och priser höjs, vilket vi redan upplevt till viss mån de senaste åren.
Dominansen utav ett fåtal växter som vi människor fört till global igenkännelse ställer mig nyfiken till frågan:
Vad finns det fler för växter med liknande användbara egenskaper som vi egentligen hade kunnat använda i vår vardag?
Jag tycker det är viktigt att vi inte tappar kopplingen till naturen och all dess diversitet i takt med att vi utvecklar allt mer bekväma livsstilar. Jag tycker absolut inte att det är något fel med bekvämlighet, men kunskapen bör finnas kvar till hands.
Frågan ovan ger liv till en helt ny värld av smaker och upplevelser, samtidigt som den för oss närmre det vi stoppar i vår kropp, som så småningom blir oss själva (det är ju faktiskt så det funkar) och fortsättningsvis ger frågan även ingång till en friskare produktionskedja där ett helt ekosystem kan få plats på ett frukostbord, snarare än enbart 1 eller 2 växter som odlats i ett slags onaturligt monopol: på så vis anser jag att den frågan är en utav de mest spännande och viktiga frågorna vi kan ställa oss i vår tid.
Jag tror på att en diversifierad odling av växter är bra för klimatet, precis som vi tror att en varierad kost är bra för hälsan. Att det hälsosammaste sättet att åstadkomma detta är att fler börjar prova på att odla både för sig själva och för sin omgivning, även om det är i liten skala, är givet. Med "hälsosammaste" menas: de hälsosamma vanor som uppstår när man vistas utomhus bland växtlighet, den naturliga konsekvensen som är en större förståelse för kost och hälsa, samt klimatets hälsa, som gynnas av det rikare ekosystemet som uppstår när det odlas fler arter på flera platser snarare än en enda art på ett väldigt stort område.
"Alla kan inte vara självförsörjande på allt, men de flesta kan vara självförsörjande på något." Låter som ett bekant ordspråk.
Så vad finns det för alternativa växter du hade kunnat odla för konsumtion & användning?
Det var med denna frågeställning i bakgrunden som Trädgårdsdags grundades, och med samma frågeställning fortsätter att expandera till nya växter, till nya geografiska områden och till ny kunskap om naturens rikedom av egenskaper.
Det kommer att fyllas på med fler inlägg här gällande odling och användning av olika växter, intressant fakta och historia om växter samt tankar om eftersträvad samhällsutveckling. Vi ses i ett senare inlägg 👋
/ Johannes Billsten
Dela