Såhär lagom inför julen har vi äntligen börjat med våra efterlängtade uråldriga & unika teer! De blev en hit när vi lanserade dem på julmarknaden här i butiken på Ågården och nu finns de även tillgängliga att beställa i webbutiken.
Precis som med växtsortimentet är det främst teer som har unika egenskaper på ett eller annat sätt som kommer att tas in i butiken: dessa teer kan komma ifrån teträd som antingen är flera hundra år gamla, 20 meter höga eller har odlats av en etnisk folkgrupp i området. Eller på annat vis har en intressant historia. Ibland är det alla utav dem.
Bakgrund till teverksamheten
Som ni kanske redan vet har Trädgårdsdags en stark koppling till teodling i Sverige. Te överlag är ett intresse som personligen funnits med ett tag. Kanske som starkast inpräntat i intressesfären och som del av vardagen efter en resa 2019 till norra Burmas bergstrakter - där man oavbrutet serverades te i en stor kanna medan man kunde sitta och läsa på en stol ute i den friska bergsluften.
Jag hade i början av 2024 planerat en resa till några av de uråldriga etniska folkgrupper och arkeologiska kvarlämningar som finns i Laos. När jag sedan fick reda på att vissa av dessa folkgrupper dessutom producerar unika teer från teträd som är flera hundra år gamla blev det snabbt resans högsta prio.
Väl där besökte jag dels Hmong-folket i Xieng Khouang som producerar te från vilda teträd på berget Phou San, Phu Noi-folket som har en 400 år gammal teplantage på Phongsali's vidsträckta bergssluttningar och Yao-folket som odlar te från vilda teträd som är upp till 20 m höga vid gränsen till Kina. Vid varje besök fick man lära sig om både deras kultur och den urgamla tekulturen. Besöken bestod oftast av att först besöka deras storslagna, och ibland djupt i djungeln gömda, teodlingar. Sedan åkte man tillbaka och satte sig ned tillsammans för att dricka deras olika teer, skördat från olika säsonger och årgångar - och så klart snacket om hur vi går tillväga för att föra deras teer till Sverige. Ofta blev det övernattningar och utflykter i deras trakter dagen efter. Det är värt att nämna att detta inte finns som några guidade turer för allmänheten, utan det är research som gjorts på egen hand och kommunikation med befolkningen på plats som möjliggjort dessa upplevelser. Befolkningarna är ofta trevliga och även om somliga kan vara blyga finns det alltid någon som är öppen och inbjudande för att se till att du har en bra vistelse i deras by. Därav blev det även en del utflykter och inbjudningar utanför teerna.
Efter denna givande resa i Laos åkte jag över till norra Thailand för att besöka teodlingarna där som utgörs av en särskild sorts tebuske med eftertraktade egenskaper innan det blev dags för nästa mål i ett annat land. Det välkända höglandet Cameron Highlands i Malaysia, som är känt för sina vidsträckta teplantager vilka började anläggas av britterna och som sedan byggts på utav andra aktörer. Detta område har varit på kartan länge, så det var kul att äntligen få komma på plats. Väl där gällde det att besöka de mest väletablerade aktörerna, båda med en lång historia i bergsområdet, för att bestämma vilken leverantör som producerade bäst teer. Svaret blev Cameron Valley Tea, som har ett brett sortiment av premiumklassade teer som både smakar väldigt bra (& mycket) och har en intressant historia. Nu i december 2024 fick vi hem den första omgången av deras teer till Sverige och blev därmed deras första distributör utanför det egna landet - jag tror att deras teer kan bli en hit på den europeiska marknaden!
Tesorterna och deras särskiljande egenskaper
Pu'ehr teer från uråldriga teträd i Laos
Teerna som vi tagit in från Laos är s k Pu'ehr teer. Det är teer producerade på klassiskt Yunnan-vis där man låter teerna påbörja en kort fermentering innan de hettas upp i en stor vedeldad panna för att sakta ned fermenteringen och sedan låtas ligga och torka långsamt för att slutligen pressas ihop till kompakta klassiska tekakor. Dessa tekakor har sedan egenskapen att bli bättre med tiden ju längre de lagras, de utvecklar nya, mer kompletta och komplexa smaker, lite som viner. Likt viner ökar även lagrade Pu'ehr kakor i värde med tiden. I och med att tekakorna är i en långsamt pågående fermenteringsprocess, som tidigare i processen kraftigt saktats ned av upphettningen i panna, utvecklar teerna långsamt en rundare och mer definierad smak med tiden. Generellt sett så försvinner beskan, och toner som sötma och fruktighet blir tydligare ju längre de lagras.
Pu'ehr te är oftast väldigt potent tack vare sin kompakta form - särskilt när det kommer från uråldriga träd, som har en bredare näringsprofil. Detta resulterar i att Pu'ehr teer kan bryggas 10-15 gånger på samma blad. Smaken brukar utvecklas för varje bryggning, normalt sett försvinner beskan och andra smaker som sötma och fruktighet kommer fram, lite som själva lagringsprocessen.
De Pu'ehr teer som säljs i butiken kommer dels från en 400 år gammal teplantage som sköts utav Phu Noi folket i Phongsali's bergssluttningar, och dels från Yao-folkets 20 meter höga, vilda teträd som växer nära gränsen till Kina. Samtliga teer skördas och tillverkas på traditionellt vis.
Exklusivt oolong te från norra Thailand's bergstrakter
Teerna från norra Thailand är ett topp-kvalitets Oolong te. Oolong är ett te som är delvis oxiderat, alltså som låtits torkas långsamt i kontakt med syre tills det utvecklat önskvärd smak, färg och arom. Oolong teer kan oxideras till en grad av allt från 8-85%. Oolong teer är alltså ett slags mellanting mellan grönt och svart te rent oxidationsmässigt. Oolong teer är oftast ljusa och klara till färgen och har en frisk smak precis som grönt te, men har oftast en mer komplex och djup smakprofil bildad av den oxidations- och upphettningsprocess som teet genomgått.
Oolong teer är ofta hårt ihoppressade till små pärlor, vilket intensifierar smaken och vid bryggning gör att smaken frigörs långsamt. Oolong teer bryggs oftast 4-5 gånger på samma blad. För varje bryggning brukar smaken utvecklas, där sötma och t ex blommiga toner kan komma fram efter ett par bryggningar.
Just det oolong te som vi säljer kommer ifrån det nordligaste Thailand's bergstrakter där en skicklig producent med lång historia odlar en tesort med unika egenskaper vilket gör att de färdiga teerna har en rundhet och blommig sötma som är svårt att hitta på andra håll. Tesorten heter Ruan Zhi, även kallad Oolong No. 17 och är en sort med extra mjuka stjälkar som är framtagen på en försöksstation i Taiwan i ett projekt uppstartad av den föregående thailändska kungen Rama IX. Sorten är unik och går bara att hitta växandes i norra Thailand's bergsområden, vilket visade sig vara helt rätt klimat för sorten. Idag är 5 olika bergsområden i den norra sfären involverade i teodling tack vare kung Rama IX projekt. Som leverantör till teerna i butiken har jag valt den producent som visar störst skicklighet inom klassisk Taiwanesisk teframställning, är mest etablerad och helt enkelt har de bäst smakande teerna - det är Choui Fong som utmärker sig extra.
Svart te med brittiskt arv från bergen i Malaysia
Svart te vet de flesta vad det är. Vad man ibland inte tänker på
däremot är hur de svarta teerna är framställda, vilket ger teet en särskild klass. Klasser spelar roll för att de utgörs av hur teet har odlats, skördats och framställts - vilket bestämmer teets smak och kvalitet.
Te som har odlats uppe i bergen i annars tropiska-subtropiska trakter smakar alltid mer än låglandste då kylan på den högre altituden gör att buskarna växer långsammare, vilket i sin tur gör att näringen i bladen ackumuleras i mer kompakta strukturer. Detta resulterar i ett mer näringstätt och smakrikt te.
Det spelar även roll hur teet skördas - mer specifikt är vilka blad av tebusken som används av störst betydelse för smak och kvalitet. Beroende på om endast knoppen, knoppen + det yngsta bladet eller knoppen + de 2 yngsta bladen skördas delas teet i olika klasser. De yngsta bladen ger nämligen ett friskare och mer delikat te som dessutom har ett rikare näringsinnehåll. Yngre blad innehåller dessutom färre tanniner än äldre blad, vilket är det som ger teet sin beska. Te gjort på enbart knopparna kallas ofta Silver needle tea då den luddiga, oöppnade bladknoppen liknas vid en silvernål. Knoppen + 1 blad kallas Flowery orange pekoe och knoppen + 2 blad kallas istället bara Orange pekoe. Man kan även göra te på äldre blad, men dessa är de 3 klasser som räknas till högsta kvalitetens te.
Slutligen har efterskördsprocessen betydelse för smak, sort och kvalitet av teet. Hur och hur länge teet har låtits oxidera och torka är av stor betydelse.
Det svarta teet vi tagit in i butiken kommer ifrån bergsområdet Cameron Highlands i Malaysia. Det är ett område som upptäcktes av britterna under deras tid i landet. Inom kort började det anläggas vidsträckta teodlingar i det lämpliga bergsklimatet. Men inte bara utav britterna, en visionär vid namn Shuparshad Bansal Agarwal var fast bestämd att bygga upp sin egen teodling jämsides britterna och efter landets självständighetsdeklaration blomstrade företaget. Idag säljer detta företag med sin hundra år gamla historia teer under namnet Cameron Valley och står för några av landets mest druckna teer. De är väletablerade inom det egna landet men har dock aldrig jobbat med någon export, så de var både lätt ovana men positivt inställda när jag förklarade att jag ville ta in deras teer till min butik i Sverige.
De har teer av både Orange pekoe och Flowery orange pekoe klass. Deras svarta te Premium Gold, med ett högt innehåll av gyllene knoppar och snyggt förpackad i svart o gyllene burk är av klassen Orange pekoe och finns nu att köpa både i webbutik och i vår fysiska butik här på Ågården. Under år 2025 kommer även deras 100 g Flowery Orange Pekoe i lika fin förpackning in i butiken.
Deras teer är långsamt torkade på trä vilket ger en lätt nötig smak i samband med dess redan runda och blommiga toner.
Samtliga teer finns nu i teavdelningen! Gå in och kolla genom att klicka här.
Läs mer: